Сајам књига Београд

Sanovnik

Buduća legenda
Poruka
37.483
На сајму књига хиљаде људи. Све хале заузете. Издавача колко оћеш. Нови наслови, стари наслови, ретке књиге. А људи на хиљаде,. И купују се књиге. А цене ниске, ( мада је то у оваквој ситуацији релативна ствар). На сајму књига сам схватио да смо ми један озбиљан народ. Такво интересовање и таква јагма за књигама може да буде само тамо где има будућност. Многи се заварају јер смо у стању сталне мимикрије, опстанка ради, обзиром да се нама иначе догађају ствари које сваког другог заобилазе. Може по неко да се превари, јер се ми само правимо мртви и купујемо време. Но време за мимикрију се троши и нестаје, а ми ће мо га се сећати са носталгијом, када почну да се отварају карте, јер свака слобода кошта. У сваком случају, не могу нам ништа. Док год је у Србији Сајам Књига већи и посећенији од сајма козметике, за нас има наде.

Ne znam kad si ti bio, ja sam juce otisla. Ako izuzmem djake koji su dosli organizovano, sajam je bio prazan.
Na popustu su uglavnom neke knjige za koje nikad nisam cula, dzepna izdanja. Sve sto vredi je skupo, eventualno 10-15%popusta.
Retko ko da nesto kupuje, tu i tamo neko nosi po jednu knjigu... sto je razumljivo, cene su uglavnom regularne, sa minimalnim popustima.

На сајму књига хиљаде људи. Све хале заузете. Издавача колко оћеш. Нови наслови, стари наслови, ретке књиге. А људи на хиљаде,. И купују се књиге. А цене ниске, ( мада је то у оваквој ситуацији релативна ствар). На сајму књига сам схватио да смо ми један озбиљан народ. Такво интересовање и таква јагма за књигама може да буде само тамо где има будућност. Многи се заварају јер смо у стању сталне мимикрије, опстанка ради, обзиром да се нама иначе догађају ствари које сваког другог заобилазе. Може по неко да се превари, јер се ми само правимо мртви и купујемо време. Но време за мимикрију се троши и нестаје, а ми ће мо га се сећати са носталгијом, када почну да се отварају карте, јер свака слобода кошта. У сваком случају, не могу нам ништа. Док год је у Србији Сајам Књига већи и посећенији од сајма козметике, за нас има наде.

Prvo...mi smo narod histerican tj.nismo samo mi nego generalno ljudi na planeti koji cine prosecno stanovnistvo, znaci najbrojniji srednji stalez. Mediji su danas najjace oruzje i ko drzi njih ima moc a njihova ciljna grupa je upravo ta srednja klasa. A po medijima je danima unazad sajam pompezno najavljivan, u svim novinama, tv informativnim emisijama, portalima... Ljudi reaguju tako sto razmisljaju pa jbt.daj da odem i ja, vidi koliko je popularno, idu i poznati, kupicu neku knjigu ako ne nema veze, malo da prosetam, vidim sta ima... Polovina tamo ide iz tog razloga.
Gomila njih iz unutrasnjosti ide jer im skole, biblioteke, muzeji...iz drzavne kase finansiraju put i ulaznicu za nekih smesnih 200-300 din. pa su u fazonu pa ajde poseticu sajam, sto da ne, bolje da ne radim tog dana i malo se prozebavam nego da sedim na poslu.

Drugo, cene svakako nisu male. Po malim cenama se mogu naci samo naslovi stampani pre 10 i vise godina kojih izdavaci nikako ne uspevaju da se rese. Sve ostalo, aktuelno, novo je na manjem popustu nego sto ti knjizare daju sa clanskom kartom (lagunina noc knjige nudi mega popuste u odnosu na sajamske). U to treba uracunati bezobrazluk da se deci naplacuje puna cena karte kao i ostalima. Pa jos i placanje parkinga...

Lepo je videti kako ljudi hrle na sajam i kao satro citaju ali to ne moze da pobije cinjenicu da imamo i dalje cak i danas ogroman broj nepismenih i sto vecina tih koji kupuju tamo knjige pisu neznam, nemogu, ne zadovoljan, dali, precednik, sumljam, izvinuo... i naravno u svoje slobodno vreme vrti kanale sa pinka na happy, a odatle na b92 pomno prateci budale kako muzu krave i promovisu najvece bljuvotine!
Na tom sajmu od ukupne posete daj Boze da ima 20% onih koji stvarno citaju i vole da citaju!

Poslednja izmena:
Prvo...mi smo narod histerican...

Hoćeš da kažeš da dobra posjeta Sajmu nema toliko veze s ljubavlju prema knjizi i čitanju koliko sa karnevalskim mentalitetom, uživanju u masovnim svečarskim manifestacijama, bez mnogo osvrtanja na povod i pravu svrhu. Moguće da je tako, bilo je i ranije takvih mišljenja.

Drugo, cene svakako nisu male....

E, sa ovim se već ne slažem. Shvatam da se teško živi, ali troškovi proizvodnje i distribucije knjiga postoje i u Srbiji i u Švedskoj i u Hrvatskoj i u Bosni, a cijena knjige je ubjedljivo najmanja u Srbiji. Ne znam za Albaniju i Moldaviju, ali sam siguran da su u ostatku Evrope knjige znatno skuplje nego u Srbiji. Opet kažem, znam da je nizak životni standard, ali to što nemam 5k evra u džepu ne daje mi za pravo da kažem da je 5k evra skupo za novog VW golfa, kad znam da svugdje košta 20k.

Kventine za ovo prvo...apsolutno to hocu da kazem. To je kao u onom vicu kad ciga vidi guzvu na ulici pa dotrci da se ukljuci po svaku cenu a ni ne zna sta se desava, al ko te pita, muvaj se tu.
Kad vidis da ti ljudi izlaze sa knjigama u rukama gde dominiraju remek dela jelene bacic alimpic, marije serifovic, suzane mancic...sve ti je jasno. Napisao si odlican post na temi sta citate. Veoma kartko i jasno objasnjena sustina. Neko ko je bio glumac, pevac ili maneken, voditeljka...nema blage veze sa knjizevnoscu a ljudi to kupuju jer padaju na marketing a kad odu na sajam ipak ima i klasika i dela ozbiljnih autora za koje nikad nisu culi...pa idu linijom manjom otpora: daj kad sam vec tu da kupim nesto, evo gledaj Lazar Ristovski...jaoo super je bio u buretu baruta kupicu knjigu :D
To je kao neki novi trend na drustvenim mrezama...svi se ukljucuju, nebitno sta je razlog i sustina postojanja..teraj, smao da si tamo gde i svi, gde je nesto popularno.

Sto se tice drugog dela posta... Nisi me razumeo. Iz aspekta sa kog si ti posmatrao se skroz slazemo ali ja sam vise mislio skupo u smilu cene na sajmu VS cene u slobodnoj prodaji. Da zanemarimo da li je i koliko isplativo izdavacima da se time bave i da li su knjige najjeftinije kod u celom regionu... posmatraj samo brojke, tj.racunicu... kniga A koja te sa clanskim popustom i dodatnim kolicinskim kosta 30% manje, te na sajmu kosta pod parolom veliki popust, eksluzivno, kosta 20% manje. A poed toga da lakse progutas ponude ti knjigu B za jos vecih 25%...a istina je da tu sto ti daju za kao velikih 25 ce staviti za mesec dana u prodaju da bude u akciji 3 knjige za 500!
A to je upravo povezao sa onim mojim prvim postom o histeriji...vecina ljudi pod marketinskim naletom nece da izracuna i shvati nego stihijski po inerciji kupuje.

Poslednja izmena:
Sto se tice drugog dela posta... Nisi me razumeo. Iz aspekta sa kog si ti posmatrao se skroz slazemo ali ja sam vise mislio skupo u smilu cene na sajmu VS cene u slobodnoj prodaji. Da zanemarimo da li je i koliko isplativo izdavacima da se time bave i da li su knjige najjeftinije kod u celom regionu... posmatraj samo brojke, tj.racunicu... kniga A koja te sa clanskim popustom i dodatnim kolicinskim kosta 30% manje te na sajmu kosta pod parolom veliki popust, eksluzivno, kosta 20% manje.
A to je upravo povezao s aonim mojim prvim postom o histeriji...vecina ljudi pod marketinskim naletom nece da izracuna i shvati nego stihijski po inerciji kupuje.

OK, kapiram sad. Izdavači vjerovatno provaljuju da većina iz te mase svjetine pod pritiskom sajamske histerije mora nešto da kupi, pa iskoriste da ih neupućene u cijene malkice oderu. Na kraju, kad se vrate kući, ovi vjerovatno ne pročitaju ni to sranye od knjige koje su kupili...

na sajmu knjiga je knjiga modne blogerke zoranaah u deset najprodavanijih...

alo b.l.o.g.e.r.k.e...
i to msm da kosta hiljadu i nesto...
ko ne zna njen opus taj je blazen:lol:

- - - - - - - - - -

ja htela da otvorim i temu vezanu za popularnost te knige itd al sam dosta hejtovala ovih dana...

- - - - - - - - - -

tako da samo cu reci tuga jad i cemer kad je u prvih deset to...

Kventine za ovo prvo...apsolutno to hocu da kazem. To je kao u onom vicu kad ciga vidi guzvu na ulici pa dotrci da se ukljuci po svaku cenu a ni ne zna sta se desava, al ko te pita, muvaj se tu.
Kad vidis da ti ljudi izlaze sa knjigama u rukama gde dominiraju remek dela jelene bacic alimpic, marije serifovic, suzane mancic...sve ti je jasno. Napisao si odlican post na temi sta citate. Veoma kartko i jasno objasnjena sustina. Neko ko je bio glumac, pevac ili maneken, voditeljka...nema blage veze sa knjizevnoscu a ljudi to kupuju jer padaju na marketing a kad odu na sajam ipak ima i klasika i dela ozbiljnih autora za koje nikad nisu culi...pa idu linijom manjom otpora: daj kad sam vec tu da kupim nesto, evo gledaj Lazar Ristovski...jaoo super je bio u buretu baruta kupicu knjigu :D
To je kao neki novi trend na drustvenim mrezama...svi se ukljucuju, nebitno sta je razlog i sustina postojanja..teraj, smao da si tamo gde i svi, gde je nesto popularno.

Sto se tice drugog dela posta... Nisi me razumeo. Iz aspekta sa kog si ti posmatrao se skroz slazemo ali ja sam vise mislio skupo u smilu cene na sajmu VS cene u slobodnoj prodaji. Da zanemarimo da li je i koliko isplativo izdavacima da se time bave i da li su knjige najjeftinije kod u celom regionu... posmatraj samo brojke, tj.racunicu... kniga A koja te sa clanskim popustom i dodatnim kolicinskim kosta 30% manje, te na sajmu kosta pod parolom veliki popust, eksluzivno, kosta 20% manje. A poed toga da lakse progutas ponude ti knjigu B za jos vecih 25%...a istina je da tu sto ti daju za kao velikih 25 ce staviti za mesec dana u prodaju da bude u akciji 3 knjige za 500!
A to je upravo povezao sa onim mojim prvim postom o histeriji...vecina ljudi pod marketinskim naletom nece da izracuna i shvati nego stihijski po inerciji kupuje.

inace malo je prpotentno pisati da ako je neko voditelj i sl da nije u stanju da napise kvalitetnu knjigu...
a sto se tice cena dok saberes ulaznice i sve ostalo neftinije ti dodje da si otisao u najblizu knjizaru i kupio to sto hoces..
ovi popusti su ok samo za one koji imaju prara na lretek i kupuju mnooogo knjiga...

- - - - - - - - - -

Jel ovo alter ego vrele cice?!?
Recite mi odmah (da bezim odavde) ili cutite zauvek!! :D :D

nisam covece trenutno sam nadrnadna mlada dama:)

U pravu je Cica...
mogu da se nađu jeftine knjige
ja idem ili odmah na otrvaranje ili poslednjeg dana i onaj dan - produžetak
lepo uvek pazarim
ono što bih ja voleo da se knjige čitaju...da se ne kupuju samo u vreme sajma
pre neki dan vidim bilbord laguna i ne znam ko još...kao, cena knjige toliko, a ne znam koji artikal isto...kakva debilna reklama, a to nam je vodeći izdavač..krš.

90% ljudi na sajmu knjiga je nepismeno.

vecina djaka visi na hamburgerima

20 ljudi je uhapseno jer su istakali gorivo iz parkiranih automobila i autobusa.

----------------------------------------------------------
Ponosan narod nema sta...

Citaju se blogerke, glumci, novinarke voditeljke nedeljnih popodneva i loto i bingo izvlacice...
Najvise citaju zaposleni u drzavnim firmama i telekomu....razbijaju se od citanja, a prilicno je duhovito pricati sa njima o procitanom, ali da se ne smejes, mozes svasta da cujes.

Jedino je jedan dan na sajmu dobar, i tada moze da se skida kapa posetiocima.

Ovo ostalo je nasa stvarnost isto kao i realiti programi, mala razlika...

U pravu je Cica...
mogu da se nađu jeftine knjige
ja idem ili odmah na otrvaranje ili poslednjeg dana i onaj dan - produžetak
lepo uvek pazarim
ono što bih ja voleo da se knjige čitaju...da se ne kupuju samo u vreme sajma
pre neki dan vidim bilbord laguna i ne znam ko još...kao, cena knjige toliko, a ne znam koji artikal isto...kakva debilna reklama, a to nam je vodeći izdavač..krš.

To je kampanja svih izdavaca...nije lagunina akcija. Na svakom plakatu je ime drugog izdavaca a sve u sklopu akcije da se kao ljudima otvore oci da previse zanemaruju knjige vadeci se na cenu jer za cenu jedne ima... pa idu slike, npr.2 paklice cigareta, dva pica itd.

To je kampanja svih izdavaca...nije lagunina akcija. Na svakom plakatu je ime drugog izdavaca a sve u sklopu akcije da se kao ljudima otvore oci da previse zanemaruju knjige vadeci se na cenu jer za cenu jedne ima... pa idu slike, npr.2 paklice cigareta, dva pica itd.

apsolitno nezgrapno, na kakvom mi to materijalizmu insistiramo duhovnih dobara jer knjiga je to, tako su nas učili - duhovno dobro, nije zo cd ace lukasa, pa se prodaje uz deterdžent...pa poredimo cenu deterdžeta i knjige ili bilo koja paralela....a cene.. jcene knjiga ni u knjižarama nisu visoke...recimo, ako kupim "žvot hrišćana u turskoj", vansajamska cena je npr. 1.600 din. to je kapitalno izdanje i vredna knjiga, a gore se kaže..cena knjige neke blogerke preko 1.000.
pominejm cenu čisto ilustracije radi... knjige bačić-alimpić, starleta, biografije kojekakvog polusveta i njihove knjige, to treba da košta skuplje od prosećne cene nekog domaćeg pisca, a cene knjiga domaćih autora su uvek skuplje od stranih logikom da će da isplaćuju autorske honorare itd..a strane dobiju prevode i prava npr. na grant, pa su jefetinije...da ne dužim sa cenama, ali računica je da se nama isplati.
za ono što volimo i tražimo - platićemo neki iznos..
prošle ili pretproše godine, ja sam se razbio od kupovine na Platovom štandu... npr. Kuća listova je koštala 200 din. a imaju genealno sasvim dobre naslove..kad se pojavila ta knjiga, ona je koštale reda veličine sada 3.000. din..ne znam da li je imaju na sajtu negde, ali to je ta cena pre više godina, mislim da je 1.000-1.500 din. u startu je toliko koštala..
antikvarne knjige su skuplje nego što možete u gradu da ih nađete...
to je bilo ranijih godina, ove god. nisam išao....bilo je i godina koje sam preskočio..

Poslednja izmena:
Kriterij je koliko postotak prosječne plaće ide na knjigu. I koje su vrste knjige.
Amerikanci su tu praktični: tvrdoukoričena knjiga može biti i 100 $, a u mekom uvezu ju dobijete za 10 $.
Kod njih su iznimno skupi udžbenici za visoke školei sl., no vrlo zanimljivi naslovi znaju biti jeftini u mekom uvezu.

Koliko sam gledao, plaće ovdje, u RH ,veće su oko dva puta, no knjige su puno skuplje.
Neka "kapitalna" djela su preskupa po svim kriterijima- npr. Rječnik LZ jest odeblja knjiga, no ipak
700 kuna- 11,000 dinara je previše.
Od "kapitalaca" sam pred godinu dana kupio za rođendanski poklon kolegi Barzunovo "Od osvita do dekadencije"
za 100 kuna, što je 1580 dinara, i ne previše za debeli tvrdoukoričeni kapitalac.

Koliko znam, najskuplje (u odnosu na plaću) knjige su u Izraelu, što se da razumjeti zbog male naklade-
novohebrejski govori manjina Izraelaca, pa su naklade oko 5,000 primjeraka max.
U Švedskoj, recimo, zemlji od 12 ili 13 milijuna stanovnika, bestseleri se prodaju i u 800,000 primjeraka, što
snižava cijenu.

Bitno je: cijena tipa knjige u odnosu na prosjek plaće.

Poslednja izmena:
Sajam knjiga nije realna slika stanja u našoj kulturi (čitanja).
Zna se kad su najveće gužve: na dan otvaranja, dan zatvaranja i u danu kada organizovano dolaze đaci. Od te mase ljudi, možda pola kupi knjigu. Deo posetilaca, takođe, čine novinari i gosti izdavača, koji dolaze da proslave otvaranje štanda, i koji ne kupuju knjige, niti ih čitaju. (Kad god pomislim na Sajam, setim se jednog novinara, zaduženog da napiše članak o dešavanjima na Sajmu, kome se provukao „lapsuz“ o „našem nobelovcu“ Dobrici Ćosiću.)
Raspored štandova zavisi isključivo od broja publikovanih izdanja izdavačke kuće tokom prethodne godine. Dakle, koliko god ta i.k. imala dobre naslove, neće dobiti dobru poziciju u hali bez 40-50 objavljenih knjiga u periodu od Sajma do Sajma. Biće joj dodeljen neki ćošak ispod stepenica dok će monopolističke izdavačke kuće, koje štancuju velike tiraže koječega, dobiti udarnu poziciju.
Ove godine bi trebalo da idem zbog nekih formalnosti, ali se još premišljam. Status slobodnih umetnika je ugrožen, jer nam Grad neredovno uplaćuje zdravstvenu zaštitu, te se sad vuče neka ogromna kamata zbog koje nam je uskraćena overa zdravstene knjižice. Niko iz ministarstva ni da zucne o tome, a kamoli da rešava. Ali rado otvaraju sajmove i busaju se u grudi kako su veliki pobornici kulture ... a nisu, čak, ni pobornici osnovnih ljudskih prava.

Mislio sam da ce na ovoj temi govoriti ljudi koji su bili i preporuciti standove gde su dobro prosli sa kupovinom, a ne da se raspravlja o stanju kulture u Srba. Dakle, molim ako je neko bio, jel moze nesto konkretnije o popustima na odredjenim standovima, da li ima neka preporuka i slicno. To sto je neka blogerka, kvazinovinarka, pevaljka ili starleta napisala knjigu, ne mora da znaci da moramo da je kupimo. Nije uslo u citanke, nije obavezna literatura.

Зашто? Па то и није књижевност, а видиш и ко јој је публика...
Много су опасније оне „звезде" које се мешају у књижевност...

Мислим да грешиш у тој процени. Књиге ,,звезда'' купују већ формиране личности (како год биле формиране).
Најопасније су пресавршенопрестрашне преглупости кад их читају деца.

Back