Seboroični dermatitis, sta da radim?

Ma ostavi se hemije rođače. Skoro je bilo u medijima, koliku je opasno to cinkovo jedinjenje koje se koristi uglavnom u kozmetičkim preparatima (od alergije pa do steriliteta i tumora). Ameri su ga već nekoliko godina unazad zabranili. Oni prave kreme i losione na bazi Epilobiuma a nama ovde guraju cinkov oksid i ko zna šta još uz to. Posle se pitamo otkud toliko sterilnih parova u Srbiji?
Ništa nije novo, da smo totalno needukovana nacija, da zaostajemo za Evropom ne deset već pedeset godina.
Trebalo bi već odavno da znaš, da ti je problem hormonske prirode. Imaš višak Dihidrotestosterona koji je jako reaktivniji androgen od Testosterona, i koji ima snažan uticaj na kožu i lojne žlezde. On nastaje iz Testosterona pod uticajem enzima 5-alfa reduktaze.
Ameri su još pre desetak godina otkrili da biljka Epilobium angustifolium - Ruski čaj (ali onaj originalni) sadrži jedan elegitanin (oenotein - B) koji sprečava ovu hormonsku transformaciju i ima jako antiinflamatorno dejstvo (protiv upale) naročito na kožu. Moj ti je savet da nabaviš ovaj čaj i da ga uzimaš jedno mesec dana. Ima ga koliko znam i kod nas, ne moraš ga poručivati iz Rusije. Kucaj u google-u ruski čaj i naći ćeš ga. Meni pomaže kod uvećane prostate, koju isto izaziva višak DHT-a.

Kakve ovo veze ima sa seborejom..

Seborična regija je regija sa najvećom koncentracijom lojnih žlezda na telu. Otud i naziv obolenja.

Seboreja nastaje kao posledica pojačane funkcije lojnih žlezda.

Hiperfunkcija lojnih žlezda je hormonski uslovljena. (Ne može se sprečiti kremama i losionima)

Dihidrotestosteron ( redukovani oblik Testosterona) je androgen koji podstiče hiperfunkciju lojnih žlezda i nastanak ovog obolenja.

Epilobium angustifolium (oenotein B) sprečava nastanak DHT-a, i otklanja glavni faktor rizika.

Bez ikakvih neželjenih efekata!!!!!!!!!!!!!!

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav svima :) ispričat ću vam svoje iskustvo sa seboroičnim dermatitisom, i nadam se da će biti od korisiti. Imam 19 godina, a prve znake s. dermatitisa sam dobila sa 18 godina, početkom septembra prošle godine. Inače sam sklona peruti, ne toliko puno, ali je imam, koristila sam razne šampone, ponekad pomognu, ali običnu pred menstruaciju bude izražena. Sve u svemu uspjevala sam s time izlaziti na kraj. Prošlo ljeto, početkom augusta sam bila na moru, i nakon 7 dana tjeme oko čela mi se počelo crveniti, i perutati, ali mislila sam da je to normalno i da će proći ubrzo, međutim nije. Kako su dani odmicali pojavilo mi se crvenilo oko nosa, obrve su mi se počele perutati, i sve me to peklo. Mislila sam da je neka alergija ili nešto, ali opet mi nije imalo smisla od čega. Otišla sam u apoteku i tražila da mi daju nešto s obzirom da sam tu trebala ostati mjesec dana, pomoći bratu oko kćerke, a to mi je zadavalo neprijatnosti. Dali su mi Avene termalnu vodu, i rekli da je to sigurno neka alergija. Međutim, to je postajalo sve gore. Počeko se perutati, peklo me, i proširilo se po obrazima, čak i na potiljku sam imala veliku crvenu mrlju koja se perutala. Bukvalno me bilo sramota izaći, psihički me ubijalo. Stavljala sam kantarionovo ulje, aloe veru, Bioderminu kremu, Himalaya kremu za mješovitu kožu (koja mi je donekle i pomogla malo, ublažila je perutanje i crvenilo), izbacila mlijeko iz prehrane i mliječne proizvode, ma sve što sam pročitala. Međutim, ništa nije pomagalo. I jedan dan sam otišla na more, misleći da će mi možda malo biti bolje, međutim peklo me još više. I jednu veče mi je bilo loše, toliko da sam visila u wc-u od povraćanja, ali kako sam povratila crvenilo se povuklo nekim čudom na par dana. Kada sam se vratila kući odmah sam se naručila kod dermatologa (Dr. Knor) u Sarajevu i nakon pregleda ona mi je rekla da imam seboroični dermatitis, ali da to nema veze sa mojom prehranom, nego s tim da sam imala puno potkožnih bubuljica, i akni i da mi se puno luči te masnoće na licu što izaziva pojavu crvenila. Naravno na sve to utiče i stres. Dala mi je da koristim skinoren, sona kremu, avene i još neki gel sad se ne mogu sjetiti. Prvi par puta je bilo užasno, znači stavljanje krema UŽAŠ, suze su mi išle koliko me peklo sve. Ali malo po malo, počela sam uočavati rezultate, crvenilo se povuklo, prestalo se perutati, a i stavljanje krema je postalo bezbolnije. Nakon drugog pregleda (mjesec dana) i dermatolog je uočio rezultate. Nastavila sam sa korištenjem još dva mjeseca, i zaista imala sam puno manje bubuljica, a crvenilo je skoro bilo neprimjetno, uz malo puder (Avene) sam uspjela to dovesti u kontrolu. Nakon nekih pola godine, sam otišla kod kozmetičare po preporuci Dr. Knor u Visoko, koja mi je detaljno očistila lice, i odradila tretman zaista za svaku pohvalu ! Kreme sam i dalje koristila, ali se pred menstruaciju u zimskom periodu, i pred ispite na fakultetu (mislim na stres prvenstveno) crvenilo pojavljivalo i ljuštenje, ali ne kao prije, moglo se podnijeti. Sada nakon skoro godinu dana, ja sam prezadovoljna, i dalje koristim kreme, ali ne redovono jer stvarno nemam potrebe, koristim Benzaknen kad mi se pojavi koja bubuljica. Ljuštenje je skroz rijetko, jedino oko obrva, ali ništa strašno. Dakle, ljudi samo treba strpljenja i ne treba štedjeti na svome zdravlju, ali isto tako ima dosta i do nas sami, do toga kako se hranimo, bavimo li se nekim sportom, stres, svakodnevni život. Nadam se da sam vam koliko toliko pomogla. Lijep pozdrav svima :)

Pozdrav svima potrebna mi je vasa pomoc i savet. Imam s. dermatitis na kozi glave, u pocetku je bio obican perut sa malin svrabom kasnije je prerastao u velike zute one skvame ili kako vec, doktorka mi je dala sampon mikoseb i sa njim perem kosu 2,3 puta nedeljno, nije da nije pomogao ima manje dosta manje ali sada vec mesec dana perem sa njim i nema uopste pomaka ima vidljivih sada ne toliko zutih skvama ali nenormalnog crvenila, mozda zato sto ja malo jace jabucicama prelazim da bih skinuo, posle pranja stavin beloderm losion pa malo manje ima crvenila ali posle 2 dana od pranja odmah je kosa nenormalno masna i stvara se opet. Imam malo iza desnog uha ljustenje ali namezem sinoderm pa kolik toliko ublazi, pitanje je sta sada da uzmem da sklonim crvenilo i perut(skvame) jer ovi nasi doktori kao da nisu doktori kosu mi prolazi olovkom kao da ujeda, baci pogled i napise kao da jedva ceka da me otkaci i sada iman osecaj sledece sto mi prepise isto ce da bude, da li imate savet sta da uzem hvala unapred

Pozdrav svima potrebna mi je vasa pomoc i savet. Imam s. dermatitis na kozi glave, u pocetku je bio obican perut sa malin svrabom kasnije je prerastao u velike zute one skvame ili kako vec, doktorka mi je dala sampon mikoseb i sa njim perem kosu 2,3 puta nedeljno, nije da nije pomogao ima manje dosta manje ali sada vec mesec dana perem sa njim i nema uopste pomaka ima vidljivih sada ne toliko zutih skvama ali nenormalnog crvenila, mozda zato sto ja malo jace jabucicama prelazim da bih skinuo, posle pranja stavin beloderm losion pa malo manje ima crvenila ali posle 2 dana od pranja odmah je kosa nenormalno masna i stvara se opet. Imam malo iza desnog uha ljustenje ali namezem sinoderm pa kolik toliko ublazi, pitanje je sta sada da uzmem da sklonim crvenilo i perut(skvame) jer ovi nasi doktori kao da nisu doktori kosu mi prolazi olovkom kao da ujeda, baci pogled i napise kao da jedva ceka da me otkaci i sada iman osecaj sledece sto mi prepise isto ce da bude, da li imate savet sta da uzem hvala unapred

Preporucio bih ti neku franc, kremu da pogledas i raspitas se io njoj kod nekog lekara, da proverim kako se zove, pa cu ti napisati. Ja sam jedno vreme to mazao, namazes uvece, sutradan ujutru kao rukom odnesene crvenkaste fleke.

Pazi, da ne koristis preparate sa kortikosteroidima na svoju ruku i duzi period. Mozes unistiti kozu veoma lako, i posle ce ti non stop biti crveno i neces moci mnogo sta uraditi. Bas imam jednog poznanika koji nije znao i zeznuo sebi kozu, sad mu gore nego da nista nije stavljao.

I samo redovna higijena.

Poslusaj ovo sto ti je bru zli rekao za sinoderm. To nije nesto sto treba mazati tako redovno kao sto ti, izgleda, mazes.
Mikoseb je dobar, ali ja se secam da je docentkinja kod koje sam imao vezbe na dermi govorila pacijentima da uzmu mikoseb i da 10 dana svakog dana peru kosu njime.
Posto imam isti taj problem, uradio sam i na sebi tako i resio se peruti na nekoliko meseci. Vrati se povremeno, onda opet uzmem mikoseb, 10 dana, pa opet nestane. Smara, ali bolje perut nego celav :D

I ja imam seboreicni dermatitis po licu.Koza je zadebljana na jednom obrazu i imam sitne bubuljice.Nije crvena,vise kao tamna fleka.U pocetku sam to stalno cedila,ali tada se samo brze i vise siri.Doktor opste prakse mi je dao sinoderm i rekao da iskoristim celu tubu.Sreca moja pa sam na vreme prestala,koza je pocela da crveni vec peti dan.Dakle,sinoderm nikako.Sada mazem Flogocidom svakog dana u debljem sloju i drzim na licu po nekoliko sati npr celo popodne.Mogu vam reci da meni pomaze,fleka se dosta smanjila i uopste koza je u mnogo boljem stanju.Probajte,jedino sto miris flogocida meni nije bas prijatan.Pa,srecno!

Imam seboroični dermatitis već duži niz godina. Crvenilo po glavi, ispod očiju oko nosa, u ušnim školjkama, ljuspice... Svašta sam isprobavao, malo šta je pomoglo. Googlajući sam naleteo na neki ženski forum gde je neko predložio običnu emulijentnu kremu, onu koju apotekari sami prave. Odlučio da i to probam i pomogla mi je prilično. Uveče pre spavanja namažem to, čak i malo više. Naravno da se s vremena na vreme opet javi crvenilo i tada stavim sinoderm, ali to bude recimo jednom u dve nedelje. Išao sam kod raznih dermatologa, uglavnom su svi protiv Sinoderma, savetovali su mi anitmikotike ali kod nas nešto nema antimikotika u vidu masti pa sam jednom doktorku na klinici pitao jel mogu Kanesten da stavim iako se reklamira protiv gljivica na nogama, ona mi je rekla da mogu, samo nikako Sinoderm, ili nikako svaki dan. Predlažem onima koji imaju ovaj problem da probaju ovu običnu emulijentnu kremu od 300 dinara, mada je to individualno, recimo pre toga sam koristio neku skupu emulijentnu kremu francuske proizvodnje i nimalo mi nije pomogla.

Себороични дерматитис се лечи прањем косе свакодневно бар 5 дана микосебом, а они који имају проблем са андрогеном алопецијом (ћелављењем) треба да комбинују и шампон алопецин.
Пета дана један, пет други.

Себороични дерматитис се лечи прањем косе свакодневно бар 5 дана микосебом, а они који имају проблем са андрогеном алопецијом (ћелављењем) треба да комбинују и шампон алопецин.
Пета дана један, пет други.

Sofija je l ovo lapsus ili ? Leci? Mislis, saniraju posledice do sledeceg puta...

A oni sto imaju androgenu alopeciju... Hm, neka se spreme da pocnu da pustaju brade. :zelenko:

Pa to smo već apsolvirali rođače, za to je lek epilobium angustifolium - ruski čaj.

Jedini prirodni alfa 5 inhibitor, koji nema neželjenih dejstava.

Nazalost koliko me zeza to, spascu na nivo i da kupim i taj tvoj ruski caj... z:(

Nego mene ne zanima zalecenje, to i sada imam i relativno je dobro, ali se ponavlja, ja govorim ovde o IZLECENJU totalnom, a tu nazalost caj ne pomaze, ne pomazu ni oni najjaci kortikosteroidi a kamoli caj.

Nije caj toliko jak da IZLECI OVO, moze samo da minimalno zaleci i to opet mislim manje nego lekovi. U leku znas precizno kolku kolicinu aktivne materije konzumiras, a kada pijem ruski caj taj navodno pravi, nikad ne znas koliku si dozu aktivne materije uneo i to je ono sto mene odvraca od toga. Ne znas koliko unosis nikada, a efekti veoma slabi, i sve se bazira najvise na placebu, jer je poznato da se i od stresa povecava ovaj dermatitis.

Како је ово дуга прича... И какав доказ немоћи данашње медицине. Идох код 3 специјалисте у БГ, укључујући славног Лалошевића и ништа.
и 3 доктор ау иностранству. Ништа.
И ко овде помиње психу и нервну базу? Немојте лупати!
Сваком доктору који ми је почео ке..ти о нервној бази сам рекао да сам познавао 2-3 особе које су дигле руку на себе. И све отишле у гроб са чистим теном.
Какве везе има?
Па има везе, какав је срес када се човек одлучи да сконча сам са собом.

Јесте, варење је можда најважније за тен, рачунајући јетру, жуч итд.
Пошто има и гљивичних случајева,Кетоконазол помаже али краткорочно.

Све у свему, нема излечења, може само ублажавање...
Шампони су смрт за кожу у косу.
Најбои је печени сапун, али не може да се испере, па остаје у коси и кад се осуши, лети као перут.

Medicina je nemoćna zato što je uzrok hormonske prirode. To je bar svima jasno. Valjda.
"The enzyme 5 alpha-reductase catalyses the reduction of testosterone into the more potent androgen dihydrotestosterone (DHT). The abnormal production of DHT is associated with pathologies of the main target organs of this hormone: the prostate and the skin. Benign prostatic hyperplasia (BPH), prostate cancer, acne, androgenetic alopecia in men, and hirsutism in women appear related to excess DHT production. Two isozymes have been cloned, expressed and characterized (5 alpha R-1 and 5 alpha R-2). They share a poor homology, have different chromosomal localization, enzyme kinetic parameters, and tissue expression patterns. Since 5 alpha R-1 and 5 alpha R-2 are differently distributed in the androgen target organs, a different involvement of the two isozymes in the pathogenesis of prostate and skin disorders can be expected."

Uzročnik je DHT, koji nastaje iz Testosterona.

Ova transformacija ide preko enzima alfa 5 reduktaza.

Treba zaustaviti (inhibicija) enzim alfa 5 reduktazu, ali su sintetički inhibitori jako opasni po zdravlje. Zato medicina deluje NEMOĆNO u većini slučajeva, kada je u pitanju mlađa i seksualno aktivna populacija, jer :
"Risks, safety, danger, side effects of 5 alpha reductase Inhibitors
Reduced libido and impotence can be a concern with the use of finasteride and dutasteride. The 5alpha-reductase inhibitors, finasteride and dutasteride, are associated with erectile dysfunction (ED), ejaculatory dysfunction and decreased libido. Prostate enlargement is a common problem in middle-aged and elderly men. First-line medical therapy includes alpha 1blockers and 5alpha-reductase inhibitors (5ARIs), such as finasteride and dutasteride. 5ARI use has been associated with adverse sexual outcomes. These effects occur early in therapy. A proposed mechanism for sexual dysfunction involves decreased nitric oxide synthase activity due to decreased dihydrotestosterone. Though theories have been proposed, more needs to be known about the exact mechanisms behind 5ARI-related sexual dysfunction. Many men report lower vitality, lower mood, and easier abdominal weight gain."

Zato sam ja i pisao o onom ruskom čaju, koji ima blaže, ali zato bezbedno po zdravlje , dejstvo na smanjenje koncentracije DHT-a.

"Willow herb has a substance called oenothein B, which appears to have 5-alpha-reductase inhibitory activity."

Prema tome, možda vredi pokušati, pa umesto da pijete Finasterid 6 meseci (kako stoji u uputstvu ) i rizikujete impotenciju, probajte epilobium ang.
Sigurno ništa ne bi ste izgubili ?

Mislim, džaba je trovati se kojekakvim kremama, kad im je dejstvo ograničeno.

http://www.raysahelian.com/5alphareductase.html

Софија, да ли си свесна шта причаш? То је предлагао и фамозни др Лалошевић. Знаш на шта је он личио? На тек рођеног јежа, кожа црвенкаста, неприродна.
Која је логика прати сваки дан косу водом пуном хлора и још ко зна чега? У време чистог ваздуха, народ је прао косу кишницом.
Уз то, погледај шта све садрже шампони.
А Микосеб, као и сви антимикотици, опасан је ако се дуже користи. Иначе, мени доктор због кандиде био дао да пије Кетконазол 40 дана, и било је за очекивати да ми помогне и за кожу. Јес врага! Само ми пореметио ензиме јетре.
Не заборавимо колико је кожа порозна и сваки дан кроз поре убацивати антимикотик у мозак..
Размислимо.

Antimikotik u mozak.
Enough said.

Koliko možeš biti siguran da taj FUNGICID neće probiti moždanu barijeru ?

Ulazi preko kože direktno u krvotok, ničim ometan ?

Ovde nemamo filter , za čas se fungicid nađe u plućnom ili bubrežnom parenhimu na primer. A posledice toga naravno ne znamo.

Posle se pitamo otkud rak ? A oni nam kažu : JEDNOSTAVNO, NISTE IMALI SREĆE !

Prema tome, ja ovde ne vidim razlog za podsmeh, već za zabrinutost ?

Poslednja izmena od moderatora:
Koliko možeš biti siguran da taj FUNGICID neće probiti moždanu barijeru ?

Ulazi preko kože direktno u krvotok, ničim ometan ?

Ovde nemamo filter , za čas se fungicid nađe u plućnom ili bubrežnom parenhimu na primer. A posledice toga naravno ne znamo.

Posle se pitamo otkud rak ? A oni nam kažu : JEDNOSTAVNO, NISTE IMALI SREĆE !

Prema tome, ja ovde ne vidim razlog za podsmeh, već za zabrinutost ?

Nemoj biti zabrinut, Radovane.
Ketokonazol ne prelazi krvno-moždanu barijeru.
Eto, ti si već i rak napravio u svojoj mašti, od tog ketokonazola.
Koji je tebi đavo? Paranoja, ili šta...?

"Ketoconazole does not cross the intact blood-brain barrier" :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3280211

Чињеница је да широј популацији званична терапија против себороичног дерматитиса не помаже.

У то име не би било лоше показати разумевање према тим људима који се пате с том непријатношћу. Наравно да се хватају за све. И ви бисте да имате њихов проблем.
Што се незнања тиче о дејству терапије, не замерати. Посебно не онима који су је пробали и било је безуспешно.

Antimikotik u mozak.
Enough said.

Imam utisak kao da je ovde bilo jos mojih komentara koji su obrisani iz nekog razloga, pa moram da dopisem, ako neko nekad bude citao pa oseti potrebu da replicira.
Antimikotik kroz "poroznu kozu" nekako treba da dospe do mozga, valjda i kroz poroznu lobanju i mozdane ovojnice, jer preko krvotoka nece ketokonazol. Otud ovo gore.

Back