Сајтови и књиге о васпитању деце

Па, не знам зашто се полази од тога да ако прочиташ неку књигу о васпитању - то мора да значи да буквално треба да пресликаш све у свом животу.
Они који не читају књиге често мисле како су у тим књигама дата нека готова решења за сваку животну ситуацију - па родитељ треба само да примени рецепт - и све ће се средити. Због тога често постоји и отпор у људима:''Неће мени неко говорити како ја да васпитам своје дете?'' :confused:
А (сем кад је у питању нега малих беба где заиста постоје такви ''рецепти''), књиге о васпитању не дају готове савете родитељима, него им само помажу да освесте оно што већ негде знају, да боље упознају фазе кроз које њихово дете пролази у току одрастања, да сами поразмисле о својим васпитним поступцима, о мотивима за неко деловање, последицама које нека њихова чињења или нечињења могу да оставе....

Значи - нема нигде готових рецепта:''Умешај пола кашичице соли и један прашак за пециво, пеци на 250 степени и пита ће бити савршена!'' :lol:

Свака књига (свака, не само књига о васпитању) се чита КРИТИЧКИ - прихватимо оно што сматамо добрим и применљивим, одбацимо оно што нам не одговара....
Једино људи који нису способни да критички мисле имају страх од читања књига јер се плаше да ће морати слепо да следе све оно што пише у књизи. :roll:

Slazem se sa tobom ali negotivim ljude koji se striktno drze svake reci...eto na to sam mislila :neutral:

Kada nam se rodila starija ćerka dobili smo na poklon knjigu Nega dece po dr Spoku. Bilo je tu dosta korisnih saveta, ali i gomila takvih koji jednostavno ne odgovaraju državi i društvu u kome živimo.

Nešto mi je bilo ostalo upečatljivo. Radi se o sisanju palca. Po dr Spoku ne treba braniti deci da sisaju palac, jer nije istina da se od toga vilica deformiše. I mi nismo našoj Ani branili da sisa palac. Ali, kada smo je sa dve godine odveli kod pedijatra, iskusna doktorka koja je naše dete videla prvi put, čim je Ana otvorila usta rekla je: "Dete vam sisa palac. Morate je odvići od toga.".

Danas čujem da u knjigama piše da nije dobar dubak i ja čudom ne mogu da se načudim zašto i šta to fali i meni i mojoj deci i mnogima drugima koji su prohodali uz dubak.

Nisam protiv knjiga (daleko od toga), ali moram da primetim da su naše uglavnom nepismene babe i dede uspešno podizale čitave buljuke dece.

Ima medju tim knjigama dosta gluposti iz popularne psihologije, ali mogu se naci pravi biseri koji mogu pomoci kad ste u nedoumici ili mislite da nema izlaza iz neke situacije s detetom. Ja sam dosta citala, ali nema sanse da sve primenim, nego malo prilagodim svom detetu, a opet pravim greske svaki dan.Ali, mislim da svaki roditelj treba da zna kako idu faze psiho-fizickog razvoja da bi bolje razumeli svoje dete. Moj sin je trenutno u fazi (2god.) kad je pomalo neprijateljski raspolozen prema nepoznatima, nema mira ni dve sekunde, nece na nosu, nece pa nece, vristi onako, bez razloga... a do skoro je bio najfinija beba koju sam znala... To je normalno u toj fazi, ali energiju treba i usmeravati, a negativne postupke ignorisati, ne podsticati.

Evo, da preporucim
Samopouzdana deca - Gejl Lindenfild
Razvojna mapa - prof. Ivan Ivic i ostali (pregled osnovnih prekretnica u mentalnom razvoju dece od rodjenja do 6-7 godina)
Kriv je moj mozak - Nikol Morgan (prvenstveno za tinejdzere, ali i za roditelje i strucna lica)

E ako je nekome potrebno da iz knjiga raznih kvazipsihologa i strucnjaka uci kako da odgaja dete onda bolje i da ne pravi dete
Ако је некоме потребно да из књига учи како да: лечи људе, зида куће, кува, узгаја поврће...онда боље да то и не покушава!
Са свим знањима се, нормално, рађамо! :mrgreen: Није потребно да било шта учимо! :p

Ако је некоме потребно да из књига учи како да: лечи људе, зида куће, кува, узгаја поврће...онда боље да то и не покушава!
Са свим знањима се, нормално, рађамо! :mrgreen: Није потребно да било шта учимо! :p

Ma mislio sam na knjige o vaspitavanju dece....:D ...drugo su knjige o negi dece i sl....sto je navela cudom se cudim

А у чему је разлика?

Са знањима о васпитавању деце се рађамо?

Nije bas da ljudi misle da se sa tim radjamo, vise se ocekuje da to naucimo od roditelja. Tako uglavnom i rade, pouceni time kako su njihovi roditelji njih vaspitavali ili ih kopiraju ili rade sve potpuno suprotno, zavisi od iskustva. Tako je uobicajeno, na zalost svako ko pokusa da unese neke novine i da se na neki nacin edukuje o vaspitanju dece, naidje na nerazumevanje i kritike okoline.

Ok. Znam da ce neke ovo odbiti ali ipak:
Svestenik Ilija Sugajev.
Brak i porodica
Zagovornik je toga da vaspitanje dece pocne jos dok je zena u drugom stanju :) , jeste zvuci cudno pa cu pojasniti.
Da trudnica mora biti smirena , pazena i zasticena pa ce te osecaje preneti na dete. Zatim da dete ne treba previshe maziti te razmaziti vec da se uci obavezama i poslusnosti od ranog detinjstva,naravno prilagodjene njegovim godinama. Izricito brani svadju roditelja i psovanje pred decom.

Back