Interesuje da li neko zna da mi kaze da li je nekad uspelo da se dokoze da je prica o Savi Savanovicu istinita ili je to jos uvek samo misterija.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
VELIKO GRADIŠTE - Legendarni pokojni Sava Savanović, vodeničar iz Valjeva, koji je važio za prvog srpskog vampira, moraće ovu laskavu titulu da prepusti starijem kolegi Petru Blagojeviću iz Kisiljeva kod Velikog Gradišta. Da je to zaista tako, svedoči i tekst od 23. avgusta 1725. godine objavljen u berlinskom listu "Volkiše cajtung" pod naslovom "Vampir von Kisilevo" (Vampir iz Kisiljeva).
Foto
![]()
Vodenica Save Savanovića
U njemu je, zapravo, predstavljen izveštaj austrijskih vlasti sa detaljnim opisom jezivih događaja koji su se zbili u Kisiljevu iste godine.
"Posle smrti Petra Blagojevića, u roku od osam dana u selu je umrlo devetoro ljudi, koji su bolovali po 24 sata od nepoznate bolesti. Svi su oni na samrti ispričali da im Blagojević dolazi u san i da ih davi, da ne mogu da mu se odupru i da će sigurno umreti.
Petrova udovica, kojoj je on takođe dolazio u san tražeći da mu na onaj svet pošalje njegove opanke, pričala je da se vampiri poznaju po tome što im telo u zemlji ostaje nepromenjeno, da im raste kosa, brada i nokti i da dobijaju novu kožu, a da niko nije znao otkud joj takva saznanja. Posle toga, ona je pobegla iz Kisiljeva. Ogorčeni zbog tolikih smrti u selu, meštani su pozvali paroha i sa njim se dogovorili da otkopaju Petrov grob i pripreme dobro zaoštren glogov kolac.
Kada su otvorili sanduk, videli su da je pokojnikovo telo neraspadnuto, kao da je sahranjeno pre nekoliko sati, a ne pre 10 nedelja. Posle probijanja glogovim kocem, iz Petrovog tela, nosa i ušiju potekla je sveža, crvena krv. Meštani su telo spalili, dok je pop čitao molitve. Posle ovog čina, prestale su misteriozne smrti u selu".
Meštanin Jovan Marjanović kaže da je u Kisiljevu bilo još vampira.
- Sem Blagojevića, vampirila se i Ruža Vlajna, koja je dugo posle svoje smrti plašila meštane, lupajući im o lonce okačene ispod strehe i dozivajući ih sa Dunava, po čijoj su je površini videli da hoda. Živela je na 100 metara od naše kuće i sećam se da je moj deda pričao kako je celo selo strahovalo od njenog vampirenja - kaže Marjanović.
Šef mesne kancelarije Kisiljevo Mirko Bogičić, koji se već godinama bavi proučavanjem prošlosti i kulturne baštine ovog sela, kaže da na groblju u Kisiljevu nema grobova starijih od 100 godina, tako da nije moguće pronaći mesto na kome je Petar sahranjen.
Tekst iz nemačkih novina o vampiru Petru Blagojeviću navodi i Radovan N. Kazimirović u svojoj knjizi "Tajanstvene duhovne pojave: čaranje, gatanje, vračanje i proricanje u našem i kod drugih naroda; Kremansko proročanstvo". Kazimirović piše da je otkopavanje i spaljivanje pokojnika, zbog verovanja naroda u vampire, bilo zabranjeno još u 14. veku Dušanovim zakonikom. "Kad se desi da se ljudi iz grobova vade, te sažižu, ono selo koje bi to učinilo platiće vraždu, a raspopiće se pop koji je došao na to", navedeno je u ovom zakoniku.
Vise podataka ima o nekom vojvodjanskom vampiru , mislim da se prezivao Blagojevic , tu imaju i neki pisani podatci nekog austrijanca sto je dolazio da vidi o cemu je rec.
Interesuje da li neko zna da mi kaze da li je nekad uspelo da se dokoze da je prica o Savi Savanovicu istinita ili je to jos uvek samo misterija.
Pa moguće je , ali kako sam gledala po dokumentarcima, postoje zaista dokumenta da su otkopani grobovi sa ljudima koima je bila krv na ustima. E,sada mozda je neki falsifikat, ne znam.
Inace po Dusanovom zakoniku ( mislim da je taj zakon) zabranjuje se iskopavanje leševa za koje se sumnja da su se povampirili ili taok nešto slično, tzako da je tih legendi bilo još i ranije u našoj zemlji.
Da li je Sava Savanović iz neke autentične srpske legende - ili je izmišljeni lik u priči Glišićevoj?
Sava Savanovic je lik iz pripovetke Milovana Glisica "Posle Devedeset Godina" a naravno a postoji i flim "Leptirica" koji je inace radjen po Glisicevoj pripovetci. Naravno postoji jos mnogo podataka o vampiru Savi Savanovicu ali nista od toga nije 100% tacnoDa li je Sava Savanović iz neke autentične srpske legende - ili je izmišljeni lik u priči Glišićevoj?
Pa moguće je , ali kako sam gledala po dokumentarcima, postoje zaista dokumenta da su otkopani grobovi sa ljudima koima je bila krv na ustima. E,sada mozda je neki falsifikat, ne znam.
Inace po Dusanovom zakoniku ( mislim da je taj zakon) zabranjuje se iskopavanje leševa za koje se sumnja da su se povampirili ili taok nešto slično, tzako da je tih legendi bilo još i ranije u našoj zemlji.
20. О врачарима, који тела мртвих спаљују:
И људи, који враџбинама узимају из гробова, те их спаљују, то село, које то учини, да плати вражду, а ако буде поп на то дошао, да му се узме поповство.
Sava Savanovic je lik iz pripovetke Milovana Glisica "Posle Devedeset Godina" a naravno a postoji i flim "Leptirica" koji je inace radjen po Glisicevoj pripovetci. Naravno postoji jos mnogo podataka o vampiru Savi Savanovicu ali nista od toga nije 100% tacno
Da li je Sava Savanović iz neke autentične srpske legende - ili je izmišljeni lik u priči Glišićevoj?
Pricao mi drug o slucaju kada mu je baba umrla i htjeli da je sahrane u istu grobnicu sa dedom koji je umro dvadeset godina ranije. Prvo iznednadjene se desilo kada su otkopali dedin grob i nasli potpuno citav, skoro nov sanduk, kao da je deda juce sahranjen a kada su ga otvorili, nemogavsi odoljeti radoznalosti, nasli su dedu potpuno istog kakvog su ga i sahranili dvije decenije ranije. Kaze moj drug da mu je opalio i dva samara ne bi li se uvjerio da je deda stvarno mrtav ali ovaj nije reagovao na to. U svakom slucaju svi prisutni su se jako uplasili i samo su zatrpali grob sahranivsi babu malo dalje.