Sarti,Halkidiki

Marina1972

Početnik
Poruka
12
Pozdrav,

molim da mi neko prenese iskustva ako je bio u Sartiju u Grckoj. Hteli bi da odemo tamo jer smo prosle godine bili u Paraliji i to je otprilike ko buvljak na plazi. Deci je bilo fantasticno, ali ove godine idemo sa prijateljima koji vole malo manje pretrpana mesta, a naisli smo na par slicica na netu i imaju tamo neke dve prelepe uvalice u Sartiju. Ako moze neko da nam preporuci i neki smestaj tamo:) Takodje dobrodosle su i sugestije za neko drugo mirnije mesto sa pescanim plazama. Vazno nam je da plaze nisu pretrpane i da ljudi leze jedni na drugima, ali takodje da je tu negde na Halkidikiju ili u okolici posto nam je predaleko da idemo na otoke sa malom decom, a za avion nemamo para...

sartiplaza.jpg

evo o ovoj uvalici govorim

Pozdrav,

molim da mi neko prenese iskustva ako je bio u Sartiju u Grckoj. Hteli bi da odemo tamo jer smo prosle godine bili u Paraliji i to je otprilike ko buvljak na plazi. Deci je bilo fantasticno, ali ove godine idemo sa prijateljima koji vole malo manje pretrpana mesta, a naisli smo na par slicica na netu i imaju tamo neke dve prelepe uvalice u Sartiju. Ako moze neko da nam preporuci i neki smestaj tamo:) Takodje dobrodosle su i sugestije za neko drugo mirnije mesto sa pescanim plazama. Vazno nam je da plaze nisu pretrpane i da ljudi leze jedni na drugima, ali takodje da je tu negde na Halkidikiju ili u okolici posto nam je predaleko da idemo na otoke sa malom decom, a za avion nemamo para...
Сарти је фино место као база ,има солидну дугачку и широку плажу на којој често дува ветар.Место је подељено на стари и нови део.За смештај бих препоручио нови Сарти јер је мирнији ,са више места за паркинг и бољом плажом,Ипак најбоље плаже су у околини 5-10 км.Значи ако имате ауто и мало авантуристичког духа лако ћете наћи фантастичне плаже на којима ни у шпицу сезоне није гужва.(плажа ,,турколимонас,,-мој фаворит)

Sarti je jedno predivno mirno mesto pogodno za turiste koji prvenstveno zele odomor, mir, jedno usporeno lenjo letovanje. Tamo cak ni Grci ne ustaju pre 9 ujutru i ceo gradic pocinje da zivi tek od 10. Jedino se pekara otvara rano ujutru, sve ostalo mnogo kasnije. To je malo ribarsko mestasce ciji je broj registrovanih stanovnika 900 :) naravno, u sezoni sve vrvi od ljudi. Nema velikih zgrada, grcke kuce su male i prizemne, jedino su kuce koje se izdaju modernije i vece. Cinjenica koja odusvljava je da u Sartiju necete naci los smestaj !!! Sve vile su opremljene izgleda kod istog "majstora za namestaj" a to se moze videti i na slikama razlicitih vila. Takodje, za Sarti vam nisu potrebna kola; sve ja na dohvat ruke i svuda se ide peske. Kola su vam potrebna ako zelite da idete na neku od mnogobrojnih plaza izvan Sartija koje su opet sve na par kilometra udaljenosti. Plaza je ogromna, siroka i dugacka...kvalitet peska je razlicit u zavisnosti od dela plaze. Na jednom kraju, tamo gde je stari Sarti je malo krupniji ali nije sljunak vec ipak pesak, a na drugom kraju, to je kao novi Sarti, je sasvim sitan i praskast. Ulaz u vodu je pescan, ne mozete poseci noge kao na Tasosu ;) voda je cista i na krajevima plaza ima stena sa kojih se moze skakati. Na plazi nikad nije vruce jer uvek duva neki vetric, zato postoji opasnost od gorenja jer se toplota i vrucina bukvalno ne osecaju. Plaza je uredjena, ima kafica sa suncobranima koji se mogu zakupiti ali ima i dovoljno mesta za sopstveni suncobran. Ja sam bila u julu, znaci u jeku sezone i plaza nije krcata. Tamo se ne mogu naci horde pijanih tinejdzera koji prave lom i buku na plazi, sastav gostiju je takav da su to uglavnom mladji parovi sa manjom decom ili penzioneri, tacnije ljudi koji od letovanja zele odmor a ne provod. Zamerka je ta sto na plazi, potpuno neadkvatno sastavu gostiju iz kafica tresti tehno, dens i slicno pa to moze da bude iritirajuce. Duz plaze su nanizane romanticne tavernice gde moze da se jede za pristojne pare, nije nista skuplje od drugih delova Grcke. Ima i prilican broj kafica, sto pored plaze sto u samom gradicu koji su vrlo kvalitetni sto u ponudi pica i kafa to u izboru muzike. Mi smo svakodnevno pili kaficu u kaficu Gruvi Karamela. Ja volim da kazem da u Sartiju ima od svega po jedno ( od necega i po vise komada, naravno;) ) Postoji jedan restoran italijanske kuhinje sa izuzetnim picama i spagetima, pekara sa fantasticnim pecivima, crkva, postoji nekoliko zlatara koje rucno izradjuju nakit po vrlo pristupacnoj ceni...ima dosta kafanica gde se moze kupiti giros i dosta prodavnica sa garderobom i drangulijama. Ali to su sve prizemne zgradice koje daju mestu jednu veliku zivopisnost. U Sartiju se niko ne moze izgubiti. Postoje 2 duge uzduzne ulice presecene vecim brojem poprecnih, sve je kockasto i uredjeno. U sredisnjem delu Sartija postoji jedan manji zabavni park za decu sa trambolinama, ringispilom i slicnim spravicama. Odmah na ulazu u Sarti postoji benzinska pumpa. Dragulj ovog kraja je posebna plaza koja se zove Oranz Bic koja je cela stenovita i vanvremenska, gde mozete roniti i videti raznovrsni podvodni svet, ova plaza je potpuno neuredjena, nema kafica ali je uvek puna jer ima posebnu narandzastu boju na zalasku sunca a voda je tirkizna. Vrlo je blizu Sartija ali se mora ici kolima. Kao sto rekoh, smestaj je sav dobar. Cene su nesto vise nego u mestima koje srbi tipicno opsedaju. Mi smo odseli u vili Sartios, nemam ama bas ni jednu zamerku. Sve je bilo potpuno novo i cisto sa kompletnim posudjem, posteljinom, klimom, terasom. Slika trenutno ovde namam ali mogu da postavim kasnije.
Opsti utisak o letovanju na Sartiju : ko jednom ode, vratice se sigurno jos jednom.

Сарти је фино место као база ,има солидну дугачку и широку плажу на којој често дува ветар.Место је подељено на стари и нови део.За смештај бих препоручио нови Сарти јер је мирнији ,са више места за паркинг и бољом плажом,Ипак најбоље плаже су у околини 5-10 км.Значи ако имате ауто и мало авантуристичког духа лако ћете наћи фантастичне плаже на којима ни у шпицу сезоне није гужва.(плажа ,,турколимонас,,-мој фаворит)

Plaza Karidi beach je moj favorit....:D

Pozdrav, evo dogovorili smo se sa gazdom kuce Iliadis House od 18. do 31. augusta, za dvosoban apartman sa 5 kreveta za 750 eura za ovih 13 nocenja. @Snebivljiva Azdaja da li si videla ovu kucu. Nama je cikica poslao slike i bas je blizu mora, u starom delu tu negde u sredini. Idemo svakako i mi i prijatelji sa autima pa cemo da obidjemo i te uvalice oko Sartija, a naravno nama neizostavan detalj na letovanju su i stapovi za pecanje pa se radujem sto tamo na kraj Sartija ima i stena sa kojih moze lepo da se peca uvece:)

imas sajt sitonija na dlanu, ima bas dosta saveta i objasnjenja, kao i koordinata zanimljivih plaza, ideja za izlete...
prosle god sam bila u sartiju, ali na plazi sartija samo dva tri puta se okupala, tako da mi se i nije nesto posebno dopalo, inace tamo nista ne moze biti daleko....

Pozdrav, evo dogovorili smo se sa gazdom kuce Iliadis House od 18. do 31. augusta, za dvosoban apartman sa 5 kreveta za 750 eura za ovih 13 nocenja. @Snebivljiva Azdaja da li si videla ovu kucu. Nama je cikica poslao slike i bas je blizu mora, u starom delu tu negde u sredini. Idemo svakako i mi i prijatelji sa autima pa cemo da obidjemo i te uvalice oko Sartija, a naravno nama neizostavan detalj na letovanju su i stapovi za pecanje pa se radujem sto tamo na kraj Sartija ima i stena sa kojih moze lepo da se peca uvece:)

Ne znam tu kucu konkretno, ali kao sto rekoh, sve su dobre, imaju isti namestaj, i sve su blizu jedna drugoj

Zdravo društvo!!! Putujem u Sarti 08.9, aražman nam počinje od 9.9-21.9., uplatili smo kuću Aleksandros. Da li ima neko iskustvo sa ovim smeštajem i kako vam se čini uopšte Sart za letovanje? Hvala puno, pozdrav svima!

Zdravo društvo!!! Putujem u Sarti 08.9, aražman nam počinje od 9.9-21.9., uplatili smo kuću Aleksandros. Da li ima neko iskustvo sa ovim smeštajem i kako vam se čini uopšte Sart za letovanje? Hvala puno, pozdrav svima!

Ja došla pre par dana iz Sartija, meni je bilo odlično, ali zavisi šta ti tražiš. Ako si uplatila Aleksandros preko Astre, to je onda vila koja je malo u brdu, iznad trga i crkve i do plaže ti treba 10ak minuta lagano. Inače je u starom delu Sartija a tu se uglavnom sve i dešava, u novom su samo vile i par prodavnica. Plaža je u tom delu sa krupnijim peskom i strmijim ulaskom u more, dok je skroz na drugom delu najsitniji pesak na koji sam ikada zgazila :) i plićak od sigurno 50m. Mi smo išli kolima pa smo obilazili plaže duž te strane Sitonije i bilo nam je fenomenalno. I u Sartiju je lepa plaža, voda čista, topla, na plaži duva vetar ali smo samo jedan dan imali talase.... To je ukratko to, pitaj ako te još nešto konkretno zanima...

Ja iskreno tražim samo miran odmor sa malo buke da pobegnem iz grada.... i naravno čisro more.... Da preko Astre predočili su nam na tu uzbrdicu ali mi smo mladi :) tako da nam to ne predstavlja problem, volimo da pešačimo... Inače apartman nam je sa terasom koja direktno gleda na more. Kakvi su izleti preko Astre? Išla bi ako nisu cene prejake!??? I još jedno pitanje koleginica s aposla mi se žalila da je vetar nenormalan i da je mnogo hladno tako da je celo leto bila u dugim rukavima, u šta ja naravno ne verujem, ali volela bi da čujem vaše mišljenje?

Mislim da će ti onda u Aleksandrosu baš biti mir. Mi smo bili u Gavri (išli na bum, i onda nas u Sartiju startovao lik iz Astre i ponudio smeštaj :lol: ) koja je praktično na trgu pa nam opet nije bilo bučno! Ja sam bacila pogled na izlete ali nigde nismo išli, jedino mi ronjenje deluje zanimljivo, pošto sam u Solunu, na Meteorima i u aqua parku već bila. Ima čini mi se i obilazak Svete gore brodićem... cene su oko 20-30e. Imaš kombi prevoz do Orange beacha, to ti je 6-7km severno od Sartija, Orange vredi obići, mada je bolje ako nađete neki alternativni prevoz jer je rano ujutru mnogo manja gužva nego inače.... evo da ti dočaram :)
DSCF5220rsz.jpg

Hvala puno na odgovoru!! A što se tiše vremena kakva su iskustva? Ja sam skoro do kraja septembra tamo.... Orange bih volela da posetim ali bi išla pešaka ako je to moguće jer je samo 6km udaljena, nema potrebe u tom slučaju za prevozom?!!!!

Hvala puno na odgovoru!! A što se tiše vremena kakva su iskustva? Ja sam skoro do kraja septembra tamo.... Orange bih volela da posetim ali bi išla pešaka ako je to moguće jer je samo 6km udaljena, nema potrebe u tom slučaju za prevozom?!!!!

Ja sam pre polaska gledala vremensku prognozu i trebalo je za tih 10 dana 2 da pada kiša i jedan da bude tmuran, od toga ni jedan dan nije padala kiša i poslednji dan je bilo oblaka ali ne crnih nego belih :) I momak iz Astre koji je tamo od maja kaže da je samo par puta padala kiša u toku noći, a ne preko dana. A to ti opet ne garantuje ništa.... Vetar na plaži duva ali nije hladan, ne znam kako je krajem septembra.
Teško da ćeš moći 6km peške do Orange jer ne postoji put nego bi morala da ideš po magistrali, svuda su krivine i nije baš bezbedno. Bolje iznajmi skuter, bicikl ili tako nešto....

Ja sam pre polaska gledala vremensku prognozu i trebalo je za tih 10 dana 2 da pada kiša i jedan da bude tmuran, od toga ni jedan dan nije padala kiša i poslednji dan je bilo oblaka ali ne crnih nego belih :) I momak iz Astre koji je tamo od maja kaže da je samo par puta padala kiša u toku noći, a ne preko dana. A to ti opet ne garantuje ništa.... Vetar na plaži duva ali nije hladan, ne znam kako je krajem septembra.
Teško da ćeš moći 6km peške do Orange jer ne postoji put nego bi morala da ideš po magistrali, svuda su krivine i nije baš bezbedno. Bolje iznajmi skuter, bicikl ili tako nešto....

Cao i ja imam pitanjce, zapravo dva. Idem pocetkom juna i zanima me koliko npr. kosta sok na plazi, da bismo kaparisale lezaljku, ili npr. kafa? Proslog leta u Asprovalti je bilo oko 3e. I znas li koliko je iznajmljivanje bicikala i da li je bezbedno mozda na okolne plaze ici autostopom? Hvala
Ups, imam jos jedno, citala sam na nekom nasem sajtu da se placaju ulazi na plaze, neke , jel to tacni i koliko?

Back