Sarajevo - zbirna tema

Број пописаних становника Сарајева, по мом мишљењу је:

• изненађујуће велики

• нешто већи од очекиваног

• у границама очекивања

• нешто мањи од очекиваног

• изненађујуће мали

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Željka Ogresta: Možete li mi nešto reći na bosanskom jeziku?
Danis Oskar Tanović: Naumpadne li ti djahkad u sabah ćuna?

Ko razumije - razumije.

Objašnjenje šta znači srbijansko BRE:
Prema Rječniku turcizama A. Škaljića, BRE = grč. MORE = TJA ili TA (Ih, TA nemojte mi kas'ti).
Znači, grčki jezik. Isto značenje ima i na turskom, ali je to helenizam u turskom jeziku. :D

kad god idem u Sarajevo gledam da odradim šta imam, neprimjetno, bez mnogo priče sa ljudima i šmugnem glavom bez obzira ... osjećaj nelagode je prevelik, ne zbog Sarajeva kao Sarajeva nego onih vehabija i sandzaklija zbog kojih imam osjećaj da mi je glava u torbi konstatno dok sam tamo .... Cim mi auto uhvati onaj auto-put srce mi postaje "kao Amerika" ... na žalost ...
Isti takav osjećaj imam ja kada se vozim preko Vraca-Lukavica(Bh. entitet RS)-Dobrinja-Ilidža, pa dok sam u Lukavici, sve mi nekako neprijatno, knedla mi u grlu (A nema razloga, bio rat, bila amnestija,...)

Dragi moji, u Sarajevu sam rodjen i Sarajevo nosim u dusi. Sarajevo nije samo geografski pojam, Sarajevo je nacin zivota, humor, nacin razmisljanja. Sarajeva ima na svim meridijanima, a nazalost sve manje u samom Sarajevo. A Vama dragi moji koji se prepucavate, pa zbog Vas i takvih slicnih Vama je i poceo rat, nebitno koje ste nacije, ali je bitno da nosite mrznju u sebi. Niko nema pravo da nekom dodjeljuje ili oduzima ovaj grad. Ako ga nosite u dusi on je Vas i niko Vam ga ne moze oduzeti. Bojim se samo da ovim poslednjim ratom nije izvucena nikakva pouka i da se to vidi i na ovakvim forumima gdje se konstantno neko prepucava, o tome ko je od koga nastao, cije je sta..... Ljudi volite, a ne mrzite jer to je poruke svake vjere.
Odlično rečeno! :cool:

prije rata ajde i nekako al poslije rata tu nema nista sto je lijepo....gnijezdo bradatih u pumpelhosama i kapicama na tintari hocu da kazem ekstremista i mudzahedina ko uzhiva u cjelom tom zelenilu pocevshi od trotoara, ulica, rasvetle i fasadama lepo ce se nauzivati u sarajevu.

080811030.9_mn.jpg

Sarajevo je danas ,najtuzniji,najsmjesniji,najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj.Licemjerje i glupost njegovih sadasnjih stanovnika postaje nešto sto ih ontoloski određuje.Grad kvazi umjetnika,kvazi politicara,kvazi sportista...Grad ciji sadasnji stanovnici sami sebe ubjedjuju da nešto vrijede i da su nekome bitni i svjesni su da je to laz ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju.Grad u kojem se fukara obogatila preko noćina muci svojih nekadasnjih sugradjana,na koje i dan-danas gledaju sa zaviscu,zlobom i neuspjesno prikrivenom mrznjom .Grad iz cijih stanovnika isijava mrznja na samu pomen bilo čega sto je srpsko. Plitki u svojim hedonistickim shvatanjima zivota ,olicenim u bureku,cevapima i fildzanu kafe kao i cuvenim izrekama "novi dan nova nafaka" ili "pitu ne jede onaj ko ima nego ko je navik'o" . Nesposobni za objektivno ,dublje, sagledavanje stvari , bez ikakvog smisla za organizaciju i losi improvizatori. Do te mjere uzivljeni u ulogu žrtve ,misle da im pripada pravo na apsolutnu istinu.Uvijek spremni da pokazu na "svog komsiju Srbina,vojnika Armije BiH" kao ,eto, primjera njihove tolerancije i multietnicnosti a već nakon minut,kad se "kamere ugase" tom istom Srbinu psovace majku vlasku i četnicku, govoreci drugom muslimanu "svi su ti oni ,bolan,isti" .Tapsace te po ramenu,gledati u oci i govoriti "pa eto nisu svi Srbi zločinci".Puni kompleksa proizaslih iz mentalne i fizicke inferiornosti ,nesposobni da obuzdaju svoj pokvarenluk kao logicnu posljedicu toga, pravdaju to nekim ,toboze,sarajevskim duhom, a koji nije ništa drugo nego pokrice i alibi za provincijalni duh,osrednjost (najblaze receno) i primitivizam.Samo se u Sarajevu moglo desiti da se jednom Ivi Andricu dobacuje sa nipodastavanjem u stilu "Halo,pisac, napise li se šta" , a sto je tipican primjer gore navedenog . Da nije riječ o čak i simpaticnom nepriznavanju autoriteta i nepostivanju velicine pokazalo je vrijeme.Tu se radi o zlobi,nepatvorenoj zlobi.U Sarajevu se ,jadni, i danas dan ponose time i takve i slične gestove navode kao primjer tzv."sarajevskog duha"."Sarajevske raje". Ne kaže se dzaba "čega se pametan stidi budala se ponosi" . Kad smo već "kod cuvenog sarajevskog duha" 70-ih i 80-ih a cime se muslimani ponose , iz samo letimicnog pogleda na imena nosioca gradskog duha tog vremena može se zakljuciti da oni ne samo da nemaju razloga da budu ponosni nego nisu sustinski ni ucestvovali u desavanjima tog vremena.Tek tu i tamo pokoji bljesak kao npr. Mirza Delibasic ali zanimljiv podatak je da je u toj cuvenoj utakmici u Grenoblu kada je Bosna postala prvak Evrope u kosarci,najbolji igrac bio jedan Srbin,Zarko Varajic, sa najviše postignutih koseva.Skoro je izasao Bosnin "Almanah" gdje su opisani najveci uspjesi kluba i zanimljivo je da Varajic uopste tu nije spomenut od strane uredjivaca.Istorija se nasilno prekraja i prepravlja,ali kad mogu sa imenom i jezikom zašto ne bi i sa tamo nekim "vlaskim" kosarkasem.Kao i svaka "novokomponovana" i neizivljena "nacija" muslimani su skloni euforiji bez ikakvog utemeljenja i uporista.Drskost,bezobzirnost i nezahvalnost su glavne karakteristike.Nisu rijetki oni koji su u ratu utociste nasli u Srbiji a sad sipaju drvlje i kamenje po srpskom narodu.U Sarajevu ,"olicenju multieticnosti", pravoslavni popovi ulicom hodaju bez mantije po preporuci vodecih ljudi SPC ,sto nikad nije bilo, nisu rijetki slučajevi fizickog napada i premlacivanja pravoslavnih svestenika a po prvi put u istoriji grada u Gradskoj vlasti nema NIJEDNOG Srbina ,takav slučaj nije zabiljezen ni za vrijeme NDH.U Sarajevu apsolutno svi isto razmišljaju,kao po jednoj matrici,i pozicija i opozicija i obični ljudi.Najnormalnije je cuti na Bosninoj kosarkaskoj utakmici "Ubij Srbina" iako im pola tima cine Srbi a najbolji dokaz iskompleksiranosti nacije je skandiranje "Pusi k... ko te j... ,može Bosna i bez tebe ,Yugoslavijo" , pa i na utakmici Bosna-Litvanija koja nikakve veze nema sa Srbima.Mrznja prema Srbima je duboko utjelovljena i gaji se decenijama a posljednjih nekoliko godina ponovo dizu glavu.Ili misle da su ojacali,ili da su Srbi slabi ili ih neko sa strane "pumpa" ne znam ali znam da ponovo postaju agresivni.Sarajevo je grad gdje se dva muslimana između sebe nikad neće pozdraviti sa "Dobar dan" a ako hrišćanin uputi taj pozdrav muslimanu ili će odgovoriti preko one stvari ili će mu samo reci "Kako ste" !Po svaku cijenu hoće da se razlikuju.Sarajevo je grad gdje se skoro svakodnevno desavaju samoubistva starijih Srba a mladji žive pod psihickim pritiskom neprijateljski nastrojene okoline.Posljedica toga je bjezanje od stvarnosti koje se ogleda kroz razne psihicke probleme ili odavanje alkoholu i narkomaniji.Cest slučaj je da se i čisti Srbin predstavlja kao Hrvat radi dobijanja bilo kakvog posla,jer je Hrvatima ipak malo lakse u Sarajevu a o djeci iz mjesovitih brakova da i ne govorimo.Uvijek prevlada ona strana roditelja koji nije Srbin.Mladje sarajevske preostale Srpkinje se udaju za muslimane ,vjerovatno u nadi da će nekad prestati nositi taj nametnuti pecat pripadnice agresorskog,genocidnog,naroda a dijete u pravilu nikad ne nosi Srpsko ime,nego kobajagi neutralno ,Damir ili Zlatan ,sljedece koljeno je već Muhamed.Oni muslimani koji su ozenjeni Srpkinjama ,to isticu sa ponosom ,opet kao primjer "kosmopolitizma","multieticnosti" i "tolerancije" ali samo da se Vlasi ne dosjete.Po Islamu je dozvoljeno da muskarac musliman ozeni nemuslimanku jer je na taj način prevodi u svoju vjeru ,ona nosi njegovo prezime a pitajte muslimane šta misle o udajama muslimanki za Srbe ili Hrvate pa ćete vidjeti šta će vam reci.Ima da je se odreknu preko novina.Sarajevo je jedini grad u Evropi u kojem se u picu ne stavlja svinjska sunka ni u jednoj piceriji u gradu.Sarajevo je grad u kojem će vam taksista u autu pricati o SVIM Srbima kao koljacima i divljacima ni ne sluteci da u autu vozi bas jednog Srbina jer on ZNA da je Sarajevo jednonacionalan grad i bas ga briga.Ti si tu svakako u posjeti roditeljima.Sarajevo je grad u kojem su popljuvali i one Srbe u koje su se do juče kleli (Vesovica,Divjaka,Pejanovica,Tifu).Sarajevo je grad gdje pokoji zalutali Srbin i danas smanjuje ton kad izgovara neko srpsko ime i pazi na svaku izgovorenu riječ.Sarajevo je grad gdje se nije rodila nijedna srpska beba već godinama.Sarajevo je grad gdje su Srbi natjerani da prodaju svoju imovinu u bescijenje.Sarajevo je grad iz kojeg je otisao svako normalan i svako ko je imao gdje a kad umre još ono malo srpskih i hrvatskih bakica i tetkica i kad se bagra docepa i tih preostalih stanova ,Sarajevo će postati stopostotno multietnicki grad ali od siptara,sandzaklija,pokojeg bosanskog muslimana,iranaca,pakistanaca,turaka i ostale islamske "brace"..Sarajevo je grad gdje će svaki kvart za par godina imati svoju dzamiju.Sarajevo je siv grad.Sarajevo je zaista muslimanski grad."

Idem prvo put u Sarajevo pocetkom maja, jedan viked samo...Mozete li da mi preporucite sta da vidim, gde da jedem, sta da probam, neko pice, jelo, karakteristicne klubove, restorane, setalista.....

Preporučio bi ti rado ali ne znam sa kolikim budžetom raspolažeš...Kada budeš išla na malo duži period onda ćeš tek moći obići sve što tražiš da ti neko preporuči...

Hm vjerovatno istocno Sarajevo u RS gdje nijednog nebodera nema a kamoli sta drugo...
Uskoro ce biti zavrsena najveca zgrada na Balkanu,a ima mnogo toga sto ostali u regionu nemaju,i ja nikad ne bi za BG tako pricao ako nemam blage veze..

Zar su neboderi nesto sto jedan grad cini lijepim i atraktivnim? :think:

Ja sam oduvijek mislio da su to historijske gradjevine, kao npr. Bascarsija. ;)

I :heart:sarajevo

Rodjeni sam sarajlija, citav rat proveo sa gradskom rajom na c. villi, skenderiji,kosevskom.., raznih vjeroispovjesti ali sam morao "pobjeci" posle rata, od silnog papanluka i nepravde koji su donijeli razni seljaci iz raznih "vukojebina". Ni Sarajevo nije sto je bilo, nekad najsrdacniji grad u europi "bar za mene" sad je postao urbano selo...da places od muke:sad2:...prava sarajevska raja polako izumire....a sa njima i poznato sarajevsko gostoprimstvo...kad dodjem u posjetu starcima, osjecam se kao stranac u rodjenom gradu..to vam je danas SARAJEVO

Nazalost, tako je. Slazem se sa ovim sto si napisao. Ali vjeruj mi, i ti koji su dosli iz "vukojebine" nisu dosli ovdje iz dosade nego zato sto su morali otici iz svojih gradova. ;)
Inace, u FBiH samo se u Sarajevo ulaze tako da je dosta ljudi doslo u potrazi za boljim zivotom. ;)
Spomenuo si i gostoprimstvo. Eh, sta da ti kazem. Sva je Bosna nekada bila po tome poznata, ali nakon rata sve se izopacilo, ljudi gledaju samo sebe. :sad2:

Ja sam iz BG, a sad radim za strance u SA. Stvarno sam super primljen ovde, ljudi su OK. Polako i ovaj grad ce poceti da zivi kao i BG. Mislim da i ovde i u BG/u normalni ljudi nisu optereceni ko kome pripada.

Hvala na tome, da smo ok. Naravno uvijek ima "onih" koji nisu, nimalo ok, heh.
I usput muka mi je kad vidim po forumima neke svađe oko gluposti, kao što su te ko kome pripada :(

Ej, tek ćeš ti početi i povraćati....mnogi su se učlanili na ovaj forum samo da bi liječili svoje frustracije i neuspjehe u životu..Na forumu zamišljaju da su neke face a u stvarnom životu su obične nule...al šta ćeš ovdje zamišljaju da su superiorniji ako se znaju dobro svađati...

Back