kencija:
nije problem da ostali cute vec porodilja koja trpi bolove na skali broj dva posle raka
pankreasa koji drzi vodecu poziciju godinama...
Nisam razumeo, sta si ovim hteo reci. Izvini.
Vidi ovako. Moze da prica svako sta zeli oko zene koja se poradja. Ali svaka rec izgovorena
oko nje ce biti zapisana u reaktivnom umu i kod deteta i kod majke.
Ali, posle, kada dete odraste, sasvim je moguce, kroz DIjaneticki proces, tj tehniku,
isprazniti sav bol, i konfuziju reci upakovanu sa tim bolom koja je nakupljena u tom trenutku.
Sve traume mogu biti tako ispraznjene od negativne emocije i boli.
Cutanje oko porodilje je samo prevencija da trauma bude sto slabija i sto manje uticajna.
Bulletdodger:
A o dobrim namerama Hubbarda iz njegovih usta:
Citat:
You don't get rich writing science fiction. If you want to get rich, you start a religion.
Nema to neku vezu sa vezom. Ako je on to rekao, to njega ne cini ni losim ni dobrim.
To je jednostavna izjava, koja je zapravo tacna. Ali ta izjava ne dokazuje da je on svoju
religiju osnovao da bi zaradjivao novac.
@Jerohinac, slobodno iznosi linkove koje mislis da su korisne za pogledati.
Bio sam dosta citao bas razna misljenja o Sajentologiji, raznih ljudi, razne verzije i razne price.
Sto vise prica cujem, to stvaram bolju sliku o celoj prici.
Ali jedna stvar je sigurna u ovome, a to je da Hubbardova otkrica su fenomenalna, i njegove
tehnike funkcionisu dobro. Bio on narkoman, lovokradica, bila Sajentologija najveca sekta ili kult,
ostaje cinjenica uvek i zauvek da su Hubbardova otkrica delotvorna.
Osnovne i najvaznije njegove ideje, su sadrzane u ovim knjigama.
1. Dijanetika: Moderna nauka o mentalnom zdravlju.
2. Dijanetika 55!
3. Sajentologija: Osnove misli.
Ove tri knjige su osnova. One nemaju veze sa sektom, nemaju veze sa crkvom.
Moze ih procitati svaka budala, i izvuci neku korist iz njih za sebe,
bez ikakvog stupanja u kontakt sa Sajentologijom, Crkvom, sektama itd.
Niko nema pravo i monpol nad ovim saznanjima.
Doduse "hvala bogu" sto postoji internet i sto se ove knjige moze besplatno skinuti sa
interneta, barem na engleskom jeziku, pa sam ih mogao sam prouciti bolje.
Iako sam prvu knjigu iscitao na nasem jeziku.
Hubbard nije nikog terao da veruje u te knjige. Nego ako se nekome svidjaju, nek ih proucava
i nek izvuce neku prakticnu duhovnu korist od njih.
Nije mi cilj da promovisem Sajentologiju, ili ove knjige ovde.
Draze bi mi bilo da ovde ima nekih koji jesu ovde vec procitali ove knjige, pa da eto malo
prodiskutujem s vremena na vreme sa njima, jer, dobro je pricati sa drugima u onome u cemu
se posteno slazem(o) sa drugima.
Kojica:
Eh sad.. ti će mi kažeš da mu je to baš zadnji život..
Pa onda da ćutimo i reinkarniramo se još jedno par iljada godina, dok on ne smisli još bolju religiju.
A da nije u međuvremenu bio i Isus i osnovao hrišćanstvo?
Mislim.. vido čovek da mu osnivanje religija ide od ruke, pa niš drugo ne radi..

Ne nije, mislim da sam u nekom dokumentu procitao jasno, da je Hubbard rekao da ce
doci opet, (na neki nacin) i da ce podrzati Sajentologiju da oslobadja ljude od programa
koji su nam nametnuti.
Nije bio Isus. Isus je bio druga licnost. Isusova religija je takodje u pocetku verovatno bila
kvalitetna, ali su je posle programeri iskrivili. To se vidi izdaleka.
Vlada80-Nis:
Ja kada citam tipittaku vidim da tamo Buda kaze da je spoznao sve tj. da je prosvetljen i da za
njega vise nema preporadjanja....to znaci da se Gotama posle svog zivota Bude vise nigde i nikada
nije ponovo rodio, sto opet znaci da Budina reinkarnacija ne postoji.
Pa interesantno. Ni ja taj deo ne kapiram. Ako je bi prosvetljen, zasto se inkarnirao opet.
Moguce je da nije bio prosvetljen skroz, ali su ga u svetim spisima mnogo idealizirali,
i hvalili da je bio oslobodjen od krugova radjanja i umiranja.
Ili je imao jaku nameru, da ljudima donese nesto kvalitetnije od Budizma.
Pa ga je namera povukla nazad.
Jedna prednost Sajentologije je to sto je vrlo jasna, precizna i razumljiva. Tj bar one tri
osnovne knjige su takve. Nema dogmi, i dvosmislenih prica o raju paklu i slicno.
Stvari su vrlo jasne. Izneo je mnogo truda da narodu prenese tacno to sto je mislio
i zeleo reci.
A u Budizmu ima mnogo neshvatljivih i mistificiranih prica. Kao i u Hinduizmu, i Hriscanstvu.
Hubbard Sajentologiju nikad ne bi osnovao, kada ne bi pre toga proucio Istocnacke mudrosti.
Istocnjacke mudsrosti su medjutim nepotpune, i trebalo je da jos evoluiraju da bi dosegli
do necceg kao sto je Sajentologija.