Sava Savanovic - istina ili mit?

Ima raznog materijala, ali je pitanje verodostojnosti problem... Evo jednog teksta...

VELIKO GRADIŠTE - Legendarni pokojni Sava Savanović, vodeničar iz Valjeva, koji je važio za prvog srpskog vampira, moraće ovu laskavu titulu da prepusti starijem kolegi Petru Blagojeviću iz Kisiljeva kod Velikog Gradišta. Da je to zaista tako, svedoči i tekst od 23. avgusta 1725. godine objavljen u berlinskom listu "Volkiše cajtung" pod naslovom "Vampir von Kisilevo" (Vampir iz Kisiljeva).
Foto

0802.jpg

Vodenica Save Savanovića

U njemu je, zapravo, predstavljen izveštaj austrijskih vlasti sa detaljnim opisom jezivih događaja koji su se zbili u Kisiljevu iste godine.
"Posle smrti Petra Blagojevića, u roku od osam dana u selu je umrlo devetoro ljudi, koji su bolovali po 24 sata od nepoznate bolesti. Svi su oni na samrti ispričali da im Blagojević dolazi u san i da ih davi, da ne mogu da mu se odupru i da će sigurno umreti.

Petrova udovica, kojoj je on takođe dolazio u san tražeći da mu na onaj svet pošalje njegove opanke, pričala je da se vampiri poznaju po tome što im telo u zemlji ostaje nepromenjeno, da im raste kosa, brada i nokti i da dobijaju novu kožu, a da niko nije znao otkud joj takva saznanja. Posle toga, ona je pobegla iz Kisiljeva. Ogorčeni zbog tolikih smrti u selu, meštani su pozvali paroha i sa njim se dogovorili da otkopaju Petrov grob i pripreme dobro zaoštren glogov kolac.

Kada su otvorili sanduk, videli su da je pokojnikovo telo neraspadnuto, kao da je sahranjeno pre nekoliko sati, a ne pre 10 nedelja. Posle probijanja glogovim kocem, iz Petrovog tela, nosa i ušiju potekla je sveža, crvena krv. Meštani su telo spalili, dok je pop čitao molitve. Posle ovog čina, prestale su misteriozne smrti u selu".

Meštanin Jovan Marjanović kaže da je u Kisiljevu bilo još vampira.
- Sem Blagojevića, vampirila se i Ruža Vlajna, koja je dugo posle svoje smrti plašila meštane, lupajući im o lonce okačene ispod strehe i dozivajući ih sa Dunava, po čijoj su je površini videli da hoda. Živela je na 100 metara od naše kuće i sećam se da je moj deda pričao kako je celo selo strahovalo od njenog vampirenja - kaže Marjanović.

Šef mesne kancelarije Kisiljevo Mirko Bogičić, koji se već godinama bavi proučavanjem prošlosti i kulturne baštine ovog sela, kaže da na groblju u Kisiljevu nema grobova starijih od 100 godina, tako da nije moguće pronaći mesto na kome je Petar sahranjen.

Tekst iz nemačkih novina o vampiru Petru Blagojeviću navodi i Radovan N. Kazimirović u svojoj knjizi "Tajanstvene duhovne pojave: čaranje, gatanje, vračanje i proricanje u našem i kod drugih naroda; Kremansko proročanstvo". Kazimirović piše da je otkopavanje i spaljivanje pokojnika, zbog verovanja naroda u vampire, bilo zabranjeno još u 14. veku Dušanovim zakonikom. "Kad se desi da se ljudi iz grobova vade, te sažižu, ono selo koje bi to učinilo platiće vraždu, a raspopiće se pop koji je došao na to", navedeno je u ovom zakoniku.

I ne sumnjam ja da su ljudi stvarno verovali u ovu pricu, ali verovali su tada i u mnoge druge stvari...

Vise podataka ima o nekom vojvodjanskom vampiru , mislim da se prezivao Blagojevic , tu imaju i neki pisani podatci nekog austrijanca sto je dolazio da vidi o cemu je rec.

Dakle prvi zabeleženi slučaj vampirizma jeste Petar Blagojević, 1725 godine.
Evo i originalnog članka "Copia eines Schreibens aus dem Gradisker District" iz novina "Wienerisches Diarium" :

Izvor : Nacionalna biblioteka Austrije : http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?apm=0&aid=wrz&datum=17250721&seite=11&zoom=2
http://anno.onb.ac.at/cgi-content/annoshow?call=wrz|17250721|11|63|0

Interesuje da li neko zna da mi kaze da li je nekad uspelo da se dokoze da je prica o Savi Savanovicu istinita ili je to jos uvek samo misterija.

Pa moguće je , ali kako sam gledala po dokumentarcima, postoje zaista dokumenta da su otkopani grobovi sa ljudima koima je bila krv na ustima. E,sada mozda je neki falsifikat, ne znam.

Inace po Dusanovom zakoniku ( mislim da je taj zakon) zabranjuje se iskopavanje leševa za koje se sumnja da su se povampirili ili taok nešto slično, tzako da je tih legendi bilo još i ranije u našoj zemlji.

Pa moguće je , ali kako sam gledala po dokumentarcima, postoje zaista dokumenta da su otkopani grobovi sa ljudima koima je bila krv na ustima. E,sada mozda je neki falsifikat, ne znam.

Inace po Dusanovom zakoniku ( mislim da je taj zakon) zabranjuje se iskopavanje leševa za koje se sumnja da su se povampirili ili taok nešto slično, tzako da je tih legendi bilo još i ranije u našoj zemlji.

20. О врачарима, који тела мртвих спаљују:

И људи, који враџбинама узимају из гробова, те их спаљују, то село, које то учини, да плати вражду, а ако буде поп на то дошао, да му се узме поповство.

Ili posledica antraksa ili neke druge krvne bolesti, ima tih teorija koji misle da je to razlog za postojanje tog mitha.

Kod Antraksa se javlja to da krv ide iz usta iako je covek vec mrtav.

20. О врачарима, који тела мртвих спаљују:

И људи, који враџбинама узимају из гробова, те их спаљују, то село, које то учини, да плати вражду, а ако буде поп на то дошао, да му се узме поповство.

To samo ima indirektno veze za vampirima nego za jos postojicim paganskim obicajima u Srbiji.

Sava Savanovic je lik iz pripovetke Milovana Glisica "Posle Devedeset Godina" a naravno a postoji i flim "Leptirica" koji je inace radjen po Glisicevoj pripovetci. Naravno postoji jos mnogo podataka o vampiru Savi Savanovicu ali nista od toga nije 100% tacno

Htio sam da napišem, je l' ga Glišić izmislio, ili postoji slična legenda i podaci od prije, kao za ona dva srpska vampira (Petra Blagojevića i Arnavut Pavla)?

Пошто сам из западне Србије могу рећи оно што ја знам.Сава Савановић је лик из села Зарожја.То село је на Пашиној Равни,општина Бајина Башта.Само село је у некој вртачи,окружено некаквим шиљатим стенама које би и без Саве било прилично језовито.У шуми,на неком потоку је стара воденица за коју мештани тврде да је у њој Сава давио људе.И данас има људи у селу који тврде да су у близини те воденице имали језива искуства.Мислим да је Мемедовић снимао у Зарожју"сасвим природно" баш на ову тему.Ово што ја знам је зато што ми је комшија родом из Зарожја.Био сам једном код њега у родној кући и могу вам рећи да је авантуризам и доћи дотле.Тамо сви кажу да је Сава њихов али нико не каже да је његов рођак.

Pa da zbog toga je i Zarozje mnogo poznato, a sto se emisije tice gledao sam kad je Memedovic bio tamo u toj vodenici i poveo psa sa sobom. Svo vreme pas je mirno lezao a noc je iz nepoznatog razloga poceo da laje ali nisu utvrdili zbog cega, a poznate je da zivotinje reaguju na paranormalne pojave i na vrmenske nepogode oni sto se ono kaze imaju ono sesto culo :)

Ima nekoliko bolesti koji isto vode do izliv krvi na ustama naprimer antraks koji se u sumadiskim mocvarima cesto stvarila.

Ovo za zakon moguce je samo zabrana paganskog obicaja paljene leseva bez konteksta za vampirom.

Pricao mi drug o slucaju kada mu je baba umrla i htjeli da je sahrane u istu grobnicu sa dedom koji je umro dvadeset godina ranije. Prvo iznednadjene se desilo kada su otkopali dedin grob i nasli potpuno citav, skoro nov sanduk, kao da je deda juce sahranjen a kada su ga otvorili, nemogavsi odoljeti radoznalosti, nasli su dedu potpuno istog kakvog su ga i sahranili dvije decenije ranije. Kaze moj drug da mu je opalio i dva samara ne bi li se uvjerio da je deda stvarno mrtav ali ovaj nije reagovao na to. U svakom slucaju svi prisutni su se jako uplasili i samo su zatrpali grob sahranivsi babu malo dalje.

Pricao mi drug o slucaju kada mu je baba umrla i htjeli da je sahrane u istu grobnicu sa dedom koji je umro dvadeset godina ranije. Prvo iznednadjene se desilo kada su otkopali dedin grob i nasli potpuno citav, skoro nov sanduk, kao da je deda juce sahranjen a kada su ga otvorili, nemogavsi odoljeti radoznalosti, nasli su dedu potpuno istog kakvog su ga i sahranili dvije decenije ranije. Kaze moj drug da mu je opalio i dva samara ne bi li se uvjerio da je deda stvarno mrtav ali ovaj nije reagovao na to. U svakom slucaju svi prisutni su se jako uplasili i samo su zatrpali grob sahranivsi babu malo dalje.

Da je bio neki svestenik ili mucenik sad bi bio svetac.

Posto se i kod procesa kanonizacije gleda da je telo citavo.

Jes,jes bio je vampir Sava,on je tušio mlinare i večeravo ih ,pio krv,jer su srbi prvi u svemu,moglo bi se tu svasta nadodat jer je Savo bi ***** ,pa bi bilo potegni povuci ko je čiji,zato da se nebi tužakali po sudu ,vadili DNK bolje ne čarkat Savu da nebi pala bruka po Valjevu koje otac itd.
Inače u mitskoj književnost vampir nije zao i nikom ne nanosi zlo,niti ubija niti pije krv
On je samo duh koji lebdi itd.

Back