Sebicnost i sebicni ljudi

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Da li smatrate za sebe da ste sebicni ili jednostavno realni?
S druge strane, sta je zapravo sebicnost, kako se ponasa sebicna osoba i da li postoji definitivna definicija sebicnosti, ili pojam sebicnosti zavisi od pojedinca do pojedinca?
Da li je sebicnost raditi nesto jer to neka drustvena pravila nalazu, ili raditi nesto zarad stizanja do nekog cilja, banalan primer, odlazak kod nekog na slavu, jer te je ta osoba pozvala, ili jednostavno odlazak da bi odrzao kontakt sa tom osobom, eventualno nekada trazio neku uslugu.
Da li bi bilo sebino reci u takvoj situaciji, ne, nije mi do druzenja, slavlja i sl. umoran sam, boli me glava, necu doci?

Napominjem da tema nema veze sa ovim primerima, vec sa samom osobinom sebicnosti i ponasajnem sebicinih ljudi.

Vidi se to na nekim sitnicama kad je neko osobenjak..ne mora biti materijalno..obicno se vole bas predstaviti kao osecajni..kao da bi pozajmili novac i nesto uradili dobro..a to ipak rade da bi sebe velicali u ogledalu..ukratko prodaju muda za bubrege ka visim ciljevima

Poslednja izmena:
Da li smatrate za sebe da ste sebicni ili jednostavno realni?
S druge strane, sta je zapravo sebicnost, kako se ponasa sebicna osoba i da li postoji definitivna definicija sebicnosti, ili pojam sebicnosti zavisi od pojedinca do pojedinca?
Da li je sebicnost raditi nesto jer to neka drustvena pravila nalazu, ili raditi nesto zarad stizanja do nekog cilja, banalan primer, odlazak kod nekog na slavu, jer te je ta osoba pozvala, ili jednostavno odlazak da bi odrzao kontakt sa tom osobom, eventualno nekada trazio neku uslugu.
Da li bi bilo sebino reci u takvoj situaciji, ne, nije mi do druzenja, slavlja i sl. umoran sam, boli me glava, necu doci?

Napominjem da tema nema veze sa ovim primerima, vec sa samom osobinom sebicnosti i ponasajnem sebicinih ljudi.

Meni se čini da tema govori o odnosu kulture i 'sebičnosti' ... samo ukoliko savjest štiti svoje superego instance dozvoljeno je postupiti prema nagonskim impulsima..
.. tamo gdje su pravila ponašanja pod direktivom Id-a nema kulture, niti discipline i možemo govoriti o 'sebičnosti'..
..možda bi mogli razlikovati 'sebičnost' koja štiteći vlastitu ličnost štiti i druge - kad je vođena moralnim normama..i sebičnost koja nema nad-Ja svijest i upravlja se prema trenutnim ličnim zadovoljstvima koja isključujući druge u suštini isključuju,odn. ugrožavaju i egzistenciju vlastite ličnosti posmatrano u dužem vremenskom periodu ...

po meni sebicnost je ok dok ne ugrozavas nekog bash, ono da gledam da nekog bas ne unesrecim koliko me snaga i kazne zabranjuju a ovo ostalo je najcesce na moju stetu ili nije
npr ako je neka velika zurka i ako ne odem, nece oni da pate ako su zvali sve djuture, a mozda cu da patim jer je moglo da mi bude dobro (nerealnog li primera ; ))) shala)
ali ako te zove neki dobar ortak da dodjes a tebi se sedi na internetu onda ces njega mozda da ne ispostujes, mozda ce da prestane da ti bude ortak itd svako u stvari zna koje su te granice valjda samo pitanje je koliko ga mrzi da se ponasa. a opet nekad covek pravi rezove pa sedi na netu i ne ide kod ortaka koji je dobar ali eto nekako vazno mu je da bude "skot" i sta znam nekad je to tako.

Vidi se to na nekim sitnicama kad je neko osobenjak..ne mora biti materijalno..obicno se vole bas predstaviti kao osecajni..kao da bi pozajmili novac i nesto uradili dobro..a to ipak rade da bi sebe velicali u ogledalu..ukratko prodaju muda za bubrege ka visim ciljevima

jeste ali ti ljudi nekad imaju nesto u drugom segmentu npr simpaticni su dragi slatki slusace te, i sta vec spada u ljudske osobine drugog tipa, a ovamo su i bezosecajni dripci, kao machke. a svi vole machke i kad se one umiljavaju a istovremeno i nervira sto sve ona radi kako oce

banalan primer, odlazak kod nekog na slavu, jer te je ta osoba pozvala, ili jednostavno odlazak da bi odrzao kontakt sa tom osobom, eventualno nekada trazio neku uslugu.

e ali s druge strane sta te kosta da odes na sat vremena kod nekog, cak iako je vas odnos bas takav, bas kurtoazan, mnogi odnosi su u stvari takvi, cak neki koji mogu dugo da traju. od te kurtoazije moze da bude neki sta znam, bas kontakt mozda i za posao, ne mora se sa svima lupati po ramenu De si kume. jos ako ih je mnogo mozes da sedis i cutis i ozdires se ukusnom pitoom ono ko zna kakve imaju salate, mozda se i napijes bas dobro i podrignes

Da postavim definiciju sebicnosti i egoizma. Vidjecete da zene sasvim spadaju u egoiste:
Dakle, sebicnjak je svako ko zanemaruje drustvene uslove u kojima zivi. Sto je covjek vise rase to je zavisniji od drustenih uslova. Nize rase mogu da putuju kroz pustinju same ili u drustvu sa jednom osobom i da cijelim putem ne progovore nijednu rijec. To upucuje na njihovo mentalno mrtvilo ... i tako cio zivot.
Vise rase trebaju stalno neke aktivnosti, a najvise umne.
I kad nastupi opste otudjenje, visim rasama se na licu vidi nezadovoljstvo. S druge strane kod zena se stalno cuje "treba biti zadovoljan", one uopste ne registruju da je drustvo nestalo, da je drustvena razmjena svedena na minimum, da djeca vise ne smiju da se druze medjusobom, nego su zatvorena u kaveze i natjerane da bulje u video igrice. Kad dalke udjes u dozivotno samovanje ti si tad usred uslova najnizih rasa. Ako ni tad ne osjecas da ti nesto fali, nedostaje, onda si sebicnjak najnize vrste. Onda si mizerija koja je zadovoljna nicim i zivis po svaku cijenu kao domaca zivotinja.

https://forum.krstarica.com/showthread.php/761334-Vrlina-je?p=35501834&viewfull=1#post35501834

Back