sasvim prirodno

ariela

Aktivan član
Poruka
1.483
Ova emisija Jovana Memedovica na RTS nikad me ne ostalja ravnodusnom a pogotovu danasnja koja je prevazisla sve ostale...Ovaj genijalni covek i novinar nam je u sat vremena veoma interesntne emisije prikazao kako se (ne) brine o ulicnim psima kojih imamo zaista puno...U Srbiji nam neverovatno smetaju i nerviraju nas a u Svajcarskoj su neverovano voljeni i postovani...Videla sam neverovatne stvari icula neverovatne price...Psi koji imaju "srece" dospeju u azil u Djurdjevu koji vodi Svajcarkinja koja zivo tu kod na i osnovala je fondaciju za zastitu ovih jadnih zivotinja....Ona ih transportuje u Svajcarsku gde ih druga zena preuzima vodi na kurs lepog ponasanja..da dobro ste culi i ponudi ih na internetu...Sad mnogi ce reci da je sve o u interesu para so uopste nije tacno...Ona ih vrlo tesko daje porodica mora da polozi i te kakve ispite da dodje do nasg ulicnog psa...A oni koji su osakaceni su na njenoj farmi...Dirljivo je gledati sa koliko su ljubavi ti ljudi prihvaili nase pse koji su i matori i bolesni nikakve rase...Koriste ih kao vodice za invalide...u psihoterapiji u domovima za stare...ma neverovatno...A na kraju i misu u crkvi imaju...Jer kazu ljudi ne prihvataju da i zivotinje imaju dusu i da su bozja stvorenja so je netacno naravno...To je trebalo videti...Tu su bili ne samo psi vec i macke, golubovi papagaji, cak i svinja jedna..oh koliko ljubavi na jednom mestu...Zaplakala sam kad sam videla kako ih ispracaju kad umiru... ma ja znam da mi imamo dusu ali pritisnuti svim problemima te zivotinje jos vise mrzimo mada nista nisu krive...naprotiv u muci mogu biti veliki oslonac i prijatelji...Ova tema nema bolje meso od ovog foruma da se mlo zamislimo i pokusamo da pruzimo ljubav i utociste jer ko daje njemu i Bog daje...

Nije to tako jednostavno,resiti problem ulicnih pasa!Kao i sve ostalo,pa i ovaj problem,u nas je tesko resiv!Da zivimo u uredjenoj drzavi,ulicne pse ne bi ni imali!
Prosla sam Austriju i Nemacku,gde psi imaju pocasno mesto u drustvu,ali nema ulicnih pasa!!!! Ili ih ja nisam videla!?
Ja ih se licno jako bojim,jer pre par godina,zivela sam u kompleksu zgrada,izasla sam ujutro pre posla da bacim smece,citav copor pasa me je napao!Da nije naisao jedan komsija,izujedali bi me nacisto!Prijavila sam to opstini,tri krave,veterinarski inspektori,su me prosetale po Opstini,tako sto su me slale u razne kancelarije,i na kraju sam se vratila njima!Bolelo ih je uvo za moj strah,za ujed,za serum koji sam morala licno ja platiti itd!Nisam smela vise dete poslati da baci smece,a ja sam sa motkom u ruci izbacivala isto!
Nemam nista protiv zivotinja,imam ih i ja,i psa i macku i papagaja,ali nedopustivo je da se setaju po ulici!Psi prave copore,imaju svoju teritoriju i istu brane!I ja ne zelim da zivim u strahu da li ce mi se dete vratiti izujedano iz skole!

Nije to tako jednostavno,resiti problem ulicnih pasa!Kao i sve ostalo,pa i ovaj problem,u nas je tesko resiv!Da zivimo u uredjenoj drzavi,ulicne pse ne bi ni imali!
Prosla sam Austriju i Nemacku,gde psi imaju pocasno mesto u drustvu,ali nema ulicnih pasa!!!! Ili ih ja nisam videla!?
Ja ih se licno jako bojim,jer pre par godina,zivela sam u kompleksu zgrada,izasla sam ujutro pre posla da bacim smece,citav copor pasa me je napao!Da nije naisao jedan komsija,izujedali bi me nacisto!Prijavila sam to opstini,tri krave,veterinarski inspektori,su me prosetale po Opstini,tako sto su me slale u razne kancelarije,i na kraju sam se vratila njima!Bolelo ih je uvo za moj strah,za ujed,za serum koji sam morala licno ja platiti itd!Nisam smela vise dete poslati da baci smece,a ja sam sa motkom u ruci izbacivala isto!
Nemam nista protiv zivotinja,imam ih i ja,i psa i macku i papagaja,ali nedopustivo je da se setaju po ulici!Psi prave copore,imaju svoju teritoriju i istu brane!I ja ne zelim da zivim u strahu da li ce mi se dete vratiti izujedano iz skole!
Ma da i ja se bojim isto..kad dojdem uBgd najezim se da prodjem negde gde sede u coporu...ali podivljali su brate na tim ulicama nacisto...Zato ih ovi i smatraju inteligentnijim...kaze naucili su da prezivljavaju na ulici...U pravu si da ovde nema lutalica...to njima ne sme da se dogodi...registrovan je svaki a ako se izgubi negde svi idu u potragu...Volela bih zaista da se konacno nadje neko resenje i ti psi zbrinu u neke azile...da se napravi dobar posao sa evropom i ponude psi na prodaju ovde negde i mozda bi uspelo to sve ko zna...

Vidi ok mi ih vidimo pridju nam ponekad fino ali to su ipak istraumirani psi i nikad se ne zna kad ce nekog napasti..meni se xxx puta desilo da me pojure na bajsu dok su pored drugih ljudi opusteno..ne kazem da mi je smetalo ne plasim se ali ipak za nekog na sred auto puta moze biti pogubno kad se juri 40-50 na sat..dakle nije tako jednostavno treba neko iskusan da ih testira i dresira sto nije mali posao..pa onda da se vidi da li ih pustiti pored dece

Gledala sam emisiju i jako mi je drago da je Memedović ponudio viđenje pasa lutalica sa nekog drugog aspekta. I uopšte mi je drago da se takva emisija daje na javnom servisu, koji za edukaciju o zaštiti životinja, životne sredine itd. ne daje ni pet para.
Drugo, ono vođenje životinja u crkvu mi je u najmanju ruku smešno, tj. tragikomično. Malo mi je i izopačeno :s

emisiju nisam gledala, ali znam o čemu je reč
poznato je Kultura i moralni progres jednog naroda vidi se kroz njegov odnos prema životinjama".- Mahatma Ghandi
a mi smo tu u minus beskonačno....
i za nmene je odlazak u crkvu sa životinjama preterivanje, ali odlazak u ostale jevne institucije nije - ne vidim zašto u parku u bašti ne bi sedela sa psima dok ispijam piće, zašto ne bi ulazilimu bus (naravno propisno obezbeženi).
Problem pasa lutalica jeste rešiv, ali ne za godinu, dve....rešiv je na human način - uhvati, steriliši i pusti...životni vek pasa lutalica nije dug ia na taj način kroz neko vreme pasa lutalica ne bi ni bilo...
ali...
tu je potrebna i zakonska regulativa koja če omogućiti kažnjavanje onih koji izbacuju štence, ostarele pse, bolesne, povređene...jer ovaj narod očigledno reaguje samo kad ga tresneš po džepu...
i potrebno je vreme...a mnogi nemaju strpljenja....

emisiju nisam gledala, ali znam o čemu je reč
poznato je Kultura i moralni progres jednog naroda vidi se kroz njegov odnos prema životinjama".- Mahatma Ghandi
a mi smo tu u minus beskonačno....
i za nmene je odlazak u crkvu sa životinjama preterivanje, ali odlazak u ostale jevne institucije nije - ne vidim zašto u parku u bašti ne bi sedela sa psima dok ispijam piće, zašto ne bi ulazilimu bus (naravno propisno obezbeženi).
Problem pasa lutalica jeste rešiv, ali ne za godinu, dve....rešiv je na human način - uhvati, steriliši i pusti...životni vek pasa lutalica nije dug ia na taj način kroz neko vreme pasa lutalica ne bi ni bilo...
ali...
tu je potrebna i zakonska regulativa koja če omogućiti kažnjavanje onih koji izbacuju štence, ostarele pse, bolesne, povređene...jer ovaj narod očigledno reaguje samo kad ga tresneš po džepu...
i potrebno je vreme...a mnogi nemaju strpljenja....

Ovo boldovano je neizvodljivo jer ima puno ljudi koji se boje pasa pa ipak treba imati meru...
Sa svim ostalim se slažem, ali...ali...ali....ova država treba prvo da uredi život ljudima...

Ovo boldovano je neizvodljivo jer ima puno ljudi koji se boje pasa pa ipak treba imati meru...
Sa svim ostalim se slažem, ali...ali...ali....ova država treba prvo da uredi život ljudima...

Hej pa kakve to veze ima? Odnos prema životinjama može da bude i neutralan i indiferentan, ne moraju svi da ih vole. Bitno da ih ne povređuju, maltretiraju i sakate iz svoje dokolice...

Back