Сат или час?

Јутрос слушам неку емисију на радију и изненађујем се, прво колико је језик којим говоримо осетљив, а друго колико мало рачуна водимо о њему.

САТ је турцизам (из арапског) и означава справу за мерење времена и двадесет четврти део дана, нпр. купио сам сат, колико је сати.

ЧАС је реч словенског порекла и значи школски час, полицијски час, врло кратко време, тренутак: узимати часове, за тили час, час посла, у зао час. У значењу шестдесет минута користи се само у административном стилу у свечаном саопштавању времена.

Имамо два различита низа којима разрешавамо полисемију именице САТ у номинативу.


- Један сат, два сата...пет сати, шест сати.Тада је САТ период од 60 минута.

- Један сат, два сата...пет сатова, шест сатова. Тада је САТ предмет који човек носи на руци.

Код именице ЧАС ствари стоје овако:

- Један час, два часа...пет часова

- Један часовник...пет часовника.

Уколико пишете било какав документ у ком желите да напишете време кад сте писали, напишите: 9.05 часова или 14.00 часова. Писање двотачке је погрешно у српском језику јер је то енглеска традиција.

Скраћеница од именице час је ч., а не h (то је скраћеница од енглеске речи hours). Правопис препоручује да се ова скраћеница преводи.

Дакле, уз време у српскоме језику писаћете:

ч. или ч (скраћеница именице час); с. (скраћеница именице сат).

Н. Мирковић
Текст сам копирао са сајта Дневник линк https://www.dnevnik.rs/kultura/naslovi/jezikomanija-koliko-je-sati-ili-casova-29-04-2023

Иначе, сат смо, кажу у тој емисији, прихватили тамо негде шездесетих, и то да би се ускладили са говором наших западних комшија, у то време дела јединствене земље, и исто тако језика.
Да ли сте знали за ово, и да ли је време да се враћамо изворном језику?
Да. Што више изворно, то боље.
 

Back
Top