Salvador Dali Teatro muzej Figeras

Blue Bird

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.627
-29.jpg

Teatro muzej u Figerasu Dalijevom rodnom mestu sagradjen je na predlog Ramona Guardiola gradonacelnika Figerasa.Dali je predlog prihvatio sa odusevljenjem i muzej je otvoren 28 Septembra 1974

Muzej je blago receno fascinantan.Potpuno netipican multidimenzionalan odvesce vas u neku drugu dimenziju.
Umetnost je moja ljubav i obisla sam mnoge muzeje u svetu ali Teatro muzej je ostavio najaci utisak na mene.Nadrealizam nije bio moj omiljeni pravac ali posle ove posete zaljubila sam se u njega.
Spoljasnjost muzeja dekorisana je stilizovanim hlebom. Otkud ova opsesija hlebom, niko ne zna. Kao i po mnogim drugim pitanjima, Dali je bio i ostao misterija koju, cini se, nema smisla ni otkrivati. Treba samo uzivati u delima genijalnog umetnika, kakav god bio uzrok njihovog nastanka.

Prilozi

• .jpg
    .jpg
    9,6 KB · Pregleda: 1
Poslednja izmena:
Gala-Salvador Dali Fondacija (muzej) ukljucuje razne vrste umjetničkih dela : slike , crteze , fotografije , gravure , instalacije , holograme , itd. Prvobitno se u Muzeju nalazilo oko 4000 dela , ali danas se zbog sigurnosti broj dela sveo na 1500 . Galerija Dali-nakit je dodana muzejskoj zgradi 2001. godne . U njoj je smesteno 37 zlatnih predmeta od kojih je 35 činilo kolekciju starog Owena Hetama i 27 crteža koje je Dali nacrtao prilikom dizajniranja nakita .

picture-073-1.jpg

picture-074-1.jpg

Back