Sabirni centar

Iiiiii???Jel si provalila o cemu se radi....Vidis mi se ovde natezali na celoj temi da provalimo ali tesko...Sta ti mislis???

citala sam temu od pocetka i mislim da ste svi na pravom putu da otkrijete srz problema :)
ne znam kako bih mogla da dopunim dosadasnje proucavanje filma, posto ne znam sta bih mogla da kazem, a da vec nije receno...
/: damn..

citala sam temu od pocetka i mislim da ste svi na pravom putu da otkrijete srz problema :)
ne znam kako bih mogla da dopunim dosadasnje proucavanje filma, posto ne znam sta bih mogla da kazem, a da vec nije receno...
/: damn..

Pa ono jeste svasta je ovde receno odprilike se zna na sta se misli ali opet nista konkretno,tj niko da se javi i da lepo sve slozi u jednu celinu sa nekim svojim dopunama koje ce da povezu delove filma.......uglavnom bitno da smo otkrili da je reziser nekim scenama doprineo sarkazmu kroz raznorazne metafore,na film i treba da se gleda na taj nacin,kroz metaforu......

Opet cu reci postoje i takvi filmovi,koji su vise stilska figura nego realna radnja....
Najocigledniji film po tom pitanju je meni Cache ili Skriveno - francuski film......U celom filmu ne moze da se provali ko glavne likove snima kamerom i salje im vhs kasete,kad ono izgleda da je to umetnicki sarkazam rezisera i kroz to prikazuje metaforu kolektivne grize savesti Francuza zbog ubijanja Alziraca.......

Mi sad postavljamo predstavu Sabirni centar...
Školska trupa, naravno, tako da ne očekujem neki spektakl.
Ali će scenografija i kostimi biti savršeni, radili smo na tome više od dve godine.

Kako je bilo?????Jel bilo uopste????Jel si na osnovu predstave zakljucila nesto novo o filmu????Tj jel ti bilo jasnije sad o cemu se konkretno radi u filmu????Uh ja ne bih mogao da glumim to bas mi je morbidno....:neutral:

"Stari arheolog pronalazi rimsku nadgrobnu ploču za kojom je tragao čitavog života. Ona pokriva prolaz s „ovog“ na „onaj“ svet. Pri pokušaju da je pomakne profesor doživljava srčani udar i ubrzo umre. Ali, mrtav samo za okolinu, on se u stvari nalazi u nekoj vrsti stanja „između života i smrti“. Kako je i živ i mrtav u isto vreme, uspostavlja vezu između živih i mrtvih, pa mrtvi, vođeni željom da vide svoje rođake, kreću prolazom koji je profesor otkrio ispod rimske nadgrobne ploče, u susret svojim voljenim na „ovom“ svetu. Ali, svet živih nije onakav kakvim su ga zamišljali"

Nemi je ovo jedan od boljih domacih filmova.I radnja i glumci i vrhunska muzika sa Anicom Dobrom!!!!!!
Kao mali sam gledao ovaj film i on mi je ostao urezan u pamcenje na neki cudan nacin!!!!
I svaki put kad ga gledam prodje me neka jeza......
Kako ste vi doziveli ovaj film?
Sta mislite o njemu?
Sta vas je najvise zaintrigiralo u njemu?

Meni nikako nije jasna ona scena gde su mrtvi.Sta je ono Raj,pakao ,cistiliste,il su oni tamo zalutali...........
Kao kad covek umre ode na to mesto.A gde su ostali ljudi iz celog sveta????Onde ih ima samo oko 30 i sve maltene Srbi.A ono ona trojica kad se vracali medju zive pa kad prolaze kroz one hodnike i zgrade jel su se to vracali kroz vreme ili su prolazili kroz pakao jer se mogu videti raznorazne scene i likovi iz ljudske istorije.....tipa Isus Hrist,Gavrilo Princip,Hitler,Krstasi pa i onaj lik sto mu ptica kljuca utrobu i slicni????
Kladim se da to nije bezveze i da to ima neko simbolicko znacenje....
Mozda 9 krugova pakla po Danteu???

Da cujem vasa misljenja??????

Slicno bih i ja opisao taj film iz jednog razloga gledao sam ga ka mali i tako ostavlja u par scena vrlo jeziv osjecaj.
Sada naravno kada ga gledam ima sasvim jedan drugi karakter vise su mi smijesne neke reakcije pojedinh likova njihovi dijalozi i td....

Sto se tice cistilista te ne neki medju prostor gde idu sv eone duse ( inace taj pojam cistilista su uveli Katolici da bi mogli da opravdaju svoju naplatu iskupljenja grehova)
U samom filmu to je kompilacija i malo biblijskog prikaza raja , malo danteevog pakla i td...
ZAsto samo 30 ? Vrlo jednostavno tih 30 ljudi su imali svrhu da predstave to mijesto onakvim kakvim ga dozivljavas a i zbog toga sto je akcenat bacen na glavne aktere ( sve ostalo sluzi da bi njihova prica bilo sto jasnija) U neku ruku to cistiliste i sprdnja jer se tamo susrecu otac i sin( ili dva brata nisam siguran ) koji su bili na razlicitim stranama pa ima i komicnih situacija.Mislim da je to u neku ruku i zbog samog vremena kada je taj film sniman i zbog sistema u kome je sniman .

јуче сам гледао и одушевљен сам! :D
омиљена сцена ми је кад је Раде на граници овог и оног света, кад га Бата брија, цела та сцена, (не знам шта ми је никако не могу да га обријам :D ), посмртни говор Николића, саучешће итд, паралела оног и овог света.
Сцене на оном свету су посебно добре, а и по мало језиве.
Занимљиво како људи на оном свету се понашају, шта размишљају, шта им недостаје, смета, шта би променили, да ли би се вратили и зашто...
а друга прича је какви су за то време људи на овом нашем свету....
Такође крај је феноменалан. Не знам да ли Аница оно пева или је убачено :)

последња сцена...

Poslednja izmena:
Kada mi neko spomene cisitliste,uvek se setim Kolina Farela u In Bruges -

Ken: [looking at a surreal Bosch painting] It's Judgment Day, you know?
Ray: No. What's that then?
Ken: Well, it's, you know, the final day on Earth, when mankind will be judged for the crimes they've committed and that.
Ray: Oh. And see who gets into heaven and who gets into hell and all that.
Ken: Yeah. And what's the other place?
Ray: Purgatory.
Ken: Purgatory... what's that?
Ray: Purgatory's kind of like the in-betweeny one. You weren't really shit, but you weren't all that great either. Like Tottenham. [pause]
Ray: Do you believe in all that stuff, Ken?
Ken: About Tottenham?

HohoHaha ...

Cao ljudi nema vas na ovoj temi........Nema ni mene ali sad sam se vratio....:D

Evo za sve koji nisu gledali evo projekcije:

Odgledajte pa javite vase utiske i napisite da li ste razumeli i kako ste razumeli film

Pocinjemo,pazite se bas je jezivo evo i meni se koza najezila od uvodne muzike sa ovog prvog klipa koji upravo postavljam

Poslednja izmena:
Folm je izuzetno tuzan i jeziv....Ali opet komentari su toliko smesni i idiotski da mi dosje da se smejem naglas...Jel primetio ovo neko????Ovo bre kao neki crni humor....Kao da film nije horor-jeza-zastrasivanje nego komedija....A opet nije mi ni komedija jer je izuzetno jeziv i pomalo grozan i mucan.......

Koje su vam omiljene replike u filmu????Ima ih milion...

Evo ja sad gledam cetvrti klip i na kraju kaze onaj vojnik " SVEMIRSKI BROD,SVEMIRSKI BROD,LJUDI SVEMIRSKI BROD,EJ.SVEMIRSKI BROD.....
- Vidimo bre sta se deres",rece njegov sin koji je inace stariji od njega (od svoh oca) :hahaha:

Ima jedna manjkavost u vasem misljenju da oni postoje na onom svetu jer na ovom postoji savesti griza kod zivih u vezi njih a to je- onaj pijanac i lutalica,sin od onog partizana koga brat nije hteo da primi kod sebe kad ga Nemci trazili.
Moje misljenje da reditelj nije bas toliko detaljisao,da su onih 30ak mrtvih samo simbolika onog sveta i da je poruka filma da smo na ovom svetu mi dosta sebicni da pogotovo kad umre neko ko nas je upozoravao opominjao mozemo slobodno da nastavimo po svom a na njega vrlo brzo kad ga vec nema zaboravimo...

Back