Sebicnost

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.984
Da li ljudi uopste znaju sta je sebicnost?

Cisto sumnjam...
Pored toliko izmesanih pojmova, sve je postala gusta corba...

Moj pristup pojmovniku je uslovljen podelom koja se pokazala dobra iako nije jasna bar 90% ljudi. Podela sagledavanja neke emocije ili odnosa ka spolja i ka unutra...
Tada mnoge stvari postaju vrlo jednostavne, razlika izmedju ponosa i gordosti npr , razlika izmedju zluradosti i srece itd..

Kad je u pitanju sebicnost, svima ce cini da je to jednostavno..
Nesto slicno kao dobar, dobro , dobra i los, lose, losa....
Ali ako se pogleda sta je dobro a sta lose, to je takva papazjanija i subjektivnost da tu nema niceg sto bi bilo odrzivo.

Sta je sebicnost?

Ako uvedem podelu ka spolja i ka unutra, sebican ka spolja je onaj koji zeli da ispoljava svoj interes i svoje zelje ne mareci za druge .......sto je zajednicka definicija sebicnosti.......pri tome koristeci sve sto moze od drugih
Sta bi bila sebicnost ka unutra,
Onaj ko zeli da ispoljava svoj interes i svoje zelje ne mareci za druge,...........copy paste.......... pri tome ne dozvoljavajuci drugima da koriste bilo sta od njegovih resursa intelektualnih ili materijalnih...

Narod i svi koje znam oba ova pojma zovu sebicnjak ili sebicnost...

Medjutim, na pustom ostrvu, sto je idealni misaoni eksperiment za sagledavanje pojmova ka unutra, sebicnjak je ustvari soler, samostalac, koji ne zeli da ugrozava druge, niti da ih na bilo koji nacin iskoristava, ali ne zeli ni da neko njega iskoristava...
Dok je to ispunjeno , Sebicnjak ka unutra moze slobodno da saradjuje sa drugim ljudima...
Takve ljude narod obicno zove osobenjak, cudak, retko kad imaju lepu rec o takvom, jer ne dozvoljava drugima da se okoriste o njega sto izaziva mrznju

Sebicnjak ka spolja narod obicno zove egoista, egocentricna osoba, a cesto to zove i baraba, kuchka, nekad i tiranin, zavisno od agresije koju pokazuje i nafilovanosti da poturi neprimetno tu agresiju...
A to je moguce, vrlo moguce, pa se cesto desava da postaju saradnici upravo tiraninu usled nafilovanosti i prihvatljivosti preko koristi koju imaju....

Oni okrenuti prirodi, nekad sebicnjaka ka unutra zovu i samoodrzanje...tj pravo na odbranu sebe
Oni okrenuti prirodi, nekad sebicnjaka ka spolja takodje zovu samoodrzanje, tj pravo da pojedes ili da budes pojeden...

Tako ustvari postaje jasna namera svih ljudi da pokupe lepe definicije i pripisu ih sebi....i tako se i stvara silna papazjanija, fitovanje znacenja i sto je najgore, sve postaje lepo ma koliko bilo nakaradno ili zlobno ili stetno...

Medjutim, kad bi sebi birali osobu sa kojom ce biti cesto u blizini, mnogo veci broj ljudi bi birao sebicnjaka ka unutra nego sebicnjaka ka spolja , mada nekima to ne smeta...
I tu dolazimo ponovo do fitovanja i deformacije definicije, gde se , da bi se pokrila licemerna namera pojedinaca, uvodi duplo znacenje za isti pojam....i sam sebicnjak ka spolja sebe ne vidi kao sebicnjaka, dok sve ostale definise kao sebicnjake, bilo da su sebicnjaci ka spolja, znaci kao on, ili da mu nedaju da ih iskoristava, tj da su sebicnjaci ka unutra....tj nece da saradjuju na svoju stetu...

Ovo poslednje je vidljivo narocito u Srbiji, ni u Bosni ni u CG ni u Makedoniji , nego samo iskljucivo u Srbiji..
Ta lukavstina i zelja da se poturi mucak drugima smatrajuci da su drugi glupi neizrecivo , dok onaj koji potura da je pametan neizrecivo, je prisutna samo u Srbiji...
U bosni pitaju koliko kostaju ruke, a ne ljudski trud i vreme i znanje je dzaba...
U cg se podrazumeva da neces da radis za dz, tj opet ljudski trud i vreme i znanje nije dzaba...
U makedoniji je takodje to izrazeno totalno suprotno od Srbije, znaci batko jesam glup ali ne toliko , dok je u Srbiji ta igrica okrenuta na jesam posten, ne bi ja tebe svesno zaebao , nego nisam znao....neobavesten sam..

To je jedna lokalna odlika jednog naroda, ali ovde nije mesto da se to dublje analizira zasto je to tako..
Naravno , zavisi i od velicine mesta i od lokaliteta, sto je nekad bilo opisano i u pesmama,
Valjevska-podvala

sve dok su zadovoljni razmenom ti meni rad ja tebi placu moglo bi se rec da je i nema
ili u mz odnosi ja tebi telo ti meni izdrzavanje isto
da bi se detektovala sebicnost mora se odredit najmanji zajednicki imenilac a maksimalni uvijek ide na tu stranu dje se nece samoogranicit

....Ovo poslednje je vidljivo narocito u Srbiji, ni u Bosni ni u CG ni u Makedoniji , nego samo iskljucivo u Srbiji..
Ta lukavstina i zelja da se poturi mucak drugima smatrajuci da su drugi glupi neizrecivo , dok onaj koji potura da je pametan neizrecivo, je prisutna samo u Srbiji...
U bosni pitaju koliko kostaju ruke, a ne ljudski trud i vreme i znanje je dzaba...
U cg se podrazumeva da neces da radis za dz, tj opet ljudski trud i vreme i znanje nije dzaba...
U makedoniji je takodje to izrazeno totalno suprotno od Srbije, znaci batko jesam glup ali ne toliko , dok je u Srbiji ta igrica okrenuta na jesam posten, ne bi ja tebe svesno zaebao , nego nisam znao....neobavesten sam....

10+!

Šta sam ja primetio u ovo zlo doba zaraze, ispred fensi radnji je i fensi red, jer uglavnom ima i mesta za to, tu je i obezbedjenje, itd i svi lepo stoje, i vidi se jasno kraj reda,

ALI, ne lezi gmaže, ispred ostalih radnji nije tako, a te ostale su ove domaće male sitne i jedan domaći lanac šumadijski, koji se inače vrh pokazao u ovom vremenu, ali sad pričam o kupcima...

Naime tu red kruži, uvija se, prepleće, itd...I....šta se dešava, ja kad god dodjem pitam KO JE ZADNJI posle 3-4 sekunde, dobrovoljac se javi, nevoljno......

ALI, nikad nisam čuo, a bio sam znači jedno 50x do sada u tim redovima, da je IKO IKADA pitao KO JE ZADNJI!!
A zašto?
Pa zato što će ako se ne bude sam obnarodovo kao zadnji, da MOŽDA upadne i preko svog reda, a ako ne, poslednje mesto mu ne gine, pa ne gine!

Ono sto retko kome pada na pamet je rasprava o odnosu prema pojmu.....
To je apropo ovog nedeklarisanja ko je poslednji...

Kao sto sebicnjaka ka unutra svaki prirodnjak moze okarakterisati kao prirodno pravo na zastitu od iskoristavanja, a mudrac bi to rekao mudar covek je onaj koji uspesno izlazi na kraj sa lukavstinama naroda, a budala onaj koji to neuspesno radi....
....tako i sebicnjaka ka spolja moze svaki proaktivan agresivac okarakterisati kao aktivno bice koje interaguje sa drugima, samo umesto davanja koje je zakrzljalo opstaje samo uzimanje, ali ako mu se moze, i treba tako...

Tako moderan princip postaje sledeci.....ocekivati predatora na vratima...budi sumnjicav ka svemu
Moderan princip odbrane se zove .......asertivnost, tj busaj se da te ne osisaju, ritaj se, sutiraj, vristi..
i na kraju moderno prilagodjenje trendu i suzivotu ...................koga mozes osisaj ga , bolje ti na meko nego neko da mu odere kozu, da nauci na manje bolnom..
A i isplati ti se...

Da vidimo kako ljudi posmatraju u negativi to isto..

Sebicnjaka ka unutra, tj osobu koja samo zeli da se zastiti od iskoristavanja, cesto mesaju sa osobom koja ne zeli da saradjuje...a to nije ni blizu isto..
Isto je u situaciji kad ponudjeni oblici saradnje mnogo vise odgovaraju jednoj strani nego sto odgovaraju drugoj strani ili uopste ne odgovaraju drugoj strani...
A to moze biti cak i bizaran primer...npr hajde da odemo na pice u kafic.....a covek na tankom u novcaniku......a tumacenje ce biti , nece da se druzi, ili je stipsa ili me prezire ili me ne podnosi...itd...
Tumacenja reakcija bez stvarne forenzike je specijalnost naroda koji uvek zna sve i na osnovu dima pogadja koliko grama i kog drveta je bilo u sporetu, a istovremeno loze plastiku.
Ali u praksi to znaci da ce sve ponude gledati samo kroz svoj interes...

I tu dolazimo do sledeceg......Sebicnjaka ka unutra , a i osobu koja nece da saradjuje, takav povrsni forenzicar definise kao sebicnjake, a istovremo gleda samo svoj interes u procesu tumacenja i kreiranja ponude za saradnju...
Tako da odjednom imamo ogroman broj "forenzicara" ili "strucnjaka za gde ima dima ima i vatre" koji ocekuju i nude samo one ponude koje su samo korisne po njih , a sve koji odbijaju karakterisu kao sebicnjake...
Tako se dobija jedna nova stvar, jako bitna za poznavanje svega ovoga....moralna superiornost....

Dakle postavljanjem odnosa da je normalno saradjivati, kao aksiom, tj bez dokazivanja i oborivosti takve izjave...svako ko nece da saradjuje postaje moralno inferioran, debilan...
Tako se ustvari ukida neutralnost izbora, jer se svaka nepovoljnost oznacava moralno negativno...
Odmah u sledecem koraku , je spin, da se onaj ko zloupotrebljava deklarise kao moralan, a onaj koji odbija zloupotrebljavanje deklarise kao sebicnjak ka unutra, tj samo sebicnjak..

Moralna superiornost se brani cak i fizickim obracunom..
Moj licni primer je, kad sam rano ujutro kao student na cistoj bus stanici pokupio papir koji je bacio jedan od tri mladica, koji nisu bili nahuskani da se tuku , samo oni , jedna starija zena i ja na stanici, ali cista stanica, a malo prohladno , ja nesto mozgam u vezi nekog projekta kako da izmislim nesto , a kao profesor Baltazar, seckam kad razmisljam i onda pokupio i bacio u korpu...
Epilog morao sam da se pobijem sa svom trojicom jer je ispalo da sam se rugao kao ja sam kulturan a oni su svinje...jer su bacili papiric na trotoar...
Epilog dva, ko zna kako to izgleda drugima, jer gde moze da bude fin neko ko razbije trojicu treznih momcica posle neke kratke konverzacije...

Najpoznatiji primer za ovo poslednje je kad cujete da kazu ima posla, slabo placen, uzasni uslovi rada , ali ljudi lenji nece da rade...
Ponuda je napravljena po ukusu poslodavca, a ne po potrebama koje mora da zadovolji da bi radnik bio zainteresovan ili primoran na takav posao...
I zato se razvijaju tehnike kako stvoriti takvo okruzenje da primoras radnike na takve uslove rada...

Da li ljudi uopste znaju sta je sebicnost?

Cisto sumnjam...
Pored toliko izmesanih pojmova, sve je postala gusta corba...

Moj pristup pojmovniku je uslovljen podelom koja se pokazala dobra iako nije jasna bar 90% ljudi. Podela sagledavanja neke emocije ili odnosa ka spolja i ka unutra...
Tada mnoge stvari postaju vrlo jednostavne, razlika izmedju ponosa i gordosti npr , razlika izmedju zluradosti i srece itd..

Kad je u pitanju sebicnost, svima ce cini da je to jednostavno..
Nesto slicno kao dobar, dobro , dobra i los, lose, losa....
Ali ako se pogleda sta je dobro a sta lose, to je takva papazjanija i subjektivnost da tu nema niceg sto bi bilo odrzivo.

Sta je sebicnost?

Ako uvedem podelu ka spolja i ka unutra, sebican ka spolja je onaj koji zeli da ispoljava svoj interes i svoje zelje ne mareci za druge .......sto je zajednicka definicija sebicnosti.......pri tome koristeci sve sto moze od drugih
Sta bi bila sebicnost ka unutra,
Onaj ko zeli da ispoljava svoj interes i svoje zelje ne mareci za druge,...........copy paste.......... pri tome ne dozvoljavajuci drugima da koriste bilo sta od njegovih resursa intelektualnih ili materijalnih...

Narod i svi koje znam oba ova pojma zovu sebicnjak ili sebicnost...

Medjutim, na pustom ostrvu, sto je idealni misaoni eksperiment za sagledavanje pojmova ka unutra, sebicnjak je ustvari soler, samostalac, koji ne zeli da ugrozava druge, niti da ih na bilo koji nacin iskoristava, ali ne zeli ni da neko njega iskoristava...
Dok je to ispunjeno , Sebicnjak ka unutra moze slobodno da saradjuje sa drugim ljudima...
Takve ljude narod obicno zove osobenjak, cudak, retko kad imaju lepu rec o takvom, jer ne dozvoljava drugima da se okoriste o njega sto izaziva mrznju

Sebicnjak ka spolja narod obicno zove egoista, egocentricna osoba, a cesto to zove i baraba, kuchka, nekad i tiranin, zavisno od agresije koju pokazuje i nafilovanosti da poturi neprimetno tu agresiju...
A to je moguce, vrlo moguce, pa se cesto desava da postaju saradnici upravo tiraninu usled nafilovanosti i prihvatljivosti preko koristi koju imaju....

Oni okrenuti prirodi, nekad sebicnjaka ka unutra zovu i samoodrzanje...tj pravo na odbranu sebe
Oni okrenuti prirodi, nekad sebicnjaka ka spolja takodje zovu samoodrzanje, tj pravo da pojedes ili da budes pojeden...

Tako ustvari postaje jasna namera svih ljudi da pokupe lepe definicije i pripisu ih sebi....i tako se i stvara silna papazjanija, fitovanje znacenja i sto je najgore, sve postaje lepo ma koliko bilo nakaradno ili zlobno ili stetno...

Medjutim, kad bi sebi birali osobu sa kojom ce biti cesto u blizini, mnogo veci broj ljudi bi birao sebicnjaka ka unutra nego sebicnjaka ka spolja , mada nekima to ne smeta...
I tu dolazimo ponovo do fitovanja i deformacije definicije, gde se , da bi se pokrila licemerna namera pojedinaca, uvodi duplo znacenje za isti pojam....i sam sebicnjak ka spolja sebe ne vidi kao sebicnjaka, dok sve ostale definise kao sebicnjake, bilo da su sebicnjaci ka spolja, znaci kao on, ili da mu nedaju da ih iskoristava, tj da su sebicnjaci ka unutra....tj nece da saradjuju na svoju stetu...

Ovo poslednje je vidljivo narocito u Srbiji, ni u Bosni ni u CG ni u Makedoniji , nego samo iskljucivo u Srbiji..
U makedoniji je takodje to izrazeno totalno suprotno od Srbije, znaci batko jesam glup ali ne toliko , dok je u Srbiji ta igrica okrenuta na jesam posten, ne bi ja tebe svesno zaebao , nego nisam znao....neobavesten sam..

To je jedna lokalna odlika jednog naroda, ali ovde nije mesto da se to dublje analizira zasto je to tako..
Naravno , zavisi i od velicine mesta i od lokaliteta, sto je nekad bilo opisano i u pesmama,
Valjevska-podvala
Uverena sam da sebični ljudi ne znaju da vole druge

Ima u engleskom jeziku 4,5 razlicitih istina... formal truth....factual truth, actual truth , corresponding truth....

Ja kao ktitor lika Pinokio to kazem kao sledece, ima milion istina i sve su razlicite....sto bi englezi rekli , koliko razlicitih true toliko razlicitih truth, prvo je tacnost iskaza, a drugo je istina..

Ili jos uprostenije, postoje vise stvarnosti paralelno kod svakog coveka...i jedna realnost....
A to nisu one virtuelnosti, kosmicke ravni stvarnosti, koje postoje u SF, nego ovako u realu..
Npr, pravno gledano imovina je necija, stvarno gledano , imovina je nekog drugog, drzava misli da je imovina njena, a moj komsija koji zivi pored imovine misli da je imovina njegova iako zna da pravno nije....
Svi su u pravu, svi imaju neko pravo koje izvlace da rade ono sto hoce...

Pa to nece spreciti izjave da svi vole na neki svoj nacin....a ici mimo opsteg shvatanja je u startu osudjeno na propast...narocito u domenu emocija...

To je ona poznata krivina kad kod nekog ko za sebe misli da je pametan, a obicno je takvih puno , ako dotaknes nesto sto ne razume, on te zamrzi, oseca ugrozenost, a ako dotaknes nesto sto misli da je bizarno , tupavo , onda si tupav toliko da ne zeli da komunicira sa tobom....tako da ostaje uzak opseg gde moze da opstane komunikacija sa osobom...

Tako , ako je verovati drugima, skoro svi misle za sebe da su taman dovoljno pametni , pa vazi gorepomenuta analiza i jednacina za granice opstajanja komunikacije...

Pa to nece spreciti izjave da svi vole na neki svoj nacin....a ici mimo opsteg shvatanja je u startu osudjeno na propast...narocito u domenu emocija...

To je ona poznata krivina kad kod nekog ko za sebe misli da je pametan, a obicno je takvih puno , ako dotaknes nesto sto ne razume, on te zamrzi, oseca ugrozenost, a ako dotaknes nesto sto misli da je bizarno , tupavo , onda si tupav toliko da ne zeli da komunicira sa tobom....tako da ostaje uzak opseg gde moze da opstane komunikacija sa osobom...

Tako , ako je verovati drugima, skoro svi misle za sebe da su taman dovoljno pametni , pa vazi gorepomenuta analiza i jednacina za granice opstajanja komunikacije...
A sta kada musko kaze da nema emocije i da ih nije nikad imao,a mlad

Pojam koji je jako vezan za sebicnost a uzasno je los i stvara agresivnost i neljudskost je ASERTIVNOST, tj ono sto bi ljudi nazvali borba za sebe, a nije bas prigodan naziv...

Osnovne osobine asertivnosti koja se reklamira , predlaze i forsira da se koristi u ovo doba , su agresivnost, nemilosrdnost i jaka sebicnost...
Svako ce pre ili kasnije primiti promene koje ce ga pribliziti ovakvim osobinama...

Uzecu jedan primer, dve osobe koriste isto kupatilo, jedna je unutra, stavila masku , zapocela brijanje ili neki drugi proces koji traje duze od 1 min...
Drugoj se srednje hitno vrsi mala nuzda...

Zajednicko za sve metode je da druga osoba upozna prvu sa svojom srednje do hitnom potrebom...
Ukoliko nema ove razmene informacija, onda imamo kompjuterski sistem prvi dodje prvi je usluzen, tj nemamo komunikaciju izmedju osoba..

Ukoliko je ljudski dogovorni sistem, onda se radi dodatna razmena informacija...tj koliko je hitno...pa se ostavlja tezina na stari sistem, da obe osobe procenjuju hitnost i opravdanost zamene mesta, ali u nivou jednake hijararhije..
Ukoliko su razlicite hijararhije, onda se forsira zelja one osobe koja ima visu hijararhiju, uz naravno prisutno nasilje, ili osecaj nasilja kod druge osobe..
Ukoliko je asertivnost u pitanju, e onda nema dodatnog dogovaranja nego prednost ima onaj koji se vec docepao kupatila, tj obezbedio sebi resurs, dok osoba koja zahteva resurs mora da dokazuje pravo prece upotrebe i potrebe za tim resursom tj za kupatilom...sto je obicno vrlo tesko kad je jedna osoba vec u stanju koriscenja nekog resursa....
Tako da se obicno javlja period strpljenja, tj ljudi kod asertivnosti uvode novi pojam, novi kreativ, vreme strpljenja, kao i nivo strpljenja....

Tada imamo novi algoritam ili kako bi vecina komercijalista, ekonomista reklo novi shematski tok procesa, osobe su upoznate sa konfliktom koriscenja resursa i obe osobe postaju svesne uvodjenja neizrecenog perioda strpljenja i nekog podrazumevanog nivoa strpljenja...
To povecava stres kod obe osobe, i to je vidljivo u mnogim oblicima, na kasi, gde god postoji red cekanja i slicno, pa osoba koja obavlja neku aktivnost gleda da ubrza tu aktivnost , ne zbog toga sto istice vreme strpljenja koje je uvedeno , nego zato sto su razliciti nivoi strpljenja kod drugih osoba...

Pre ili kasnije, po staroj poslovici covek ne moze svetu ugoditi, desava se otupljenje, tj asertivni sistem postaje sistem bez komunikacije uz samo iskazivanje komunikacije i ko ga sljivi algoritam, prvi sam dosao do resursa...
Dok se to ne desi, savremeni manipulatori i narocito demagozi prosipanja praznog u suplje ubedjuju narod da je asertivnost jako uspesna i korisna stvar, dok se to svakodnevno gleda u okruzenju....i tu obicno ceh placaju oni koji nisu agresivni....

Nasilje koje se siri ili se ne siri ako osobe nisu sklone nasilju, su obavezni deo asertivnosti....a oslanjaju se na sebicnost...
Cak i kad osoba nije preterano sebicna, asertivnost ce je ubediti kao mlaka voda zabu da ima pravo i da bez razmisljanja o asertivnosti prihvata sve fore asertivnog ponasanja.

Asertivnost uvodi jos neke posledice, npr vecu vrednost usmene konstatacije nego prave prakticne manifestacije neke vestine ili nekog talenta ili rada...
Bukvalno prevedeno , asertivnost daje na znacaju da neko izjavljuje da je kvalitetan radnik , i stvara privid da jeste, iako u praksi to nije slucaj, jer se mnogo vise dogovornog a i procena desava u verbalnoj sferi....sto je i osnova asertivnosti, demagogija usmenim sredstvima da bi se ostvarilo neko pravo ili zelja osobe.

Tu je i veca upotreba blacenja, tj spinovanja i veca upotreba okrivljavanja i uvodjenje hijararhije medju osobama...
Blacenje, okrivljavanje i hijararhija ocigledno donose pozitivan rezultat u slucaju da obe osobe koriste asertivnost jer hijararhija resava stvar sama po sebi, ali ovo je druga vrsta hijararhije, tj hijararhija utiska u javnom mnjenju, koje je neka zamisljena stvar....sveprisutna, a opet zamisljena...(isto kao sto je deo autocenzure ili deo mediokriteta, bez ikakve osnove u statistici ili dogovornim odnosima)...
Blacenje je odlicno jer usmerava paznju napadnute osobe na odbranu , a ne na asertivne argumente , ostale ....
Okrivljavanje je neka vrsta pretnje, tj najava osvete, najava kazne inace nema neku posebnu vrednost , osim moralne superiornosti kao usputne koristi...

Ocigledno ili trebalo bi da bude ocigledno da koriscenje asertivnosti ili raspravljanja prevedeno na srpski , ne donosi bolje ljudske odnose, vec samo regulise dominaciju ili u verbalnom ili u hijararhijskom , te se usled smanjene ljudske komunikacije i desava poras sebicluka....a kad se doda prakticni rezultat da asertivnost donosi nerazmisljanje o svojim postupcima zato sto je to normalno da se asertivno ponasas, eto eksplozije i agresivnosti i sebicnosti...

Asertivnost ukida i ljudsko ponasanje i ravnopravno ponasanje, iako to ne izgleda na prvi pogled...
Asertivnost je kao prisutna ideja konkurencije za 1 mesto a dve osobe, npr u poslu....to nikad nece dovesti do stvarne ravnopravnosti jer postoji sukob interesa i sto je jos gore, postoji poraz , tj uskracivanje resursa porazenoj osobi....kataklizmicki rezultat kako bih ja to nazvao...tj rezultat koji ne daje mogucnost zadovoljenja obe strane....nego u fazonu highlandera, moze biti samo jedan...
Svaki odnos koji ima puno kataklizmickih rezultata donosi jako izrazenu sebicnost...

Kod igrica prikaza, tj kad su ljudi sebicni pa se prikazuju da nisu, vrlo je vazno trenutno emotivno stanje, tj usaglasenost grupe koja je osnova za ono pomenuto mediokritetsko nepostojece a postojece javno mnjenje...
U tom slucaju mediokritetsko javno mnjenje postaje realno , tj mnjenje grupe i usaglasenost se dobija malo trendseterski a malo uvlacenjem tj followerski liderima grupe...

Ali najbitnije je to sto kriterijumi a i trajnije procene i ocene svakog gesta ili osobe zavise bukvalno od trenutnog emotivnog stanja osoba , mada i usaglasenosti mentalnih i kognitivnih igraju ulogu u smislu da slicni kognitivni opsezi ne izazivaju razdrazenje u situacijama nervoze ili loseg emotivnog stanja, slicno razmisljaju pa se slicno i osecaju u tokovima vremena....slicne prelaze, slicne zaostale reakcije i u tom smislu..

To je npr kad se ljudi uplase, pa im je onda mrzak onaj ko nije, a posle kad ih popusti , onda im je za ruganje onaj ko jos jeste uplasen...ili obrnuto, kad je neko pre njih uplasen onda je to shoping u milanu ruganje, a kad nije kasnije, onda je to bezobraznik i nesvesno bice...
Ocigledna subjektivna etiketiranja i mesanja svesti i usaglasenja sa emotivnim stanjem osobe...

Medjutim razlog zasto je ovo u temi o sebicnosti je sto je to proces koji je trenutno najvise u ekspanziji....Znaci bukvalno se toliko omasovljava taj pristup koji meni lici na histericno ponasanje, a ustvari je samo egomanijakalno ponasanje uz veliki znacaj emo subkulture......egomanijakalno potice od net dominantnog nacina zivota i komunikacije...

I da pitate bilo koju osobu koja je deo grupe, ili ima takvu psihologiju , dobili bi odgovor da nije sebicna i da je deo brojne grupe...
Jer osoba koja je deo grupe ne moze biti sebicna...niti se ikad vidi sebicnost u toj grupi, to je dominantan logicki zakljucak takvih osoba...
A dovoljno je pogledati jednu porodicu tiranina , ili firmu gde je tiranija i videti da ako se tiranin izuzme, imamo masu ljudi koji su deo grupe, gde nisu tirani ali su sebicni .

Ranije su takve pozicije bile rezervisane kao zensko ponasanje, te egomanijakalne pozicije koje negiraju i nepoznaju svoju sebicnost....
Zenska odelenja, zensko udruzivanje pa prvi problem na koji nalete, kad masovno pocnu da budu nervozne i histericne, pa krene koljaza... i slicno ....

Nema gore sebicnosti nego kada covek kuka kako mu se prijatelji nece javi makar porukom jednom u godini dana, a sam ih baci kao pocepanu carapu
drag.gif

Dugo sam razmisljao koji prevod za rec i pojam asertivnost je najbolji i najblizi....

I na kraju je sve doslo na nametljivost....

Cak i onaj deo gde se osoba asertivno bori da joj budu ispunjeni ocekivani postupci i uvazavanja potreba i rada, cak i to je bas ta nametljivost...

A onda su mnoge stvari jasnije......nametljivost , agresivnost, nametljivost , agresivna prezentacija sebe i otimanje prilika ili prostora za ispoljavanje i rad..

Sebičnost je kada se zaustavi čitava kolona vozila da pusti nekog, a on se vuče ko neki invalid, da bi onog momenta, kada kroči na drugu stranu, nastavio normalno da hoda. A možda je to i neki kompleks.

Да, то сам и ја приметила, ту намерну спорост приликом преласка улице док цела колона чека. Ја журим, чак потрчим.

Да, то сам и ја приметила, ту намерну спорост приликом преласка улице док цела колона чека. Ја журим, чак потрчим.
A ako ste primetili, uglavnom se radi o mlađoj muškoj populaciji. Žene uglavnom brže pređu ulicu, čak i stariji ljudi vode računa da što manje zadržavaju saobraćaj. Pošto sam svakodnevno u saobraćaju, vrlo dobro znam kako se većina ponaša.

Back