SAMOUBISTVO

livija:
bice da sam ja promasila temu.... mislila sam da je tema sta navodi coveka na suicid, a ne sta se desava sa druge strane.... :roll:
Izvini.
Ali i ti stalmo pricas o nekom iskustvu u tim stvarima... Ima puno depresivnih ljudi. Pa cak i oni koji nisu depresivni ponekad pomisle da bi bilo lakse ubiti se. Jedina osoba koja bi mogla svima nama zivima da prica o nekom ISKUSTVU je osoba koja se ubila, a to je malo nemoguce...

I na kraju, sve se svede na skretanje sa teme. Mislim da svi dobro znamo sta u globalu navodi osobu na samoubistvo, i mislim da smo svi svesni sarolikosti drugih individualnih razloga za isto...

ludo dete:
Izvini.
Ali i ti stalmo pricas o nekom iskustvu u tim stvarima... Ima puno depresivnih ljudi. Pa cak i oni koji nisu depresivni ponekad pomisle da bi bilo lakse ubiti se. Jedina osoba koja bi mogla svima nama zivima da prica o nekom ISKUSTVU je osoba koja se ubila, a to je malo nemoguce...

:grin: no com.

SINDI:
procitala sam;-)
tacno, potpuno si u pravu ...i mi zdravi dozivimo trenutke osvescenja ili providjenja ili kako god zelis, i onda neko vreme budemo divni, vedri, stalozeni, u skladu sa zivotom i sobom, ne dozvoljavamo da nas glooposti pomeraju i tako to..a onda svakodnevni zivot izbrise taj jasni pogled, svet se zamuti, i padamo u beznadje i ocaj proze koja efikasno ubija sve-od ljubavi i strasti, do volje da ista, ali ista u zivotu cinimo...
nema tu recepta...zaista...
ali, treba tu razdvojiti neke stvari ..treba prvo videti da li na ovoj temi govorimo o mladim ljudima, o sindromu neprilagodjenosti, o sazrevanju, o soku koji svaki misleci mladi covek dozivi kad shvati da biti odrastao, znaci biti na trzistu..gde se sve prodaje i kupuje, gde je sve kompromis, gde ideali ne postoje...ne znam da li je neko od vas gledao beti blu...prevelika senzibilnost, prevelike zelje, prevelika ocekivanja..losa socijalizacija..i to je to..slom..da li ce takvo dete-covek pucati sebi u glavu, ili se zabiti motorom u drvo pri brzini od 150km/h ili ce se fiksati ili sta god..samo su nijanse...tu ostajemo bez reci,nemi, sa tugom, i bez zelje i prava da sudimo ..sto rece alex-bilo mu dosta, jbg..i otisao:-(
potpuno su druga prica odrasli ljudi, preko tridesete..koji po pravilu imaju porodice, decu..oni bre nemaju PRAVO da se predaju...nisu sami, imaju odgovornost...jasno je, livija, da je depresija bolest..i to takva koja coveka paralise, ubija sve u njemu..samoubica je vec mrtav u sebi, bez dileme..ali i tu, ako si spreman da se oprostis od svega, da poreknes sve sto si u zivotu bio i radio, jbg, idi u legiju stranaca...pridruzi se ciganima...stavi tacku, napusti sve, i pocni ispocetka...ponekad su cvorovi toliko zamrseni da se ne mogu razmrsiti, pa onda moras macem...iz inata, iz besa..ako ne iz nade i vere...
i na kraju...
dubine covekove duse daleko su iznad naseg poimanja...mozemo mi palamuditi ovde do sutra, pitanje da li smo zagrebali i povrsinu ...duboko sam toga svesna..zato sam i htela da batalim temu...

ovo si bas lepo rekla.... ;)
jedino sto bih dodala jeste da depresivana osoba jeste pati od nedostatka motivacije, zato je ova gore ideja, iako jako dobra, tesko ostvarljiva.... :-?

ludo dete:
I na kraju, sve se svede na skretanje sa teme. Mislim da svi dobro znamo sta u globalu navodi osobu na samoubistvo, i mislim da smo svi svesni sarolikosti drugih individualnih razloga za isto...

Тачно, не можемо донети неки општи закључак о томе...
Неколико људи из моје близине је извршило самоубиство, од тинејџера до људи у старијим годинама....разлози су били толико шаролики да им не могу наћи никаве сличности....:roll:

ludo dete:
Izvini.
Može da nam priča osoba koja je istinski pokušala samoubistvo i kojoj je žao što nije uspela, pod uslovom da takva postoji...

A da na samoubistvo počnemo da gledamo kao na SAMO - UBISTVO.

Ubistvo koje je namenjeno našoj podsvesti i svesti , a potiče od svesti....
Treba li ga razlikovati od ubistva....
Ljudi koji mogu da vrše decentraciju , ili ono što je vama bliže astralnu projekciju , kad na svoje telo gledaju , a izvan su svog tela, kako razmišljaju o samoubistvu, kao o ubistvu tog tela koje trenutno posmatraju....

Plus što ide i ubistvo duše...
Plus što je najčešće kod samoubistva da se čini kazna nekome ko nije "razumeo" najbolje samoubicu.....

Samoubistva iz časti ili očuvanja časti, su posebna kategorija, koje bi možda hrabriji rešili totalnim novim početkom....Odlaskom negde gde vas niko nezna i kretanjem od nule.....Gledano iz ugla posthumne zrelosti (bitno kod reinkarnacije i kod budizma) mnogostruko bolje , jer osoba je proživela dva života na račun jedne uplate.....

mefista:
...pod uslovom da je ovde ne napada svako ...

Добро, неће баш свако....:wink:
Дај, опусти се, верујем да је за тебе то болна епизода, али није свако супротно мишљење напад на тебе лично!

Ја имам можда исто толико емотивних разлога да презирем самоубице јер је то учинио неко мени веома близак, и знам какве последице тога и дан данас трпимо због тог чина!
Као што си ти емотивно заинтересована и осетљива на ово питање, има и нас ''са друге стране'' који смо исто толико емотивно уздрмани туђим самоубиством!
Имамо и ми право на бес и очај и разочарење и презир....као што и они који не налазе разумевање за своје покушаје самоубиства имају право да се осећају повређено и несхваћено.

da li je to nagon ka smrcu koji se pojaca, ali to je jedno paranoicno stanje gde se smrt umisli kao spas. svi mi u sustini gledamo smrt kao spas, ali spas. smrt nije ni nesto lepo ni ,raj to je glupost, niko nece doci do njega da ne prodje kroz cistiliste. istina je zivot. smrt je LAZ..
e posto sam ja dosta razmisljala na tu temu sad cu reci sta ja mislim o smrti(moram da se opravdam ja to ipak nisam proucavala). smrt je kad se jednostavno probudis i ne znas nista, kao unezveren,kao beba(ne mislim na reinkarnaciju, mada nije da neverujem u nju). moras da se adaptiras i prilagodjavas i zavisis od drugih. no smrt je neizvesna i neznas sta ces dobiti da li ce te sredina maziti, neko bi reko da to ide po zasluzi(mislim na posle smrti), ali ja mislim da sto se tice sredine se sve nastavlja, a da ti budes onakav kakav si zasluzio. u zivotu je obrnuto ti si genetski takav,ali nastojis da utices na okolinu(al prilagodjavanje je je zakon i ja tako i smrt ne smatram prekidom vec nastavkom).
samoubistvo je kao samoobmana, beg od istine, ali je ipak patolosko stanje.
e od ovoliko teksta mozda sam nesto i rekla

Tuzni_patak:

Ljudi koji mogu da vrše decentraciju , ili ono što je vama bliže astralnu projekciju , kad na svoje telo gledaju , a izvan su svog tela, kako razmišljaju o samoubistvu, kao o ubistvu tog tela koje trenutno posmatraju....

Plus što je najčešće kod samoubistva da se čini kazna nekome ko nije "razumeo" najbolje samoubicu.....

Samoubistva iz časti ili očuvanja časti, su posebna kategorija, koje bi možda hrabriji rešili totalnim novim početkom....Odlaskom negde gde vas niko nezna i kretanjem od nule.....Gledano iz ugla posthumne zrelosti (bitno kod reinkarnacije i kod budizma) mnogostruko bolje , jer osoba je proživela dva života na račun jedne uplate.....

to nije samo ubistvo, a ni ubistvo nije samo. stvarno mislis da se to radi svesno. pozeleti smrt valjda nije ni slicno zelji samoubice,to ja zakljucujem na osnovu tzoje price, ali neznam. mislim da se samoubistv desavaju bas od nekog straha koji mislim da je skroz suprotne prirode od straha onih koji ubijaju druge. posle konstantnog straha javi se jedno suprotno ekstremno stanje i tako.

Tuzni_patak:

Patak, nemoj da se ljutis....ali moze to malo jednostavnije i sažetije, bez nametanja!!!!
Ne razumem tvoju potrebu prepucavanja :( !!!!????

Ako to gledaš iz nekog svog ugla "moje mišljenje sam ja sam" .

Ako gledaš kao iznošenje ideja, (da može da se postuje a da budeš gost, anoniman , ja bih tako radio....) onda ne vidim sa kim sam se prepucavao.....ili napucavao....

Ja sam toliko protiv samoubistva, i toliko mi je strano to , da nisam naravno dobar u proučavanju stanja samoubica, jer koliko god da mi je teško , samo jedan udah mirisa trave ili svežine jutra i setim se detinjstva i guram dalje....

Back