Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Зауставила ме полиција и тражила ми саобраћајну дозволу за ауто приколицу а ја је немам. Регистрована јесте и самим тим имам регистрациону налепницу, таблицу. Јел то у МУП-у да тражим дозволу или тамо где је технички прво да одем?

Poslednja izmena:
Više kazne: Za nasilničku vožnju zatvor, za pojas 10.000
Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje će stupiti na snagu 3. aprila, povećaće sankcije za najteže prekršaje.

Biće povećane sankcije i za prekršaje koji utiču na posledice saobraćajne nezgode, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.
Prema njegovim rečima, nije svejedno ako na nekom pravcu policija otkrije 100 prekršaja nepropisnog preticanja ili to učini na delu puta gde se zbog nepropisnog preticanja i preglednosti dešavaju saobraćajne nezgode.

S obzirom na uobičajeni broj prekršaja, nove kazne najviše će, čini se pogoditi, vozače bez pojasa, jer će globa biti 10.000 dinara.

Arsov kaže da vozači i putnici imaju najlakši način da izbegnu plaćanje sankcija - s jedne tu je samo nekoliko sekundi da vežu sigurnosti pojas, dok sa druge strane imaju statistiku koja pokazuje da 60 procenata poginulih vozača putnika nije koristilo pojas.

"Prijateljima navodim primer da je prošle godine jedan vozač na autoputu udario u zaštitnu ogradu i nakon te nezgode on i suvozač imali su lakše telesne povrede, dok je jedan putnik ispao sa zadnjeg sedišta i poginuo na licu mesta, a drugi putnik je poginuo u vozilu", rekao je Arsov za RTS.

Istakao je da će se kontrolisati i vezivanje pojaseva na zadnjem sedištu, kako bi najteže posledice bile izbegnute.

Izmenama zakona maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je na 0,2 promila.

"Ako statistika kaže da osam procenata svih nezgoda izazovu pijani vozači, da u 14 odsto nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači, jasno je da je alkohol i vožnja ne idu zajedno i za razliku od prethodnog primera, gde mnogi vozači nisu toga svesni, oni su svi svesni da ne treba da voze pod uticajem alkohola, ali i dalje vozači i dalje sedaju za volan", kaže Arsov.

Zato je, dodao je, saobraćajna policija stvoriti uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole.

"Na taj način i sa strožim kaznama uspećemo da smanjimo broj stradalih u saobraćaju", podvukao je Arsov.

Za nasilničku vožnju u koju spada preticanje kolone preko pune linije, dva ili više prolasaka kroz crveno svetlo za manje od 10 minuta i vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi, predviđena je kazna zatvora 30 do 60 dana.

Arsov je naglasio da za nasilničku vožnju nije propisana novčana kazna, već će takvi vozači biti kažnjeni zatvorom od 30 do 60 dana, bez mnogućnosti da plate novčanu kaznu.

"Cilj izmena je da vozači shvate da ne može sve da se plati i da nasilnička vožnja mora biti sankcionisana na najstroži način", ukazao je.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=04&dd=01&nav_category=12&nav_id=1376021

А ко ће да одговара за силне рупе по асфалту,паркирање по тротоарима итд.....?

ne znam sto ne uvedu motivaciju za gradjane.
ko donese snimak saobracajnog prekrsaja dobija 5.000 din
naravno za toliko bi se povecala kazna za svaki prekrsaj.
odnosilo bi se na realno opasne prekrsaje kao sto su bahata voznja, preticanje preko pune, preticanje kolone, prebrza voznja i da ne nabrajam dalje.
smem da se kladim da bi mnogi pokupovali kamere jer svakodnevno to vidjamo u saobracaju i bar bi imali neke koristi od toga...mozda bi postalo i zanimalnje..hvatac onih koji prave prekrsaje :)
ionako imamo brdo nezaposlenih.
em bi se budzet napunio em bi se punili dzepovi gradjana.

ta sitna "alkoholisanost" nije opasnost..opasni su oni koji brzo voze..koji se bahate..koji rade makazice po putu umisljajuci da su sumaheri i slicno...

da se ne lazemo, opasni su i oni koji planiraju da voze 200 na autoputu pa onda da piju kaficu ne bi li zeznuli sistem provere prosecne brzine...

Izmenama zakona maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je na 0,2 promila.

"Ako statistika kaže da osam procenata svih nezgoda izazovu pijani vozači, da u 14 odsto nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači, jasno je da je alkohol i vožnja ne idu zajedno i za razliku od prethodnog primera, gde mnogi vozači nisu toga svesni, oni su svi svesni da ne treba da voze pod uticajem alkohola, ali i dalje vozači i dalje sedaju za volan", kaže Arsov.

Zato je, dodao je, saobraćajna policija stvoriti uslove da svaki vozač bude alkotestiran prilikom kontrole.

:dash:

0.2 pa to onda znaci da ne smem vise ni jedno pivo da popijem ako nisam dobro jeo, jer duvao sam vise puta i sa jednim pivom naduvam oko 0.22 promil.

Ej a "14% nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači" a sta je sa ostalih 86% ????? :dash:

bas bih voleo da vidim broj saobracajnih nesreca gde su krivci imali izmedju 0,2 i 0.3 .

problem su oni sa vise od 0.8

i oni sto voze brzo.

Bas tako!

A i za brzu voznju, pune budzet kaznama za 55 km/h... :rtfm:

0.2 је савим нормално и треба бити строжије. Рецимо попијте једно пиво и доручкујте :think: и дувајте у алкотест показаће 0.0.

Treba da budu i stroziji propisi za izduvne gasove, pa da ne mogu ljudi (kao ti) da truju iza sebe.

0.2 je jednako kao 0.0 jer ne smes bukvalno ni jedno jedino pice da popijes.

:dash:

0.2 pa to onda znaci da ne smem vise ni jedno pivo da popijem ako nisam dobro jeo, jer duvao sam vise puta i sa jednim pivom naduvam oko 0.22 promil.

Ej a "14% nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači" a sta je sa ostalih 86% ????? :dash:

Bas tako!

A i za brzu voznju, pune budzet kaznama za 55 km/h... :rtfm:

moze da se naduva i preko 0.5 sa jednim pivom

ako popijes i uhvate te za manje od 10 min , zet tako stradao , ne znam koliko mu bese izmerili , da ne lupam ali preko 0.5 sigurno

jer je tad 0.5 bilo dozvoljeno

ne ti sa 55 nego oni preko 30 km preko ogranicenja

mada su ovi sa 52 najlaksi za hvatanje , laka para

ako popijes i uhvate te za manje od 10 min , zet tako stradao , ne znam koliko mu bese izmerili , da ne lupam ali preko 0.5 sigurno

ne ti sa 55 nego oni preko 30 km preko ogranicenja

mada su ovi sa 52 najlaksi za hvatanje , laka para

Ja sam bio u izlazu davno kad je bilo 0.5, tri piva i naduvao 0.18. Znaci nista. Ali proslo je dosta vremena, par sati

- - - - - - - - - -

nikog nisu kaznjavali za 52..preterujete..i brzinometri su fabricki namesteni da pokazuju malo vise nego sto je realna brzina...

Jesu, provereno ;)

Nema sanse! Jedno ako ima manje od 50kila covek.
Drugo, uvek pitaju kada si pio poslednje pice i neces duvati sledecih 15 minuta.

nikog nisu kaznjavali za 52..preterujete..i brzinometri su fabricki namesteni da pokazuju malo vise nego sto je realna brzina...

Imam kod sede kaznu (nije moja) za 54 to mogu da slikam sada da vidis, a ono sto sam cuo iz price je da su pisali i za 51.

Ajde ti.

Mislim da je taj dogovor svih auto firmi da bazdare satove za koji km/h vise zbog bezbednosti, samo jedan veliki mit i nista vise.

Jednostavno kilometar sat nije tacan na vecim brzinama i to je to. Ako prolazite pored skole i postoji onaj radar znak, bacite pogled u tablu i videcete da su brzina na satu i znaku potpuno iste. To je isto i na 50km/h. (Treba uzeti u obzir da vozite sa pneumaticima koji su fabricki propisani za to vozilo- znaci sirina, visina).
E sad vec kad polako prelazite 100km/h , greska ce biti sve veca i veca. A to mozete jednostavno da proverite sa navigacijom koja koristi GPS. GPS ce uvek prikazati tacniju brzinu od kilometar sata na bilo kom vozilu. A radar je precizniji od GPS-a, iako ne verujem da su velika odstupanja.

Tako da u tu pricu o nekakvom dogovoru fabrika oko stelovanja kilometar satova ne pije vodu kod mene.

Back