Saveti u vezi kupovine za pocetnika (point and shoot vs DSLR)

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Ovako, bavim se web dizajnom, a fotografisanje mi je trenutno hobi, ali zbog prirode posla mozda cu morati u buducnosti da nabavim bolji fotoaparat (ne neko cudoviste, posto mi je budzet do 300 EUR).

Zanimaju me par stvari u vezi point and shoot i DSLR fotoaparata.
Ocigledno DSLR je bolji, brzi, veci kvalitet slike, ali ima li DSLR neke troskove, tipa kupovina novog objektiva, tela ili sl? Pitam ovo jer sam totatlni pocetnik, pa me zanima da li se neki od tih delova vremenom "pohabaju" pa kvalitet slike postane losiji, i da li kupovina DSLR-a sa sobom nosi neka buduca ulaganja u odrzavanje?

Jos jedno amatersko pitanje, da li se objektiv na DSLR moze rotirati ili bar neki njegovi delovi i sta se time podesava, fokus ili nesto drugo?

Poslednje pitanje, zbog prirode mog posla, koji mi uredjaj preporucujete? Prednost imaju DSLR, mada cisto sumnjam da se neki moze naci ispod 300 EUR.

Vidi ovako-DLR zahteva dalje ulaganje ako kontash da fotkas nesto zahtevnije-sport u zatvorenom prostorutj.pod vestackim svetlom, enterijer, a ako ces da fotkas nesto onako, every-day,sve moze sa nekim osrednjim objektivom...s jedne strane kazme Ti DSLR jeste bure bez dna ali opet...Eto npr da uzmes polovan DSLR tipa D70s-D80 sa 18-70 objektivom i bog da Te vidi bre...treba Ti memorijska kartica ili dve i 1+1 baterija...dobro neka torba moze i manja za start...
Poenata je u toem da moj Nikon DSLR star 6 godina sa 6 Mpix ima po svakom kriterijum bolju fotku negoli Fuji F70 sa 10 Mpix i 10x optickim zoom-om...pazi kad je neuporedivo
A ako bas bas hoces kompakt tj "sto veci zoom" iako je to besmisleno-onda juri neki Panasonic tipa TZ 7 ili LX 5 i sl....Prvi se moze naci za tu neke novce nov a drugi polovan al je to mashina...Jos jedna stvar-kod kompakta pogotovo jeftinijih-kad Ti ne daj Bioze vrisne nesto-a to ugl.bude ekran/senzor/zavesica-kazes pokoj mu dsuhi i baci ga u reku-jer delova nema a i ako ima-kostaju ko 50 % novog aparata...dok je meni DSLR "pojeo" za 6 godina svega ~10 % od vrednosti celog aparata...znaci bas kvarovi(kojih je bilo minimalno...)

Koliko sam ja video DSLR nema bez nekih 400-500 eur, nov, tako da je van mog budzeta, a posto sam hobista i pocetnik sto se fotografije tice mislim da cu uzeti neki prosumer aparat.
Sad imam pitanje, sta da trazim kod takvih aparata, koje karakteristike?
MP nisu toliko vazni kako cujem, do 9 MP je vise nego dovoljno.
Ovo je sad jedno pocetnicko pitanje, kako da znam da li kamera ima Manual Focus? Da trazim MF i AF dugmence na njemu ili u menijima i kako se MF podesava?
Da li je MF isto sto i f koje se stalno pominje, ili je f otvor blende? Negde sam cuo da je manja vrednost f bolja ako hocu da imam veci fokus na nekom objekatu, pa me sad zanima kako to da izvedem i kako da znam da li moj aparat to podrzava.

Mislim da skoro svaki DSLR ima MF-,anual fokus a to drugo f tj fi(precnik otvoraa blende) je da, blenda...E sad to bi trebalo da pise na objektviu bar kod DSLRa a kod kompakta tj prosumera ne znam...veci otvor blende tj.manj f:broj (npr.2,8 ili 2,0 je "bolje"umesto 4, 5,6 itd) vise "izdvaja"objekat od pozadine ali to sa kompaktima i nije toliko izrazeno...zbog nekih drugih stvari...Eto ja sam Ti gore napisao sta da gledas ustvari-ako mene pitas...pozz

Poslednja izmena:
Imam trenutno jedan compact i na njemu pise f=6.1-18.3mm sto je poprilicno slabo za moje potrebe.
Ne znas mozda da li prosumer aparati imaju mogucnost za podesavanje otvora blende i MF, tako barem neki modeli do 300 EUR, posto nemam novca za DSLR. U kranjem slucaju mozda bi i mogao bez MF, ali podesavanje za f mi je preko potrebno.

Ovo je aparat za tebe.

http://www.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_dmc_fz38_review/

Ima podešavanje otvora blende, kao i manual fokus, i Leica objektiv.

http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/DMC-FZ38/Overview/2718819/index.html?view=&angle=4

Cene kod nas:

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/panasonic-lumix-dmc-fz38-dmc-fz35-405.html

Ušparaj tih 30-40 evra i nećeš se pokajati.

Zato sto je polovan mozda prosao sito i reseto pa mozda crkne za 6 meseci, godinu dana, a nemas nikakvu garanciju.
Ovaj compact koji sada imam kupio sam polovan pre dve god, i radi bez problema.

vidi bez da se vredjas-ali ova izjava nema ama bas nikakvog smisla!>kao prvo DSLR se jako lako utvrdi koliko je presao, drugo cesto i imaju neku garanciju, a i vizuelnim pregledom aparata se lako utvrdi u kakvom je stanju...a i skoro sve sto moze da crkne je zavesica, koju jes da platis zamenu ali imas skoro nov aparat...Znaci moj Nikon je posle ~ 70-80 000 okidanaj isao na zamenu zavesice(3 god) i radi jos 3 posle toga...znaci presao je ~150 k za 6 god i to je placeno ~100 evra(~10 % od pocetne vrednosti aparata). E sad kod kompakta, ako Ti se razbiej ekran, to Ti je ugl. oko 30-50 % cene aparata ako nadjes deo,zamena senzora koji hoce da rikne je skupa ko djavo...da ne pricam za objektiv...E sad ako si Ti imao srece pa kupio ocuvano to je druga stvar ali kompakti mnooogo lakse riknjavaju nego DSLRovi...Kazem Ti, polovan DSLR u garanciji za ~400 evra, polovan zavisi koji i koliko presao-od 150 do 350-400 da biras...Ali nemoj da te ja forsiram, Tvoj izbor...

Može i tako. Ako kupuješ prosumer, kupi nov Panasonic koji sam ti naglasio, drugi mu nisu ni prineti. Ako kupuješ polovan DSLR, ovo je idealan oglas za tebe:

Na prodaju NIKON D3000 sa AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6 VR Kit objektivom. Baterija u izvrsnom stanju. U originalnom pakovanju sa svom pratecom opremom (punjac, kablovi, CD, poklopci, dokumentacija). Ispucao oko 5000 fotki (manje - vise). Koriscen amaterski. Mazen - pazen. Kupljen u ComTrade-u. Pod Refotb garancijom do 16.07.2012. godine. 300e.

Ako postoji idealan DSLR za početnike, to je Nikon D3100.

http://www.foto-berza.com/ad31303.htm

ahmmmm...Mrzim ovo da objasnjavam al kad sam vec poceo...>Kod Nikonovih aparata postoje aparati/tela koji imaju i nemaju taj-"srafciger"...Aniway, kad nema srafcigera-sa nekim starijim objektivima nece raditi AF(autofokus)-a Nikon je poznat po tome da se cesto moze iskopati extra jeftinih i extra kvalitetnih starih objektiva...Tako da-srafciger Ti sad trenutno mozda ne bi i nista znacio-ali kasnije verovatno bi-sputavao bi Te(njegov nedostatak). Kako god, Tvoj je novac-ali kad bih vec mislio o D5100-pre bih mislio o D90...JA LICNO BAR.

Što se objektiva za Nikon tiče, tu je ghost potpuno u pravu. Pre bih se strpio i kupio D90, koji će ti otvoriti put za mnogo odličnih starijih Nikkor objektiva. Ako pričamo o novim objektivima, jedini zum koji kako-tako može da iskoristi halapljive senzore u Nikonima je Nikonov 18-105 VR, što je odličan i oštar objektiv za svakodnevne šetnje i "lovljenje" slika. S tim što je 18-55 VR nešto oštriji upravo u tom rasponu od 18 do 55, ali to može da se nadoknadi u nekom programu za obradu slika. Najbolja opcija za Nikone i Canone te klase je objektiv Tamron 17-50 2.8 VC, ali je prilično skup: 480 evra, a imaš i 100 evra jeftiniju bez stabilizacije slike (VC) koja je optički donekle i bolja. Ali za prvo vreme, dok se ne navikneš na telo, biće ti sasvim dovoljan i 18-105. Dakle, preporuka je D90 i 18-105 VR.

E ovako mucim se vec danima...
Zanima me fotografija od skoro,nisam imala bas neke srece jer mi je budzet los..
Citala sam sve mi se naslo pod ruku o fotoaparatima i fotografiji. Da ne bih dzaba bacala i ovo malo para sto imam,zelim da mi neko da savjete
Pocetnik sam,ne znam ni sta bi mi treba od fotoaparata,ne bih zeljela nesto bas bas lose..Za moj budzet gledala sam mislim da je Fuji najprikladniji,ne znam sada koliko je kvalitetan ali obzirom da mi je budjet od 200 do 250e msm da ne bih mogla da budem izbirljiva..Pa mi dajte neke savjete molim vas :D

Pošto ćeš kao početnica najverovatnije da slikaš u "auto" modu, nema svrhe da daješ 200-250 evra. Kupi Canon Powershot SX130 koji košta 170 evra, i kupi torbicu, punjač za baterije i memorijsku karticu što većeg kapaciteta. SX130 pravi odlične fotke u auto modu, ali ima i manuelne komande koje ćeš kasnije proučavati i učiti se.

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/canon-sx130-is-crni-663.html

Ako budeš kupovala, kupi u firmi čiji sam ti link dao, profesionalni su i ljubazni. Nikako ne kupuj u BM Foto radnji, tu sam se opekao i ja i još dosta ljudi.

Back