Sarajevski atentat - uzrok ili povod za izbijanje Prvog svetskog rata?

Повод. Из разлога што су АУ и Србија имале спорове и пре тога. Неки чак иду толико далеко да кажу да је надвојвода жртвован. Мада, свакако је у питању провокација. Баш на видовдан
A mi moramo baš da nasednemo na svaku provokaciju i svaki put kad nam to nije u korist.
Zanimljiv smo mi narod, više mislimo tuđom glavom nego svojom,više ginemo za tuđe interese nego za svoje.

Carska Rusija je imala verovatno najjaču obaveštajnu službu na svetu u tom vremenu. Oni su se infiltrirali u brojne države, tada su već Rumunija i Bugarska bile pod potpunom ruskom kontrolom, izvršili su atentat na Stefana Stambolova i osigurali pro-rusku vlast u Bugarskoj. Samo je još Srbija bila nesigurna i morali su da dovedu svoje poslušnike da bi sprečili širenje austrijskog i posledično nemačkog uticaja na Balkanu.

Šef austrijske obaveštajne službe je bio ruski agent, tako da je Austrija ispala naivna i malo prespavala te događaje u maju 1903.
Odakle ti to znaš?

A mi moramo baš da nasednemo na svaku provokaciju i svaki put kad nam to nije u korist.
Zanimljiv smo mi narod, više mislimo tuđom glavom nego svojom,više ginemo za tuđe interese nego za svoje.
Донекле има истине, али ипак нисмо ми, него је он, појединац (иза којег стоје неки).

Sarajevski atentat odigrao se 28. juna 1914. godine u kome je pripadnik ,,Mlade Bosne" Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda, pretpostavljenog naslednika Austro-ugarskog trona, i njegovu suprugu nadvovotkinju Sofiju Hotek od Hohanberga. Smatra se okidačem za Prvi svetski rat, odnosno za Veliki rat kako se taj rat nazivao do početka Drugog svetskog rata. Da li je Sarajevski atentat povod ili uzrok za početak Prvog svetskog rata? Uzrok znači da Sarajevski atentat uzrokovao ultimatum a kasnije i napad na Srbiju od strane Austro-ugarske, ali da bez njega ne bi došlo do početka rata, a povod znači da bi rat ionako počeo, možda i negde drugde, ali je bio potreban dovoljno dobar razlog za njegovo izbijanje.

Bračni par Franc i Sofija neposredno pred atentat
Pogledajte prilog 1432244
Ne znam zašto si otvorio temu o događaju koji je odavno objašnjen i stavljen u perspektivu. Sarajevski atentat je bio povod za Prvi svjetski rat i o tome nema i nije potrebna rasprava.

Uzrok Prvog svjetskog rata je kolonijalna (preras)podjela svijeta u svjetlu ujedinjenja Njemačke i Italije.

Ne znam zašto si otvorio temu o događaju koji je odavno objašnjen i stavljen u perspektivu. Sarajevski atentat je bio povod za Prvi svjetski rat i o tome nema i nije potrebna rasprava.

Uzrok Prvog svjetskog rata je kolonijalna (preras)podjela svijeta u svjetlu ujedinjenja Njemačke i Italije.
Ali Italija nije bila na strani Centralnih sila u PSR.

Емисија под насловом "Сведок историје: Тереза Лазић". Госпођа Тереза Лазић је била записничар на саслушању Гаврила Принципа. У својој 87. години сећа се најупечатљивијег момента из свог живота.Она је 1914. године из првог реда, док је обављала службену дужност стенографкиње, могла да види и слуша Гаврила Принципа. Рођена у Мостару, Тереза прича и о свом чешком пореклу, родитељима и доласку у Босну, о браку са српским официром који је стигао у Сарајево са трупама војводе Степе Степановића и његовој смрти крајем 40-их година. Тереза Лазић живела је од 1974. године у Горњем Милановцу, где је 1982. године и снимљен разговор са њом.

Back