Ja, Čuang-cu, sanjao sam da sam leptir, leptir koji leprša ovamo i onamo, sa željama i mislima što ih ima leptir. Znao sam samo to da sledim običaje koje sledi leptir i bio sam posve nesvestan svoje ljudske prirode. Odjednom sam se probudio i ležao u krevetu JA SAM. I sada više ne znam jesam li bio čovek koji je sanjao da je leptir, ili sam sada leptir koji sanja da je čovek.
Čuang-cu (369?-286? pre n.e.) kineski filozof
Упоређивање живота са сном јесте алегорија коју је Чуанг Це овековечио у ових пар реченица. То поређење користили су од тада многи филозофи да би приближили разумевању идеалну суштину света. Међутим и та аналогија, као и свака друга, има мане јер се не може настављати. Не може се развијати даље јер није део нечега већ симбол. То су путокази а не грађевине на путу.
Чуанг Цеова алегорија узета сама за себе и површно води у солипсизам или практични егоизам; јер, ако је живот сан, онда су сви око мене ликови из мог сна који постоје само у мојој представи, и то је сва њихова егзистенција. Сами за себе они уопште нису. Једино сам по томе ЈА реалан, а сви сте ви који ово читате ликови које ја сањам и постојите само док сте објекти наспрам мог сазнајућег субјекта, а када се окренем нема вас (ово свако може узети пошавши од себе).
Солипсизам је чак и Шопенхауер заобишао као нешто што се не може оборити и да онај ко заузме то становиште постаје недодирљив. Никаквим филозофским или било којим другим методама не можемо убедити некога ко тврди да смо ликови из његовог сна у супротно. Једина срећа је што таквих "филозофа" има само у лудници.
Узет овако, практични егоизам јесте недодирљив. Чак и ако употребимо сва знања идеалистичке филозофије опет остаје могућност да су ликови само ликови и да је сазнајући субјекат власништво само мене. Да ли и ви који ово читате поседујете тај сазнајући субјекат, попут мене, ја лично могу само да претпостављам, не могу бити сигуран, а то важи и за вас. Зато је солипсизам недодирљив.
пс. Подела на појаву и ствар по себи овим проблемом није дотакнута.
Сањао сам да сам лептир 1
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=4929
Poslednja izmena: