Seldžuci

Мислим да је то врло комплексно питање јер се симбол двоглавог орла јавља на више места можда чак и истовремено, свакако и на Блиском Истоку у цивилизацији Хетита, као и у Индији, само што је тамо имао сасвим другу симболику.Тамо би требало да је означавао стране света и било је четири главе које су касније због приказа постале две.У Византији представља симбол две власти, Божије духовне и царске световне као што је познато.
Све ми је то ок. значење али не знам да је предтаваљао да кажем државни симбол осим хетитске државе а касније Нови Рим.
Ово што је поменуо одгледао до сад много документараца и нигде не виде наш двоглавог орла ни код Сумера ни Асираца.
Погледаћу још а не би било лоше да одговори јер ја то нигде нисам нашао.

Све ми је то ок. значење али не знам да је предтаваљао да кажем државни симбол осим хетитске државе а касније Нови Рим.
Ово што је поменуо одгледао до сад много документараца и нигде не виде наш двоглавог орла ни код Сумера ни Асираца.
Погледаћу још а не би било лоше да одговори јер ја то нигде нисам нашао.
Двоглави орао није ни у Византији био државни симбол већ симбол владајуће династије, а поготово није био оно што су на западу били грбови.Поготово то није био код Хетита, више као симбол владара.

За Палеологе знам и Драчку тему? Зато бих волео да @Khal Drogo одговори по овом питању колико сам схаватио двоглави орао Немањића је настрарији?

Да ако је по вехабијама једина исламска држава која је постојала је Саудиска Арабије, јер да се сам Мухамед држао вехабиских учења то они тврде.

Negde sam procitao da Dvoglavi orao u Evropi vuce koren iz jedinstvenog Rimskog Carstva..da jedna glava predstavlja..Cara a druga..Senat i da istocno rimsko carstvo-koje je drzava nasllednica Rima nastavlja da koristi taj simbol-inace termin Vizantija nevolim jer je netacan..ponizavajuci i podsmeshljiv..

Ako su u originalu Sloveni, onda postoji čitav niz običaja koje su oni zaboravili. Znam da su pomuslimanili imena, samo kažem da to Turci nisu uradili. A nisu jer drže do sebe i svoje tradicije. Da su ovdašnji muslimani zaista ponosni na svoje poreklo, da zaista imaju nekakve veze sa nekim autohtonim narodom koji je u Bosni obitavao još i pre Hrista, ostalo bi nešto od toga, oni bi to sami sačuvali. Činjenica da nisu govori ili da to što su imali nije vredno pomena, ili da ih podseća na nešto što bi da zaborave, primera radi pripadnost srpskom rodu.

pričaju BHSM jezikom i prezimena su im na -ić često
nemaju ni hrvati ni srbi neke drevne običaje, slava je hrišćanska ... šta imamo drevno?
da li su muslimani ex-srbi ili nešto treće, ili su srbi-bogumili, verovatno je i pomešano

pričaju BHSM jezikom i prezimena su im na -ić često
nemaju ni hrvati ni srbi neke drevne običaje, slava je hrišćanska ... šta imamo drevno?
da li su muslimani ex-srbi ili nešto treće, ili su srbi-bogumili, verovatno je i pomešano

Nema to veze, to rade samo zato što ne znaju drugo, to jest ono što su znali su zaboravili, a novo nisu bili u stanju da stvore. Misliš da oni ne bi, da su Turci obratili dovoljno pažnje u smislu obrazovanja, progovorili i turski? Uzgred, slava je isključivo srpski običaj, niti jedan narod na ovoj planeti nema ništa slično.

Хмм имам нешто занимљиво.
-lq.jpg

5045.jpg

Ovo je naravno predmet osude, ako se danas iole nešto spomene po tom pitanju.

Nema to veze, to rade samo zato što ne znaju drugo, to jest ono što su znali su zaboravili, a novo nisu bili u stanju da stvore. Misliš da oni ne bi, da su Turci obratili dovoljno pažnje u smislu obrazovanja, progovorili i turski? Uzgred, slava je isključivo srpski običaj, niti jedan narod na ovoj planeti nema ništa slično.

slično verovatno ima, npr nešto što se prenosi porodično
makedonci mislim da isto slave slavu a evo ovde piše da ima i kod naših katolika i muslimana https://sr.wikipedia.org/wiki/Слава

slično verovatno ima, npr nešto što se prenosi porodično
makedonci mislim da isto slave slavu a evo ovde piše da ima i kod naših katolika i muslimana https://sr.wikipedia.org/wiki/Слава

Slično je jedno, mada ne postoji čak ni slično. Jednostavno, jedino su Srbi sa slavom sačuvali deo svojih paganskih običaja. Uostalom, vidiš i sam da je slava upisana na listu UNESKO kao nematerijalno nasleđe Srbije, ovi drugi koji slave slavu su opet poreklom Srbi. To ti praktično dođe indikator, ako neko slavi slavu, taj neko jeste Srbin.

Slično je jedno, mada ne postoji čak ni slično. Jednostavno, jedino su Srbi sa slavom sačuvali deo svojih paganskih običaja. Uostalom, vidiš i sam da je slava upisana na listu UNESKO kao nematerijalno nasleđe Srbije, ovi drugi koji slave slavu su opet poreklom Srbi. To ti praktično dođe indikator, ako neko slavi slavu, taj neko jeste Srbin.

ne znam šta imaju npr indusi ili latinoamerikanci, da l se referišu na paganstvo, ako su i indusi pagani
kod muslimana svakako ima nešto možda orijentalni ples
ako slavi slavu onda je muško a ako je žensko onda mesi kolače

Vredi primetiti još jednu činjenicu koja važi ne samo za Seldžuke, već i za sve ostale turkmenske narode, mada je najvidljivije bilo kod njih. Islam od njih nije napravio fanatike kakvi su bili praktično svi ostali narodi koji su prihvatili tu religiju, izuzimajući možda neke udaljene oblasti tipa Indonezija. Naprotiv, prihvatili su islam pod svojim sopstvenim uslovima i u potpunosti zadržali svoj raniji društveni kod.
Да, ово је одлично запажање. У тој раној фази ислам, који је у основи арапска религија, се ширио међу иранским и туркијским народима. Етницитети који припадају ипак различитој културној сфери, са различитим вриједносним системом, кроз религију (ислам) се јесу покушале "помирити" те разлике, али чешће неуспјешно него успјешно баш из разлога што би ти народи, прије свега туркијски, ислам прилагодили свом начину живота и свом поимању, некад и убацили трагове шаманизма кроз дервишке редове, све то ће имати за посљедицу вјечити анимозитет између Арапа, туркијских и иранских народа који траје до данашњих дана.
Уосталом, баш као што је ислам у свом зачетку био средство ширења арапског политичког и културног утицаја и замајац освајању и поробљавању области и народа, и сам Селџук се приклонио новој вјери да би имао опавдање да одбије послушност Јабгу канату. и изговор да "муслимани неће плаћати данак невјерницима“. Што ће рећи да су код прихватања нове религије мотиви више били прагматични и мање одушевљеност новом вјером.

Што се тиче босанских муслимана, ту је можда и најбоље Меша Селимовић
Најзамршенији људи на свијету. Ни са ким историја није направила такву шалу као са нама.
До јуче смо били оно што данас хоћемо да заборавимо. Али нисмо постали ни нешто друго. Стали смо на пола пута, забезекнути. Не можемо више никуд. Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више ни тока ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије.
С нејасним осјећањем стида због поријекла, и кривице због отпадништва, нећемо да гледамо уназад, а немамо куд да гледамо у напријед, зато задржавамо вријеме, у страху од ма каквог ријешења.
Презиру нас и браћа и дошљаци, а ми се бранимо поносом и мрзњом. Хтјели смо да се сачувамо а тако смо се изгубили, да више не знамо ни шта смо. Несрећа је што смо завољели ову своју мртвају и нећемо из ње.
А све се плаћа па и ова љубав.
описао стање колективног духа и свијести и један константни раскорак и расцјеп у којем се налазе. Но то је већ друга тема.

Овде већ ,можемо сматрати Сармате Прототурцима јер су Алани или Ирони Скити тај наратив из Индије потиче од њих последњи помен у Индији је из 7. века држава ткз. белих Хуна.

Јеси ти модератор? Шта тебе боли шта сам ја поставио овде кад постављачу теме не смета?

Moram biti moderator da postavim pitanje čoveku koji postavlja sadržaj koji nema veze sa temom (a ne bih ni rekao ništa da ti se omaklo, nego još to činiš prilično konzistentno, širom svih tema)?

Back