Ako ne kvalitetom, a ono bar kvantitetom... 
Ajde racimo razbij mene k'o dete zvečku odgovorivši na ovo prosto pitanje: Ako Isus traži u Novom Zavetu (Matej 5:17-18) da se Stari zavet doslovno poštuje, zašto onda to niko ne radi? Imaš li ti robove kod kuće? Ako si dobar hrišćanin i ako pratiš svetu knjigu, trebao bi da imaš...

Уопште ми није јасно КАКО си извео овакав закључак и овакво питање??? А заиста би било смешно да кренем да ти објашњавам шта значе стихови које си навео - јер би било веома опширно. Једино могу да ти кажем да си потпуно погрешно растумачио, а да би добро растумачио мораш да погледаш цело поглавље, па цело Јеванђеље по Матеју па цео Нови завет... итд. или ако немаш времена - онда пронађи тумачења Светих отаца.
(Матеј, 5,17)
Не мислите а сам дошао да укинем Закон или Пророке; 
нисам дошао да укинем него да испуним.
(Матеј, 5, 18)
Јер заиста вам кажем: Док не прође небо и земља,
неће нестати ни најмањега словца или једне црте
из Закона док се све не збуде. (не догоди).
**************************************************************************+
Поједина места у Светом писму могу да се схвате само у контексту
ЦЕЛОГ СВЕТОГ ПИСМА.
Проучавање Светог писма је основа за студирање теологије а најважнији део проучавања је 
егзегеза. Да бисмо правилно тумачили, потребна је и солидна предспрема. Као што историчар користи резултате тзв.помоћних историјских наука (палеографије, хронологије, нумизматике, хералдике, итд.)  тако и онај који проучава Свето писмо користи резултате библијске археологије, библијске историје и географије, библијске филологије, итд. а и веома важна помоћна библијска наука која се зове УВОД у Свето писмо.
Проучавање Светог писма је узвишено али и опасно, уколико се криво тумачи. Св.апостол Петар пише да у посланицама "--- има неких тешко разумљивих ствари, које ненаучени и неутврђени - као и остала писма - изврћу на своју сопствену пропаст" (2 Пет. 3,16)
Одавно је примећена зависност разумевања и тумачења Светог писма од моралног стања човековог, а Свети оци веома наглашавају неопходност молитвеног расположења при читању Светог писма, јер лепо је речено: 
"ПИСМО СЕ НА КОЛЕНИМА РАЗУМЕ"!
Никада за себе нисам рекао да сам ДОБАР или  ОДЛИЧАН или НАЈБОЉИ хришћанин - на против, ја сам најгори, али јесам православни хришћанин.