samoubice su kukavice ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme cole1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sta mislite o njima? da li su oni kukavice tj nemaju hrabrosti da pobede probleme. ili su sebicni tj ostavljaju rodbinu da tuguju za njima. ili je ustvari hrabrosti dici ruku na sebe?

Себични су свакако што остављају неког иза себе, а сад, па кукавице јесу јер као што је у претходном посту речено не могу да се суоче са животом, опет са друге стране донекле су и храбри чим могу тако нешто себи да ураде.

Себични су свакако што остављају неког иза себе, а сад, па кукавице јесу јер као што је у претходном посту речено не могу да се суоче са животом, опет са друге стране донекле су и храбри чим могу тако нешто себи да ураде.

Mislim da je to opet strah ne hrabrost..neko drugo dusevno stanje ko zna cime izazvano..opijati..lekovi..bolest..nesreca..gubitak drage osobe..nemastina..sekta..ko zna

Ali vidis recimo u ratu kad si hrabar tesko da ces sebi presuditi..to je mozda hrabro kad nemas izlaz u takvoj situaciji

u ratu su neki izvrsavali samoubistva zbog ideala, za primerm cu ti dati film "Downfall' ne znam da li je nako od vas gledao pa cu zato napisati u spojleru...
nekoliko nemaca je u tom filmu izvrsilo samoubistvo zbog kapitulacije tj zato sto su dali obecanje da nikad nece prihvatiti isto
a ima i druga strana gde neki izvrse samoubistvo da nepirijatelji nebi docepali bitnih informacija.

Да, има доста разлога. На пример за секте мислим да нису ни кукавице ни храбри, већ будале што се убијају.

kad neko pomene sektu uvek se setim onog vica...kuca jahovin svedok nekom coveku na vrata i kaze...dobar dan ja sam iz jahovinih svedoka jel mogu da udjem da popricamo. covek kaze naravno udjite da mu stolicu i pita o cemu ste hteli da pricamo? a ovaj odgovara ne znam nikad nisam stigao do ovde z:lol:

ybg neki kazu da za to treba hrabrost ja mislim da je slabost sto se ne moze suociti sa zivotom i sta nosi sutra

moje misljenje je da je to sirok pojam ima ljudi kojima nije do zivota. npr film spasavanje redova rajana zena je poslala petoricu sinova u rat i cetvorica poginuli a na kraju koliko se secam pogine i 5. eto npr to nije slabost jednostavno zena vise nema razlog da zivi

moje misljenje je da je to sirok pojam ima ljudi kojima nije do zivota. npr film spasavanje redova rajana zena je poslala petoricu sinova u rat i cetvorica poginuli a na kraju koliko se secam pogine i 5. eto npr to nije slabost jednostavno zena vise nema razlog da zivi
I ja bi rekao da je širok pojam. Ljudi se ubaju iz različitih razloga. Neki zato što ne vide nikakvu alternativu (gubitak dece, teška bolest) neki iz ideala ... ali je zanimljiv slučaj japanskih kamikaza za koje se mislilo da su se ubijali isključivo iz ogromnog patriotizma da bi se na kraju saznalo da su kljukani sa metamfetaminom. Psihoaktivne supstance se često upotrebljavaju i u sektama. Ono što je sigurno je da to ne možemo nazvati činom hrabrosti. Ljudima koji nikad ne bi digli ruku na sebe to možda i deluje kao čin hrabrosti jer bi njima bila potrebna ogromna hrabrost da tako nešto učine, ali onima koji iz bilo kog razloga dođu u situaciju da dignu ruku na sebe za tako nešto ne treba hrabrost. Jednostavno, njihovo stanje svesti je u tom trenutku drukčije. Nije to ni kukavičluk ni hrabrost.

po meni samoubice nisu hrabri ljudi, posto je hrabrost izaci iz problema zbog kojih neki ljudi izvrse samoubistvo. dakle hrabrost nije. sto se tice kukavicluka tj da li su oni kukavice zakljucak je da neke samoubice jesu(oni ljudi koji izvrse samoubistvo zato sto nemaju hrabost da izadju na kraj sa problemima) dok postoji drugi tip samubica koji to rade kako je vec nekoliko puta navedeno zbog gubitka nekoga iz porodice teske bolesti itd. relano govoreci i ja bi izvrsio samoubistvo da dobijem neku bolest od koje bi dobio paralizu i slicno. i na kraju se postavlja pitanje da li su sebicni? e to svakako jesu u 99% slucajeva. ostaviti nekoga iz porodice da pati za tobom je jedan vid sebicnosti.

Hemingvej koji se borio u spanskom ratu je raazneo sebi glavu sacmarom, tesko da je bio kukavica.
na wikipediji pise da je samoubistvo izvrsio 1961. sto znaci da nije bilo u ratu, a razlog zbog koga se ubio ako je verovati vikipediji je>>>Када је осетио да му здравље попушта и онемогућава живот какав је желео да живи, извршио је самоубиство ловачком пушком 1961. године, завршивши као и његов отац 1928. године. iskreno govoreci i ja bi se ubio kad vise nebi mogao normalno da hodam tj kad bi mi trebala pomoc da odem do wc-a i slicno, a takvu vrstu samoubistva ne mogu da uvrstim ni u jednu kategoriju.
I ja bi rekao da je širok pojam. Ljudi se ubaju iz različitih razloga. Neki zato što ne vide nikakvu alternativu (gubitak dece, teška bolest) neki iz ideala ... ali je zanimljiv slučaj japanskih kamikaza za koje se mislilo da su se ubijali isključivo iz ogromnog patriotizma da bi se na kraju saznalo da su kljukani sa metamfetaminom. Psihoaktivne supstance se često upotrebljavaju i u sektama. Ono što je sigurno je da to ne možemo nazvati činom hrabrosti. Ljudima koji nikad ne bi digli ruku na sebe to možda i deluje kao čin hrabrosti jer bi njima bila potrebna ogromna hrabrost da tako nešto učine, ali onima koji iz bilo kog razloga dođu u situaciju da dignu ruku na sebe za tako nešto ne treba hrabrost. Jednostavno, njihovo stanje svesti je u tom trenutku drukčije. Nije to ni kukavičluk ni hrabrost.

ovo za kamikaze mi je odnelo veliku paznju. stvarno sam se iznenadio posto ja postujem ceo japanski narod.

Suicid je bolest. Obicno mu prethode teske depresije koje coveku menjaju svest. Poznato je da dugotrajna upotreba nekih lekova dovodi do suicidnih ideja, a neki naucnici tvrde da se samoubice radjaju, odnosno da im je to u genima.
Ljudi (koji su spaseni) uglavnom tvrde da im je pao mrak na oci i uopste se ne secaju cina samoubistva. I svi su potvrdili da su o suicidu razmisljali dosta dugo.
To treba da se leci kao i sve druge psihicke bolesti.
Zato mi je tuzno kad odem samoubici na sahranu bez popa. covek je jednostavno bio bolestan i treba ga sahraniti kao i sve druge ljude.

Pisala sam o ovome već. Ponovo ću prekopirati.

Uvek pre čina samoubistva postoje naznake da će osoba to učiniti, ili da postoji rizik da će učiniti nešto sebi. Drugačije se ponaša, sređuje stvari, možda je zaboravnija, ili se ponaša dobro i fino prema svima (nešto nalik opraštanju), depresivnija, je, tugaljivija, ili živi kao da joj je svaki dan poslednji. Oblik ponašanja zavisi od same ličnosti osobe.

Nikada nisam dozvoljavala da ljudi svoj stav o samoubistvu baziraju na izjavama tipa: To rade kukavice! ili: to je čin hrabrosti.

Dakle, samoubistvo je ODLUKA osobe da prekine svoj život. I ona ima prava na to.

Suicidne osobe uglavno u sebi gaje osećanje samomržnje ili samo prezira, i njihovi faktori rizika mogu biti različiti. Dakle, neki od faktora su: prethodni pokušaj suicida, suicid nekog bližnjeg, bolest zavisnosti, usamljenost, finansijski problem, bračna ili emotivna kriza, duševno oboljenje, želja da nekog kazne ili se osvete, fizički nedostatak, smrt člana porodice ili bliske osobe , drugi faktori.

Osobe koje razmišljaju o suicidu uglavnom mogu biti sa osećajem AMBIVALENCIJE (neodlučnosti)- da se u njima bore želja za smrću, a i želja za životom.
Slažem se, neke osobe to čine da privuku pažnju, ali ima i onih ozbiljnih u toj nameri. Treba ovakve osobe shvatiti ozbiljno. Jedan čin samoubistva utiče na 10ak osoba iz okoline.

Samoubistvo se nužno ne mora dogoditi. Nije tačno da osoba koja jednom oseti suicidni poriv uvek ga čuva u sebi. To je zabluda koju imamo o samoubistvu.

kad neko pomene sektu uvek se setim onog vica...kuca jahovin svedok nekom coveku na vrata i kaze...dobar dan ja sam iz jahovinih svedoka jel mogu da udjem da popricamo. covek kaze naravno udjite da mu stolicu i pita o cemu ste hteli da pricamo? a ovaj odgovara ne znam nikad nisam stigao do ovde z:lol:

Recite da sam glup ali ja nemam pojma ko su jehovini svedoci. Naravno Jehova je Bog...na...(joj, Indiana Jones and the last crusade...Indi je objasnio šta je, valjda herbejski...ako se i to tako piše..). Ne ozbiljno, zna li neko da mi objasni šta su ti ljudovi...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back