Šarplaninac

Pozdrav!

Danas sam uzeo 2 steneta sarplaninca, 1 musko i 1 zensko, pa mi trebaju neki saveti:

1. Koliko i cime da ih hranim?
2. Koliko cesto da ih kupam?
3. Kada da pocnem da ih setam?
4. Poslednje i najvaznije, gde da ih drzim, jer imam ogromno dvoriste i kucicu sa njih, ali ako bi trebalo da stoje u kuci... Ne znam kako bih naterao roditelje na to.

1. Hrani ih 4 puta ispocetka , znaci otprilike koliko mogu
da pojedu ali ne da se prejedaju . Kalcijum i AD kapi bi trebalo
davat . Ja sam licno pristalica prirodne hrane , meso , riza ,
jogurt , pavlaka , zumance , mozes i nesto povrca

2 . Zaboravi kupanje . Kad otopli , neki veci lavor vode
i oni ce se sami razladit

3. Ako imas veliko dvoriste , nemoj ih puno setat , dvoje
ih je , oni su hiperaktivi i igraju se cesto . Nije bas preporucljivo
setat ih dok su mali .

4 . U dvoristu , tu se najljepse osjecaju

Ja ovo iz svog iskustva , a mozda neko i drugacije radi

Drago nemojmo biti toliko uvereni da je popino prase,posebno ne u ovom godišnjem dobu.
Dali je pokušano da se ispere uho? Dali su korišćeni neki antibiotici ili kapi za uši?
Pas bi trebao da prodje Biogram i Antibiogram. ( Biogram znači-koja je bakterija u pitanju. Antibiogram znači-koji antibiotici najbolje deluju).Moguće je da je sve krenulo nekad od neke alergije.
Upale uha su vrlo specifične i treba ih malo ozbiljnije tretirati. Ovakvi saveti preko foruma mogu da naprave više štete nego koristi. Jedino veterinar koji uživo vidi psa moze da predloži terapiju.
U slučaju stafilokoke Synulox tablete su najbolje rešenje koje se može naći kod nas.

Sve ovo što pišem ovde pišem iz najbolje namere prema psima.Ne pišem napamet i bez prakse. Ono šta znam to znam i rad sam da podelim to. Ono šta neznam to pitam i učim o tome.

Ja neznam da li vi citate ali sam ja napisao da psa treba povest
kod veterinara ! Samo VETERINAR . Po mojemu je nesto psu upalo
u ovo . A od pokosene trave imas popinog praseta kolko oces .
Mislim na sijeno , suvu travu !

Ni ja ne pisem da bi odmogo

Poslednja izmena:
Hvala vam momci na brzim odgovorima. Bila danas budala od veterinara i rekao da mu drobi baktrim i stavlja u uho. Da ne jaucem po ko zna koji put na nas u ovoj jadnoj B i H, nemas kome odvesti psa. Samo da kazem prije sam drzao rotvajlera i ujeo mi krpelj psa. Ja pravac veterinaru, a on ce ti sa vrata i ne pregledavsi ga veli crknuce pas. Ja mu nesta lanu i sreca Bijeljina mi je na 40 km od Brckog i tamo mi spasu psa. Moracu reci suri da vodi tamo svog. Hvala vam jos jednom.

Čitam Drago,čitam i čitaću. od čitanja i prakse se može mnogo toga naučiti.Kao i to da je popino prase naj redji slučaj upale uha.

Toliko od mene o ovome.

popino_-_uvo.jpg

Samo veterinar i to ovako ! Gledajte sto prije da se pas
odvede .
Jer ko sto rekoh da zna da bude bas zeznuto.

I ja citam i citacu , tu se slazemo . Ali ni Vi ni Ja ne mozemo
niti ce mo lijecit psa preko foruma . Mi mozemo samo da
pretpostavimo sta moze bit . A zato postoji veterinar koji
ce i utvrdit sta je uzrok tome .
Zato i napisah Gledajte sto prije da se pas
odvede .

1. Hrani ih 4 puta ispocetka , znaci otprilike koliko mogu
da pojedu ali ne da se prejedaju . Kalcijum i AD kapi bi trebalo
davat . Ja sam licno pristalica prirodne hrane , meso , riza ,
jogurt , pavlaka , zumance , mozes i nesto povrca

2 . Zaboravi kupanje . Kad otopli , neki veci lavor vode
i oni ce se sami razladit

3. Ako imas veliko dvoriste , nemoj ih puno setat , dvoje
ih je , oni su hiperaktivi i igraju se cesto . Nije bas preporucljivo
setat ih dok su mali .

4 . U dvoristu , tu se najljepse osjecaju

Ja ovo iz svog iskustva , a mozda neko i drugacije radi

Hvala puno!

Pa ne znem brate, ako jeste onda jao i vama. Mada mislim da je malo bolja situacija nego ovde. Iz par primjera sam vidio. Evo i ovim putem vidim koliko znate ti i Utvar ovde ispada da ne znaju ni veterinari toliko, a o ljubiteljima i eventualnim odgajivacima pasa da i ne govorim.

Ako može samo da se utvrdi od čega pas trese uvo . Verovatno ima neku upalu ..e sad dali ima gnoj..Nije bitno od čega je pas dobio (dali popino prase ,dali udarac ,dali promaja ..) pas je bolestan .
Vidi molim te šta mu treba i da ti pošaljemo preko pošte ,expresa ili naćićemo rešenja.
Ako ne nađeš veterinara koji nešto znaju ..,dotle ti pogledaj psu u uvo dali ima nešto unutra,stisni dali ga boli , dali curi nešto iz njega,pomiriši dali smrdi . Za prvi pomoć možeš da mu opereš uvo . Javi što pre da ti šaljemo šta treba.
Poz Adrijana

Poslednja izmena:
Drago nemojmo biti toliko uvereni da je popino prase,posebno ne u ovom godišnjem dobu.
Dali je pokušano da se ispere uho? Dali su korišćeni neki antibiotici ili kapi za uši?
Pas bi trebao da prodje Biogram i Antibiogram. ( Biogram znači-koja je bakterija u pitanju. Antibiogram znači-koji antibiotici najbolje deluju).Moguće je da je sve krenulo nekad od neke alergije.
Upale uha su vrlo specifične i treba ih malo ozbiljnije tretirati. Ovakvi saveti preko foruma mogu da naprave više štete nego koristi. Jedino veterinar koji uživo vidi psa moze da predloži terapiju.
U slučaju stafilokoke Synulox tablete su najbolje rešenje koje se može naći kod nas.

Sve ovo što pišem ovde pišem iz najbolje namere prema psima.Ne pišem napamet i bez prakse. Ono šta znam to znam i rad sam da podelim to. Ono šta neznam to pitam i učim o tome.

Ja neznam da li vi citate ali sam ja napisao da psa treba povest
kod veterinara ! Samo VETERINAR . Po mojemu je nesto psu upalo
u ovo . A od pokosene trave imas popinog praseta kolko oces .
Mislim na sijeno , suvu travu !

Ni ja ne pisem da bi odmogo

U pravu ste jedan i drugi, to pre svega treba da pregleda veterinar. ALI prof. dr Nikola Popovic je propratio svoje slucajeve iz prakse, oko 99% usnih problema kod pasa pocinje od usnog sugarca (lat. ako se dobro secam Otodectes scabiei) koji posle otvara vrata infekcije. A to se lako da izbeci, ma sta vi (pojedini) mislili o FL i slicnim preparatima. I SAMO DA ZNATE, UPRAVO SAM SVOM MACKU SKINULA KRPELJA KOJI JE MILIO PO KRZNU SA NAMEROM DA SE ZAKACI! (A sugarci su im najblizi rodjaci.)

Da li mislite da je bolje kod nas ?

U CG ima par dobrih veterinara, znam da jedna Beranka ovde sa foruma svoje ljubimce nosi u Bar, a znam da su odlicni i oni u HN.

U CG ima par dobrih veterinara, znam da jedna Beranka ovde sa foruma svoje
ljubimce nosi u Bar, a znam da su odlicni i oni u HN.

U Ulcinju imate Veterinum , kad su poceli pa jedno godinu dana
su ubijali , bili su najbolji . Iz Srb su ljudi dolazili kod njih . Pokupio
je najvece strucnjaki iz EX YU zemalja . Ali kako je pocinjao da
kasni sa platama da ostaje duzan veterinarima , jeden po jedan
su ga napustili . Tako da im sad jedan pas dnevno ne udje u ambulantu .
U Baru ima Canis , privatna ambulanta , mnogo ljudi je posle njihove
intervencije moralo trazit nedje drugo spas za svog psa !
I ima nekad je bila drzavna Veterinarska , sad je uzeo Dr koji je radio
tamo . Oni su stvarno maksimalno korektni . I ljubazni . Kod njih radi
Veterinarka Milka Tasovic ona je samo za pse i macke ! Izuzetan strucnjak
i veliki covjek !
Tako da u 4-5 gradova na jugu CRNE GORE , malo je jedan dobar Veterinar !

Back