Stvarnost se uveliko razlikuje od sna
Заправо, не можеш бити сигуран да и даље не сањаш и да разликујеш сан као нешто фундаментално другачије од овог будног стања у коме си тренутно.
Несумњиво је да иста функција духа која креира опажајни свет слика које нас окружују јесте иста она функција духа која креира и опажајни свет слика снова. Та два света су од потпуно исте грађе. Немаш рецимо плаву боју у реалности која је другачија од плаве боје у сновима. То су исти продукти свести јер боја, као и остали осећаји, постоји као таква само у свести и нигде више.
Даље, морамо разграничити опажај од сећања на опажај, јер то није једно исто. О свету снова, када си будан, можеш судити само кроз сећање а не актуелно, при чему сан наравно изгледа нејасно, магловито, јер се ни не ради о њему већ о сећању на њега. И зато закључујеш: "Аха, такав је сан."
Није.Такво је сећање на сан а сан док си га сањао био је потпуно реалан као овај свет које те сада окружује. Исто тако и овај свет изгледа у сећању, рецимо претходни сат овог будног стања. Сети се себе од пре сат времена и у свести ћеш имати сећање, магловито, нејасно, баш као оно сећање на сан.
Ja, Čuang-cu, sanjao sam da sam leptir, leptir koji leprša ovamo i onamo, sa željama i mislima što ih ima leptir. Znao sam samo to da sledim običaje koje sledi leptir i bio sam posve nesvestan svoje ljudske prirode. Odjednom sam se probudio i ležao u krevetu JA SAM. I sada više ne znam jesam li bio čovek koji je sanjao da je leptir, ili sam sada leptir koji sanja da je čovek.
Čuang-cu (369?-286? pre n.e.) kineski filozof
![]()
Да ли си човек који је сањао да је лептир, или си сада лептир који сања да је човек, нема дефинитивног одговора још од Чуанг Цеа. Јер заправо нема ни поделе.
https://forum.krstarica.com/threads/san-i-java.711552/Mi sanjamo. Nije li ceo život samo san? Ili određenije: postoji li siguran kriterijum za razlikovanje sna od stvarnosti, za razlikovanje fantazma od stvarnih objekata? Tvrđenje da su snovi manje jasni, sa manje živosti no stvarna intuicija, ne zaslužuje nikakvu pažnju, uzev u obzir da do sada niko nije imao prilike da ih ima prisutne u isti mah, već se može da poredi samo sećanje na san sa prisutnom stvarnosti. To pitanje je Kant ovako rešio: „Povezanost predstava među sobom shodno zakonu kauzaliteta razlikuje život od sna”. Ali i u snu sve pojedinosti su međusobno povezane shodno načelu razloga u svim njegovim oblicima, i ta povezanost se prekida samo između sna i jave, isto kao i između pojedinih snova. Otud bi Kantov odgovor mogao samo ovako da bude formulisan: dugi san (to jest život) nosi u sebi neprekidnu povezanost shodno načelu razloga, no on te povezanosti nema sa kratkim snom, mada svaki od tih kratkih snova nosi u sebi istu takvu povezanost. Između jednog i drugog most je presečen i mi ih po tome razlikujemo jedno od drugog. Ali određivati na temelju takvog kriterijuma da li je čovek nešto sanjao ili se to zbilo na javi bilo bi vrlo teško, a često i nemoguće, jer mi nismo u stanju da pratimo korak po korak kauzalnu vezu između svakog doživljenog događaja i sadašnjeg nam trenutka pa ipak te događaje ne proglašavamo za san. Zato mi u stvarnom životu obično ne upotrebljavamo taj način da razlikujemo san od jave.
Jedini siguran kriterijum za razlikovanje sna od jave u stvari je samo naše sasvim empirijsko buđenje, koje prekida kauzalnu vezu između sanjanih događaja i događaja budnog života, prekida ih izričito i na osetan način. Zato je odličan primer onaj koji Hobs daje u jednoj primedbi u svom delu Levijatan, naime da mi lako uzimamo svoje sne za stvarnost kada, nenamerno, zaspimo obučeni, a osobito ako se uz to desi da su nam sve misli obuzete nekakvom određenom namerom ili poduhvatom, pa nas zaokupljaju u snu isto kao i na javi. U takvim slučajevima čovek primećuje svoje buđenje skoro isto tako malo kao što je primetio svoje usnuće, pa san teče zajedno sa javom i sa njom se meša. A tada nam zaista ne ostaje drugo do da primenimo Kantov kriterij. Ali ako nam se desi, što je često slučaj, da nikako ne budemo u stanju da utvrdimo postojanje ili pak odsustvo kauzalne veze sa sadašnjošću, onda će zauvek ostati nerešeno da li se događaj stvarno zbio, ili smo ga samo sanjali. Ovde nam se jasno ukazuje kako je blisko srodstvo između života i sna
Артур Шопенхауер
Poslednja izmena: