Samojed

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
mimi's mom, samojed ne znaci pas koji laje niti pas koji se smeje.samojedi su pleme koji su cuvali ovu vrstu pasa pa su po tome i dobili psi ime.inace oni se zovu i nenetski psi i jos mnogo drugih imena ima ali ni jedno ne znaci to sto ste napisali.imam samojeda i nista mu ne smeta.malo vrucina ali svima smeta vrucina manje vise.ne osecaju se i slabo se linjaju.mojapreporuka je ovaj pas.imam ga dugo!

Pas koji se smeje

Ime: Samojed
Idealna visina: 53-60 centimetra
Težina: 20-30 kilograma
Životni vek: 12-15 godina

Karakteristike: Ovaj pas spada među najstarije i najlepše rase na svetu. Njegovo kompaktno i mišićavo telo ukazuje na snagu i brzinu. Ovo je dinamičan i aktivan pas. Ima snažnu glavu klinastog oblika sa crnim ili braon nosem i jakim čeljustima. Crna gubica ima nasmejan izraz kad je otvorena. Oči su tamne, kose i duboko usađene. Uši su srednje veličine, blago zaobljenog vrha i uspravne. Rep je dug, gust i nosi se svijen iznad leđa. Noge su mu stabilne i mišićave, a šape ravne i prekrivene dlakom.

Narav: Samojed je nežan pas, miroljubiv i dostojanstven. Veoma je odan i voli sve članove porodice, ali mu je jedan, ipak, najomiljeniji. Voli da se igra i nije nervozan, rado bi da se sprijatelji sa svima, čak i sa strancima. Zato je praktično beskoristan kao pas čuvar. Lako se prilagođava porodičnom životu i i dobro se slaže s decom. Veoma je inteligentan i rano treba krenuti sa odlučnim i strpljivim treningom.

Pošto je navikao da radi u timu, njegove izuzetne osobine često nemaju šansu da se iskažu. Samojed nikad ne traži sam nevolju, ali, ako zatreba, ume da se nosi s napadačem. Poznato je da voli da glođe stvari, zato ga ne treba satima ostavljati samog, inače se nemojte na njemu istresati kad nađete stan u haosu. Sklon je samostalnim "izletima", tokom kojih rado lovi perad. Ovaj pas puno laje.

Krzno: Gusta dlaka srebrnastog vrha javlja se u beloj, krem i žutoj boji, ali je bela najcenjenija. Dlaka je oštra, gruba i prava, dok je poddlaka, koja samojeda štiti od hladne arktičke zime, gusta i mekana. Zbog gustine krzna ne prija mu vrela klima ni vrelo leto.

Nega: Potrebno je svakodnevno i intenzivno raščešljavanje krzna, koje ipak ostaje belo i bez čestog kupanja. Vole život napolju, potrebno im je puno kretanja i naročito vole da se valjaju u snegu.

Poreklo: U Sibiru uz reku Jenisej od davnina je živela nomadska populacija lovaca i ribara poznatih kao Samojedi. Oni su vekovima koristili prelepe, izdržljive bele pse za vuču saonica. Tako je ovaj pas ime dobio po ljudima s kojima je bio povezan. Istraživač Robert Skot je 1889. doneo nekoliko ovih pasa u Englesku, gde je rasa razvijena i odatle dalje raširena po celom svetu.

hppups2006bob.jpg

dzipsi se danas igrao sa prelepim samojedom od nekih spanaca iz komsiluka. Savrseno se slazu,jedino se sa njim igra ko stene ( sa ostalima se rva i odmeravaju ko je jaci). Pas je stvarno...prelep,ima gustu dugacku dlaku,koju oni savrseno dobro odrzavaju,tako da se beli ceo ...

Jao znam na kog samojeda mislis , ma to je toliko veselo kuce i dobrica..gazde su mu super mnogo su prijatni
jednom prilikom neki lutalica se igrao sa njim i obicno kako to biva od igracke pa do placke pobise se psi u sekundi.
Gazde su mu bile daleko p anisu mogli ni da reaguju, moj decko dohvatio njega, drugar tog lutalicu , ja nase pse nekako da se ne umesaju...srava..leti perje...jadan Oto toliko ga je rascerupao ovaj da mu je krzno koje vise lici na vatu letelo po parku...Dosli ti nesrecni ljudi pa se izvinjavaju mislili on napao kuce, dok smo im mi objasnili da je lutalica njega napala......Inace voli da se igra obilazi oko Mrvice ali moj baksuz rezi na muzjake ne da nikome da pridje :);)

U Mladenovcu ima najmanje 10 samojeda,svi su dobrice,takvi su i prema drugim zivotinjama i prema ljudima. Moj drug ima samojeda i vrlo je zahvalan pas za drzanje, i uvek je cist i ako je beo. I ako sam ljubitelj doga preporucio bih ljudima koji nemaju psa da razmisle o ovoj rasi, ako imaju dvoriste,jer je to pas kome je molo vruce u stanu.

Jao znam na kog samojeda mislis , ma to je toliko veselo kuce i dobrica..gazde su mu super mnogo su prijatni
jednom prilikom neki lutalica se igrao sa njim i obicno kako to biva od igracke pa do placke pobise se psi u sekundi.
Gazde su mu bile daleko p anisu mogli ni da reaguju, moj decko dohvatio njega, drugar tog lutalicu , ja nase pse nekako da se ne umesaju...srava..leti perje...jadan Oto toliko ga je rascerupao ovaj da mu je krzno koje vise lici na vatu letelo po parku...Dosli ti nesrecni ljudi pa se izvinjavaju mislili on napao kuce, dok smo im mi objasnili da je lutalica njega napala......Inace voli da se igra obilazi oko Mrvice ali moj baksuz rezi na muzjake ne da nikome da pridje :);)

e jeste,to je Oto,mi zivimo u istoj ulici,a ti spanci su mnogo fini ljudi,danas nas neki cigancici smarali, oni ljudi im dali mobilni da se slikaju i snimaju pse...:):):)

Imam psa samojeda,zenku,stara 5 meseci.Jos joj se nisu podigle usi,pa me zanima kada im se od prilike podizu usi?Usi su joj blago povijene,kao da je pocela da ih podize.Ali mene je strah ako ih ne podigne nece dobiti dobru ocenu!D::)

Imam psa samojeda,zenku,stara 5 meseci.Jos joj se nisu podigle usi,pa me zanima kada im se od prilike podizu usi?Usi su joj blago povijene,kao da je pocela da ih podize.Ali mene je strah ako ih ne podigne nece dobiti dobru ocenu!D::)

Ne brini :)
najčešće se to završi do napunjenih 6 meseci, ali dešava se da se podignu i u devetom mesecu

I ja volim samoyede :>)))

:think:chisto da se zna...serete...:worth:samojedi:worth: su veseli,graciozni druzeljubivi,odani:heart::heart::heart:,vrucina im je samo kad ih ne shishate debili jedni,uopshte ne smrde,ne laju puno i linjaju se samo kad ih ne chesljate:mrgreen:...to nisu psi za retardirane lenjivce poput onih koji nemaju pojma shta pricaju:thumbdown:,nisu vam to gradski psi,niko vam nije kriv shto se niste raspitali,pa imate losha iskustva:kletva::udriglavu:..bolje nabavite budjavu pudlu,il chivavu!!!pricam iz iskustva...moj ujak je imao odgajivacnicu 17 god i dalje ima 5 samojeda i stence o kojima se najvise ja staram zadnje 4 dine!!!a za nekog tamo majmuna:rtfm::kakvi psi koji se smeju:hahaha:,ne seri dobili su ime po narodu iz sibira koji ih je gajio!!!:ljutko::ljutko::ljutko:

Devojčice, nova si na forumu pa ne znaš pravila ponašanja. Samo mi nije jasno ko ti je odobrio prvih 10 postova, tog moda treba trajno banovati. Niko ovde ne mrzi samojede, štaviše, poštuje se njihova ličnost do te mere da ih ne preporučujemo svakome. A ti samo čekaj da moderatorke vide tvoj post pa da vidimo šta će da se desi.

Ti mala da sutish.Vidi se da si pripadnik nizeg sloja drustva.Ovde bar svi postujemo pravila ponasanja.U mom gradu ima 7 samojeda,sve ih znam i leti narocito uzivaju na 40 stepeni,eno milina im.Moj nemacki ovcar balhidishe na vrucini,a ne polarni psi.NAravno da mogu da prezive.Al nije ovo klima za njih.

znamo da je samojed....

a sta misliš...:confused:
Da li to kuče zaslužuje da drugi odlučuju o to me da li ćeš ga ti UZETI...

ZNACI AKO SE NAMA NE SVIDJA TI GA NEĆEŠ UZETI....:eek: :eek: :eek:

SVAŠTA !!!

ako uzimas ljubimca uzimas ga zato sto voliš da ga imas....

Imam samojeda vec 5 i po godina, i zaista je tacno to sto kazu o njima. Pas ce ti odgovarati samo ako si u stanju da uzivas u njegovom nezavisnom duhu. Vole ljude, ali ne pokazuju preteranu privrzenost. Ovaj moj zivi u stanu, i divan je. Obozava kucu i vezan je za nju. Uglavnom se krece na povocu, tako da nije imao prilike da pobegne, ali cak i kada je slobodan, eventualno odluta do zenki za koje tacno zna gde se nalaze, posebno ako imaju teranje. Sto vise vremena provodi sa tobom i porodicom, u istom prostoru, a ne napolju, ili ne daj boze vezan, bice ti privrzeniji. Ovaj moj je prosto divan! Planiram da mu kupim drugaricu ovih dana.

Back