Rayela
Legenda
- Poruka
- 71.814
Što volim kada neko priča o stvarima o kojima nema pojma. Ovde kod mene se vlasništvo nad zemljištem se dokazuje posjedovnim listom i zemljišno knjižnim izvatkom. I jedno i drugo se vadi u instituciji popularno zvanoj katastar. Problem je što grunt u kom se vodi zk izvadak kao dokaz vlasništva uglavnom nije ažuran i kroz njega nisu provođene promjene. A bez čistog zk izvatka nema bilo kakvog građenja. Zato sada država o svom trošku provodi tzv izlaganje imovine odnosno ujednačavanje katastra i grunta. Koliko znam u Srbiji je to urađeno još prije nekog vremena. Vlasništvo nad stanovima se dokazuje izvodom iz knjige uloženih ugovora. Ja sam kupio nov stan prije 13 godina.Kada smo isplatili stan poslodavcu došli su iz katastra,izmjerili stan, "snimili", napravili tlocrt i uveli ga u knjigu uloženih ugovora. Za bilo kakvu promjenu bilo bi potrebno donijeti rješenje o nasljeđivanju, ugovor o poklonu, prodaji ili već drugi dokaz pravnog osnova za promjenu vlasništva i statusa nekretnine. Tako da priča kako građani ne učestvuju u izradi katastra nema veze sa vezom. Stanovi tj zgrade u kojim se nalaze prije nisu bili upisavani u katastar jer to nije omogućavao zakon. Sada se i to radi. I zemljište ispod zgrade pripada stanarima.
Ma kako te ne mrzi da objasnjavas te osnovne stvari. Kupoprodojni ugovor zahteva taj posedovni list, a to uzimas u katastru.