Šah na računaru

• Začetnik teme Začetnik teme Fakje
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ajde ti volis sah....ovo je tema za taktike i partije :D
Kačio sam u temi "Šta igrate trenutno", kao i bmaksimović. Ali smeta ljudima, mnogo spamujemo.
t98022.gif

Stvarno sta vas privlaci kod igre sah?
Razumem kao klinca, ali kad odrastete, ?
U sustini svaki program danas moze da vas pobedi.....zar nije tako...?
Šah jedini ima draž pobede. A kompove možeš da pobediš kad provališ algoritam :P
No to što kompovi igraju tako jako je dobro što možeš besplatno da treniraš da
postaneš majstor. Nekad je bila potrebna literatura i da ideš u šahovske škole,
sada samo igraš sa kompom :P

Dobro kao training tool, malo i kao za ostrenje...ali zar onda nije bolji onaj program koji ima vise sminke u odnosu na onaj koji je jaci?
Neko mi je predlozio na nekom sajtu za igranje, neki sahovski program, bas lep za ucenje, biras koje hoces otvaranje ili sta hoces da vezbas i onda ti lepo i ugodno razglaba kod svakog poteza sta bi kad bi varijantu.....ako hoces...

Kazem ovo zato sto sam prestao da igram sah kad sam poceo da stalno nailazim na protivnike koji igraju tesku igru , pa mi igra saha lici na foru ti probaj raznovrsno a mi cemo da se trudimo da u sto manje koraka to pretvorimo u sablon i prednost u zavrsnici...
Tako da igra Saha postaje igra levka, a ne igra gde se eksponencijalno siri broj mogucnosti, iako je teoretski to tako , prakticni igracki duh je ovo drugo...

Ali ne umanjujem vrednost cak ni psihickog momenta kod ljudi koji mogu sebe da nateraju da imaju motiva i na taj nacin.
Moj pristup je vise to mentalno igranje saha, tako sam i pobedjivao protivnike mahom...pronadjem im psihologiju i tu ih vrtim.Ili oni mene, ali ti je uzivanje.
Sto bi rekli ovi sada poznati teniseri i treneri iz Zvezde , trebao si da budes teniser razbio bi svakog.....Jaka ramena, zglobovi , ruke noge, a citas psiholoski protivnika a do tebe ne dolazi nista jer umes da ucinis sebe manjim od makova zrna..

Nije šah tako jednostavna igra. Tu postoje cake i cake, pravila i pravila. To što ti naučiš otvaranja, i naiđeš na nekoga ko igra skroz čudno otvaranje, nema veze, znaš principe šaha i time se vodiš, okupiraj cenar, kontroliši ga. Postoje šabloni koji su se pokazali najefikasnijim, ali nakon nekoliko poteza, sve je na tebi i beskrajnom broju mogućnosti.

Ma nije mi bitno sto igra dobar potez, rekoh , kad igramo razigrano , pa nije nista lose izgubiti a razigrano te spuca...Ali kad vidis da ti stalno vraca kao slivnik vodu ka sablonima, sto jeste najpametnije, ali je dosadno ...pocnu partije da se zavrsavaju u sredisnjici sa remijima, i onda imas od 30 partija 25 remija...dosadno...
Mislim meni dosadno , ne kazem da je velikim sahistima dosadno , oni znaju sve teorije pa im to dodje kao zanimljivo kao kad bi srednjoskolcu rekao ajd pronadji novi nacin za racun ortocentra...a bez sin i cos...
Ili u danasnje vreme , odigraj neku igru do 24og nivoa (ustvari ne znam da li danas postoje te igre kao one pticice sa video igara ili tetris ili mario,stalno sve tezi nivoi)...

Igram na lichess-u, najviše mi odgovara ta platforma, kao crni uglavnom igram Pircovu ili francusku odbranu, kao bijeli, klasika, zauzimanje centra, ako vidim da protivnik nije iskusan, kad izađe sa dva skakača probam da izvedem "fried liver attack", što je dosta bezobrazno s moje strane jer ni ja ne znam baš puno.:klap:

Back