Šarplaninac

Planiram psa da dam na obuku,da nauci neke osnovne komande.Pas je star 2 godine.Je li star za obuku, moze li se nauciti...?Ima li ko kakav savjet?

Hmmm,sve zavisi sta zelite psa nauciti. Ne zaboravite da su njemu neke stvari,koje druge rase uce...urodjene.

Malo igre sa snega...barem dok ga je bilo...sve se istopilo.

POZDRAV SVIMA STA KAZETE ZA OVOG SARCA

Pas sa prve fotografije mi se svidja.Nezahvalno bi bilo ista reci,posto se ne vidi dobro (nije na ravnom terenu).Ovako na prvu loptu,lep pas,fino gradjen,nesto lakse konstitucije,mozda malo vislje usadjeno uvo...ali opet kazem,nezahvalno je davati komentare sa fotografije.
U svakom slucaju,svidja mi se.
Mozete li nesto vise napisati o psu? Poreklo,gde se nalazi i sl.
Pozdrav.

Pas sa prve fotografije mi se svidja.Nezahvalno bi bilo ista reci,posto se ne vidi dobro (nije na ravnom terenu).Ovako na prvu loptu,lep pas,fino gradjen,nesto lakse konstitucije,mozda malo vislje usadjeno uvo...ali opet kazem,nezahvalno je davati komentare sa fotografije.
U svakom slucaju,svidja mi se.
Mozete li nesto vise napisati o psu? Poreklo,gde se nalazi i sl.
Pozdrav.

Ovaj pas se nalazi kod mene u pljevlja dobio sam ga od Slavka Martinovica iz Peci.Max je od Slavkovih pasa Bigora i Mece.

Ne znam da li je ovo pravo mesto za moje pitanje, ali nadam se da ćete imati u vidu da sam ovde prvi put.Elem o čemu se radi.
Moja porodica i ja voljni smo uzeti psa. Do skora smo čuvali malog mešanca ali na žalost nesretnim slučajem ostali smo bez njega tako da sada postoji jedna praznina koju bismo pokušali da ublažimo novom kucom. Rasa koja na mene još od detinjstva ostavlja poseban utisak su šarplaninci. Ono što sada mene interesuje je sladaća:
Da li je moguće čuvati psa ove rase u centru grada u kući koja od dvorišta ima samo 150 m kvadratnih. Moram da napomenem da bismo voleli da pas ne bude striktno vezan za dvorište već da provodi vreme i unutar kuće. U sobi. Nadam se da je iz ovoga jasno da ne dolazi u obzir vezivanje i boks. O ovoj rasi znam sve ono što se moglo naći po knjigama, internetu i časopisima ali nasuprot tome stoje priče nekih vlasnika i onih koji poznaju neke kojima se desilo to i to, pa bih ja da pitam ako mogu iz prve ruke da dobijem informacije o njihovom karakteru i naravi. Čuo sam priče da su zlopamtila, da imaju samo jednog vlasnika a da ostali članovi porodice nebi trebali da mu se nađu u blizini, da kad tad napadnu vlasnika i da nikako nisu psi za porodicu sa decom. Ukoliko je to tačno onda ću ja biti veoma razočaran jer mi smo četvoročlana porodica koju činimo supruga i ja i dvoje dece od kojih jedno ima 4 a drugo dete 12 godina. A morate priznati da ako je ovo što su mi pričali tačno, nije baš zgodno pustiti takvog psa na tako malom prostoru slobodnog sa decom. Ja se ipak nadam da sve to nije tačno, pa bih vas molio kao iskusne vlasnike i ljubitelje ove rase za najmerodavnije podatke i iskustva o njima.
Izvinjavam se ako sam malo odužio ali nadam se razumećete.:zstidljivko:

Prilozi

• S4024211.jpg
    S4024211.jpg
    40,3 KB · Pregleda: 18
Kao prvo pozdrav svima na forumu!
Javljam vam se iz Hrvatske i molim vas da me zbog toga ne gledate negativno. Čestitam svima koji su ponosni vlasnici ove divne pasmine. Moram vam se zahvaliti jer sam radi vas na ovom forumu odlučio u svoju porodicu uvesti ARGA. Naravno da je riječ o šarplanincu. Prije devet mjeseci sam surfao po vašem forumu i ohrabren vašim iskustvima krenuo sam. Sad sam ponosni vlasnik nestašnog djeteta od devet i po mjeseci. stvarno vam hvala
20122009047.th.jpg
[/URL][/IMG][/IMG]

Psi kod Lalovic Srdjana iz Zrenjanina.

minilalovicevipsi004.jpg

Mlada kuja..oko sest meseci.
minilalovicevipsi016.jpg

Sestra iz legla.
minilalovicevipsi019.jpg

Mlad muzjachic,3 meseca star.
minilalovicevipsi034.jpg

Matora bela kuja,majka mladih kuja sa prve dve fotografije.
minilalovicevipsi039.jpg

Becir,sin Murdze mladjeg,unuk Murdze starijeg od S.Martinovica.

Atanasko

Ja u dvoristu trenutno imam osam pasa i nesto dvomesecnih stenadi.Psi su mi svi pusteni 24/24h.
Moja deca su odrasla sa tim spima,kao i komsijski klinci iz ulice.Nikada se nije desio ,a po svemu sudeci i nece se desiti nikakav incident.Naravno...oprez uvekda deca ne bi izazvala psa na neki ne promisljen korak.
Sto se tice zlopamtila...zar i mi ne pamtimo kada se neko ili nesto loshe ophodi prema nama?
Samo sa ispravnim drzanjem,zdravim odnosom i povrh svega nesebicnom ljubavlju mozemo isto tako ocekivati odnos i nasih poasa prema nama.
Naravno,socijalizacij psa je na prvom mestu.Pas mora znati da on NIJE vodja chopora u nasim domacinstvima.To smo mi,nase porodice pa na kraju on....dakle omega.
Ako se pak opredelite za Sarplaninca,toplo preporucujem da to bude zenka. Iz razloga sto su daleko vise privrzenije porodici,deci,lakse je sa njima raditi,poslusnije su a opet nista menje sposobne za ostale duznosti (cuvanje domacinstva i drugo) od muzjaka.

Ukoliko je to tačno onda ću ja biti veoma razočaran jer mi smo četvoročlana porodica koju činimo supruga i ja i dvoje dece od kojih jedno ima 4 a drugo dete 12 godina. A morate priznati da ako je ovo što su mi pričali tačno, nije baš zgodno pustiti takvog psa na tako malom prostoru slobodnog sa decom.

drugarihi5.jpg

hpim4275pg3.jpg

picture151nq9.jpg

fotografija0001kn7.jpg

Nadam se da sam donekle uspeo da vam dam odgovor na pitanje" Sarplaninac-dete" odnos.

super da ste me pustili na forum...djed mu je aron iz lepoglave dok je majka sania iz jednog bosanskog legla. kako opisati moju bebu i moje veselje......hmmmm....puno sati zabave, privržene ljubavi ali i povremenih nestašluka. sada trenutno se je počeo smirivati ali mislim da je to zatišje pred buru...jer kad ga lupe hormoni onda ćemo vidjeti pravi karakter...za sad je jako socijaliziran.....svakodnevno je u društvu raznih pasa, kako ženki tako i mužjaka i nikakvih nagovještaja agresivnosti nije bilo.......poslušnost.hmmmmmm....kada krenem raditi s njim opću poslušnost sve je ok neko vrijeme ali kad ga uhvati onda je u svom filmu ali mislim da će to sve biti ok..eto toliko za sada...da li možete po ovim slikama iskomentirati njegov izgled??? pozdrav

Poslednja izmena od moderatora:
Ovako sa fotografije je vrlo ne zahvalno komentarisati bilo kojeg psa.Definitivno nije ono sta je i u realnosti. Semo toga ove dve postavljene fotografije ne pruzaju neki znacajan uvid u psa.
Mlad pas,jos pred njim predstoji dug put do potpunog razvoja. Ono sta je naj bitnije ( po nekom mom mishljenju) je to da je pas karakteran. Sto ne znaci da treba da bude borac,vec da ne pokazuje strah,da mu se moze poveriti bez bojazni zadatak bilo koje prirode a za sta je sposoban da odradi.Jos ako je i pored svega toga ljubimac porodice,dece...sta vise traziti od njega. Samo ga treba voleti i razumeti.

Mlad je jos a pritom i muzjak,tako da ce se s vremena na vreme pojavljivati ( u korak sa zreloscu) njegov samostalni nagon za razmisljanjem.A kod njih...Sarplaninaca je to na visokom nivou.

ma ljubimac je svih, ne samo porodice, bilo tko mu može ući i u dvorište a i u boks,bilo ljudi koje prvi puta vidi bilo drugi psi....za sada ne pokazuje znakove teritorijalnosti,možda je to zato što mu od najranijih dana dopuštam da se igra sa tuđim psima u njegovom dvorištu.....uglavnom,prije njega sam imao haskicu i vjerovali ili ne,imaju jako puno sličnosti......

Obaveštavamo sve odgajivače, sudije i ljubitelje šarplaninaca da će se
U nedelju 7. februara u 12 časova održati seminar na temu ŠARPLANINAC

Seminar će održati:
Dr Vet.med.spec. Milivoje Urošević, svetski priznat kinolog i medjunarodni kinološki sudija

Seminar će se održati u Mladenovcu u zgradi Skupštine Opštine Mladenovac.

Dobrodošlicu vam želi ekipa
ŠARPLANINAC KLUBA KOSMAJ MLADENOVAC

Имам пријатеља који има 2 шарпланинца,мужјака и женку,каже да женка у њега гледа као у Бога,а са мужјаком се годину дана надвлачио да би га научио ко је ко у кући....

evo moje pseto za koji dan puni godinu dana i mogu reći da mi je ova prošla godina što se njega tiče bila jedna od najljepših u životu

Prilozi

• DSCF0009.jpg
    DSCF0009.jpg
    30,3 KB · Pregleda: 21
  • DSCF0012.jpg
    DSCF0012.jpg
    32,6 KB · Pregleda: 19
  • DSCF0022.jpg
    DSCF0022.jpg
    41,1 KB · Pregleda: 23
  • DSCF0125.jpg
    DSCF0125.jpg