Šekspir

Nijedan pisac (a mislim ni jedan umetnik uopšte) nije tako sveobuhvatan, teško je poverovati da je jedan čovek mogao toliko da zna o životu, da u sebi ima toliko mudrosti, i da sve to govori tako umetnički. Nije ni čudo što su mnogi mislili da ta dela nije pisao jedan čovek već više njih, pa da su kasnije objavljena pod Šekspirovim imenom; drugi su pak mislili (a i ja sam nekoliko puta pomislila - priznajem) da je to čovek nadahnut od Boga, da je kroz njegova usta/pero govorio sam Stvoritelj.
Čovek ostaje zapanjen.
 
Svaki umetnik, samim tim i pisac, je nadahnut od Boga. U kolikoj meri, samo je to pitanje. Koliko nadahnut, koliko "mnogo" je sam Bog govorio iz njega. Za Šekspira kažu da je bio tek jedva obrazovan a vidimo i sami šta je sve, i kako, napisao. Eto, to je talenat. Ili jesi, ili nisi....
 
Hmmm...da je bio genije,jeste.Ali stvarno me zanima da li je to stvarno on pisao?Citala sam neke diskusije o tome da je veci deo toga pokraden.A deci definitivno ne treba njegova dela stavljati u lektiru.Cak ni Romea ni Juliju.Kad smo mi to citali u prvoj svi su se zezali kao:"Romeo,Romeo,zasto si Romeo?"I to oni koji su procitali celo delo,malobrojni.
 
sve je to budalastina...sekspir jeste sam pisao svoja dela,u jednom delu(tacnije mletackom trgovcu)pomogao mu je njegov prijatelj i to je sve...ali kao i uvek na velike se baca senka sumnje...takodje je glupost prica da je sekspir bio gej a u danasnjim izvodjenjima njegovih dela upravo to se potencira...sramno.
 
Šekspirova dela i danas žive, ali o njegovom životu se malo zna. Postoje oprečna mišljenja istoričara književnosti o ovom čoveku. Ko je bio Šekspir? Da li je zaista taj učitelj iz Stratforda mogao napisati takva remek dela?
Različite su teorije o tome ko je zaista napisao sve te sonete, Hamleta, Otela........Neki smatraju da je to bila kraljica Elizabeta lično..... Da li znate za još neka tumačenja o tome ko je napisao sve te drame i sonete? Moglo bi se tu dosta zanimljivog čuti.....
 
Prema jednoj teoriji Sekspirova dela pisao je filozof Bekon koji mu je bio najbolji prijatelj..prema drugoj on je pisao dela ali ih je kraljica ispravljala zato sto joj se nisu svidela.Sve u svemu najveca glupost ikada izrecena je da je sekspir bio gej(to me najvise nervira)zato sto je u svoje drame ubacvao elemente musko-muske ljubavi koja se danas pogresno tumaci,narucito u pozoristu prilikom izvodjenja njegovih komada...
 
ofelija:
Sve u svemu najveca glupost ikada izrecena je da je sekspir bio gej(to me najvise nervira)zato sto je u svoje drame ubacvao elemente musko-muske ljubavi koja se danas pogresno tumaci,narucito u pozoristu prilikom izvodjenja njegovih komada...
I zbog soneta se vrlo često bave njegovom seksualnom opredeljenošću.
I meni to smeta...
 
Ofelija je vec otvorila temu o Sekspiru, hocete da ih spojim da bude jedna? :)

Jao sve te teorije samo skrecu paznju sa samih dela i prave famu koja Sekspiru stvarno nije potrebna. :razz:
 
divlja:
Ofelija je vec otvorila temu o Sekspiru, hocete da ih spojim da bude jedna? :)

Jao sve te teorije samo skrecu paznju sa samih dela i prave famu koja Sekspiru stvarno nije potrebna. :razz:
Njegova dela žive svoj život, mislim da im ove teorije ne mogu ništa....a mene baš zanima taj genije
Što se spajanja teme tiče nemam ništa protiv ako se slažete...... :)
 
Bi2:
Moram priznati da nikad nisam ni pokušala da ga čitam u originalu.Po nekom mom slobodnom prevodu to bi bilo to.Inače sa tvojim primedbama u vezi našeg školstva i čitanja Šekspira se apsolutno slažem.Šta znači tresnuti klincima Hamleta za lektiru? Oni ga uglavnom ne pročitaju celog i po meni to je više šteta nego korist. Mislim, za decu.Pozdrav.
Pa nisu to baš deca što moraju da ga čitaju, Hamlet se radi u četvrtom razredu srednje škole.
 
Znate li da je samo zbog Sekspira romantizam u Engleskoj bio potpuno drugaciji nego u ostalim evropskim zemljama? Dok su se tamo romanticari ostro suprostavljali klasicizmu i njegovoj krutoj poetici, Sekspir je pre tog vremena u Engleskoj sam izvrsio radikalne promene- kao prvo prekrsio pravilo dramskog jedinstva radnje (kod njega postoji nesto sto se moze nazvati pravilo ogledala kada je u pitanju radnja), a likove je nijansirao tako da su izasli iz crno belih kalupa. Glavni junak nikad nije savrsen i bez mane.
Tako da je sam romantizam u Engleskoj bio vise evolucija, nego revolucija.
Meni je omiljen Sekspirov "Ricard III", nema po meni negativnijeg lika u svetskoj knjizevnosti, i "Bura" koja lepo pokazuje da je Sekspir pre svega bio genijalan pesnik, pa onda sve ostalo. U liku Prospera ima mnogo od samog Sekspira, recimo da je "Bura" njegov konacni obracun sa svetom,cije ludilo izoluje na ostrvo samo da bi se bolje sagledalo, puna je gorke mudrosti i kritike. Postoji jedna fantasticna ekranizacija koju sam davno gledala, al' nazalost zaboravila cija je. Ako neko zna na sta mislim, nek kaze, volela bih da je nabavim. :)
 
Meni je omiljeno Šekspirovo delo Otelo, a i San letnje noći je divan....
Kad smo kod Otela, šta mislite da li je zaista voleo Dezdemonu ili je ona trebalo da bude još samo jedan njegov trofej?
 
divlja:
Postoji jedna fantasticna ekranizacija koju sam davno gledala, al' nazalost zaboravila cija je. Ako neko zna na sta mislim, nek kaze, volela bih da je nabavim. :)
Ima dve Bure, koliko ja znam, jedna je iz 80, rezirao Mazurski, to su oni Ameri na grckom ostrvu (Kasavetes, mmmm) i Grinavejev film Prospero's Books.

Moja omiljena ekranizacija Sekspira je Ricard III sa Ijanom Mekkelenom, ona u fasistickoj Engleskoj - fantazija!
 

Back
Top