SAMOUBISTVO

Pa sad niko ih ne osudjuje, nije na nama da sudimo, ali mozemo da ukazemo da nesto sto ne valja!
Nijedan covek se nije rodio sa vec zadatim ciljom i smislom vec ga sam i uz pomoc drustva gradi! Po tome koji su ti ciljevi i sta si uradio da bi ih ostvario se i vrednuje tvoj zivot! Kad se ovi ciljevi pokazu kao nedostizni ili izgube svoj svrhu i smisao onda se pojedini ljudi odluce da sebi oduzmu zivot i zavrse sa tom problematikom! Sad ja ih ja ne osudjujem ali je to ipak kukavicki cin i sigurno je da se ne treba preterano diviti takvim delima!

frozen1982.:
Pre par dana slusah Jeroticevo izlaganje na doticnu temu...
Nagon za smrcu,genetski predodredjeno,uticaj okoline,posebno zajednicko psiholosko stanje suicida koje prethodi samom cinu....neke od interprtacija za koje sam ja cuo.
Koja su vasa misljenja o ovom fenomenu?
Nagon za smrcu??? - glupost..
Genetski odredjeno - jos gluplje...
Razni su razlozi zbog kojih neko ucini samoubistvo, i nije to neka misterija....
Zasto se toliko ljudi zgrazavaju nad tim...covek sebi oduzme zivot...to je to....Sta, nikada niste razmisljali da bi to moglo biti resenje? Mislim da se to namece kao resenje u situacijama kada se covek nalazi u njemu bezizlaznoj situaciji, tj ne vidi izlaz ili nema snage da izadje.. ili je u stanju patnje koja je za njega neizdrziva....
I niko od ljudi nema prava suditi onima koji to ucine...Jer ne znamo stanje osobe i okolnosti pod kojima je to ucinila...i zasto je to ucinila...i da li se ubila zapravo ili su je ubili....i td
Samoubistvo je greh ...ali nije neoprostiv greh....

Sta je sa onima koji unistavaju druge .... koji drugima nanose bol, bilo fizicki ili psihicki bol....vise se treba zapitati nad tim ....

frozen1982.:
Pre par dana slusah Jeroticevo izlaganje na doticnu temu...
Nagon za smrcu,genetski predodredjeno,uticaj okoline,posebno zajednicko psiholosko stanje suicida koje prethodi samom cinu....neke od interprtacija za koje sam ja cuo.
Koja su vasa misljenja o ovom fenomenu?
Znas kako.. suicidum kao potpuni gubitak nagona za samoodrzanjem ( za zivotom ) je po samom Frojdu rezultat nagona smrti ( tanatos nagon ).
Ja poznajem ( i "priznajem" :) ) psiholoski aspekt ovog cina, pa u skaldu sa tim mogu pisati, naravno ako te ( vas ) zanima :) ..

arttim:

I niko od ljudi nema prava suditi onima koji to ucine...Jer ne znamo stanje osobe i okolnosti pod kojima je to ucinila...i zasto je to ucinila...i da li se ubila zapravo ili su je ubili....i td

U potponusti se slazem.
Sta mislite o cemu su ti ljudi razmisljali pre nego sto su umrli, kako su se osecali, kroz koju agoniju su prolazili. Zamislite taj bol koji je dovoljan da se oduzme sopstveni zivot, da se odreknete mogucnosti da ce ikad biti bolje. Sigurno im ta ideja nije tek tako pala jedno vece. Ko zna koliko dugo su uvece legali u krevet znajuci da sutra nece biti bolje, a onda su ujutru ponovo iscekivali noc, kako bi nasli odmor, utociste-samo spavati.
Verujem da covek treba da se trudi da svoj zivot ucini lepsim i da svako treba da shvati da uvek postoji nada. Mozda se u tom trenutku ne vidi resenje, ali zato svaki delic snage treba uloziti kako bi se ono pronaslo.
Oni su mrtvi, vise ne disu, vise ne vole, a mi ostajemo da zivimo.

Stark_85:
Hm! Bez osude, bez sazaljevanja, samo malo promisliti i reci da je glupo, kukavicki i besmisleno!

da, samo u slucaju da ne kapiramo da su nas od detinjstva programirali da je zivljenje smisleno, za sta apsolutno nema nikakvog osnova, dokaza, pravila.....
to pravilo je proizvoljno pretpostavljeno potpuno neosnovano na bilo cemu i smatra se pravilom medju vecinom....a nije pravilo, nije tacno....

Pitanja su vrlo jednostavna, LAKA...i kratka:)
sacekacu nekoliko dana, mozda neko CAK i odgovori:)
jer kad nesto tvrdi onda to morate da potkrepite teskim argumentima, jer tvrdnja je TESKA stvar:)

posle prelazim na jos laksa pitanja:)))))

Hm. To je relativna stvar, za svakog razlicita. Nekome su deca smisao, nekome nauka, nekome filozofija........... To je delimicno stvar izbora a delimicno uticaja okoline. Lako pitanje- lak odgovor:D

Samoubistvo je odraz ocaja i potpunog odsustva vere.Osoba koja se odluci na taj korak po meni je izgubila svaku nadu,ljubav i veru i zivela zivot u potpuno pogresnim uverenjima u svim aspektima zivota.

Stark_85:
Hm. To je relativna stvar, za svakog razlicita. Nekome su deca smisao, nekome nauka, nekome filozofija........... To je delimicno stvar izbora a delimicno uticaja okoline. Lako pitanje- lak odgovor:D

znaci po tebi je individualno..
a sta ako je nekome smrt smisao?:)
ako je individualno onda znaci da svako ima pravo da izabere...
i zasto su onda po tebi neki "smislovi" dozvoljeni a neki ne, i po kom to ZAKONU?:)

to pitam:)

ne zalazim na filozofiju... pa nisam ranije videla temu.......

lm, da resim te nedoumice...... :-D
ne treba imati dug kod mafijasa, niti ljubavni problem da bi se neko odlucio na takav cin! razlog je PREZASICENOST! i ne trebaju ti teatralni problemi za takav korak... naprotiv, ne moras ih imati uopste.... sama depresija je vise nego dovoljna.....
vecina ovde misli da je u pitanju qkavicluk - necu komentarisati; ali, tablete nikako nisu najlaksi nacin -> pokusaj da uzimas polako jednu po jednu! vene ces iseci za minut! skocices (sa mosta, zgrade, pod tramvaj...) u trenutq! za tablete je potrebno VREME! i svaki trenutak TRAJE! i svakog trenutka si svestan da mozes pozvati pomoc.... da moze biti bolje!...........

sta te ceka? ima li boga? znas da nema nazad.... svi ce te prezreti.... kako ce mama podneti? sta ako na onoj strani bude gore? then again.... ima li ista gore od ovoga? tantalove muke? disi.... disi.... smireno........ :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

oprostite sto uskacem na temu bez najave......... djavo mi je sedeo na ramenu.....

@ Beba Ima pravo da izabere naravno, pa cak i smrt. I ima pravo da bira i postavlja svoje ciljeve( samim tim i smisao) sve dok radnje preduzete za izvrsenje tih ciljeva ne pocnu da smetaju ostalim ljudima koji zive sa njim na planeti! Recimo, neko moze da odluci( iz ko zna kog razloga) da mu zivotni smisao predstavlja ubijanje dece mladje od 13 godina( da budemo bas ekstremni), ali onog trenutka kad pokusa da taj cilj sprovede u delo jasno je da ce citavo drustvo da pokusa da ga spreci u ostvarenju svog nauma!! Dakle ako oces dubi citav zivot na glavi( ako mislis da je to najpametnije) samo nemoj da drugim ljudima smetas u ostvarenju njihovih zamisli( pod uslovom da i one ne ometaju druge ljude)! A sto se tice samoubistva, i to je izbor koji svako od nas moze da izabere kao resenje svakog trenutka svog zivota. Po meni jedan od najtupavijih i najligavijih nacina da zavrsis svoju pricu na planeti zemlji :)
@ Livija Sta sad, agonija kroz koju prolazi samoubica dok sebi oduzima zivot treba da bude opravdanje za taj cin ili da pokaze kako su oni veoma hrabri ljudi jer podnose svu tu muku. Ili je prezasicenost opravdanje. Da je covek istinski prezasicen on bi sam umro( prirodnom smrcu), ovako on je samo umoran od problema( koji nemoraju da budu toliko veliki to si upravu) pa misli da ce da ih sve resi ako se ubije ili da ce da se odmori od njih. U oba slucaja- nedostatak hrabrosti! Ne kazem da su citavog zivota bili kukavice ali u tom trenutku jesu! A pustih opravdanja i izgovora za samoubistvo na svakom cosku. A da bi nasao neki kvalitetan razlog za zivot moras bogami dobro da se pomucis i zapnes! Pa sad biraj:D

Back