САД санкционисале Додикове сараднике због неуставног Дана РС-а

комшија

Stara legenda
Poruka
90.727

1710373091527.png

SAD sankcionisale Dodikove saradnike zbog neustavnog Dana RSZvaničnici Republike Srpske posmatraju paradu povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara 2024. (Foto: AP/Radivoje Pavičić)

Zvaničnici Republike Srpske posmatraju paradu povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara 2024.

13 mart, 2024


VAŠINGTON — Odsjek za kontrolu strane imovine (OFAC), Sekretarijata za finansije SAD, sankcionisao je u srijedu troje zvaničnika bosanskoherecgovačkog entiteta Republika Srpska (RS), navodeći kao obrazloženje da su podrivali mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini (BiH): Branislava Okuku, Srebrenku Golić i Jelenu Pajić Baštinac.

U saopštenju Sekretarijata se navodi da su oni “organizovali i izvršili obilježavanje ’Dana Republike Srpske’ 9. Januara 2024., što je aktivnost koja je u BiH proglašena za neustavnu”, čime su “pomogli naporima (Milorada) Dodika da podriva Dejtonski mirovni sporazum, te autoritet Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika”.

SAD su duboko zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja potkopavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dvije ključne institucije koje su bile neophodne za mir i stabilnost u regionu”, izjavio je podsekretar za terorizam i obavještajne finansije, Brajan Nelson. “Nastavićemo držati odgovornim one koji žele posijati podjele kako bi ostvarili svoje političke ciljeve na štetu naroda BiH.”


Za Branislava Okuku se u obrazloženju sankcija navodi da je „dio neformalne grupe uticajnih Dodikovih savjetnika koji su imali srpske nacionalističke i proruske simpatije, podržavali nezavisnost RS, te se fokusirali na planiranje prenosa nadležnosti sa institucija BiH na institucije RS“.

Dodaje se da je bio blisko umiješan u planiranje i obilježavanje Dana RS, te odgovoran za povećanje broja prisutnih na proslavama. Takođe, navedeno je da je organizovao proteste na granici između dva entiteta u BiH u jesen 2023. pod nazivom „granica postoji“, da je sa Dodikom sarađivao na planu o povlačenju svih Bosanskih Srba iz državnih institucija na jedan dan, dok je sa Dodikovim saradnicima radio na planu o otporu svakom pokušaju hapšenja Dodika, ukoliko on bude osuđen.

Prema navodima Sekretarijata, Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka Predsjednika RS – Dodika – skupa je sa Okukom organizovala proslavu događaja povodom Dana RS i bila zadužena za to da broj prisutnih bude što veći, te je „javno zanemarila upozorenja i presude Visokog predstavnika da obilježavanje Dana RS predstavlja rizik za Dejtonski mirovni sporazum“.

Kao predsjedavajuća Narodne skupštine RS i dugogodišnja političarka Dodikove stranke SNSD, Srebrenka Golić se 27. novembra srela sa Okukom, Baštinac i drugim osobama „kako bi osnovala organizacioni odbor za Dan RS – čiji je bila član – te da bi usvojila raspored događaja za proslave oko 9. januara“, nakon čega je kao javna zvaničnica „aktivno učestvovala u proslavama Dana RS“, navodi se u saopštenju Sekretarijata.

Ustavni sud BiH proglasio je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavnim, navodeći da prioritet daje samo Srbima, što narušava ustavnu obavezu nediskriminacije. Visoki prestavnik u BiH podržao je takvu odluku.

U saopštenju Stejt departmenta povodom današnjih sankcija je navedeno da su sankcionisani podržali nastojanja Dodika da podriva teritorijalni integritet, mir i stabilnost BiH.

Ta aktivnost predstavlja najnoviji Dodikov napor da podriva Dejtonski mirovni sporazum, Ustavni sud Bosne i Hercegovine i autoritet visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja značajan rizik za regionalni mir i stabilnost”, naveo je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je dodao da SAD osuđuju napore čija je svrha podrivanje regionalnog mira i normi na Zapadnom Balkanu:

Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH su od suštinskog značaja za mir i stabilnost u zemlji, a mi ćemo nastaviti da namećemo posledice onima koji nastoje da podrivaju vlasti zemlje”.

Između ostalog, sankcionisanim zvaničnicima je zabranjen ulazak u SAD, a blokirana su im sva imovina i finansijski interesi koje eventualno imaju u Americi, kao i transakcije sa američkim državljanima i biznisima.

Sankcije su izrečene na osnovu izvršne naredbe „EO 14033“, koja kao razloge navodi korupciju, te ugrožavanje mira i stabilnosti, kojom je predsjednik SAD Džo Bajden u junu 2021. godine proširio ovlašćenja za sankcionisanje na Zapadnom Balkanu.

Upravo je Dodik bio prvi zvaničnik iz BiH sankcionisan na osnovu te izvršne naredbe, u januaru 2022., a kao razlozi su navedeni podrivanje državnih institucija i rad na kreiranju paralelnih institucija u RS, koruptivne aktivnosti, te etno-nacionalistička retorika koja izaziva podjele.

Sekretarijat za finansije prvi put je sankcionisao Dodika još 2017, zbog opstrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U oktobru 2023. Sekretarijat je sankcionisao Dodikovu djecu - Igora i Goricu Dodik, dok su u julu te godine sankcionsani Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne Skupštine RS, Radovan Višković, predsjednika Vlade RS i Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

link


Па зар то није фантастично?! Ово је за нас Србијанце радосна вест, јер руководство мањег босанско-херцеговачког ентитета забија нож у леђа Србији. God bless America!!
 

1710384216395.png

JASNA PORUKA STATE DEPARTMENTA NAKON NOVIH SANKCIJA DODIKOVIM SARADNICIMA: "Osuđujemo nastojanja da se potkopa mir i stabilnost na zapadnom Balkanu"


"Osuđujemo nastojanja da se potkopa mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Sankcioniramo tri osobe koje su omogućile neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, nastojanje predsjednika RS Dodika da potkopa ustavni poredak Bosne i Hercegovine", poručio je Miller.

1710384230016.png


Prije 5h

Glasnogovornik američkog State Departmanta Matthew Miller oglasio se na Twitteru nakon što su objavljene nove sankcije saradnicima Milorada Dodika zbog organizovanja obilježavanja neustavnog Dana RS-a.

"Osuđujemo nastojanja da se potkopa mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Sankcioniramo tri osobe koje su omogućile neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, nastojanje predsjednika RS Dodika da potkopa ustavni poredak Bosne i Hercegovine", poručio je Miller.

Na listu sankcija stavljeni su Branislav Okuka koji je bio blisko uključen u planiranje i provođenje Dana RS-a, Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS-a i Srebrenka Golić, dugogodišnja političarka iz SNSD-a i predsjednica Vijeća naroda RS-a.


Branislav Okuka je u reakciji poručio da mu je čast da se nađe na crnoj listi, dok je Pajić Baštinac kazala da sankcije pokazuju namjeru američke administracije da sve što se radipozitivno na putu ka EU i uopšte napretku Bosne i Hercegovine obija se o glavu Republici Srpskoj.
 
Sad malo Vučića i njegove "saradnike", čitaj kriminalce. :ceka:
Доћи ће и Чипуљчанин односно његов бата на ред, само нека уместо што ће подржи Резолуцију Уједињених нација о геноциду у Сребреници, Чипуљчанин подржи Додига у његовим плановима о сецесеји мањег босанско-херцеговачког ентитета, макар та подршка била и само усмена.
 
Poslednja izmena:
Па зар то није фантастично?! Ово је за нас Србијанце радосна вест, јер руководство мањег босанско-херцеговачког ентитета забија нож у леђа Србији. God bless America!!
Тако битну вест и дешавање покушавају да дистрактују организованим линчом Грухоњића.
Сад би да растргну Динка, а РС пред колапсом. И то МИРНОДОПСКИМ
 

1712124258709.png

ODLAZE, JEDAN, PO JEDAN: Zbog ovoga je Milorad Dodik jučer bio bijesan na Sanju Vulić i sve oko sebe, pričao besmislice i vrijeđao novinare…


Režim je u terminalnoj fazi raspadanja i pitanje je dana kada će prenapregnuti balon da pukne i uruši se kao kula od karata.


mile_45.jpg


Prije 2h

U Banjoj Luci je jučer održan sastanak vladajućih čiji je domaćin bio predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, a koji je imao za cilj da pokaže kako u vladajućoj koaliciji navodno postoji jedinstvo, kako je ustvrdio Milorad Dodik, ali je javnosti poslana upravo suprotna poruka! Na sastanku nije bilo „koalicionih partnera“ i „lidera“ Gorana Selaka, Nenada Nešića i Dragana Čavića, predsjednika SPS-a, DNS-a i NDP-a, bolje reći ostataka stranaka, a u politici ništa nije slučajno!

Zanimljivo da je ova trojica „lidera“ nisu govorili na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i nisu iskoristili priliku da se javnosti obrate sa svečane govornice! Više je nego očigledno da su sve dublje pukotine unutar vladajuće koalicije i da se polako otkazuje poslušnost nervoznom Dodiku, koji je izgubio konce, što je pokazao i jučer na konferenciji za novinare nakon sastanka svojim nepovezanim mislima, besmislicama o zabrani dolaska Bidenu u Republiku Srpsku, homoseksualcima u Holandiji, direktivama režimskim medijima šta treba da rade te neprimjerenim istupom, uvredama i napadom na novinara, poručio je zastupnik u NSRS-u Nebojša Vukanović.

Čavić je politički mrtvac, potpuno je nevažan jer njegova stranka postoji samo na papiru, na njenom čelu je formalno Bojan Šapurić i teško da mogu imati nekoliko odbornika, ali su Selak i Nešić, pod potpunom kontrolom Beograda. Svaki važan potez povlače nakon konsultacija na Banjici, gdje je sjedište Službe, i veoma je zanimljivo pratiti njihovo ponašanje jer su vrlo obaviješteni, pod kontrolom obavještajnih službi i njihov izostanak nije slučajan. Očito da su spakovali kofere, spremaju se da napuste brod koji tone, čekajući mig kada da krenu, tvrdi Vukanović.


1712124331002.png


Dodik je svoj bijes danas iskalio javno i na Sanji Vulić, zbog izjave da će poslanici SNSD-a odvajati dio plate za Željku Cvijanović, što nije u skladu sa direktivom da se ne smije više govoriti o sankcijama, jer ta tema mjesecima izaziva nesanicu. Unutar vlasti kulja kao u grotlu, sistem puca na sve strane, novaca ponestaje, a bez njih se ne može jer nakaradni sistem sa gomilom ulizica troši ogromne svote svakodnevno, a svima je jasno da je režim u terminalnoj fazi raspadanja i pitanje je dana kada će prenapregnuti balon da pukne i uruši se kao kula od karata.
 
Koliko vidim, Dodik uspešno vodi politiku zameranja zapadu, gotovo imaš utisak da sve radi namerno i proračunato u cilju što veće tenzije. Slobina škola faktora stabilnosti ;)
Буквално. Додиго ломи Српску у миру.
Пиша уз ветар, баца со у очи, русјачи и изазива Запад без смисленог разлога.
И сад, кад су добили шамарчине , кмече методом "Голорука Нејач"
 

1712142646010.png

"SB" U POSJEDU DOKUMENTA: Čavara u panici - nijedna banka mu ne želi otvoriti račun, ne može primiti plaću


Među onima koji su počeli osjećati posljedice američkih sankcija je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara koji je pisao Vijeću ministara BiH žaleći se na to da mu je zatvoren račun u jednoj banci, nakon čega ga je otvorio u drugoj, ali i ta banka mu je saopštila kako će mu račun biti zatvoren.


marinko_chavara__1.jpg


Prije 45 min

Nakon što je iz Sjedinjenih Američkih Država nedavno stiglo upozorenje da bi i banke mogle biti sankcionisane zbog osoba na "crnoj listi", banke u Bosni i Hercegovini počele su sa blokadama računa, a mnogi političari sa liste su i sami gasili svoje račune u bankama.

Stoga su osobe koje primaju plaću iz državnog budžeta u problemima, jer nemaju mogućnost primanja plaće putem pošte zbog toga što zakon ne propisuje da Ministarstvo finansija i trezora BiH plaće uplaćuje na račune u pošti.

Među onima koji su među prvima počeli osjećati posljedice američkih sankcija je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara koji je pisao Parlamentarnoj skupštini BiH žaleći se na to da mu je zatvoren račun u jednoj banci, nakon čega ga je otvorio u drugoj, ali i ta banka mu je saopštila kako će mu račun biti zatvoren.

"Pokušao sam riješiti novonastali problem kontaktirajući druge poslovne banke, ali nijedna banka mi ne želi otvoriti račun", navodi Čavara u svom obraćanju, u kojem se žali da su mu ugrožena ljudska prava.

"Slobodna Bosna" došla je u posjed dokumenta kojeg je Čavara pisao Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine:viber_slika_2024-04-03_10-16-40-827.jpg
viber_slika_2024-04-03_10-16-40-865.jpg


Podsjetimo, u skladu s Izvršnom uredbom 14033, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Držva (SAD) 2022. godine na listu je uvrstio dvije osobe iz Bosne i Hercegovine.
Bio je to treći set mjera koje OFAC poduzeo u skladu s ovom uredbom, a mjere su usmjerene protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koji su ugrozili stabilnost regiona podrivajući Daytonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije.
Navedeno je kako kriza vlasti u BiH zahtijeva ozbiljan odgovor.
"Danas su Sjedinjene Američke Države poduzele mjere protiv Marinka Čavare i Alena Šeranića zbog njihovih postupaka koji potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije BiH", navedeno je tada u saopćenju Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Dodano je kako njihove destabilizirajuće aktivnosti ometaju budućnost koju je BiH odabrala u euroatlantskoj zajednici naroda i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal.

"Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve svoje ovlasti kako bi pozvali na odgovornost sve one koji potkopavaju Dayton i demokraciju u BiH", navedeno je u saopćenju.

"Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski sporazum, Zaključke Konferencije Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove", navedeno je u saopćenju Ambasade.

Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

(SB)
 

1712296374833.png

OČAJ U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: „Čavarin slučaj preispitati, a pod američkim sankcijama bi po istom kriteriju trebali završiti i oni koji blokiraju…“


Od opozicije iz Republike Srpske može se čuti kako su ovo prilično opasne stvari, ali i da su pojedinci vjerojatno svojim ponašanjem to i zaslužili.

politologglc.jpg

BRANIMIR GALIĆ

Prije 20 min

Američke sankcije izazvale su ozbiljne posljedice prema pojedinim političarima i kompanijama koje su se našle na njihovoj "Crnoj listi". Naime, banke koje posluju u Bosni i Hercegovini počele su im zatvarati tekuće račune, zbog čega ostaju bez mjesečnih primanja. Sankcionirani političari i njihovi stranačke kolege navode kako se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava.

Na američkoj "crnoj listi" OAFC iz BiH se ukupno našlo 47 osoba i kompanija. Među njima je najveći broj političara i poduzetnika iz Republike Srpske, a ima i onih iz Federacije koji su poput Fadila Novalića osuđeni za koruptivna djela ili drugih koji su osumnjičeni za financiranje i poticanje terorizma. Sankcije prije svega podrazumijevaju zabranu dolaska u SAD te korištenje bilo kakve imovine u toj zemlji.

Međutim, s obzirom na moć i značaj koju ova zemlja ima posljedice su počele odražavati i na korištenje tekućih računa u BiH. Banke su počele otkazivati suradnju, a posebno oštre reakcije dolaze iz SNSD-a.

Od opozicije iz Republike Srpske može se čuti kako su ovo prilično opasne stvari, ali i da su pojedinci vjerojatno svojim ponašanjem to i zaslužili.

A da se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava, bez obzira o kojem političaru je riječ smatra novinar i politolog Branimir Galić, inače blizak Čovićevom HDZ-u.

"SAD se stavljaju u poziciju hegemona i globalnog policajca i temeljem svoje moći koju posjeduje uređuju odnose u pojedinim državama. Trebalo bi možda upitati američku administraciju zašto više i podrobnije ne surađuju s institucijama u BiH ako imaju dokaze za sve ono što tvrde", rekao je Galić za stranačku RTV HB.

Posebno je zanimljiv slučaj Marinka Čavare, koji je završio na crnoj listi zbog blokade izbora sudaca u Ustavnom sudu Federacije te imenovanja Vlade Federacije u prethodnom mandatu, oko čega su se okolnosti u međuvremenu promijenile. Čavara se nedavno za pomoć obratio i Vijeću ministara BiH u kojemu navodi da su mu dvije banke otkazale suradnju.

Galić navodi kako bi se konkretno Čavarin slučaj mogao preispitati, a pod američkim sankcijama bi po istom kriteriju, prema Galiću, trebali završiti i oni koji blokiraju izbor nedostajućih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Moguće je da bi američke sankcije mogle izazvati dodatne posljedice prema ljudima s liste, a prema neslužbenim informacijama osim blokade računa pojedincima je onemogućena i registracija osobnih automobila.
 
1712296687106.png
UZALUD VAM TRUD CRNOLISTAŠI: Centralna banka neće kontra SAD-a


"Narednih sedmica biti riješeno pitanje banke koja će raditi unutrašnje platne transakcije. I time će biti omogućeno pravnim i fizičkim licima u Srpskoj da mogu da vrše platni promet", izjavio je Dodik.

dodik-centralna.jpg


Prije 9h

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je najavio da će u narednim sedmicama naći rješenje za ukinute bankovne račune za sankcionisane političare u ovom entitetu. Naime, banke su pod pritiskom američkih sankcija odlučile blokirate odnosno ukinuti bankovne račune osobama sa crne liste SAD.

"Narednih sedmica biti riješeno pitanje banke koja će raditi unutrašnje platne transakcije. I time će biti omogućeno pravnim i fizičkim licima u Srpskoj da mogu da vrše platni promet", izjavio je Dodik.

I, po njemu, SAD tu ništa neće moći uraditi.

U međuvremenu se pojavila informacija da bi mu pomoć u tome mogla pružiti Centralna banka BiH. Naime, Deutsche Welle je obavio da će krovna finansijska institucija BiH dati instrukciju bankama kako da se ponašaju.

"Centralna banka BiH zajedno sa komercijalnim bankama sprema instrukciju prema kojoj će se definisati isplata ličnog dohotka, saznaje DW", piše ovaj medij.

Međutim, to bi stvorilo probleme i za samu Centralnu banku, jer sankcije SAD nedozvoljavaju bilo kakvu saradnju sa crnolistašima.

Iz ove institucije je nezvanično demantirano da će se oni uključiti u ovaj problem. Kako nam je rečeno, Centralna banka niti ima nadležnost niti ima namjeru da se uključuje u ovaj problem jer se ovdje radi o odnosu između 'klijenta i banke', a da instrukcije bankama mogu davati samo entitetske agencije za bankarstvo.

Kako će Dodik riješiti problem, za sada nije jasno, posebno je pitanje ko će na sebe preuzeti odgovornost i riskirati sankcije kako bi omogućio crnolistašima ono što im je po sankcijama ukinuto.
 

Back
Top