Samoubistvo?!

Manipulatori su oni koji samo prete da će to uraditi,ako im se ne usliše hirovi.
Izabrali su oruđe da skrenu pažnju na sebe.

Suicidalnim ljudima treba stručna pomoć,a jedino od njih samih zavisi da li su spremni
da im se pomogne,

desi se i da pokušavaju... ako ih niko ne čuje, potrude se da bar vide. ali se trude i da im ne uspe.
izabrali su budale kojima će skrenuti pažnju na sebe... i ostvariti neki bolesni cilj.

psihički bolesnim ljudima je neophodna pomoć, suicid je posledica, tretirati je kao takvu i po mogućstvu sanirati... dodatni je problem to što takvi slučajevi jako retko bivaju hospitalizovani, još ređe se pridržavaju terapije.
jedino ih držati na oku, što opet nije nikakva garancija da neće pokušati samoubistvo.
a ko jednom napravi taj korak dalje, teško da ima povratka u normalu. uradiće to kad tad.
i zašto mu kvariti planove, ako mu se ne živi, zašto ga terati da se muči? a da, znam zašto... da nam bude mirna savest.

...samoubistva poprimaju oblik epidemije u razvijenim zemljama verovatno sa razlogom.... najveca predrasuda je da samoubice prete u prazno (naravno da se kolebaju - kad prete traze pomoc a kad prestanu da prete i kad svi pomisle da su ok, cvrsto su odlucili i vise im niko ne moze pomoci)
...kao sto vi kazete za njih da su kukavice i oni bi za vas mogli reci da pripadate oblicima zivota koji sve gutaju ne primecujuci da postoji izlaz

mogu da kažu, ali je već ranije na temi ustanovljeno (a kažu neki i naučno dokazano) da su ljudi skloni suicidu mentalno oboleli, tako da se njihova teorija ni pod tačkom razno ne uzima u razmatranje.

za sve postoji više izlaza, pitanje je koji je kome najprihvatljiviji...

ko je to ustanovio...mrzi me da ti objasnjavam zasto ali nisi u pravu... to sam napisala samo da znate da je predrasuda da su pokusaji samoubistva foliranje.... da li bi mislili da je i pokusaj samoubistva nekog ko je vama blizak i koga volite foliranje

ko je to ustanovio...mrzi me da ti objasnjavam zasto ali nisi u pravu... to sam napisala samo da znate da je predrasuda da su pokusaji samoubistva foliranje.... da li bi mislili da je i pokusaj samoubistva nekog ko je vama blizak i koga volite foliranje

nisu svi pokušaji samoubistva pravi pokušaji... drobim al vidim da nemam kome.
u početku nisam tako mislila, kasnije sam bila sigurna da jesu.
onaj ko želi da okonča sebi život, taj će se i osigurati da mu uspe iz prve.

nisu svi pokušaji samoubistva pravi pokušaji... drobim al vidim da nemam kome.
u početku nisam tako mislila, kasnije sam bila sigurna da jesu.
onaj ko želi da okonča sebi život, taj će se i osigurati da mu uspe iz prve.

Ali onaj ko zapadne u stanje da planira da se ubije ne razmišlja onoliko trezveno koliko bi razmišljao da mu nije žuta minuta...
I pretpostavljam da postoji neka klasifikacija ko su potencijalne samoubice, ko su pozivači u pomoć a ko su skretači pažnje... mislim da se ne može isto tretirati bešenje, gutanje lekova i popreko sečenje vena na ruci gde ćeš iskrvariti za par sati....

Ali onaj ko zapadne u stanje da planira da se ubije ne razmišlja onoliko trezveno koliko bi razmišljao da mu nije žuta minuta...
I pretpostavljam da postoji neka klasifikacija ko su potencijalne samoubice, ko su pozivači u pomoć a ko su skretači pažnje... mislim da se ne može isto tretirati bešenje, gutanje lekova i popreko sečenje vena na ruci gde ćeš iskrvariti za par sati....

planiranje je proces, žuta minuta afektivno stanje. na koje od ova dva si mislila?
ni zdrav čovek ne može uvek trezveno da razmišlja, za bolesnog je to nemoguća mislija.
mislim da se način preferira po ličnim afinitetima i trenutnom stanju, tačnije što je stanje teže, to je i način agresivniji, da ne kažem prljaviji.
inače, tretira se potpuno isto, bar u zdravstvenim institucijama, samo što se gutači obično beleže kao foliranti, jer popiju dovoljno da izazovu izbacivanje i trovanje, ali ne i smrt. i jedino u ovom slučaju kvantitet ne podržava učinkovitost.

planiranje je proces, žuta minuta afektivno stanje. na koje od ova dva si mislila?
ni zdrav čovek ne može uvek trezveno da razmišlja, za bolesnog je to nemoguća mislija.
mislim da se način preferira po ličnim afinitetima i trenutnom stanju, tačnije što je stanje teže, to je i način agresivniji, da ne kažem prljaviji.
inače, tretira se potpuno isto, bar u zdravstvenim institucijama, samo što se gutači obično beleže kao foliranti, jer popiju dovoljno da izazovu izbacivanje i trovanje, ali ne i smrt. i jedino u ovom slučaju kvantitet ne podržava učinkovitost.
Ja znam za konkretna 2 slučaja iz moje bliže okoline koja su bila potpuno različita. A skoro sam sigurna da postoji nekakva klasifikacija i da sam slušala o istoj pre 100 god. al da me ubiješ ne znam detalje. Za oba slučaja znam da nisu planirana nego su se desila u afektu i u trenutku, jedan je spomenuo onako u priči, drugi ni reč. Prvi je pokušao da se obesi, preživeo je pukom srećom i pravim čudom i on kaže da nema pojma šta mu je bilo, niti zašto je to uradio, niti kako, iti odakle ideja baš tu i baš tada. Dakle potpuno pomračenje. Drugi slučaj se desio kada se odigrala dramatična scena u porodici i to je jednostavno bilo previše za mladu i osetljivu osobu, popila šaku raznih lekova jer je samo želela da prestane istog trenutka da je boli, fizički i psihički. Dakle nije folirant, čak je toj osobi lekar rekao da se to tretira kao apel za pomoć.
Kako god, smračila me tema!
I ovo je užasno kompleksna i komplikovana stvar da bih je ja shvatila....

prosto postoje ljudi koji imaju labilniji pogled na ziovot i samoubistvo uvek iaju kao plan B makar u mikrogramima
mnogima to nikada ni ne padne na pamet ******
nema to vezi ni sa čim konkretnim
naravno neki su i klinički slučajevi

Zelim pitati, kako dovodi ovo do ovakvih slucajeva?
?

Razmisljanje o samoubistvu je normalan psiholoski mehanizam...
Ne opravdavam ga, ali je normalan..
Zasto?
Zato sto predstavlja resenje za oslobadjanje od bola. Znaci... svi mi trpimo odredjenu kolicinu bola... i priroda nam je psihu programirala da taj bol ima prag... do kojeg mozemo da ga istrpimo. Svaka kolicina boli koja predje taj prag... postaje nam teska, problemi izgledaju neresivi... i nijedan od konvencionalnih nacina za oslobadjanje od bola kao da ne uspeva...
Onda se pojavljuju misli o samoubistvu... kao resenju koje bi ucinilo da problemi i bol nestanu.

Da napomenem, svi smo razmisljali o samobustvu... i ja sam razmisljao o samobustvu.. i o tome kako bi svet izgledao bez mene, bla bla...
Al' samo jedan mali procenat bude dovoljno hrabar da to i ucini... odnosno bol koju oni trpe ni posle odredjenog vremena ne splasne, vec naprotiv, sve ih jace steze... i odlucuju se za taj korak koji je nazalost trajno resenje za privremene probleme.

Ja znam za konkretna 2 slučaja iz moje bliže okoline koja su bila potpuno različita. A skoro sam sigurna da postoji nekakva klasifikacija i da sam slušala o istoj pre 100 god. al da me ubiješ ne znam detalje. Za oba slučaja znam da nisu planirana nego su se desila u afektu i u trenutku, jedan je spomenuo onako u priči, drugi ni reč. Prvi je pokušao da se obesi, preživeo je pukom srećom i pravim čudom i on kaže da nema pojma šta mu je bilo, niti zašto je to uradio, niti kako, iti odakle ideja baš tu i baš tada. Dakle potpuno pomračenje. Drugi slučaj se desio kada se odigrala dramatična scena u porodici i to je jednostavno bilo previše za mladu i osetljivu osobu, popila šaku raznih lekova jer je samo želela da prestane istog trenutka da je boli, fizički i psihički. Dakle nije folirant, čak je toj osobi lekar rekao da se to tretira kao apel za pomoć.
Kako god, smračila me tema!
I ovo je užasno kompleksna i komplikovana stvar da bih je ja shvatila....

meni se čini da je jednostavno, suviše jednostavno da bi predstavljalo rešenje bilo čega.
smračila je i mene... ali gledaš, slušaš, pamtiš i opominješ samog sebe.
nije ni bitno...

Skoro je bio jedan slucaj, devojka je imala fakultet, sve sto je pozelela, ali je bila veoma emotivna, i svi su je gazili.. Pokusala je par puta sebi da oduzme zivot u 2 godine.. Na kraju je to i uspela, kad su se svi najmanje nadali da ce dici ruku na sebe..

Ako imate glupi komentar na sve ovo, nemojte ni pisati..

Zelim pitati, kako dovodi ovo do ovakvih slucajeva?
Da li su krivi roditelji, ili sami mi?
Da li Vi ikad kad ste povredjeni pomislite na ovu soluciju?
Sta bi uradili, da znate, da se neko iz Vase porodice tako oseca, ili neki prijatelj?

Svako u zivotu ima neki svoj prag izdrzljivosti, prag tolerancije i granicu do koje ne puca film, tako da kazem. Jednostavno, ljudima se desi klik u glavi, ne vide izlaza i misle da je resenje to, ubiti se. Ono sta oni zele, je ne da okoncaju zivot, vec da samo nestane bol. Kako ne umeju zaustaviti bol da prestane, u tome vide resenje. Ljudi koji se ubijaju, njih su odavno ubili drugi, tako kazu psihijatri. negde je to po meni ipak poremecaj svesti, jer nijedan zdrav covek ne zeli da sebi oduzme zivot i negde je i sebicno prema onima koji nas vole i kojima smo bitni u zivotu. To je najlakse, a tesko je ostati i boriti se, ali je zivot samo jedan, ma kakav je da je, zivot je i moramo ga ziveti. I izvuci najbolje od njega. Krivac je sada ko zna ko, ona je presenzibilna bila a ljudi ko ljudi, najcese ne ljudi, ne haju za nista i ni za koga, gaze i arce, ne znaju ni za ponasanje ni za hvala a o drugome i da ne pricam. Po malo se kruni dusa i covek trpi dok moye, a onda, neko se ubije , neko pukne, neko se razboli, jer covek je energija i puca tamo gde je najtanji. Najslabiji. Trenutno je iza mene jako los periso, nesto jako lose, ali i kada sam najvise ocajna ne pada mi to na pamet. Jer jednom se zivi, dise i ja cu ucpeti. Time se nista ne resava, jer ti kojima nismo ni tada znacili kao zivi, ne bi nista znacilo i da nas nema. Trik je podici se i ustati, kada je najteze. Ne ljudi ce se uvek snaci a dobre dusice kako ko ume, pa kako Vam bude. Zato uvek treba biti dobronameran, dobre duse i biti covek, jer nismo svi istog senzibiliteta i ne znate sa kim imate posla uvek. Treba osluskivati i druge ljude i zamisliti sebe na njihovom mestu kako bi to onda izglerdalo da se neko drugi prema nama ponasa i odmah imate drugaciji uvid u sebe, u druge ljude u svoje i tudje reakcije. Nazalost lose procenjujem ljude a ljudi se obicno pretvaraju, pa imaju amske. Ali ko je zaista takav kakav je i moja dusa ga prepozna kao cistu dusu, taj od mene uvek ima pomoc i lepu rec. Izuzetno sam senzibilna i vidim sto drugi i ne vide. Imam osecaj za druge ljude, za ono sta je dobro i lepo. Zato i mene vecinom ljudi gaze, ali to govori o njiam, a ne o meni. Dakle, svakome treba pruziti ruku ako ste u mogucnosti i ako to mozete, cak i kada vam ne zatraze to a Vi osetite to, jer nikad covek ne zna sta nama nosi sutra i u kakvoj cemo se mi zivotnoj situaciji naci i snaci i hoce li biti nekoga i nama da se nadje. Treba biti covek.

za prvi slucaj suicida ( poznanstvo drugo koleno ) sam cula pre par godina
sok traje i danas

mlad covek, koji realno nista lose nije doziveo, se ubio pred majkom probivsi nozem grudi .... ostavio je suprugu sa bebom !!!

ne shvatam, teorija da je patio pa morao sebi olaksati pada u vodu- nije morao praviti dete ...

....jednoj meni vrlo vaznoj osobi u zivotu je sutra tacno 5 godina kako je sebi oduzeo zivot....nikad mu nisam oprostila, sto je bio
tolika kukavica i sto nije umeo da se sukobi sa problemom...sto je jedini izbor i resenje video samo u samoubistvu...:(

U prvi mah bi rekao da se i ja slazem sa ovom konstatacijom.Ali,neki problemi ponekad ne mogu da se rese kada mi to pozelimo.Ponekad coveka opkole lose misli sa svih strana,na svakom polju ga doceka neuspeh,a ponekad kada pozeli da uradi nesto pozitivno sa svojim zivotom - saceka ga nova nevolja koja ga dodatno baca na dno.

Ni jedna nevolja nikad ne ide sama,vec sa sobom vuce gomilu toga sto mora da se resi,tako da mi je na neki nacin jasno zasto ljudi ponekad sebi oduzmu zivot,iako bih ja uvek drugacije postupio.Uvek bih pronasao svetlost na kraju tunela i borio se do kraja.Zivot nas svakodnevno testira koliko smo spremni i na pobede i na gubitke.Na nama je da izaberemo put kojim cemo ici. :)

Back