Savjet za opšte obrazovanje odobrio gramatiku crnogorskog jezika

• Začetnik teme Začetnik teme zike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
А како онда у Војводини причамо тај исти језик већ вековима, а ово није Црна Гора?

А како се у Шумадији прича тај исти језик већ вековима, а није Црна Гора?

А како се у Босни прича тај исти језик већ вековима, а није Црна Гора?

А како се у Херцеговини прича тај исти језик већ вековима, а није Црна Гора?

А како се у Славонији, Далмацији, Лици, Кордуну, Банији прича тај исти језик, а није Црна Гора?

Ја га нисам у школи учио као страни. То је мој језик, научио сам га од свог оца и своје матере. Није долазио Вук Караџић, иначе из Херцеговине а не Црне Горе, да ме учи тај језик.

Причаш глупости, вероватно и не умеш боље.

Otkad je Šavnik u Hercegovini? :dontunderstand:

Samo se radi isto ono što je Vuk onda uradio... Ako većina stanovništva Crne Gore kaže śekira, onda oću da mi bude u jeziku pravilno to śekira, i da imam slovo Ś da tu riječ napišem.
Nama je taj jezik o kojem ti govoriš ukraden

Slobodno, to je apsolutno tvoje neprikosnoveno pravo !!

Mozes slobodno da pises, BLIJESAV sam , umjesto BLESAV sam, nema greske !!

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

АДНАН, ЈОСИП И ИВО написали граматику црногорског језика! Како не нађосте и неког Фатмира, онда би 100% била добра. Кад год помислим да ме вести из Црне Горе више не могу изненадити, сваки пут видим како сам немаштовит и како србо-мрзачка инспирација нема краја.Нисам ја љут, само ми је све то толико јадно, да ми се гади!

АДНАН, ЈОСИП И ИВО написали граматику црногорског језика! Како не нађосте и неког Фатмира, онда би 100% била добра. Кад год помислим да ме вести из Црне Горе више не могу изненадити, сваки пут видим како сам немаштовит и како србо-мрзачка инспирација нема краја.Нисам ја љут, само ми је све то толико јадно, да ми се гади!

Pa Adnan je koliko ja znam čoek koji je rođen u Crnoj Gori i koji je živio u Crnoj Gori, tako da ne vidim kakve veze ima što je muslimanske vjeroispovijesti

Pa ti stvarno nista ne kapiras !!

Adnan, Josip i Ivo su za njih suva inteligencija !!

Ovi tek danas, poslje nekoliko vjekova, kapiraju sjaj mletackih Cekina i turskih Dukata !!

Pa Adnan je koliko ja znam čoek koji je rođen u Crnoj Gori i koji je živio u Crnoj Gori, tako da ne vidim kakve veze ima što je muslimanske vjeroispovijesti

Знаш како у друштву Момира, Миљана и Вукана нема везе, ал ово баш боде очи, а ако ти желиш да ме убедиш да је то случајно - мани се ћорава посла!

Samo se radi isto ono što je Vuk onda uradio... Ako većina stanovništva Crne Gore kaže śekira, onda oću da mi bude u jeziku pravilno to śekira, i da imam slovo Ś da tu riječ napišem.

Није то језик, царе, то је дијалект. Ма није ни дијалект, него неколико речи.

Кажу и овде сви џивџан, а не врабац и кажу буђелар и шлајпик а не новчаник... И кажемо сикира, а не секира. Шта је то онда, посебан језик?

А за Вука... Не знам какав ШАвник. Он је из Лознице, а за себе је рекао да је старином од Дробњака у Херцеговини. Е сад, где су Дробњаци и да ли је то Херцеговина - не знам, али је Вук тако за себе писао.

+ тај његов говор није говор Херцеговине у оно време, него Лознице и околине (цела западна Србија је тад била ијекавска).

И шта сад, Црногорац који изговори сјекира, а не шекира не говори црногорски него српски?

А шта је са Србином из Гацка или Требиња који такође каже ш'екира? Црногорски збори?

Или са Србином из Бенковца који каже ш'утра? Прича црногорски, а да за Црну Гору и не зна?

Нису то језици. Језици су мађарски, румунски, бугарски, албански, грчки...

Није то језик, царе, то је дијалект. Ма није ни дијалект, него неколико речи.

Кажу и овде сви џивџан, а не врабац и кажу буђелар и шлајпик а не новчаник... И кажемо сикира, а не секира. Шта је то онда, посебан језик?

А за Вука... Не знам какав ШАвник. Он је из Лознице, а за себе је рекао да је старином од Дробњака у Херцеговини. Е сад, где су Дробњаци и да ли је то Херцеговина - не знам, али је Вук тако за себе писао.

+ тај његов говор није говор Херцеговине у оно време, него Лознице и околине (цела западна Србија је тад била ијекавска).

Nije to dijalekt, to je jezik. Čitav jedan narod govori na taj način.
Nemoj da ti nabrajam koliko ima riječi koje ti vjerovatno ne bi ni razumio.
Pa Drobnjaci su ti okolina Šavnika i odatle su Karadžići.
Pa kako sad odjednom svi prijeđoše na ijekavicu? :hahaha: Ne pravi se aknut, to je govor iz okoline Nikšića i Hercegovine

Nije to dijalekt, to je jezik. Čitav jedan narod govori na taj način.
Nemoj da ti nabrajam koliko ima riječi koje ti vjerovatno ne bi ni razumio.
Pa Drobnjaci su ti okolina Šavnika i odatle su Karadžići.
Pa kako sad odjednom svi prijeđoše na ijekavicu? :hahaha: Ne pravi se aknut, to je govor iz okoline Nikšića i Hercegovine

То није језик, Зике, то је глупост. Не прави се језик од локалних речи за амбар, алатке и делове кукуруза, онда би свако село имало свој "језик".

Паметан си човек, издигни се изнад тога. Не мораш своју националност доказивати по цену лудила.

А за ШАвник не знам, знам само да је Херцеговина. Не разумем, ко је прешао на ијекавицу? Ијекавица је изговор.

Вук је записивао говор из околине Лознице. Није одрастао у Никшићу и Херцеговини него Тршићу и централној Србији. Шта је чудно у томе да се тада тамо тако говорило? Не разумем.

To nam je, nažalost, svima jasno :confused:

Kada kažem 'aljkavo' i 'problematično', mislim na upravo ovo:

Ovo je u ponedeljak na sednici Saveta za opšte obrazovanje Ministarstva prosvete Crne Gore bilo ključno obrazloženje dr Adnana Čirgića, jednog od autora gramatike crnogorskog jezika zašto treba usvojiti tu gramatiku iza koje, uz njega, stoje još samo hrvatski lingvisti Josip Silić i Ivo Pranjković. I odobrena je, uz žestoko protivljenje profesorica Božene Jelušić i Slavice Perović, jedinih članova Saveta iz lingvističke struke!

Da. Svaka mogućnost za uspostavu velike Srbije mora biti razorena, jer je taj projekat ubio 120000 ljudi i proterao preko 2000000 samo tokom devedesetih. Granatiranje Sarajeva i Dubrovnika su slika i prilika šta bi se dešavalo u velikoj Srbiji. Velika Srbija bi bila zločinačka tvorevina, poput NDH, i treba praviti prepreke da se ona nikada ne stvori.

Srbija vodi agresivnu politiku prema susedima i još uvek se nije odrekla teritorijalnih pretenzija. Pripajanjem Crne Gore Srbiji imali bismo situaciju da Srbija izađe na more, što bi je dodatno ojačalo u svojih pohodima.

nisam siguran da znam o cemu pricas o kakva 2 miliona proteranih i o velikoj srbiji...a posebno mi nije jasno kakvu agresivnu politiku vodi Srbija...
O kakvom pripajanju Crne Gore pricas...ja koliko znam da mi njima nismo nista otimali, pogotovo ne izlaz na more. Oni su Crna Gora, mi Srbija...ziveli smo u zajednickoj drzavi...po tvojoj prici ispada da je Srbija nesto otimala od Crne Gore...ja stvarno ne znam sta to? Drugo kada su resili da se odvoje, napravili su referendum i otcepili se. Sta je to njima Srbija branila?

ali neka sve to bude tako kako ti kazes da jeste...kakve to ima veze sa jezikom? Oni govore srpski, pa govore...sta sad? Treba da svoj jezik nazovu drugim imenom samo da nema nikakve veze sa Srbijom? Rekoh ti vec da se u Americi govori engleski a ne americki...ali ne vredi vam objasnjavati. Sto se mene tice neka rade sta hoce, samo sto mislim da je to maksimalno jadno i bedno

То није језик, Зике, то је глупост. Не прави се језик од локалних речи за амбар, алатке и делове кукуруза, онда би свако село имало свој "језик".

Паметан си човек, издигни се изнад тога. Не мораш своју националност доказивати по цену лудила.

А за ШАвник не знам, знам само да је Херцеговина. Не разумем, ко је прешао на ијекавицу? Ијекавица је изговор.

Вук је записивао говор из околине Лознице. Није одрастао у Никшићу и Херцеговини него Тршићу и централној Србији. Шта је чудно у томе да се тада тамо тако говорило? Не разумем.

Ja ti opet kažem, postoji veliki broj riječi koje mi koristimo, a koje vi možda znate, možda ne, a ne koristite ih... Postoje i neke gramatičke razlike.
Kažu da sam pametan, a imam i diplomu, valjda jesam... Ja i nemam potrebu da dokazujem moju nacionalnost. Ja sam je dokazao onog 21. maja 2006. godine, a moji su je dokazivali stoljećima unazad. Moji su je dokazivali i onda kad je to bilo veoma opasno, od '90 do 2006... Ja je i dan danas dokazujem, na jedan način drukčiji od ovoga o kojem mi na forumu govorimo. Ali jednostavno, naša je želja da imamo svoj jezik, i ne vidim šta je to strašno, osim što bi to bio još jedan fakt koji podupire crnogorsku nezavisnost, a hendikep za velikosrpsku hegemoniju koju neki još uvijek zastupaju.
Moja greška, trebalo je da pitam kako onda prijeđoše na ekavicu sa ijekavice.
Što se tiče njegovog mjesta rođenja, on jeste rođen u Tršiću kod Loznice, u porodici koja se doselila iz Drobnjaka kod Šavnika. Majka mu je porijeklom iz Ozrinića (blizu Nikšića).
Ja sam učio da je zapisivao govor iz okoline Nikšića i Hercegovine

Back