Сајтови и књиге о васпитању деце

Па и из књига! ;) А ''Кама сутра''? ;)

Секс је инстинктивна радња, као храњење... Не учимо из књига како треба да жваћемо и гутамо храну...:confused:

Али из књига учимо да кувамо, да лечимо људе, да гајимо биљке, да узгајамо животиње, да производимо разне ствари, да градимо зграде...за све то завршавамо неке школе и учимо из књига...само мислимо да смо Богом дани као васпитачи своје деце и да ту нема шта да се учи, да ''природа ту све одради сама''. ;)

..draga moja..
..oni koji su sa decom u "gore opisanom" odnosu ne chitaju knjige..
..tako da njihova deca nisu u mogucnosti da taj roditelj primeni neprimerene
recepte na njih..nazalost..

..i nije tachno da treba chitati sve..
..samo se treba uvek pitati shta radimo i zashto to radimo..
..i ako nam nije jasno i ako sumnjamo da smo na dobrom putu
proveriti svoje stavove sa nekim kome verujemo..
..i sa nekim koga ne poznajemo..i ko nas ne poznaje..
..i sa nekim kome je to struka..sve dok nam ne bude sasvim jasno..

..treba ukljuchiti mozak dok volish svoje dete..
..da te bezgranichna ljubav ne odvede ka medvedjim uslugama tom istom voljenom bicu..

..sve ostalo je patologija..i ovde joj nije mesto..

Treba čitati sve što ti se čita - na to sam mislila , a ne na usko knjige o vaspitavanju dece... a odnos "mrš u p. m." je figurativan .... dakle , kad imaš nekakav odnos s detetom ,a konkretan savet iz neke knjige je da primeniš neko "ponašanje" koje nije u skladu s tim kako se inače ponašaš prema detetu i dakle u skladu s onim ko si ti ...( ne , nisam mislila na batine ,kako je neko gore rekao) ...mada , ko što rekoh , ideja čitanja tih knjiga i jeste da pomogne čoveku da promeni nešto malo u odnosu prema deci generalno , tj nešto kod sebe ...

Ja ,dakle, mislim da čovek - roditelj u priči, treba da se bavi sobom ( ne bukvalno intenzivno bavi ,ako za to nema potrebe ),a deca će već sama pojmiti te kvalitete koje roditelj ima...

Mada , kao što sebi nekad namećeš neke misli - u smislu trudiš se da naučiš nešto , tako sigurno to radiš i sa decom...dakle ,pitanje je - kad treba "utuvljivati" nešto ,a kad biti spontaniji od toga ,bilo sa sobom bilo sa decom..

Па и из књига! ;) А ''Кама сутра''? ;)

Секс је инстинктивна радња, као храњење... Не учимо из књига како треба да жваћемо и гутамо храну...:confused:

Али из књига учимо да кувамо, да лечимо људе, да гајимо биљке, да узгајамо животиње, да производимо разне ствари, да градимо зграде...за све то завршавамо неке школе и учимо из књига...само мислимо да смо Богом дани као васпитачи своје деце и да ту нема шта да се учи, да ''природа ту све одради сама''. ;)

Па оно јес...
Ипак си у праву све се учи.... само то за вођење љубави.....:confused:..:D...:cmok:

Не слажем се!

СВЕ се учи из књига а само се вежба у пракси!

Испада као да се рађамо као добри или лоши родитељи, да се рађамо са сазнањима о томе шта можемо очекивати од детета у одређеној фази развоја, са сазнањима како деца реагују у одређеним ситуацијама, са знањем како ми треба да реагујемо у одређеним ситуацијама...:confused:

..e sad se ja ne slazem.. :lol:

..tachnije, slazem se sa pasusom, ali ne sa uzvichnikom na pochetku..

..chovek se ne radja kao dobar roditelj
ali se (vecina :confused: ) radja sa urodjenom teznjom da
odgaji svoje potomke shto bolje..
..i sigurna sam da se najveci deo greshaka roditelja javlja
iz najbolje namere..rekoh negde, medvedje usluge iz bezgranichne ljubavi..

..druga pricha je kako stvarno biti objektivno dobar roditelj..
..nashu urodjenu teznju modifikuju nashi roditelji, svojim stavovima i principima,
a onda kupimo sve i svashta iz okoline, obichno procenjujemo, ali nekada i paushalno prihvatimo..

..mislim da je greshka smatrati da uchenje roditeljstvu pochinje kada
dobijemo decu, pa krenemo da ih vaspitavamo :lol:
..tada pochinje samo nashe samoprocenjivanje kao roditelja..
..istina je, mnogo toga se moze osvestiti, nauchiti, douchiti, pa chak i popraviti
na osnovu onoga shto pronadjemo u knjiigama o vaspitavanju..
..ali mnogo pre toga, chak i kada smo mi deca, postavljamo neke kamene temeljce (kamene :lol: )
ili bolje neke medjashe nasheg buduceg stava prema nashoj buducoj deci..
..tako da ne uchimo od nule..barem ne SVE..

..ako bi to bilo tako, onda bih u knjige koje su mi pomogle
da budem roditelj kakav jesam morala da ubrojim josh mnogo toga..
..od lektire do prirodnog bioloshko-fizioloshkog uvida u ljudsku rasu koji mi je omogucila struka..

..mada, hellen, u pravu si ti ipak..
..onaj ko kaze da "Gospodar muva" nije promenio bar za mrvu njegove stavove na ovu temu,
laze k'o pas.. :lol:

Treba čitati sve što ti se čita - na to sam mislila , a ne na usko knjige o vaspitavanju dece... a odnos "mrš u p. m." je figurativan .... dakle , kad imaš nekakav odnos s detetom ,a konkretan savet iz neke knjige je da primeniš neko "ponašanje" koje nije u skladu s tim kako se inače ponašaš prema detetu i dakle u skladu s onim ko si ti ...( ne , nisam mislila na batine ,kako je neko gore rekao) ...mada , ko što rekoh , ideja čitanja tih knjiga i jeste da pomogne čoveku da promeni nešto malo u odnosu prema deci generalno , tj nešto kod sebe ...

Ja ,dakle, mislim da čovek - roditelj u priči, treba da se bavi sobom ( ne bukvalno intenzivno bavi ,ako za to nema potrebe ),a deca će već sama pojmiti te kvalitete koje roditelj ima...

Mada , kao što sebi nekad namećeš neke misli - u smislu trudiš se da naučiš nešto , tako sigurno to radiš i sa decom...dakle ,pitanje je - kad treba "utuvljivati" nešto ,a kad biti spontaniji od toga ,bilo sa sobom bilo sa decom..

Taj neko gore sam bila ja. I rekla sam "lupnuti po guzi, ili po prstima", dakle ocigledno sam mislila na sasvim malu decu i situaciju: Ne to, pec! Dakle, bas me zanima kojom formulom si dosla do gore boldovane reci.
Mislim da je nekim ljudima uzalud da citaju, jer nisu u stanju da pravilno interpretiraju, nego voze tamo gde su zamislili, bas kao frizerka kojoj mozes pokazati i sliku frizure koju zelis, ali uzalud, zavrsices sa gnezdom na glavi, jer ona ne zna bolje.

..mislim da je greshka smatrati da uchenje roditeljstvu pochinje kada
dobijemo decu, pa krenemo da ih vaspitavamo
..tada pochinje samo nashe samoprocenjivanje kao roditelja..
..istina je, mnogo toga se moze osvestiti, nauchiti, douchiti, pa chak i popraviti
na osnovu onoga shto pronadjemo u knjiigama o vaspitavanju..
..ali mnogo pre toga, chak i kada smo mi deca, postavljamo neke kamene temeljce (kamene )
ili bolje neke medjashe nasheg buduceg stava prema nashoj buducoj deci..
..tako da ne uchimo od nule..barem ne SVE..

Наравно, нисам мислила да се са књигама креће од нуле. Не учимо САМО из књига, него И из књига.
Као што ни кување не учимо само из кувара, али нам они ипак помажу да научимо многе ствари које нисмо знали иако кувамо већ годинама.

Дакле, које књиге су вам помогле у послу одгајања и васпитавања деце? На које корисне сајтове сте наишли? :)
odlicna tema. knjige i sajtovi su mi puno pomogli.
ovo je sajt na koji sam se registrovala u trudnoci

http://www.babycenter.com/pregnancy-calendar?intcmp=Nav_Global_Footer_Pregcal&pn=BC Homepage

dakle, salju ti jednom nedeljno e-mail sa opisanim promenama koje se desavaju na bebi, koliko otprilike treba da bude velika, teska, koji se organi razvijaju itd. a kada se beba rodi, opet nastavljaju sa savetima sta, kako, koliko... meni je bilo jako korisno i bas su mi puno pomogli da "prezivim" trudnocu bez prevelike panike.
takodje sam citala knjigu "sta da ocekujete dok cekate bebu", neko je vec pomenuo, izdanje kreativnog centra. i listala sam isto njihovu "knjigu imena". :)

D001.jpg

a kada sam rodila prvu bebu, jos u porodilistu sam kupila knjigu "BEBA radost i briga" - prakticni saveti za negu i ishranu, domaci su autori, mala zuta knjizica, vrlo pregledna i korisna, sa svim potrebnim savetima, tipa sta pripremiti za izlazak iz porodilista pa na dalje, a kupila sam i sledece knjige:

D003.jpg
image.jsp

D023.jpg
D032.jpg

http://www.kreativnicentar.rs/za-odrasle.php?e=70
ako neko hoce da naruci preko neta, daju i neki popust za te narudzbine preko neta.

najtoplije preporucujem i sledece knjige:
101 nacin da detetu pokazete da ga volite
kako da pripremite dete za vrtic

D009.jpg
D014.jpg

a za malo stariju decu:
mama i tata polaze u skolu
kako da razgovarate sa svojom decom o seksu
(izdanje leokomerca http://www.leo.rs/leocommerce/KAKO DA RAZGOVARATE SA SVOJOM DECOM O SEKSU.aspx )

D015.jpg

ima tu jos dosta knjiga i knjizica, da ne davim vise, vidim sada na sajtovima jos dosta novih izdanja i drago mi je zbog toga, svako ce naci nesto sto mu odgovara. pre 9 godina, kada sam se prvi put porodila, nije postojao toliko veliki izbor. a posto polako krecemo ka pubertetu, ocekujem preporuke po tom pitanju. :)
nekoliko godina sam kupovala casopis "mama", i tamo je bilo dosta korisnih saveta, vise je ne kupujem. takodje mislim da je jako vazno imati neki kuvar za bebe, jer svaciji saveti samo sludjuju.

Evo da dodam i opis Male knjige za velike roditelje-
U veoma praktiènom i bogato ilustrovanom priruèniku predstavljen je Milivojevicev „mercedes model“ koji dovodi u meðusobni optimalni odnos tri glavne funkcije vaspitnog rada: postavljanje ciljeva; pohvaljivanje i nagraðivanje; i kritiku i kaznu. Model ukazuje na tipiène greške u vaspitavanju koje dovode do preterane socijalizacije deteta, razmaživanja, prezaštiæivanja, zanemarivanja ili maltretiranja deteta.

Knjiga predstavlja mapu za orijentaciju savremenog roditelje, a osnovno naèelo koje je autore vodilo u pisanju, a služi kao glavna poruka roditeljima, jeste zakljuèak da vaspitavanje nije samo razumevanje i popuštanje, niti samo ogranièavanje i kažnjavanje, veæ kombinacija zahteva, naklonosti i ogranièavanja. Odgovori koje knjiga nudi nisu teorijska razglabanja, veæ jasna i proverena životna iskustva kako da vaspitavate dete da biste dobili ono što želite, kako da nagradite a kako da kaznite dete, da li da kritikujete ili pohvalite dete kao osobu ili njegov postupak, kako da vam dete ne bude ni razmaženo ni suviše poslušno...

Knjiga pomaže roditeljima i vaspitaèima da pronaðu balans u vaspitanju dece.

KAKO DA VASPITAVATE DETE DA BISTE DOBILI ONO ŠTO ŽELITE

KNJIGA O TRI VEŠTINE:
RODITELJSKI ZAHTEV – POHVALA I NAGRADA – KRITIKA I KAZNA

MAPA ZA ORIJENTACIJU SAVREMENOG RODITELJA

• Zašto dete neæe da radi korisne stvari?
• Zašto dete misli da ga ne volite kada mu nešto ne dozvolite?
• Da li da oèekujete, molite ili da zahtevate?
• Kako da ni premalo ni previše ne pohvaljujete dete?
• Da li da pohvalite dete kao osobu ili njegov postupak?
• Kako da nagradite dete?
• Da li da kritikujete dete kao osobu ili njegov postupak?
• Da li je kritika dovoljna?
• Kako kažnjavati?
• Kako da vam dete ne bude ni razmaženo ni suviše poslušno?
Rekli su o knjizi:

“Èini se da je glvna odlika Male knjige njena filozofija, koja je istovremeno i struèno i zdravorazumski utemeljena. To znaèi da je struèno korektna, a opet napisana tako èitljivo da æe biti razumljiva svim roditeljima, èak I onima koji nisu posebno naklonjeni savetima uèenih teoretièara”.
prof. dr Janez Beèaj, Odsek za psihologiju, Filozofski fakultet, Ljubljana

“ Autori nam poruèuju da je vaspitavanje proces koji ima odreðeni cilj: da dete odraste i bude sposobno za samostalno rešavanje veæine životnih problema I autonomno funkcionisanje u društvu”.
Željko Æuriæ, dr med., psihoterapeut i komiunikolog, OK Consulting, Ljubljana

O autorima:
Zoran Milivojeviæ je psihoterapeut koji više od decenije radi kao supervizor vaspitaèima u razlièitim slovenaèkim institucijama za mlade. K. Bilban, V. Kokelj, M. Kramberger i T. Steiner su diplomirani psiholozi koji rade kao vaspitaèi, a B. Kožuh je socijalni pedagog i direktor, svi zaposleni u Domu za mlade Jarše u Ljubljani. Knjiga je izašla povodom proslave pedeset godina tog zavoda (2004) i postala veoma popularna meðu slovenaèkim struènjacima. U knjizi je izložen mercedes model zasnovan na iskustvima dr Milivojeviæa i na teorijskom okviru transakcione analize kojom se bave svi autori.

Ovo je povezano s temom, iako nije 100% odgovor na temu.
Za sve tinejdzerke - od 9 do 19 godina - kupite svojim devojcicama knjigu - Knjiga za svaku devojcicu od Kreativnog centra, pomoci ce vam da sve ‘zenske probleme‘ potkrepite i sa ‘naucne strane‘ tj. mnoge stvari o izgledu, pravilnoj nezi i ocuvanju zdravlja, pronalazenje i izgradnja sopstvenog stila - sve je to ovde lepo obradjeno i mnogo pomaze.
Moja cerka je knjigu progutala!

Тренутно читам ''Ма, кулирај!''' (Како преживети пубертет - Водич за родитеље).
Аутор је неки Ентони Е. Вулф, издавач Свет играчака.

На први поглед (корице, аутор, наслов, издавач) књига делује некако неозбиљно, попут многих популарно-психолошких приручника, али уопште није!

Стварно је добра! Иако сам од сада ишчитала гомилу различитих књига о васпитању - ова је посебна јер је врло конкретна, лако писана а није шарлатанска, и, могу вам рећи, мало ми је пао камен са срца када сам прочитала неке ствари...

То је књига коју треба имати и повремени ишчитавати. Ја сам је узела из библиотеке, али гледаћу да је купим. Топло препоручујем свим родитељима тинејџера!

Тренутно читам ''Ма, кулирај!''' (Како преживети пубертет - Водич за родитеље).
Аутор је неки Ентони Е. Вулф, издавач Свет играчака.

На први поглед (корице, аутор, наслов, издавач) књига делује некако неозбиљно, попут многих популарно-психолошких приручника, али уопште није!

Стварно је добра! Иако сам од сада ишчитала гомилу различитих књига о васпитању - ова је посебна јер је врло конкретна, лако писана а није шарлатанска, и, могу вам рећи, мало ми је пао камен са срца када сам прочитала неке ствари...

То је књига коју треба имати и повремени ишчитавати. Ја сам је узела из библиотеке, али гледаћу да је купим. Топло препоручујем свим родитељима тинејџера!

Проследи је мени кад је ишчиташ, јааако ми треба ових дана!

Mmmmm odlicna tema .
Procitala sam jedno milion knjiga o roditeljstvu i opet gresim non stop.:roll:
Mislim da te knjige treba citati u krug.
Taman zavrsis pocnes ponovo , cisto da apsolviras temu dibidus.

Moja najomiljenija i nekako najprakticnija po mom misljenju ( a primenljiva i na odnose sa drugima koji nisu deca) je knjiga Tomasa Gordona u izdanju Kreativnog centra : "Umece roditeljstva"

Takodje jako dobra je Stiv Bidalf :" Tajna srecne dece"

Prirucna za nositi u tasni da ne ubijes dete kad dodje zuta minuta :lol: "Dzepni roditelj"

Ima toga još ...seticu se .

ma ja sam dosta citala, nista ne vredi... covek je potpuno na svoju ruku (to je odlucio od mene da nasledi!:( sigurna sam da je to bilo namerno posto je on u pitanju!)

Inace knjige koje su mi nemi najvise pomogle:
"The Baby Book" William and Martha Sears
tu je sve sto treba o bebama za prve dve godine

(imam i druge knjige, ali ova se pokazala najbolja i najprakticnija)

Imam od istih autora jos nekoliko knjiga:
Attachment Parenting
The Good Behavior Book

To su najbolje knjige koje sam kupila/citala, ostalih sam se i resila jer mi samo zauzimaju prostor i nisu mi koristile.

Meni se svidja kod ovih autora sto su tako normalni, a iskusni su... da ne objasnajvam verovatno znate ili bar mozete da znate posto su to veoma poznate licnosti. Meni se svidja njihova prakticnost, puno primera, logicna objasnjenja i verovatno najvaznije od svega: SVE SU BILI U PRAVU. Znaci ja sam svaki problem resavala po njihovim uputstvima i uvek je bilo onako kako su napisali... Zaista ih mnogo postujem i uopste su vrlo smirujuci i ulivaju samopouzdanje posustalim roditeljima. Ne znam kako bih ja sve to sama iznela da nije bilo Sears-a! Zaista, ko od vas moze da kaze da je potpuno sam, bez ikakve podrske roditelja, prijatelja, porodice... u stranoj zemlji uradio tako maksimalno detaljno kao ja! U stvari, trazicu da mi sin napravi piramidu! Nista manje nisam zasluzila! :)

Slazem se da se iz knjiga moze mnogo toga nauciti jer njih su i pisali ljudi sa iskustvom za nas "jadnike" i neznalice.
Ali opet kad razmislim moram da dodam,pa zar tu nema nekog prenosenja s kolena na koleno pomocu govora i iskustava ljudi koji nisu napisali knjige?Pa i oni su prosli mnogo toga u zivotu...kao npr. ovde na forumu,neznam da li je iko od nas napisao i jednu knjigu,a imamo iskustva i savete jedni za druge.
U redu je citati neku literaturu ali bas raditi kako tamo pise...nisam za to :neutral: Kao sto su nasi rodjaci iz BG-a hranili bebu tacno po knjizi ili je vaspitali bas kako tamo pise...to mi je malo bzv zar ne?

Slazem se da se iz knjiga moze mnogo toga nauciti jer njih su i pisali ljudi sa iskustvom za nas "jadnike" i neznalice.
Ali opet kad razmislim moram da dodam,pa zar tu nema nekog prenosenja s kolena na koleno pomocu govora i iskustava ljudi koji nisu napisali knjige?Pa i oni su prosli mnogo toga u zivotu...kao npr. ovde na forumu,neznam da li je iko od nas napisao i jednu knjigu,a imamo iskustva i savete jedni za druge.
U redu je citati neku literaturu ali bas raditi kako tamo pise...nisam za to :neutral: Kao sto su nasi rodjaci iz BG-a hranili bebu tacno po knjizi ili je vaspitali bas kako tamo pise...to mi je malo bzv zar ne?

Па, не знам зашто се полази од тога да ако прочиташ неку књигу о васпитању - то мора да значи да буквално треба да пресликаш све у свом животу.
Они који не читају књиге често мисле како су у тим књигама дата нека готова решења за сваку животну ситуацију - па родитељ треба само да примени рецепт - и све ће се средити. Због тога често постоји и отпор у људима:''Неће мени неко говорити како ја да васпитам своје дете?'' :confused:
А (сем кад је у питању нега малих беба где заиста постоје такви ''рецепти''), књиге о васпитању не дају готове савете родитељима, него им само помажу да освесте оно што већ негде знају, да боље упознају фазе кроз које њихово дете пролази у току одрастања, да сами поразмисле о својим васпитним поступцима, о мотивима за неко деловање, последицама које нека њихова чињења или нечињења могу да оставе....

Значи - нема нигде готових рецепта:''Умешај пола кашичице соли и један прашак за пециво, пеци на 250 степени и пита ће бити савршена!'' :lol:

Свака књига (свака, не само књига о васпитању) се чита КРИТИЧКИ - прихватимо оно што сматамо добрим и применљивим, одбацимо оно што нам не одговара....
Једино људи који нису способни да критички мисле имају страх од читања књига јер се плаше да ће морати слепо да следе све оно што пише у књизи. :roll:

Back