Kanada ko pola Rusije,a 37 miliona stanovnika. Bogata resursima uvozi radnu snagu,ne može joj biti loše. Nikad rata ni sankcija nisu imali,vazda štedili štekali. Kako god zemlja je među prvih 10 u svijetu po kvalitetu života.
Kolega ja ne poredim Kanadu sa BiH, Srbijom, Kongom i Kirgistanom, vec sa drzavom koja je bila do juce (pre par decenija bukvalno).
Sada cu da ti objasnim ono sto sam ranije napisao vezano za standard gradjana.
Pre 30g prosecna plata je bila $2000 a danas je $3000, ali troskovi zivota su sledeci.
Uzecu za primer gradove kao Toronto i Vankuver, gde su kuce bile od 150 - 200K, a danas su 1 - 1,5mil (prosek).
Sto ce reci da je nekad svaki Kanadjanin mogao od svog posla da ustedi 5% ucesce ($10K), a danas 5% nije dovoljno da se kvalifikuje dvoje hirurga u porodici, vec bi morali da daju 500K (sto u kesu imaju dileri samo) i da im banka na njihove plate od 300K godisnje da 1mil kredita.
U prevodu, 90% mladih kanadjana ne mogu ni da pomisle da kupe sebi kucu u tim gradovima, a tesko da mogu i stan gde jednosobni od 50ak kvadrata kostaju od $500K pa na vise.
Benzin je bio 30 centi, danas je $1,20 ... zadnjih mesec dana je pao na 80-90c zbog krize i pada nafte na trzistu. Znaci poskupio je 4x u zemlji koja ima 2 najvece rezerve nafte na svetu.
Hrana je poskupila bar 3x , osiguranje isto tako ....
Znaci kad sve uzemes u obzir, plate su porasle 50% a troskovi zivota 300% .... Sto ce reci da je standard unisten za tako jednu veliku i bogatu drzavu kako si je i sam opisao.
Da li je Kanada i dalje top 10 u svetu, jeste, ali daleko od onoga sto je bila ili mogla da bude.
Da vode firmu kako vode drzavu, davno bi propala a oni bi bili na robiji.
Ja ne znam da li je iko ikad od kanadskih politicara poslat na robiju, a gomila ih je zasluzila elektricnu stolicu.