Valja, da odeš i odradiš taman toliko godina da stekneš prava na stranu penziju.Ali da te pare posle trošiš kod nas, jer je ipak dosta toga jeftinije, uopšteno gledano, jeftiniji je život.Mada, već par godina ni na tom čuvenom zapadu nije kao što je ranije bilo.Oni što su otišli preko pre nekih 40-60 godina, za njih nema brige.Drugo su ovi što idu trbuhom za kruhom zadnjih desetak godina, sad su svi uslovi drugačiji i teži nego pre par decenija.I naravno, ne vredi da ideš sam ako je neka obična građevina u pitanju, slabo ćeš uštedeti.Jedino ako idu i muž i žena, i oboje rade, pa još i nekako.Ovi sa nekim ozbiljnim diplomama koji već imaju bar nešto stečenog iskustva, ti uvek dobro prolaze.Ovi naslovi sa nekim likušama što kukaju da preko nemaju sa kim da kafenišu, te nisu ni za ovde a kamoli za preko.Preko se ne ide da bi kafenisali nego da se radi i zaradi.Kafeniši kad zaradiš za penziju pa se vratiš u svoju selendru, imaćeš dovoljno vremena.Preko si i sa najbližim komšijom samo na dobar dan i doviđenja, tamo se ni švabe međusobno ne poznaju niti se druže, a kamoli sa našim gastosima.Takav im je mentalitet i to je to.Ili im se prilagodiš i trpiš bar dok si tamo, ili nemoj ni ići ako misliš da ćeš tamo lako zaraditi nešto a da pritom kafenišeš sa nekom komšinicom do podne.Bio sam onomad davno u gostima, video sam kako žive i kako razmišljaju.Ništa nije kao kod nas.Svi su hladni i na distanci, ćute i rade.Čak imaju vremena i za neke beznačajne gluposti koje im uopšte u životu neće trebati, ali to je nebitno.Jesu skoro svi u nekim kreditima, ali bar ne moraju da se cimaju da li će sutra dobiti otkaz jer nisu stranački podobni, ili nešto u tom fazonu.Kad-tad će sve to da otplate i onda su mirni i imaju nešto svoje.Možemo samo da im zavidimo, ali od zavisti nema vajde.Naš mentalitet nije stvoren za zapad, odvikli su nas i oni pre a i ovi sadašnji.Nije nam to urođeno.Preko ne funcioniše ono naše "lako ćemo".Tamo mora da se radi, a pritom i može da se zaradi.Ovde zarađuju samo botovi i podguzne muve ako su u pravoj stranci.Ovde mislim na sasvim običan narod koji nema neku podlogu ni mogućnosti ili sposobnosti da iz ničega stvore nešto.Lekari, programeri, oni će se uvek snaći i imati solidnu zaradu i kod nas, a kamoli preko.Kod nas bez mita i korupcije, kao i stranačke podobnosti ne vredi ti nikakva diploma.A to se neće iskoreniti ovde još 1.000 godina uz ovaj naš mentalitet.