Samoubistva i uticaj drustvenih mreza na njih

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.341
Šta se desilo?
decko dosao da trazi posao.
gazda napravio klip gde ga zeza

i onda decka razapeli na drustvenim mrezama i on se ubio.

taj decko sa klipa vise nije ziv na zalost.

posle se javnost okrenula protiv gazde koji ga zeza, ali iskreno ako mene pitas, to je neka volina koji je hteo da se zeza ali nije on krivac, pravi krivci za njegovo samoubistvo su svi ti koji sad pozivaju na linc gazde koji su ga ismevali na drustvenim mrezama.

Za samoubistvo nije primarna krivica u okolini nikad
Ne ide to bas tako jednistavno "e zezaju me daj da se roknem"
Ti ljudi se dugi niz godina pate sa raznim dijagnozama (dijagnostikovanim ili ne dijagnostikovanim)

Moderno je da se na medijima upiru prsti i traze neka senzacionalisticka krivica, to nam je zaostavstina jos iz vremena kad smo javno na trgovima seckali glave i sibali, dok je publika skandirala
Sad smo se modernizovali pa lincujemo virtualeno umesto uzivo, ali je princip isti

Poenta, ne moze se za neciji cin samoubistva ici okolo i upirati prstom traziti krivca, jer ugl je taj okrivljeni samo zadnja kap u vec punoj casi samoubice

Ako ocete da upirete prstom onda morate na vise strana, neko je u kuci trbalo da prepozna znake depresiie koja je bila prisutna vec godinama, pa da prepozna znake poremecaja licnosti, pa ponasanja, pa emocionalnu nezrelost, pa sijaset dijagnoza, pa da ga vodi po lekarima, a nije, a zasto nije, jer se za razliku od telesnih bolesti, mentalne uspesno kriju od okoline, jer na zalost dok bolesna osoba sama ne zatrazi pomoc okolina ne vidi nista

Mnogo je to kompleksnija prica od pukog upiranja prsta i trazenju krivca za sve
Ko u cuvenoj sceni iz filma "bure baruta" kad se dere lik "ko je kriv?!!" "ribice su krive! " i puca u akvarijum... Metaforicno opisano suludo trazenje krivca u okolini umesto u nama samamima, dok mi upiremo prstom u zamisljene krivce vreme odmice i ne cinimo nikakav pomak

Svi su krivi iz okoline i istovremeno nije niko

Ti ljudi se dugi niz godina pate sa raznim dijagnozama (dijagnostikovanim ili ne dijagnostikovanim)

Moderno je da se na medijima upiru prsti i traze neka senzacionalisticka krivica, to nam je zaostavstina jos iz vremena kad smo javno na trgovima seckali glave i sibali, dok je publika skandirala
Sad smo se modernizovali pa lincujemo virtualeno umesto uzivo, ali je princip isti

Poenta, ne moze se za neciji cin samoubistva ici okolo i upirati prstom traziti krivca, jer ugl je taj okrivljeni samo zadnja kap u vec punoj casi samoubice

Ako ocete da upirete prstom onda morate na vise strana, neko je u kuci trbalo da prepozna znake depresiie koja je bila prisutna vec godinama, pa da prepozna znake poremecaja licnosti, pa ponasanja, pa emocionalnu nezrelost, pa sijaset dijagnoza, pa da ga vodi po lekarima, a nije, a zasto nije, jer se za razliku od telesnih bolesti, mentalne uspesno kriju od okoline, jer na zalost dok bolesna osoba sama ne zatrazi pomoc okolina ne vidi nista

Ko u cuvenoj sceni iz filma "bure baruta" kad se dere lik "ko je kriv?!!" "ribice su krive! " i puca u akvarijum... Metaforicno opisano suludo trazenje krivca u okolini umesto u nama samamima, dok mi upiremo prstom u zamisljene krivce vreme odmice i ne cinimo nikakav pomak

I svi mu se ismijavali a sad ti isti po onom ko je snimao. Licemjerno.Moglo bi se o ovom mnogo reči, o slici koju ovaj slučaj o nama i o onom gdje živimo pokazuje.
U BiH za 4 dana 3 samoubistva ljudi ispod 30 godina.
Beznadje ih ubija. Snimci su samo zadnji korak.

I svi mu se ismijavali a sad ti isti po onom ko je snimao. Licemjerno.Moglo bi se o ovom mnogo reči, o slici koju ovaj slučaj o nama i o onom gdje živimo pokazuje.
Ma mislim vidi sedela sam mnogo puta u prostoriju punoj neuspelih samoubica, svi su bili izmedju 20-25 god, ni jedan nije imao, aj da se surovo izrazim, valjan razlog da se samoubije (plasticno surovo receno, ali mislim tipa terminalna bolest pa da okonca sebi muke, ili neka strasna trauma koju ne moze niko da ublazi... Itd..)
Slusas i ne verujes usima sta cujes kao razloge za pokusaj
Ali naucis da je ta tema sve samo nije crno bela, i da je trazenje krivca za njihovu situaciju tesko izvodljivo
Isto tako mozemo da pitamo ko je kriv sto je neko dobio rak, ko je kriv kad neko dobije ms... Itd... Ako me razumes
U sustini glavni krivac za necije samoubistvo je disbalans neutransmitera, ako ocemo crno belo da pojednostavimo stvari
Kao sto je za oboljenje od raka glavni krivac celija koja je izgubila mehanizam kontrole mutacije i deobe
Dakle suludo je upirati prstom
Gubi se vreme

A mediji i onanisanje publike na svaku tragediju koja se desi mi je tek posebna prica, toliko smo primitivni kao vrsta da to dokazujemo svaki dan

Drustvene mreze daju privid masovnosti. I podrske i neprihvatanja.
Uvijek su klinci patili ako ih drustvo odbaci. Vec je u vrticu tragedija ako drugari nece da se druze sa djetetom a ne kada se stvori predstava da citav svijet zna za jadac i da je svako protiv tog mladog covjeka.
To vidimo i kod zrelih ljudi.
A ponasanje ljudi u grupi je vrlo zeznuto. Jer nikad nisi ti kriv, neko drugi je krenuo.
Kad vidis kako bi se ljudi svetili, na kakav linc pozivaju, upropastavanje porodice onog na kog su se namjerili, pa ti bi u ratu drali kozu bez da trepnu.

Drustvene mreze daju privid masovnosti. I podrske i neprihvatanja.
Uvijek su klinci patili ako ih drustvo odbaci. Vec je u vrticu tragedija ako drugari nece da se druze sa djetetom a ne kada se stvori predstava da citav svijet zna za jadac i da je svako protiv tog mladog covjeka.
To vidimo i kod zrelih ljudi.
A ponasanje ljudi u grupi je vrlo zeznuto. Jer nikad nisi ti kriv, neko drugi je krenuo.
Kad vidis kako bi se ljudi svetili, na kakav linc pozivaju, upropastavanje porodice onog na kog su se namjerili, pa ti bi u ratu drali kozu bez da trepnu.
Jer smo jako surovi kao vrsta
Empatija se uci, u tom zecu lezi grm, ako se ne nauci kako treba i kad treba sta se onda desava?
A posto smo se namnozili bez ikakve selekcije, otuda i veliki broj neprilagodjenih
Imamo jednu lepu papazjaniju varijeteta

Mentalne bolesti laici teško prepoznaju ili ih pogrešno prepoznaju. Roditelji takva ponašaja pripisuju svačemu - od igrica i televezije do vršnjaka, te pubertet itd. Ne postoji razrađen sistem koji bi pomogao tinejdžerima - njima još mozak nije dovoljno razvijen i dešava se da donose odluke koje nemaju logike (ne znam kako bih ovo drugačije nazvala). Sa druge strane, mentalne bolesti je vrlo nezahvalno i dijagnostikovati pre nekih 24-25 godina života (šizofrenija se nikad ne donosi kao dijagnoza pre ovog perioda) upravo iz razloga što se mozak još formira. Ponašanje tinejdžera može imati uzroka u milion stvari - emocionalna nezrelost, neadekvatno prolaženje razvojnih faza (pogotovo neadekvatno reagovanje na temper tantume ili dečiju histeriju), možda imaju ekcitacijski nervni sistem (onima sa inhibitornim je "lakše" jer su po prirodi smireniji i razumniji), hipersenzitivnost koja je protumačena kao tvrdoglavost od strane roditelja i kažnjavana...
Priča uopšte nije jednostavna. Možda ovaj mladić i nije imao nikakav konretan mentalni poremećaj nego je u pitanju "tinejdžerski mozak". Tinejdžeri inače sve shvataju tragičnije nego što jeste. Pitanje je i kakvi su mu vršnjaci.
A za gazdu stvarno nemam reči - koja je to potreba kod odrasle osobe da se iživljava nad klincem za koga ni ne zna koja ga muka muči.

Ma gazda je budala, ali nije kriv
Gazda je jos kad je bio dete zaobisao lekcije o empatiji, pa je izrastao u ovna, i ok, ni prvi ni poslednji
Ali nije kriv
Treba da naucimo iz ovakvih primera da se ne zavitlavamo tako olako sa ljudima oko nas, jer nikad ne znas sta ce kome biti okidac za koji postupak, treba da se naucimo odgovornosti za svoje reci i dela

Ali mi je bzv reci e on je kriv, aj na vesala sa njim, jer po toj logici onda svakoga ko je ostavio ispod klipa zlurad komentar na racun ovog deteta takodje moramo da prozovemo krivcem i na vesala i sa njim
Ne ide tako

Drustvena odgovorns je nesto od cega smo generalno kao vrsta daleko

Окидач може бити свашта. Нису сви људи једнако јаки. Неко прође ратове, логоре, губитак деце, губитак очију и удова... па нађе смисао.
Неко запне на првој препреци. Тужно је и не треба стајати на муку онима који су иза њих остали, којима су значили. Нека они имају снаге да се изборе са губитком. Шта друго...

Pogresno mislis. To sto se ubio uopste ne znaci da je bolovao od bilo cega, pre svega zato sto su depresivci zatvoreni i ne traze posao...
Decko je bio osetljiv, a kada te neko izvrgne javno ruglu, pukne lako sijalica...

Gazda je jos kad je bio dete zaobisao lekcije o empatiji, pa je izrastao u ovna, i ok, ni prvi ni poslednji
Ali nije kriv
Treba da naucimo iz ovakvih primera da se ne zavitlavamo tako olako sa ljudima oko nas, jer nikad ne znas sta ce kome biti okidac za koji postupak, treba da se naucimo odgovornosti za svoje reci i dela

Ali mi je bzv reci e on je kriv, aj na vesala sa njim, jer po toj logici onda svakoga ko je ostavio ispod klipa zlurad komentar na racun ovog deteta takodje moramo da prozovemo krivcem i na vesala i sa njim
Ne ide tako

Kako nije kriv? Izivljavati se na nemocnom, pa onda izvrgnuti javno ruglu je za posmatranje. Ako je neko tu psihicki bolestan, onda je taj gazda...

tako je..i ovde mozes naleteti na primere coporativnih napada, osuda, zezanja ..
neki ne obracaju paznju na to, neki prosto ugase nalog a neki to prime dosta ozbiljnije.

i ovde treba da mislimo kako se ponasamo jer ne znamo kako nase ponasanje utice na druge..

Poslednja izmena:
decko dosao da trazi posao.
gazda napravio klip gde ga zeza

i onda decka razapeli na drustvenim mrezama i on se ubio.

taj decko sa klipa vise nije ziv na zalost.

posle se javnost okrenula protiv gazde koji ga zeza, ali iskreno ako mene pitas, to je neka volina koji je hteo da se zeza ali nije on krivac, pravi krivci za njegovo samoubistvo su svi ti koji sad pozivaju na linc gazde koji su ga ismevali na drustvenim mrezama.
Nije gazda. Radnik na pumpi.

tako jer..i ovde mozes naleteti na priemre coporativnih napada, osuda, zezanja ..
neki ne obracaju paznju na to, neki prosto ugase nalog a neki to prime dosta ozbiljnije.

i ovde treba da mislimo kako se ponasamo jer ne znamo kako nase ponasanje utice na druge..
Али и овде имаш двоструке стандарде.
Исти људи са једне стране пуни толеранције и разумевања за једно а са друге стране черече друго (чак много подмуклије и увијено).

Kako nije kriv? Izivljavati se na nemocnom, pa onda izvrgnuti javno ruglu je za posmatranje. Ako je neko tu psihicki bolestan, onda je taj gazda...
tako je, ali on ne moze biti okidac za samoubistvo..on je samo volina koji je mislio da pravi dobro zezanje..neotesan je i sirov..ali nije dirketno kriv za samoubistvo.

sad vidim radi se jos gora stvar.

javno je objavljena adresa njegove zene i sad po drustvenim mrezam krecu ljudi kao ajmo mi nju sad da zezamo i maltretiramo..to je tek za osudu.

Али и овде имаш двоструке стандарде.
Исти људи са једне стране пуни толеранције и разумевања за једно а са друге стране черече друго (чак много подмуклије и увијено).
to je licemerje koje se sad pojavljuje oko ovog decka..a narocito sad pozivi za osvetom.

Ali nije kriv

Ne ide tako

Kriv je za početak za neovlašteno snimanje i za distribuciju snimka. U normalnim državama bi bio optužen i osuđen za pomaganje u suicidu ili za ubistvo iz nehata.

mladi daju drustvenim mrezama mnogo vecu moc nego sto je to realno

sta mene briga sta neko tamo misli o meni , bitni su mi samo oni koji su tu oko mene

ali mladi su nekako nezni

gledam i ona kika, devojka koja se ubila isto zbog par budala , a nije ni dospelo do javnosti

tacan uzrok

prelepe mlade osobe , ali ETO

treba uciti decu da odjebu te SAJBER GLUPOSTI

DA HEJTERE PROGLASE NEBITNIMA

Nije, gazda je ogorčen ovim postupkom svog radnika.
a ko ga je na snimku ispitivao?
gazda ili radnik?

inace radnik je dobio otkaz

OTPUŠTEN RADNIK KOJI JE ISMEVAO MLADENA (22) Oglasio se vlasnik pumpe na kojoj je mladić tražio posao: "Svi su se smejali, a sada osuđuju"​

Živojin Gligić, vlasnik pumpe na kojoj je ismejan mladi Mladen Dulić (koji se kasnije ubio) kaže da je otpustio radnika koji je snimio sramni snimak.

Momak je ranije radio na nekoj pumpi pa je dobio otkaz nakon šest meseci. Sve je išlo na neku šalu, ali sada je to nažalost skroz drugačije. Radnika koji je kod mene radio i koji je momka snimao sam otpustio. Oni su se znali, točio je tu gorivo, ali kako je to sve ispalo ja ne znam, sve je išlo na neku šalu. Ja lično nisam poznavao tog momka, znam da su njegovi roditelji i porodica točili gorivo kod nas. Radnik je znao za njegov slučaj i nije trebalo to da radi. I ti radnici nekad znaju biti nezgodni, svako tu dolazi i sedi, popiju koju, pa evo šta se desi iako ih opomenem. Svi su to ljudi od 30-40 godina i odgovaraju za sebe - kaže Živojin.

pbLk9kpTURBXy84ZDhmZmExODFhMTM5ZmQxN2JmZjE3NGI3ZDBiNDAwMy5qcGeRkwLNAf4A3gABoTAF

Kaže da nisu imali neprijatnosti posle tragedije.

- Ali ljudi na prvu su sada veoma ogorčeni, a ne znaju celu stvar. Nije se trebalo to desiti. Danas svako diže ruku na svakoga i od svakoga, a kad se desi onda svi osuđuju. Svi su se smejali, a sada svi osuđuju. Momak jeste tražio posao kod mene, ja sam mu rekao kad bude dolazio na pumpu da svrati. Delovao mi je malo povučeno, ali na prvu svako ko god dođe da traži posao malo je takav, ljudi se bore za koru hleba. Nisam ništa znao dok se nije desilo i dok nije izašlo na mreže. Narod ćuti dok se nešto ne desi, a i roditelji su možda trebali povesti više računa, ali narod sad sve osuđuje. Svi mi imamo decu, svako se bori i radi, sve ja to razumem - rekao je Gligić za "Novosti".

Pogresno mislis. To sto se ubio uopste ne znaci da je bolovao od bilo cega, pre svega zato sto su depresivci zatvoreni i ne traze posao...
Decko je bio osetljiv, a kada te neko izvrgne javno ruglu, pukne lako sijalica...
Nisu svi depresivci zatvoreni i da ne traze posao, i tu jako gresis jer generalizujes i pokazujes da ne znas na datu temu mnogo, vec se vodis predrasudama
I nisi duzan da znas o tim problemima nista, naravno
Ali zbog tog neznanja lako upires prstom u akvarijum i pucas u njega misleci da su ribice krive

a ko ga je na snimku ispitivao?
gazda ili radnik?

inace radnik je dobio otkaz

OTPUŠTEN RADNIK KOJI JE ISMEVAO MLADENA (22) Oglasio se vlasnik pumpe na kojoj je mladić tražio posao: "Svi su se smejali, a sada osuđuju"​

Živojin Gligić, vlasnik pumpe na kojoj je ismejan mladi Mladen Dulić (koji se kasnije ubio) kaže da je otpustio radnika koji je snimio sramni snimak.

Momak je ranije radio na nekoj pumpi pa je dobio otkaz nakon šest meseci. Sve je išlo na neku šalu, ali sada je to nažalost skroz drugačije. Radnika koji je kod mene radio i koji je momka snimao sam otpustio. Oni su se znali, točio je tu gorivo, ali kako je to sve ispalo ja ne znam, sve je išlo na neku šalu. Ja lično nisam poznavao tog momka, znam da su njegovi roditelji i porodica točili gorivo kod nas. Radnik je znao za njegov slučaj i nije trebalo to da radi. I ti radnici nekad znaju biti nezgodni, svako tu dolazi i sedi, popiju koju, pa evo šta se desi iako ih opomenem. Svi su to ljudi od 30-40 godina i odgovaraju za sebe - kaže Živojin.

pbLk9kpTURBXy84ZDhmZmExODFhMTM5ZmQxN2JmZjE3NGI3ZDBiNDAwMy5qcGeRkwLNAf4A3gABoTAF

Kaže da nisu imali neprijatnosti posle tragedije.

- Ali ljudi na prvu su sada veoma ogorčeni, a ne znaju celu stvar. Nije se trebalo to desiti. Danas svako diže ruku na svakoga i od svakoga, a kad se desi onda svi osuđuju. Svi su se smejali, a sada svi osuđuju. Momak jeste tražio posao kod mene, ja sam mu rekao kad bude dolazio na pumpu da svrati. Delovao mi je malo povučeno, ali na prvu svako ko god dođe da traži posao malo je takav, ljudi se bore za koru hleba. Nisam ništa znao dok se nije desilo i dok nije izašlo na mreže. Narod ćuti dok se nešto ne desi, a i roditelji su možda trebali povesti više računa, ali narod sad sve osuđuje. Svi mi imamo decu, svako se bori i radi, sve ja to razumem - rekao je Gligić za "Novosti".
Radnik pumpe je ismijavao i snimao, izmislio "upitnik". Sprdao. Vlasnik pumpe nema ništa sa tim. Poslije je taj mazlum podijelio video..uhapšen je još jedan, drugar tog kloca maloumnog, koji je također djelio video.

Back