Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
STAJIC:Veoma znacajan "mehanizam" koji upravlja ljudskim ponasanjem-zivotinje ga nemaju! Od kuda coveku savest? Sta je osnova za formiranje i skolovanje dobre-lose savesti i ko odredjuje osnovu? Kakva je tvoja savest i na osnovu cega si formirao/la zakljucak?
Gljiva zjalelovka:Bitan deo su navike sredine u kojoj zivish (npr. da li ljudozderi osecaju griznju savesti kad pojedu choveka, jer im je to normalno). Ostatak je chemu si naklonjen u toku zivota, dobru ili zlu i koliko razmishljash o sebi i svojoj slobodi u chinjenju i ne chinjenju,prema prema drugima i da li mislish JA(sve mi je dozvoljeno) ili SILA iznad mene,kojoj se pretstavljash dushom i delima. Medjutim , gledala sam sluchajeve da savest proradi tek na kraju puta , pri strahu od smrti, kad se slike iz proshlosti probude, a izlaz se ne vidi i ne mogu se zaustaviti tokovi misli,preispitivanja,jer je ljudski mozak shiroko prostranstvo.Onda je savest vrlo, vrlo teshko breme...chak i za one koji su bili sigurni u svoj um i teorije.A neki nisu ni imali priliku ,da se preispitaju.Tvoj izbor je da li trazish dushevni mir ili nemir. , a i u jednom i u drugom sluchaju ''za savest ce biti posla''.
Ne znam...put je da ga trazimo sami,prepoznajemo znakove pored,koji nisu sluchajni.
Za zivotinje, ne znam, kratak im je zivot, a chesto nam je bitnije da ih pojedemo, nego shta misle.Komplikovana tema za moje mentalne kapacitete.
To razvijanje na lichnom nivou je tako tachno...Koliko mi se puta dogodilo da se iscrpljujem samo da ne bih dozvolila da prekrshim svoje norme,iako to ne radim jer se plasim inferiornosti.Mada kako sam starija uvidjam ogromne greshke u tom grchu ili sputavanju,da se tako izrazim.Peruzzi:човек као друштвено биће прихвата друштвене норме које важе у његовом окружењу
такође се може развити и на личном нивоу. човек сам себи гради норме и њиховим кршењем увиђа своју слабост те се плаши њеног испољавања, што би могло довести до нижег положаја у друштву.)
blizance:Savest,uh tesko pitanje.To je nesto sto mnogi ljudi nemaju a oni sto misle da je imaju slabo je ispoljavaju jedino su savesni oni sto se mnogo ne umaraju oko razmisljanja o istoj ali cesto rade i zive pravilno.Savest,bi trebalo da bude nesto pozitivno u nama,nesto sto nam sluzi na cast i postovanje,nesto sto nas koci kad smo zluradi i bezobrazni,nesto sto proradi kad povredimo druge i kljuca,kljuca,kad god posegnemo za losim.Saves je ono sto ti nocu neda da spavas posle izgovorenih teskih reci.Savest te tera da se stalno preispitujes i odmeravas reci i dela,ona se stice vaspitanjem i samokontrolom,radom na sebi i postovanjem sopstvene licnosti.
Truman:mislim da vec postoi slicna tema
STAJIC:Repeticio est mater studiorum!
:wink:
Evo ovako,merilo savesti je jako tesko uspostaviti bolje reci da ono realno i ne postoji ali svoju savest kako ti kazes "skolujemo"nizom prozivljenih zivotnih situacija.Sto se te situacije vise ponavljaju i postaju slozenije to nasa savest vise uci.Masa ljudi uglavnom zna sta je savesno od onog suprotnog ali isto tako oni koji je nemaju vrlo dobro znaju sta ona znaci ali posto je nemaju oni mnogo ne daju na njen znacaj.Mislim da svaki/normalan/covek zna kada je uradio ili rekao nesto lose/mislim na velike greske,ne na sitnice svakodnevnice/samo sto jedan deo populacije nece da se napreze misleci o savesti nego im je lakse da poput noja zabiju glavu u pesak.Takvi ljudi su uglavnom vrlo povrsne licnosti i ne prezaju niodcega da dodju do svog cilja.Ova vrsta ljudi je u svojim glavama napravila barijeru odbrane od savesti i gluvi su i slepi za nju.Zive onako kako oni zele i briga ih za posledice.Takvi ljudi po pravilu umiru sami,napusteni i neshvaceni/ovo sam imala prilike vise puta u zivotu da vidim/.Ona druga grupa ljudi koja ima savest,deli se u dve podgrupe.Prvu cine oni koji mogu da naprave granicu /dovoljne savesti/a drugu oni koji su bezgranicno savesni.Ovi prvi su na neki nacin idealni /posmatrano sa stanovnista savesti/i oni s merom prilaze ovom pojmu i zive po standardizovanim pravilima savesnog.Drugi pak zele da budu maximalno savesni u svemu a to je jako tesko u realnom zivotu pa ih tako svaka nepravda mnogo vise boli od ostalih ljudi i sami sebe opterecuju idealnom savescu.Oni opet kao oni prvi prethodno pomenuti umiru takodje sami i neshvaceni.Jako je vazno u savesti biti umeren kao i u svemu drugom u zivotu jer i savest kao i sve drugo moze biti teska,opterecujuca,pa u neku ruku i negativna ako se u njoj preteruje.Znaci nema tu mnogo skole o savesti ona dolazi sama po sebi prozivljavanjem razlicitih zivotnih situacija i odgovaranjem pojedinca na njih.Ona samo moze imati ili nemati koren postojanja u porodici a sve ostalo /mislim na snagu savesti/covek kreira sam svojim zivljenjem i delanjem.STAJIC:Slazem se, ali sta je merilo, osnova, na osnovu cega skolujemo svoju savest? Kako znamo da smo izgovorili teske reci, da smo bezobrazni, da smo uradili nesto lose...? Da li i oni koji, kako ti kazes, nemaju savest, znaju da su pogresili?
Lexa:Mislim da svi ljudi imaju savest. Pretpostavke koje imamo o njima su vishe predubedjenja. Ljudi su danas maskirani do zla boga. Vidish nekoga ko se smeje sopstvenom zlodelu da bi u tvojim ochima razvio (zadrzao) sliku bezosetjajnog gada, kad se udaljish od takvog on pochinje da plache.
To se poklapa sa mojim verovanjem da ne postoje zli ljudi.
Kada bi to samo bila istina ne bi bilo ratova, Aushvica, Jasenovca, Srebrenice...U nekim ratnichkim plemenima, prema svedochenjima antropologa, pokazivanje milosti prema protivniku se smatra znakom slabosti i takav pojedinac snosi odredjene sankcije. Znachi pored vaspitanja u koje je ukljucheno uchenje da se mora biti nemilosrdan prema protivniku, i pored sankcija koje slede ukoliko se tako ne postupi, neki pojedinci odbijaju da budu nemilosrdni. To bi moglo da govori u prilog tome da kod nekih ljudi postoji urodjen instinkt gnushanja prema chinjenju nasilja.
Lexa:Jao, pa nemoj tako, molim te... Zar nije najlakše optužiti za sve svetske nesreće jedan pojam realan koliko i šaka vazduha, dakle - pojam ZLOG ČOVEKA?
Eto, ja sam dobra i ne mogu da ubijem, pa je onaj koji to može zao i on će da ide u pakao
Sama si lepo objasnila da su ti ljudi NAUČENI OD DRUŠTVA da TREBA ubiti.
Ako se ko primio na takvu ideologiju to ga samo karakteriše kao OGRANIČENOG čoveka.
Po tvojoj definiciji "skinhedi" su zli, po mojoj - budale.
STAJIC:Veoma znacajan "mehanizam" koji upravlja ljudskim ponasanjem-zivotinje ga nemaju! Od kuda coveku savest? Sta je osnova za formiranje i skolovanje dobre-lose savesti i ko odredjuje osnovu? Kakva je tvoja savest i na osnovu cega si formirao/la zakljucak?
scharfschuetze:Čovek je formirao savest u dugom perioudu efolucije. Kada su nastale prve protoććelije savest nije postojala. Ona se formirala kasnije kada je komon ancestor svioh yivih bica evoluirao. Jedna od grana efoluciej je čovek čiji moyak se tokom vremena dovoljno rayvio da bi formirao i kompleksne duhovne karakteristike kao sto je savest. Ya to je moyda yasluyan, po nekim iyvorima, Homo habilis, ancestor danasnjih ljudi koji se svojevremeno poceo hraniti strvinama time konyumirajuci meso koje je bogato proteinima sto je omogucilo bolji rayvoj moyga. Ali ovo je objasnjenj yasnovano na evolutivno'bioloskom objasnjenul.