Sasvim drugaciji pogled na regrute ..............

Sunchaser:
Наравно, и ако неко има досије, не значи да је "кримос" (досије можеш имати и због саобраћајног прекршаја).

Bezbednjaci dele vojnike na one sa dosijeom i na one bez. Kad se nema dosije onda se malo detaljnije ispita vojnik na "nultom" razgovoru da se vidi da nije mozda neka greska. Tragedija je u tome sto je stanje u Vojsci takvo da gotovo niko vise ko nema dosije nece/ne sme/ ne zeli da ide tamo.
+ iz Vojske je otislo mnogo "A" oficira i podoficira

Uh, suvise je komplikovana problematika za ovo mesto.

Најгора ствар у читавој причи је што се фаворизује цивилно служење војног рока, при томе се занемарује чињеница да нисмо ни Данска, ни Холандија, још мање Швица...

Војска мора да постоји. Ако данашње генерације момака мисле да им није дужност одбрана отаџбине, онда смо га угасили...

Што рече Драго, мотивација...

Arhangel NS:
Најгора ствар у читавој причи је што се фаворизује цивилно служење војног рока, при томе се занемарује чињеница да нисмо ни Данска, ни Холандија, још мање Швица...

Војска мора да постоји. Ако данашње генерације момака мисле да им није дужност одбрана отаџбине, онда смо га угасили...

Што рече Драго, мотивација...

Они који се залажу за "модернизацију војске" свесно или несвесно (а вероватно свесно) раде на разарању интегритета и суверенитета државе Србије.

- инсерти из текста -
Utapanje u Atlantiku

пише: Marijana Milosavljevic

Ironija je sto to mozda i nije lose jer u NATO smernicama za transformaciju istocnoevropskih armija pise da nema reforme neke vojske dok je njen ugled u javnosti iznad 50 odsto. Racuna se da sve dok rejting neke vojske ne padne na oko 20 odsto, ne mogu lako da se izvrse masovne smene i otpustanja oficira, promene uloga i zadataka oruzane sile, koncepcije doktrine i strategije, promene naoruzanja i opreme. Sve nabrojano je pred nama posle odvajanja Crne Gore.

Niko medjutim nije objasnio ko ce u profesionalce ako im se nudi samo malo veca plata od proseka u Srbiji i na koliko ce se godina ograniciti radni vek profesionalaca. Zamenik nacelnika Generalstaba donedavno Vojske SCG a sada Vojske Srbije/Srpske vojske Zdravko Ponos rekao je da nasa vojska do 2010. godine treba da broji oko 24 000 vojnika. Kada je dao izjavu (pocetkom aprila) jos se nije znalo da ce referendum u Crnoj Gori znaciti razdvajanje dve republike. To verovatno znaci jos manji broj vojnika.

Doskorasnji sef Medjunarodne krizne grupe za ove prostore Dzejms Lajon rekao da je vojska SCG sve slabija i da je to dobro jer ce se tako lakse kontrolisati.

I zaista, uporedne brojke o broju vojnika sa najblizim susedima idu u prilog Gacinovicevoj zabrinutosti.

1. Hrvatska sa 4,4 miliona stanovnika ima pod oruzjem 20 800 profesionalaca i 8 000 regruta, a

2. Albanija sa tri miliona ima 27 000 vojnika.

3. Srbija bez KiM ima 7,5 miliona stanovnika a predlozeno je da ima 24.000 i to kao SCG .

Vazno je jos napomenuti da je profesionalizovana vojska u svetu jos velika retkost – i da je to privilegija samo nekoliko najbogatijih zemalja. Nemacka kao izuzetno ekonomski razvijena zemlja nema skroz profesionalnu vojsku – vise od polovine nemacke armije cini regrutni sastav.

Reforme koje se ovako traljavo sprovode poslednjih pet godina bazirane su na tri uopstena zahteva: civilna kontrola vojske, pristupanje kolektivnom sistemu bezbednosti kroz Partnerstvo za mir (u daljem tekstu PzM) i sistem odbrane zasnovan na manjoj, efikasnijoj i bolje opremljenoj vojsci. Dok nije "progledao",

- Mladjan Dinkic je kao ministar finansija bio najvise optuzivan za tvrdicluk i da zajedno sa MMF-om direktno opstruise reformu vojske nerealno malim budzetom. Tako je budzet za 2005. godinu iznosio 9 074 dolara po vojniku sto nije bilo dovoljno za njegovo normalno funkcionisanje odnosno normalno funkcionisanje sistema odbrane.

- Poredjenja radi, Makedonija izdvaja godisnje 11 200 dolara po vojniku,

- Hrvatska 23 100 dolara,

- Grcka 32 000 a

- Velika Britanija cak 274 000 dolara.

Tokom prosle godine neki zapadni lideri su neuvijeno nudili nasoj zemlji da suverenitet nad svojom teritorijom bukvalno trampi za brze pridruzivanje EU, eventualni otpis dugova i druge beneficije. Odgovor nije zadovoljio ocekivanja – koliko god nam je prikljucivanje EU vazno, toliko nam je sopstvena teritorija vaznija (svedocenje Mise Djurkovica, bivseg savetnika premijera za KiM, objavljeno u knjizi "Kraj i pocetak"). To nije bilo narocito lako jer su mnogi gradjani poceli da se pitaju ko smo mi da se borimo za postovanje standarda, zakona i principa "kad pripadanje srpstvu predstavlja prepreku pripadanja svetu".

Ovo su sad sasvim druge price. Sa vecinom se i slazem. Mi ionako sa svojom vojskom ne mozemo nista da radimo. Njena uloga se sada svodi samo na pomoc medjunarodnim misijama i eventualno pomoc stanovnistvu kod vanrednih situacija. Ako samo i pomislimo da napadamo nekog ili neko pomisli da napadne nas upravo ce te medjunarodne snage da izigravaju policiju nama ili njima.
Jedini nacin da mi iskoristimo nasu vojsku onako kako se nekad koristila je da se desi nuklearni rat pa da mi pod okriljem toga masakriramo nekog (ukoliko je to ono sto bi zeleo od nase vojske), a tu su naravno uvek radi pomoci paravojne formacije i dobrovoljci. O lepe 90-te.

Inace ja cu verovatno da odsluzim to sledece godine bez obzira na sve sto se desava.
Sto se tice ovih samoubistava nemam vise sta da pricam posle slucaja koji sam video na regrutaciji. Dosao neki ciga do mene. Oko 1.4 m, mrsav, sa kaziprstom u jednoj nozdrvi, dok mu iz druge cure sline. Glava nagnuta na jednu strane. Pitao me sta sam regrutovao nekim cudnim glasom. Decko je ocigledno retardiran manje-vise, a odobreno mu je sluzenje vojnog roka. I sta onda ocekivati sa takvim kriterijumom.

@ere mita
Они који се залажу за "модернизацију војске" свесно или несвесно (а вероватно свесно) раде на разарању интегритета и суверенитета државе Србије.

Evo, ja se zalazem da se vojska uopste ne modernizuje, da ostane ovakva, uboga, da avioni ne mogu da lete , da piloti imaju naleta,godisnje koliko sportski jedrilicari, da pesadija nema postenu hranu, da artijerija i oklopne jedinice nemaju mazivo za topove, i gorivo za tenkove,

Da oficiri nemaju stanove, i da budu placeni manje od sluzbenice u banci.
Eto, ja sam ispunio uslove da ne radim svesno na razaranju Suv, i int. drz. Srb.

skarfejs:
@ere mita

Evo, ja se zalazem da se vojska uopste ne modernizuje, da ostane ovakva, uboga, da avioni ne mogu da lete , da piloti imaju naleta,godisnje koliko sportski jedrilicari, da pesadija nema postenu hranu, da artijerija i oklopne jedinice nemaju mazivo za topove, i gorivo za tenkove,

Da oficiri nemaju stanove, i da budu placeni manje od sluzbenice u banci.
Eto, ja sam ispunio uslove da ne radim svesno na razaranju Suv, i int. drz. Srb.

Скарфејс, ако си прочитао мој цео пост из чијег контеста си цитирао део ради твог одговора - не могу да верујем ДА СИ ЗА "МОДЕРНИЗАЦИЈУ" каква нам се спрема...

МОДЕРНИЗАЦИЈА - ДА ! Али РАСТУРИЗАЦИЈА - НЕ !

skarfejs:
Da li i dalje mislite da su oni koji civilno sluze babe, koje menjaju nose bolesnicima, a ovi drugi istinski Srbi, koji rado oblace uniformu i uzimaju puske.

glupost. :roll:

oni koji civilno sluze daleko su korisniji od ovih drugih,nisu manji srbi od onih u vojsci a na stranu sto pored toga sto mogu da budu korisni,mogu nesto i da nauce.

a i najverovatnije nece izvrsiti samoubistvo :neutral:

ukidanje i profesionalizacija vojske,jer ovo postaje krajnje tragicno....

Vojska u svakoj drzavi je njesra....pitaj Boga kolko je za 50 godina skrcano u JNA i jedan jedini put kad je trebala neshto da pokaze videli smo kakva je bila.....a sad je 100 puta gore.Za kvalitetnu i efikasnu vojsku treba pre svega mnooogo para.A oficirski kadar je posebna prica: IQ -500.....Ja nisam lud da sluzim klasicno,pa da me neko rokne,osakati ili siluje.....a dal je patriotski ili ne zabole me Q.

Back