Šarović: Zbog moguće deponije radioaktivnog otpada na granici sa BiH treba tužiti Hrvatsku

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
https://www.danas.rs/svet/sarovic-z...pada-na-granici-sa-bih-treba-tuziti-hrvatsku/

Šarović: Zbog moguće deponije radioaktivnog otpada na granici sa BiH treba tužiti Hrvatsku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je da očekuje da Predsedništvo BiH donese odluku o mogućoj tužbi i međunarodnoj arbitraži protiv Hrvatske, ako ta zemlja ne odustane od odluke da na samoj granici sa BiH, na Trgovskoj gori, gradi odlagalište za radioaktivni otpad.

mirko_sarovic-1-678x381.jpg

Piše: Beta 29. jula 2019. 13.24

„Ne treba odustajati, iako se Hrvatska dosad oglušila na sve zahteve. Ne bih uopšte razmišljao da li ćemo da ovo pitanje jasnije prikažemo Briselu, da li ćemo da idemo na arbitražu, nekoga da tužimo“, rekao je Šarović, preneli su sarajevski mediji.

On je dodao da se Hrvatska „nije libila da tuži bilo koga u regionu“, ističući da zato ni BiH ne treba biti nezgodno da tuži Hrvatski.

„Mislim da mi svoje aktivnosti treba da pojačamo“, istakao je Šarović.

On je ocenio da je legitimno to što BiH protestuje protiv moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

„Legitimno je što BiH diže svoj glas, jer je opasnost mnogo veća nego što se to možda u javnosti iskazuje. BiH ima pravo da ovu priču digne i na viši, međunarodni nivo, jer bismo mi mogli trpeti posledice nuklearnog otpada na samo 500 metara od granice“, istakao je Šarović.

Prema njegovim rečima, ako dođe do gradnje, to odlagalište će se svake godine sve više puniti.

„Niko ne voli to da vidi, a mi smo ni krivi ni dužni. Pitanje je kako bi se to reflektovalo na biljni, životinjski svet i zdravlje ljudi u narednih 10, 20, 50 ili 100 godina“, ocenio je Šarović.

On je dodao da BiH ima pravo da brine o svojim rekama, planinama i zdravlju ljudi.

„Nemamo mi ništa protiv da oni grade svoje odlagalište, ali ga gradite 100-200 kilometara od granice, a ne uz najčistiju evropsku reku i granicu BiH“, istakao je Šarović.

On je dodao da u BiH nema procene uticaje odlagališta, ali da je i komunikacija sa Hrvatskom stranom izuzetno loša.

„Ja mislim da nije ni fer ni pošteno prema BiH da susedna zemlja Hrvatska, koju mi poštujemo, nije uvažila nijedan od argumenata naše zemlje u proteklih nekoliko godina o odlagalištu koje je na samoj granici sa Novim Gradom i drugim opštinama“, istakao je Šarović.

On je istakao da se BiH ne buni što Hrvatska gradi svoje odlagalište, već zato što ga gradi na samoj granici sa BiH.

„Kao kad bi neki vaš sused svoj otpad, svoje smeće stavio na granicu vašeg imanja. To u svakom slučaju ne bi bilo u redu“, kazao je Šarović.

Ispred ambasade Hrvatske u Sarajevu danas je održan protest zbog namera Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Organizator protesta je „Climate Save Bosnia“, a predstavnici ove organizacije najavili su da će uputiti pismo bh. i hrvatskim institucijama da se to pitanje reši.

Na protestu se okupio mali broj građana.

Konačna odluka o gradnji deponije, gde bi trebalo da se odlaže radioaktivni otpad iz slovenače elektrane Krško, biće doneta u septembru.

БРАВО ЗА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА СДС-а! ХРВАТСКА СЕ МОРА ОДМАХ ТУЖИТИ АРБИТРАЖНОМ СУДУ У ЖЕНЕВИ!

https://www.rtvbn.com/3960572/crnadak-sa-sdsom-savjet-ministara-mozemo-zavrsiti-za-dva-dana

Crnadak: Sa SDS-om Savjet ministara možemo završiti za dva dana

Čini mi se da su Tegeltijine šanse iz dana u dan sve manje i vjerovatno mu nije lako 10 mjeseci biti simbol nečeg propalog i promašenog. Ako definitivno propadne scenario Savjeta ministara na bazi SNSD-HDZ-SDA, predsjedavajući će onda vjerovatno biti Srbin iz Republike Srpske koji ne pripada koaliciji oko SNSD. Za dušebrižnike koji se javljaju ovih dana, samo ću reći da su naši odnosi sa SDS takvi da ako se mi budemo dogovarali oko Savjeta ministara završićemo taj posao za dva dana - kaže u intervjuu za Insajder Igor Crnadak, visoki funkcioner PDP, ministar inostranih poslova BiH i poslanik u NSRS.

765-430-5ce3fe8c2231f2309df7a606e94526ee.jpg

Ponedjeljak, 29.07.2019. | 11:49

INSAJDER: Koliko je realno da PDP i SDS formiraju vlast na nivou BiH, kao što to ovih dana najavljuje lider SDS Mirko Šarović?

CRNADAK: Ta mogućnost dobija sve više pažnje zbog neuspjeha SNSD, HDZ i SDA da u prethodnih 10 mjeseci završe formiranje Savjeta ministara. Oni su doživjeli fijasko i narod je s pravom nezadovoljan, jer svi procesi stoje dok se oni nadmudruju. Kap koja je prelila čašu je izjava Dragana Čovića koji, nakon 10 mjeseci, kaže da ove tri stranke u narednih mjesec i po dana čak neće ni razgovarati. To je katastrofa i sasvim je normalno da i druge stranke, van ove trojke, osjećaju obavezu da se uključe i pomognu da se problem riješi.

INSAJDER: Ko bi mogli biti potencijalni partneri u tom novom Savjetu ministara?

CRNADAK: Vidjećemo ako se ti razgovori otvore. U svakom slučaju većina će morati imati 22 ruke, od kojih najmanje 5 iz RS, a 10 iz FBiH. Vrlo je važno da se zna da su dva doma u Parlamentu BiH ravnopravna i da bi eventualna većina u Predstavničkom domu bez SNSD-a imala istu snagu i legitimitet kao i većina u Domu naroda.
Ovo napominjem jer često čujemo da se većina u Predstavničkom domu ne može formirati bez onih koji su većina u Domu naroda, što jednostavno nije tačno.

INSAJDER: Ko je PDP-u bliži kada je riječ o strankama iz Federacije? BH blok (SDP i Naša stranka) ili SDA? I zašto?

CRNADAK: Mi ne razmišljamo u tim kategorijama. Za nas je važno da se poštuje dejtonska struktura i uloga RS i da se u narednom periodu na prvo mjesto stavi vladavina prava i konačno započne obračun sa korupcijom. Ovo su stvari koje su direktno vezane za odlazak mladih, ekonomski razvoj, veći broj stranih investicija i druge probleme i naši potencijalni partneri mogu biti samo oni koji to uvažavaju.

INSAJDER: U politici je sve moguće, ukoliko bi SNSD ponovo poslao poziv PDP-u da mu bude partner u vlasti na nivou BiH, ili na nivou Republike Srpske ili oba, da li bi PDP prihvatio poziv i pod kojim uslovima?

CRNADAK: Ne, mi smo vrlo jasno rekli da nećemo praviti vlast sa SNSD i tu se ništa nije promijenilo. Previše smo udaljeni na ključnim temama i jedino je moguće da ponovo razgovaramo oko važnih pitanja za RS, poput izmjena izbornog zakona koje bi dovele do mogućnosti održavanja poštenih izbora ili pitanja depolitizacije RTRS i slično.

INSAJDER: Šta kažete na Šarovićev poziv DNS i SP na saradnju na nivou BiH, ali i RS? Da li će PDP uskoro uputiti ovakav zahtjev ovim partijama?

CRNADAK: Mi smo uvijek spremni da razgovaramo, ali nemamo namjeru posebno pozivati ove dvije stranke, jer su one dio koalicije oko SNSD-a i trenutno kod nas ne postoji interes za to. Što se tiče nivoa BiH, i DNS i SP su dio neuspjeha SNSD-a da završi taj posao do sada sa svojim partnerima. Nisam primjetio da su se od tog distancirali.

INSAJDER: Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Za sada kao kandidati kotiraju Zoran Tegeltija iz SNSD, Mirko Šarović iz SDS. Da li PDP ima svoj prijedlog za predsjedavajućeg Savjeta ministara ili, pak, vidi da idealna osoba za to mjesto postoji u nekoj drugoj partiji?

CRNADAK: Čini mi se da su Tegeltijine šanse iz dana u dan sve manje i vjerovatno mu nije lako 10 mjeseci biti simbol nečeg propalog i promašenog.
Ako definitivno propadne scenario Savjeta ministara na bazi SNSD-HDZ-SDA, predsjedavajući će onda vjerovatno biti Srbin iz Republike Srpske koji ne pripada koaliciji oko SNSD.
Za dušebrižnike koji se javljaju ovih dana, samo ću reći da su naši odnosi sa SDS takvi da ako se mi budemo dogovarali oko Savjeta ministara završićemo taj posao za dva dana.

INSAJDER: Kao ministar inostranih poslova BiH obišli ste mnoge svjetske prestonice. Šta kažu na Zapadu, da li je aktivacija MAP-a uslov svih uslova za formiranje vlasti na nivou BiH?

CRNADAK: Svi se u međunarodnim krugovima drže pravila da je proces formiranja vlasti unutrašnje političko pitanje i nema miješanja sa strane. Vremena kad su na operativnom nivou stranci modelirali vlast na ovim prostorima su daleko iza nas.

INSAJDER: Poznajete se lično sa Borisom Džonsonom, novim premijerom Velike Britanije. Da li ste imali kontakt sa njim otkako je postao premijer?

CRNADAK: Da, uspostavili smo dobar odnos kad je on bio britanski ministar inostranih poslova. Dolazio je u Sarajevo, imali smo dosta susreta i razgovora. U petak smo se čuli, čestitao sam mu na izboru za premijera i nadam se da će uspješno voditi vladu. Njegova poruka je da se BiH mora kretati snažno naprijed i da će i dalje imati podršku Londona.

INSAJDER: Da li međunarodna zajednica, po Vašem mišljenju, ima želju da se značajnije umješa u rješavanje krize u BiH, prije svega sređivanje stanja u bh pravosuđu, a zatim i u borbu protiv kriminala i korupcije?

CRNADAK: Međunarodna zajednica se neće miješati u naše dnevnopolitičke stvari, ali čini mi se da su sve više zabrinuti da nepostojanje vladavine prava u BiH zemlju vodi u ambis. To se vidi i kroz delegiranje specijalnog eksperta za tu oblast i kroz neke druge poteze koji još nisu vidljivi u javnosti.
SAD će ostati posvećene regionu, ali vrlo je važno da i EU, sa svojim novim predstavnikom u BiH, konačno bude konkretnija u insistiranju da se poštuju evropski i demokratski standardi i prakse.

INSAJDER: Da li će PDP, po uzoru na SDS, imati dva ili, po uzoru na SNSD, jednog kandidata za predsjednika stranke na saboru u septembru?

CRNADAK: Za sada je gospodin Borenović jedini kandidat, ima apsolutnu podršku na terenu i mislim da je to logično jer je PDP napravio mnogo dobrih stvari u prvom mandatu nakon što se prvi predsjednik i osnivac Mladen Ivanić povukao 2015.godine. Pored dobrih izbornih rezultata, nastavljeno je podmlađivanje i otvaranje PDP-a, čime se potvrđuje da je rukovodstvo Partije na čelu sa Borenovićem nastavilo putem koji smo zacrtali.

(Insajder)

https://www.rtvbn.com/3960277/nasam...estu-do-peljeskog-mosta-nece-graditi-integral

Nasamarili Dodika: Pristupnu cestu do Pelješkog mosta neće graditi ''Integral''

Hrvatske ceste donijele su i novu odluku o odabiru izvođača radova za dionicu Duboka – Sparagovići, a nju bi trebao graditi Strabag koji je ponudio 478,3 miliona kuna, mada je najnižu ponudu dostavio Integral Inženjering iz Laktaša (321 miliona kuna ili oko 85 miliona KM).

765-430-77ddcdf08d1a61e4569ee8c9e3e7c67e.jpg

Petak, 26.07.2019. | 19:55

Hrvatske ceste donijele su danas odluku da stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli gradi grčki Avax.

Riječ je o drugom, južnom dijelu pristupnih cesta Pelješkom mostu, dužine 18 kilometara. Procijenjena vrijednost radova bila je 449,1 miliona kuna bez PDV-a, a Avax je ponudio 511,5 miliona kuna.

Na tom nadmetanju još je učestvovao i austrijski Strabag koji je ponudio 569,2 miliona kuna. Avaxovu ponudu u HC-u su ocijenili ekonomski najpovoljnijom, a Strabag sad ima pravo podnijeti žalbu na tu odluku o odabiru.

Avax je inače bio odabran i za izvođača radova na nadmetanju za gradnju sjevernog dijela pristupnih cesta Pelješkom mostu, dionice Duboka – Spragovići, no nakon Strabagove žalbe Državna komisija za kontrolu javne nabave tu je odluku poništila pa su HC-u morali donijeti novu odluku. Tako će dionicu Duboka – Sparagovići graditi Strabag koji je ponudio 478,3 miliona kuna, mada je najnižu ponudu dostavio Integral Inženjering iz Laktaša (321 miliona kuna ili oko 85 miliona KM).

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u prošli utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time onemogućio tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.

Prema pisanju hrvatske štampe, jedan od mogućih razloga za taj potez leži upravo u gradnji Pelješkog mosta.

Naime, na raspisanom konkursu za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka - Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša u vlasništvu Dodikovog prijatelja i poslovnog ortaka Slobodana Stankovića. Ponuda Integrala iznosila je 321 miliona kuna (oko 85 miliona KM). Procijenjena vrijednost radova je 482 miliona kuna (oko 125 miliona KM) bez PDV-a.

Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji bi to bila tek još jedna vijest, ali riječ je o firmi nevjerovatno blisko povezanoj sa samim Dodikom.

(SB)

Back