Samovolja banaka pod kontrolom

Poruka
22.606
Beograd 11. 05. 2011

PRESS

DrŽava novim zakonom konaČno zauzdava bankare
Samovolja banaka pod kontrolom

Glasanje - Pred poslanicima će se danas naći predlog zakona kojim će bankama biti zabranjeno da naplaćuju gašenje računa, menjaju ugovorene fiksne kamate, skrivaju važne informacije u reklamama...

Nov zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji će se danas naći pred poslanicima, konačno će zauzdati samovolju bankara i građanima omogućiti jeftinije bankarske usluge i pravednije sklapanje ugovora.

Građani više neće plaćati gašenje računa ili kreditnih kartica, moći će da odustanu od odobrenog kredita bez ikakvih posledica, a provizija za prevremenu otplatu neće smeti da bude veća od jedan odsto. Banke će morati da izađu klijentu u susret ako ima bilo koji problem u otplati i proglase mu „zastoj u otplati"...............

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/160631/Samovolja+banaka+pod+kontrolom.html

Mislim da je krajnje vreme bilo da se nešto preduzme po ovom pitanju.:aha:

To sa gasenjem racuna je teska glupost... Secam se da ja nisam ni hteo da ugasim racun u Vojvodjanskoj banci... Bilo je kao napises nam molbu za gasenje racuna, onda platim neku taksu, pa ce oni u roku od mesec dana da odluce sta i kako... i ja odustao... Do sada se valjda "ugasio" sam od sebe... :lol:

To sa gasenjem racuna je teska glupost... Secam se da ja nisam ni hteo da ugasim racun u Vojvodjanskoj banci... Bilo je kao napises nam molbu za gasenje racuna, onda platim neku taksu, pa ce oni u roku od mesec dana da odluce sta i kako... i ja odustao... Do sada se valjda "ugasio" sam od sebe... :lol:

Ако стварно ниси угасио рачун можеш да очекујеш у неком наредном периоду да ти стигне повелика свота на наплату и то по основу камата на трошкове одржавања рачуна. Наиме, ако не угасиш рачун а нема прилива, банка уредно одбије месечно одржавање и уписује камату која може бити повелика када се пређе у минус.
Мој савет ти је да провериш тај рачун јер књиговодство не опрашта.
Постоје случајеви где су људи по неколико година касније добијали да плате камате на рачун који не користе а води се на њих.

Mislim da je krajnje vreme bilo da se nešto preduzme po ovom pitanju.:aha:
Nije centralni problem gasenje racuna( mada sam i ja imao neresen do danas-od 2001-ve god.-problem sa njima,gde idu na sve nacine da te naprave budalom i imbecilom i uzmu ti pare),nego je centralni problem sto izdaju ziralni kreditni novac bez njegovog realnog pokrica.To rade svuda na svetu,to nije nista novo,ali u zemljama koje su vec u krizi privrede i monetarnog sistema u trenutku dolaska tih stranih i opevanih banaka,poraz je za gradjane,privredu te zemlje i samu zemlju neminovan.To se nicim ne moze promeniti,on je siguran,pa posto su ogromna dugovanja u opticaju,moguc je bankrot drzave,neredi i gradjanski rat,te opet uspostava neke nove vlasti od strane tih istih banaka.To je zlo koje treba gledati kao na korov u njivi,a to se resava cupanjem,tj. u nasem slucaju proterivajem iz zemlje.Sama cinjenica da su kao uslov dolaska trazili najpre gasenje i likvidaciju nasih banaka,govori da su u pitanju i monopolska dela.Gledao sam danas skupstinsku raspravu,Zakon je poprilicno kilav i nedorecen,jednom recju neefikasan,te nece promeniti bas skoro nista.

I ja uradio isto, kod druge banke. Ima vec vise godina... nista mi nisu slali. :lol:
Inace i jeste bilo i vise nego krajnje vreme! :cool:

Nije centralni problem gasenje racuna( mada sam i ja imao neresen do danas-od 2001-ve god.-problem sa njima,gde idu na sve nacine da te naprave budalom i imbecilom i uzmu ti pare),nego je centralni problem sto izdaju ziralni kreditni novac bez njegovog realnog pokrica.To rade svuda na svetu,to nije nista novo,ali u zemljama koje su vec u krizi privrede i monetarnog sistema u trenutku dolaska tih stranih i opevanih banaka,poraz je za gradjane,privredu te zemlje i samu zemlju neminovan.To se nicim ne moze promeniti,on je siguran,pa posto su ogromna dugovanja u opticaju,moguc je bankrot drzave,neredi i gradjanski rat,te opet uspostava neke nove vlasti od strane tih istih banaka.To je zlo koje treba gledati kao na korov u njivi,a to se resava cupanjem,tj. u nasem slucaju proterivajem iz zemlje.Sama cinjenica da su kao uslov dolaska trazili najpre gasenje i likvidaciju nasih banaka,govori da su u pitanju i monopolska dela.Gledao sam danas skupstinsku raspravu,Zakon je poprilicno kilav i nedorecen,jednom recju neefikasan,te nece promeniti bas skoro nista.

Ma sve je to meni jasno.
Nisam gledala skupštinu danas ali sam predpostavljala da će tako i biti jer u ovoj zemlji nijedan zakon nije donet kako treba, ima sto rupa kroz koju miševi mogu da se provuku.Ako je bio uslov da nam se zakoni prilagode zakonima EU zar ih nije bilo jednostavnije prepisati :think:...ali ne, oni su se donosili samo u onim delovima u kome nekom nešto odgovara.

Smatram da je naplata "održavanja računa" klijentu koji godinama nije "aktivan" bezobrazluk bez premca, svakako.

Svakog ko ima račun u nekoj banci kojeg dugo vremena nije koristio iskreno savetujem da digne dupe i ode da proveri u kakvom je statusu trenutno.

S druge strane, zlo mi je od pljuvanja po bankama zbog uslova, kamata i nepovoljnih kredita.

Ja ne znam nikog živog kojeg je bilo koja banka u srbiji lovila lasom ili lupala po ušima da kod nje otvori račun ili uzme kredit. Štaviše, koliko ja znam, ljudi kake ljubičice kad dobijaju kredit (pare); i postaju pravedni, domoljubi, zakleti protivnici globalizma i hrišćani čim im dospe prva rata.

Ono, ajde da malo manje se.remo. Idealna situacija jeste ona u kojoj čovek za go keš kupi šta oće; ali niko takvu idealnu situaciju nije video zadnjih sto godina; osim ako nije u bliskom srodstvu i poznanstvu sa šeicima i bil gejtsom.

Dve trećine kreditnih korisnika koje ja znam ni nakon pet godina otplate kredita nije pročitalo ugovor. Ko je za to kriv? Ugovor stoji na stolu pred svakim pre uzimanja kredita, po njegovoj volji da ga uzme ili odbije.

Ako ste imali posla sa šumskim bankama, ja se izvinjavam.

Ne, neću reći koje šumskim smatram. :mrgreen:

Svakog đavla sam čula o bankama koje svakog đavla traže, i uglavnom je bio u pitanju urbani mit. Kad je reč o kamatama, visini rate i kursu eura (što je takoreći isto), e, pa, prst u oko svakoj budali koja veruje da je sve to rezultat kakve srbomrzačke banke koja samo misli o svom profitu i ni briga je za sirote stanovnike balkana.

Vašeg prvog komšiju što drži kiosk s kokicama boli neka stvar zbog sirotog balkana. Nikad ne bih rekla da ne postoje vel'kosvecke zavere - obzirom da nisam upućena ni za ni protiv - ali ajte, priberite se.

Civilizacija je u šitu. Zašto mislite da bi od nje trebali bit izuzeti; i zašto baš vi?

Rušiti ovdašnju vlast nije ni pola odgovora, a rušiti banke je titranje ku.rcu u toj priči.

p..s. amerika. :mrgreen:

Bez obzira na nedostatke, ovakav zakon nam je neophodan. Red je da banke i njihovi klijenti postanu partneri, a ne da se klijenti moraju povinovati onome sto banke diktiraju, uz gomilu skrivenih klauzula. Zalosno je sto se ovo pitanje mora regulisati zakonom umesto da su primenile praksu iz zemalja iz kojih dolaze.

Back