Samo jača trema?

Antihejter

Iskusan
Poruka
6.861
Nešto sam razmišljao. Dijagnoze.
I sinulo mi da je anksioznost ("joj, šta ako...", Strah od nepoznatog, strah od mogućih ishoda itd čak i strah od straha) ništa drugo do trema.
Setite se škole, setite se razgovara za posao, da ne nabrajam jer je očigledno na šta aludiram.

Nije mi jasno jedino što je anksioznost prisutna u tolikoj meri i te jačine i učestalosti da se moraju piti lekovi.
Nekada je "trema pred....(to i to)" bila normalna pojava.

Pitam vas ima li ovo moje povezivanje smisla ili lupetam?

Трема је тренутни рационални страх од неке ситуације а анксиозност ирационални дуготрајни или трајни страх од свих могућих лоших (замишљених) сценарија блиске и даље будућности који се у континуитету преиспитују у мислима и који држе особу и њен организам у сталном стању високе непосредне опасности.
Дугорочно то може чак да се одрази и на здравље на неки начин.

Вероватно да би се и неки рационални страх могао подвести под анксиозност уколико је изразито појачан и траје у континуитету а да је вероватноћа да се баш та бојазан оствари релативно мала или да последице не би биле толико штетне пропорционално осећају који их прати.
У том делу су границе дефиниције танке, није их лако (лаички или напамет без конкретног случаја) одредити али свакако никоме не желим(о) да ту границу пређе.

ako sam ista naucio je "ne budi tremaros" ... paralise racionalnu reakciju po bilo kom pitanju.

Desavalo mi se da tek kasnije par sati nakon tih nekih "nedajboze momenata" ili se tresem od straha ili isplacem...
Ali u momentu mi je bila hladna glava.

sto se tice anksioznosti ne mogu da komentarisem jer jedno je teoretski sta znaci a drugo da pozanjem nekoga licno da je sa takvim problemom. I da verovatno ga i maskiraju pa mislim da ne znam nikoga.

Back