момоа
Stara legenda
- Poruka
- 78.843
Sta citate od savremene domace knjizevnosti?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Milovan Vitezovic je broj 1
Da, citali smo ga ( barem ja), o utiscima sam i pisala, uglavnom je utisak " dobar"Je l' čitao neko Velikica? Konkretno njegov novi roman"Islednik"? I ako neko jeste, zamolio bih ga za utiske
Dobio i Ruski prozor i Islednika i ne ide mi čitanje...I Basarinog nagrađivanog Anđela atentata jedva pročitao...A Basara mi ok...Da, citali smo ga ( barem ja), o utiscima sam i pisala, uglavnom je utisak " dobar"
Moraću i ja Blajbiša konačno uzeti neku njenu knjigu,madaLjiljana Habjanović Đurović .........![]()
Dobio i Ruski prozor i Islednika i ne ide mi čitanje...I Basarinog nagrađivanog Anđela atentata jedva pročitao...A Basara mi ok...
Od Milke Knežević čitam ponešto,inače mi ovi naši pisci ,za moj ukus,posustali ili sam se ja "profinio" previše...
- - - - - - - - - -
Moraću i ja Blajbiša konačno uzeti neku njenu knjigu,mada
mi moderno žensko pisanje dosta nečitljivo-previše prenemaganja i previše vode na ljubofnu vodenicu...Udave me ybg...
- - - - - - - - - -
Neki dan dobio knjigu od jedne vremešne dame-spisateljice i kad stigao ćiku,otvorim,a ono pesme!
Frk u kantu!
Ne mogu više ni jednu pesmu da pročitam pa to ti je...![]()
Da, znamo za njega, a sta sad s njim?Svetislav Basara
Svetislav Basara
Pročitaj neke od ostalih...Recimo "Dugovečnost" je zanimljiva s dosta humora...Citao sam Mien Kamph od njega i zaključio da previše iznosi neke svoje političke stavove i da je baš ostrascen. Jedno 1000 puta je ponovio pridev velikog Sotone i kontekstu Slobe Miloševića. Malo ga pretera što se politike tiče, To su neki koji utisci. Teme su mu previše ovozemaljske. Msm to je sto se ove knjige tiče. Za ostale ne znam.
Citao sam Mien Kamph od njega i zaključio da previše iznosi neke svoje političke stavove i da je baš ostrascen. Jedno 1000 puta je ponovio pridev velikog Sotone i kontekstu Slobe Miloševića. Malo ga pretera što se politike tiče, To su neki koji utisci. Teme su mu previše ovozemaljske. Msm to je sto se ove knjige tiče. Za ostale ne znam.
Basara se mnogo kompromitovao, dovoljna je jedna knjiga od njega.
Ja sam ga nekada obozavala ( Dugovecnost incl.), ali to ponavljanje od nemila do bestraga, kopiranje nekih tudjih misli i stila zna da njegovom
vernom citaocu ( u ovom slucaju citateljki) omrzne sve sto je od njega pa cak i samo njegovo ime.
Suma sumarum u Srbiji danas i nema nekih knjizevnika koji su vredni paznje, a narocito ne ukoliko covek nije procitao silne svetske klasike
pa i neke moderne knjizevnike, a svet je prepun genijalnih pisaca.
E onda citaj Islednika, dovoljna je ta jedna knjiga da upoznas Velikica, to je i neka vrsta rezimea njegovog celokupnog stvaralackog dela.Mene užasno nervira ta politička konotacija u svemu i striktna opredeljenost za takvozvanu prvu ili drugu Srbiju. I to primećujem kod svih savremenih pisaca. Brojni od njih su u u nekoj stranci. I onda to kod mene stvori startnu predrasudu o tim piscu.
E onda citaj Islednika, dovoljna je ta jedna knjiga da upoznas Velikica, to je i neka vrsta rezimea njegovog celokupnog stvaralackog dela.
Rane knjige pisaca "stvarnosne proze" (Vidosav Stevanović - "Refuz mrtvak", "Nišči", "Konstantin Gorča", Milisav Savić - "Budarska baraka", "Mladići z Raške", "Ujak naše varoši"), Miroslava Josića Višnjića ("Lepa Jelena", "Dvanaest godova") treba ponovo čitati.
Ali, generalno, mazohizam je, da ne kažem gubljenje vremena, čitanje ogromne većine aktuelnih ovdašnjih pisaca.
Da, to su stvarno dobre stvari, samo ne znam da li se tema baš odnosi na njih. Ali nema veze : )
Ja ne znam šta da izaberem pa uvek završim sa nekom ličnom pričom ili limunadom.Tako sam pročitala:
Najnormalniji čovek na svetu, Tokin. Simpatična i nežna knjiga, priča o romantičnom gubitniku. Ono sentiš je, ali sa merom. (Malo je smešno što u istom postu hvalim Dvanaest godova i ovo, ali nema veze)
Kaja, Beograd i dobri Amerikanac. Zabavno štivo, vokabular i glavna junakinja ponekad idu na živce, ali drago mi je što sam pročitala, piše neke zanimljive stvari o Beogradu.
Gringo, Bešić. Čovek bio u Meksiku i ispričao šta mu se tamo desilo. OK dok čitaš, posle odmah zaboraviš.
Priče sa dijagnozom, Vidojković. Pa smešan je, ima stvarno dobre fore. Sad se više ne sećam ničega, ali baš je bilo zabavno dok sam čitala.
I verovatno još dvadeseak romana ovog tipa kojih se više ni ne sećam.
Niko od ovih pisaca koje sam spomenula nije u istom rangu sa spomenutim Basarom i Velikićem. Svaka čast toj dvojici (pogotovo Velikiću!), ali meni su već dosadili. Znam da je to nebitan podatak : ) ali baš bih volela da naletim na nekog našeg pisca koji je naš, ali da razmišlja malo drugačije, modernije, manje zadriglo, manje ženomrzački, i još da bude talentovan/a. Eto, to tražim![]()
Skoro kao da je književnost u Srbiji na blagom izdisaju...Što se Velikića tiče, meni su njegovi rani romani mnogo bolji. Astragan, Hamsin 51, Severni zid, svi su mi bili odlični. Danteov trg je bio posljednji koji mi je još bio OK. Slučaj Bremen, Dosije Domaševski, Ruski prozor - ne zna se koji je dosadniji. Mislim da neki od tih nisam mogao ni da pročitam do kraja. Bonaviju i Islednika nisam čitao.
Neko gore pomenu Teslu, pa sam se sjetio Vladimira Pištala. On piše finu lirsku prozu, ako se nekome tako nešto čita.
Inače, traganje za savremenim domaćim piscem koga vrijedi čitati pomalo je sizifovski posao. Basara je daleko najtalentovaniji, ali njega književnost više ne interesuje. Fama o bicklistima književno vrijedi više od svih knjiga koje su bile u užem izboru za NIN-ovu nagradu posljednjih pet-šest godina.
Ali, generalno, mazohizam je, da ne kažem gubljenje vremena, čitanje ogromne većine aktuelnih ovdašnjih pisaca.
Ako volis fikcije čitaj Marka Selica, nije loš. A čitao sam i nekoliko Vidojkovicevih knjiga i čini mi se kao preslikani Bukovski. Ne znam, možda tripujem. Samo sto je Bukovski bio veci depresivac. Ovaj je nekako previše ekstravagantan, impulsivan i ne uklapa se u šablon prototipa prosečnih pisaca.