Sadnice drveća u gradu

mario80

Buduća legenda
Poruka
46.604
Pošto poslednjih godina gradsko zelenilo samo seče i ništa novo ne sadi odlučili smo da malo pošumimo kako neki neimar nebi prisvojio parcelu i krenuo neku nakazu da gradi. Već smo jednom bili u sporu kada je parking servis sve hteo da ukrade. I pobedili smo krimose.

Naručio sam više sadnica breze, bora, jele, smreke, hrasta i posadio.

Sadnice hrasta su 1,5 metara visine ali mi koren ne uliva baš mnogo poverenja.

IMG_20230322_172554.jpg

U planu je i nabavka jedno 5 čempresa koji rastu 30-50 metara. Tu je i naravno pregovor da jkp zelenilo to sve ne počupa i zalivanje sadnica.

Dalje zamislio sam i da bušim dvorište/parking kako bih posadio drveće i smanjio u budućnosti jezivo usijavanje betona i asvalta. To će biti malo ozbiljniji projekat kako pregovarati i sa komšijskim upravnicima i naravno ispratiti sve instalacije tj infrastrukturu kanalizaciju toplovod, struju, tel.

I na kraju vratio ptičice :)

Pošto poslednjih godina gradsko zelenilo samo seče i ništa novo ne sadi odlučili smo da malo pošumimo kako neki neimar nebi prisvojio parcelu i krenuo neku nakazu da gradi. Već smo jednom bili u sporu kada je parking servis sve hteo da ukrade. I pobedili smo krimose.

Naručio sam više sadnica breze, bora, jele, smreke, hrasta i posadio.

Sadnice hrasta su 1,5 metara visine ali mi koren ne uliva baš mnogo poverenja.

Pogledajte prilog 1315418

U planu je i nabavka jedno 5 čempresa koji rastu 30-50 metara. Tu je i naravno pregovor da jkp zelenilo to sve ne počupa i zalivanje sadnica.

Dalje zamislio sam i da bušim dvorište/parking kako bih posadio drveće i smanjio u budućnosti jezivo usijavanje betona i asvalta. To će biti malo ozbiljniji projekat kako pregovarati i sa komšijskim upravnicima i naravno ispratiti sve instalacije tj infrastrukturu kanalizaciju toplovod, struju, tel.

I na kraju vratio ptičice :)
Cempresi si prelepi, cesto stanem i posmatram ih kad ih vidim negde na ulici.
Podrska za ideju Mario! :)

Da se ja nešto pitam, svaki investitor bi oko zgrade trebao da posadi i kultiviše zemljište.
Obično na onim renderima i prikažu neko zelenilo, ali na kraju sve zaliju betonom.

Od svoje prve plate, oko kuće sam posadio 10 sadnica javora. Bile su povelike -oko 2 metra i cijena jedne je bila 46 eura. Skoro 500 eura sam dao za obično drveće, prutiće :D
Svi su mi govorili da sam lud, a moj rezon je bio sledeći - bolje da te pare uložim u nešto što će da traje i ukrasi kuću i imanje, nego da kupim mobilni ili neku sličnu glupost.

Uglavnom, volim drveće, kultivisana imanja. Ljepše mi je vidjet skromniju kuću sa lijepim dvorištem nego neko neku vilu sa betonom okolo.
A da je sreće pa da se svuda gradjani organizuju i sade. Nijesu to neke velike pare, a uz dobru organizaciju, mogla bi da bude fina priča

Inače je bilo gradsko zelenilo i preoralo jedan deo i zasadilo englesku travicu. Ovaj drugi deo nisu hteli ni da pipnu gde su sadnice uredno okopane i označene pa su jedva pristali da pokose barem. Odjednom je krenulo takmičenje hahaha :lol:

Sve lepo napreduje sem jednog hrasta sa gornje fotke, ovo ostalo je krenulo i izbacilo listiće. Svaku sadnicu predveče zalijem sa po 2 litara vode. Valjda sve bude ok.

Gradsko zelenilo se isto aktiviralo kada je videlo da neko nešto radi, okopali i posadili živu ogradu. Nisam mogao da verujem svojim očima :lol:

E sad ko će to da zaliva?!??

Divna je bila i interakcija sa stanovništvom ljudi su prilazili i pitali šta sadimo i uglavnom bili srećni i veseli. Ne verujem da ćemo mi baš uživati u hladovini ovih stabala ali deca i unuci hoće :)
Треба видети које врсте најбрже расту. Баш размишљам које дрво да купим а које ће у року од неколико година највише порасти.

To je sumanuto sobzirom na dugovečnost stabala i opet se ponešto osuši.

Čuj najbrže raste, mnogo gledaš trke formule 1 :D

Pred praznike sam sve dobro zalio a juče bila i jaka kiša.

Još jedino jedan hrast nije krenuo sve ostalo onako, jele dobile zelene vrhove ko čiode. Bor izgleda neće ni u bg ni u vikendici....

To je sumanuto sobzirom na dugovečnost stabala i opet se ponešto osuši.

Čuj najbrže raste, mnogo gledaš trke formule 1 :D

Pred praznike sam sve dobro zalio a juče bila i jaka kiša.

Još jedino jedan hrast nije krenuo sve ostalo onako, jele dobile zelene vrhove ko čiode. Bor izgleda neće ni u bg ni u vikendici....
Па имаш врста које брже расту и које досегну солидну висину, док неке расту споро, не буду ни високе. Испред зграде имам дрво које је веће од суседног које је раније посађено.

Sadi brezu i topolu ali one traže vodu i dosta brzo rastu.

To sa rastom ima veze dal je drvo bliže nekom izvoru vlage, da vidiš kako džiklja pored česme ili septičke.

U svakom slučaju sve to raste i ostaje našim pokoljenjima u nasledstvo da čuvaju i paze.

Back