Samostalnost

Heidfeld fan

Buduća legenda
VIP
Poruka
26.434
Imam već 30 i još živim sa roditeljima. Konačno sam skupio nešto novca a imam i privremeni posao i želim da počnem sam da živim:) Kako početi,šta treba pripremiti,kolko para treba za pocetak etc. etc.

Papir i olovku u ruke i racunaj. Nije u svakom gradu isto novca potrebno za zivot.
Mislim da je dobro da imas za tri meseca kirije unapred, da sracunas koliko ce odlaziti na rezije, koliko na hranu i tome dodaj pola od toga za troskove izlazaka, odece, zubara, gorivo i sl. i sumu koju bi trebalo da ostavis negde na stranu (za letovanje, za darove, za nedajboze). I eto to je to!
Naravno potrebno je jos i dobre volje.

Imam već 30 i još živim sa roditeljima. Konačno sam skupio nešto novca a imam i privremeni posao i želim da počnem sam da živim:) Kako početi,šta treba pripremiti,kolko para treba za pocetak etc. etc.

A šta znači "privremeni posao"? Ako iznajmiš stan, moraš da imaš novac za kiriju svakog meseca, ne samo dok imaš posao.

Vodi računa o odnosu kirija : plata, ako ti prihodi pokrivaju samo kiriju, nije realno da se seliš. Nisam neki matematičar, ali stan ne bi trebalo da te košta više od 1/3 onoga što zarađuješ, inače će ti stalno nedostajati sredstva. A za samostalan život ti treba sve (posteljina, šerpe i milion drugih stvari koje se podrazumevaju u roditeljskom domu koji je punjen decenijama), ali ne moraš sve da stvoriš odjednom, na sreću. I naravno, treba da ti odgovara da živiš sam - to ne prija svima. Srećno!

Zavisi od milion stvari: da li ćeš biti podstanar, koliki su troškovi stana, da li ćeš kuvati ili ćeš jesti po pekarama ili ćeš ići kod mame na ručak.
Prvo sve te odluke donesi, saberi troškove i znaj da će biti isti svakog meseca. I da nema odlaganja, moraš da imaš stalne prihode. Za početak ti treba isto koliko i za svaki sledeći mesec.
Osim ako imaš prazan stan pa tek treba da ga opremiš. To onda opet zavisi od tvojih prohteva.

Znam da moja koleginica koja je podstanar i sama živi, sa platom od 400 eura jedva sastavlja kraj sa krajem.
Ali to je Novi Sad, zavisi i koje mesto je u pitanju.

Briši! Šta čekaš?
Kako početi? Lako...pod uslovom da se ne bojiš mraka...
Šta treba? Za sve što ti treba obrati se mami i tati, ti si ipak njihovo dete...
Koliko para? Kolko imaš, muško si, ne treba ti za šminku...

Ako sad to ne uradiš, nećeš nikad....Srećno :D!

Samo hrabro napred i srecno!
Meni licno u tvom postu malo smeta ovo "zelim".Upucuje me da pomislim kao da ti zelis da probas taj samostalni zivot. Ne bih nista vise napisao od prve recenice da sam procitao "odlucio".U svakom slucaju bice ti teze ali ako si resen da se boris i svestan da ces vise dobiti ali nesto i izgubiti verujem da ces uspeti.
Srecno jos jednom i budi uporan.

Ja sam se odselio sa 27,pokupio se i otisao ,poneo samo dva kreveta tv,komp i nesto sudova , samo to sto ti pricas vise mi lici na pricu "oce piski nece piski '' ,ako imas sredstva IOLE za stan i da se zakrpis idi . Kod toga je bitno samo prvi korak jer se sad plasis...kad napravis korak vec si preso'' liniju'' . Osim ako ne mislis ponovo se vratis kod mame al bi ipak ti to da eto probas pa ako ide .

U sustini nema tu nikakve filozofije ....

Ako su ti roditelji OK ti možeš i da odeš pa ostaneš koliko možeš da izdržiš, pa ako zagusti ti se vrati, pa opet idi kada staneš na noge. To je i moja sestra uradila. Bilo joj je strašno poražavajuće kada je morala da se vrati jer nije mogla da finanasira samostalni život neko vreme, ali mi smo je dočekali raširenih ruku i uz dobrodošlicu: Lesi se vraća kući! proslavili njen povratak. A tek ja - ostala u drugoj zemlji da studiram živela sa cimerkama i kao podstaar u sobici, pa došla kući da živim sa svojima, pa otišla da živim sa momkom, pa se sa mužem i bebom vratila kući kod mojih dok nam nisu kupili stan, pa u tom stanu jedno vreme živelai sa svekrvom. Ne znam da li postoji još koja varijanta samostalnog života i života u zajednici koji nisam probala. Ali takav je život i ništa nije konačno. Ma slobodno probaj. Računica treba da ti ukljlučuje najam stana solo ili sa cimerom, režije, hrana+hemija, izlasci, prevoz, garderoba - minimum 400evrića kao što je neko naveo. Ali ond mama spremi klopu da poneseš, tata šušne koju kintu i preživi se. Ako ćeš letovanje ili neke drugeizdatke, onda smisliš dodatni posao. Pa 30 ti je godina tek. Ako je prazan stan onda za početak trpaš stvari u kutije, kupuješ preko oglasa ili limunda, kupindo i sl. sajtova, a ako je namešten stan onda ti manje i treba. Tek nešto od pribora za jelo, čaše, šerpa, tiganj i malo posteljine i peškira. I naravno dobro društvo da proslaviš useljenje. Srećno!

Poslednja izmena:
pa ,vidi, krajnje je vreme
jeste mozda teze u pocetku ali jednom moras i to da pregrmis
ako ces u podstanare ,racunaj da ti trebaju konstantni prihodi,za stan,hranu,racune,
hocu reci,veliki si momak ,radi i gledaj da uvecas prihode da bi mogao sebi i neko zadovoljstvo da priustis
ne znam sta ti znaci okolina Beograda,ali u BG tesko da ces naci stan ispod 200 e,racuni (struja,komunalije,telefon,internet,kablovska,grejanje ako vec nije ukljuceno u neku od ovih stavki...)racunaj jos oko 100,za hranu sam proceni koliko ti treba to ti je fixni ,minimalni trosak svakog meseca
ako mozes kiriju da platis nekoliko meseci unapred,da znas ,cesto su vlasnici stanova spremni da malo spuste cenu
racunaj inicijalno i depozit u iznosu 1 kirije
verovatno ce ti trebati nesto i za sitnije pokucstvo,koliko god da je stan namesten

Otkaci se covece...sta cekas vise,za pocetak mali stan po pristojnoj kiriji...vec su ti dali savete tog tipa i kako poceti...imas i nesto ustedjevine,pa to je to,kreni da budes svoj covek a ne mami tati pod skutom...:ok:

Prvo nađi stan, najbolje negde na periferiji, jeftinije je sigurno. Plati unapred samo jedan mesec, ko zna da li će ti se dopasti. Veš nosi kod mame na pranje i peglanje, i naravno odlazi i dalje na ručak tamo. Za prvo vreme će ti biti dovoljno da vidiš kako možeš dalje. Moj sin je tako radio dve godine:D

Prvo nađi stan, najbolje negde na periferiji, jeftinije je sigurno. Plati unapred samo jedan mesec, ko zna da li će ti se dopasti. Veš nosi kod mame na pranje i peglanje, i naravno odlazi i dalje na ručak tamo. Za prvo vreme će ti biti dovoljno da vidiš kako možeš dalje. Moj sin je tako radio dve godine:D

To nije samostalan život i iseljenje, to je dislociranje dečje sobe na drugu adresu.

pa racunaj bar tri kirije sa racunima
u proseku to ti u bg dodje 300e (garnisera, struja, infostan, telefon, kablovska, net)
uzmi naravno namesten stan
i prenesi samo nuzne stvari
i naravno gledaj da odtrzavs neki stek odnosno ustalis taj posao
i što manje se oslanjaj na svoje
naravno računaj i hranu i dnevne potrepštine
pa vidi dal ti se isplati
ne zaboravi sanitar, četku za wc, usisivač, metlicu, đubrovnik
nadam se da si naviknut na pekare, fast food, supu iz kesice, carnex gotova jela
i samoću ponekad
mašina i sušilo na rasklapanje isto
i pegla

pa racunaj bar tri kirije sa racunima
u proseku to ti u bg dodje 300e (garnisera, struja, infostan, telefon, kablovska, net)
uzmi naravno namesten stan
i prenesi samo nuzne stvari
i naravno gledaj da odtrzavs neki stek odnosno ustalis taj posao
i što manje se oslanjaj na svoje
naravno računaj i hranu i dnevne potrepštine
pa vidi dal ti se isplati
ne zaboravi sanitar, četku za wc, usisivač, metlicu, đubrovnik
nadam se da si naviknut na pekare, fast food, supu iz kesice, carnex gotova jela
i samoću ponekad
mašina i sušilo na rasklapanje isto
i pegla

ima 30 (a ne 14-15) godina i nije dete, i ne znaci da se treba navikavati na takvu ishranu u "samostalnom" zivotu(ako vec nije "naviknut")... jer moze da vodi i racuna o ishrani barem do nekog nivoa...

To nije samostalan život i iseljenje, to je dislociranje dečje sobe na drugu adresu.

Može se i tako reći. Ali zar nismo svi mi na početku osamostaljivanja živeli slično. Na pr. odeš na fax a kući nosiš krpe na pranje, pa mama pakuje klopu i slično. Nismo nažalost u nekoj bogatijoj zemlji gde mladi mogu čim se osamostale da napune stan nameštajem i punim frižiderom.

Back