Šarplaninac

Dasa u kraljevackom sinteraju ima prevoz, samo mu jos treba dom

58248_10200476187253247_1247173855_n.jpg

Kontakt je Danijela Jovic. https://www.facebook.com/photo.php?...76186693233.2201107.1414131310&type=1&theater

evo jednog mladog makedonskog decka koji zivi u Varazdinu,
napunio je 10 mjeseci i stigao do 79 cm u grebenu :)
Planiramo mu praviti box, imate li kakvih korisnih savjeta? Ovo ce nam biti prvi box, sva iskustva su dobrodosla.

2013-05-01 15.12.29.jpg

2013-05-01 15.38.08 (2).jpg

2013-05-01 15.49.33.jpg

2013-05-01 15.51.25 (2).jpg

Dobar dan svima. Imam stene sarplaninca staro 2 meseca, poceli su da ga napadaju krpelji pa me zanima da li smem necim da ga tretiram? Pitala sam u pet shopu i strogo su mi zabranili, rekli su mi da sve do 2,5 pa i do 3mes. mogu samo rucno da ga cistim..meni to zvuci nemoguce posto je strasno cupavo i rundavo :eek:

Za pocetak, navikavaj ga na redovno cetkanje, tokom cetkanja, mazenja i igranja dosta toga mozes da nadjes i skines bez previse traumiranja steneta. Drugo, postoje preparati koji su podobni i za mladunce, samo treba pazljivo procitati deklaraciju i potraziti na vise mesta. Recimo, korisnica Zlotvor jednim preparatom (Arpalit neo) tretira tvorove, kuju i macka a znam da konkretno njega koriste i vlasnici nekih bolesnih zivotinja, preosetljivih na sve druge preparate. Jedina mana mu je sto ga je (izgleda) teze naci.

Ja imam sarplaninca sta 1 godinu i 17 dana visok je oko 68 cm u grebenu i oko 55 kg muzijak :D ,verovali ili ne brzi je od macke :) i jako je jak mada ne izgleda tako.Jako je druzeljubiv i voli druge pse i ne bi ih napao nikad osim ako on njega prvi ne dira :) . Za 2-3 nedelje cu kupiti jos jednog sarplaninca.Ovaj voli jako da se igra i to mi je problem povdedice u igri ovg malog,pa cu morati do 4-5 meseci da ih drzim razdvojene.Jer postoji neki nacin da ga naucim da ga ne grize i ne skace po njemu xD ?Tako radi i sa mackom,ne moze da mu pobegne uvek je uhvati brzi je od nje :D

pepein ili samponi za stence koji otklanjaju bude,danas imas mnogo preparata protiv spoljnih parazita,ali se opet raspitaj koji se preparat sme primenjivati na tako mladom stenetu,mislim da ce neki veterinar da se javi vec :D

Arpalit neo u idealnom slucaju, to mu je fabricko ime, ako ne, pitaj na licu mesta, zajedno sa veterinarom (po zakonu preparati tog tipa smeju da se prodaju jedino u vet. apotekama) procitaj deklaraciju.

Pozdrav svima

evo slika mog Pase, sad je ravno osam meseci, visina nekih 69 (+- 2-3 cm mereno uz zid kuce) pa posto jos ove godine moze da se dobije uslovni rodovnik da li da ga vodim ili nema sansi?

Dobar dan, prvi put sam na ovom forumu i imam JEDNO PITANJE. Zašto se stvorila podela na Šarplanince izvornog tipa i ove današnje na izložbama. Čuo sam pojedine odgajivače kako kažu da moderna kinologija uništava Šarca sa malim standardima jel ako se ne varam pišu da treba da ima 65 cm u grebenu a izvorni su dostizali pojedini i po 90 cm i nisu imali ovu srebrnkastu boju već onu žućkasto smeđu ?

Back