Са свима исто

Ja menjam ton ne prema statusu, nego godinama. Tipa sad dođem na trafiku i ako radi stariji čovek/žena, njima poslovično persiram, pozdravim sa "dobar dan". Vršnjacima i mlađima ne persiram i uvek ih pozdravim sa "ćao". Nekad oni meni persiraju, što bi trebao da bude signal da bih trebao da im uzvratim isto, ali ne mogu. Nekako mi neprirodno. :lol:

Ovako i ja, samo kad vidim da bi neko radije prešao na formalno vi, počnem da se saplićem, čas vi, čas ti, muka živa, ali obično opet prevagne ti. Izvinim se, kažem zbog godina blokada i nastavim dalje na ti mirne savesti.

У старом стану имала сам комшију, мало старијег од мене, са њим сам се увек саплитала са тим ВИ или ТИ.

И он се, сирома', мучио, тачно се видело да га мука ухвати кад ме угледа.

Persiram rođenoj tetki. Samo njoj od sve moje rodbine. Tako se to nametnulo od početka, ne zbog njene titule, ne zbog njenih izuzetnih ljudskih kvaliteta, (a poseduje i jedno i drugo), već zbog otuđenosti, retkih susreta u našim životima. Nikada mi nije rekla: Nemoj mi persirati, rod smo.
Ne smeta ni meni, ni njoj.

E, sada, dešava se da neko i ovo izgovori ili napiše: Dragi gospodine/gospođo, Vi ste obična neznalica.

Ponekad osetim baš jaku potrebu da se nekom forumašu obratim sa Vi. Tumačim da je to posledica njegovog pisanja koje ostavlja dubok utisak na mene. Profesija i titula me uopšte ne zanima u tom trenutku.

Komuniciram formalno tamo gdje treba i ako volim da sam na ti sa ljudima, pogotovo ako smo istog uzrasta :mrgreen:

Nemam 5 licnosti i ova jedna je skoro pa isto svima na uvidjaju, kakva sam u krugu porodice takva sam i u kafani, na poslu, trgovini, hobby aktivitetima isl.

Mozda da se pocnem mjenjati :think: mozda se pocnem ulizivati autoritetima, biti bimbo u kafani, majka u kuci itd... mozda .. :think:

Ima u tome istine.
Ali je moguce "fukari" zaci iza ledja i videti samo malog uplasenog zabrinutog coveka. Potreban je trud, ali ko nauci da drugome pronadje ljudsku stranu, naucice i da svoje bodlje sklanja kada prilazi coveku. A to je mnogo teze.
Ipak, zlata vredi. Jez ne zna kako izgleda zagrljaj :(
Neki su jezevi a neki smo magare. Po sopstvenom izboru. Magare voli kada ga grle. Jez nema izbora.

Sva ova prica je smesna, ali da prevedemo to u trgovinu i ekonomiju.
Kapitalizam ne trpi jednako ponasanje prema svima...imas 3 minuta max da se postavis i prema jednima si postenjacina, a prema drugima okoreli lopov.
Ako to ne odradis, bices eliminisan.
To sto se ovde zanosimo da mozes biti svoj covek u kapitalizmu, to su price za malu decu.
Kad dobijes novac, u slobodno vreme, mozes biti nesto, nekome i uspe da bude svoj covek...a tamo gde su transakcije, samo kapitalizam i njegova pravila.

Ha.....to na zapadu zovu nezelenasenje...tj kad nisi kapitalista , onda razmisljas sve kapitalisticki i trzisno , samo ne dozvoljavas da u slobodno vreme ulazes zaradjeni novac kao kapital u nesto...nisi investitor..
Jedina ta razlika..

A to da li ces ti imati dovoljno snaznu trzisnu poziciju da ne pratis trendove i okolnosti i komunikaciju i znacenje detalja i momenata, to je stvar odmora...
Ali to znaci da ces svoju poziciju u drustvu prepustiti nekome ko je losiji i covek i radnik zato sto nisi odgovoran ni prema zajednici ni prema sebi.

Dokolicar je jedna rec koja u kapitalizmu znaci nesto otprilike to...
Primenjuje se i za ljude koji rade itekako , samo biraju, femkaju se...dokolicare...propustaju prilike.

Naravno svako radi ono sto mu se radi...Covek koji cuti ne mora da znaci da je glup, jednostavno ne zeli da bude aktivan deo ovakvog drustva...tako i taj koji ne zeli da bude deo kapitalistickog i trzisnog.

- - - - - - - - - -

Npr...

Rhinos-kenya.jpg

vecina ljudi ce reci da fotograf wild life magazina ne obavlja svoj posao jer ocigledno ne slika ono sto bi ljudima bilo interesantno....
Dokolicari.....iako slika itekako profesionalno nesto sto on smatra vaznim..

- - - - - - - - - -

Npr ovo
Memorial to a species.jpg

Ja vam dadoh primer da valuacija drugih ide preko vaseg odnosa prema radu, pa ce sipak biti to sto pricate , da mozes da zivis u kapitalizmu a da kapitalizam ne udje u tvoje posmatranje vrednosti...

Cim imas bilo koji timski poduhvat, ili sefa, tj ne svoj biznis, i neko trziste, ti si automatski pod valuacijom kapitalistickog pogleda...i tu je kraj vaseg nadanja.

Ima u tome istine.
Ali je moguce "fukari" zaci iza ledja i videti samo malog uplasenog zabrinutog coveka. Potreban je trud, ali ko nauci da drugome pronadje ljudsku stranu, naucice i da svoje bodlje sklanja kada prilazi coveku. A to je mnogo teze.
Ipak, zlata vredi. Jez ne zna kako izgleda zagrljaj :(
Neki su jezevi a neki smo magare. Po sopstvenom izboru. Magare voli kada ga grle. Jez nema izbora.

I moja mlada komšinice isto prilazi svom mužu puna razumevanja za njegove izlive besa, opravdava batine koje dobija jer je eto on imao nesrećno detinjstvo, a ona je ta koja će ga zagrliti, pa makar on imao bodlje kao jež. I grliće i voleće tu fukaru dok ne pobije i nju i deci pištoljem koga je doneo sa ratišta. A literatura i verske knjige mogu da pišu o dobrim ljudima, plemenitim samarićanima dok život piše drame pretočene u crnu hroniku dnevnih listova

Sećate se onog čoveka koji se decenijama kreveljio i kolutao očima na velikim i malim ekranima? Služio je da se narod cereka. Zvali su ga Čkalja... Zahtevao je od svoje porodice da mu persiraju... da li je to druga strana kreveljenja, ili persiranja - ne znam... Inače, persiranje je divan način komunikacije sa drugima... liči na naklon drugom čoveka sa dalekog istoka... liči, a nije, niti može da dostigne taj nivo... zapadnjaci nemaju "ti" i "vi" u jeziku (engleski), imaju jednu reč za oba...biznis jezik, nema suptilnosti, prefinjenosti, nijanse, niti lepote... nema ni naglasak naklona drugom ... treba ceniti mogućnost koju jezik pruža i koristiti "vi" , tj. dušu i lepotu jezika, koje nosi ostale lepote ophođenja i ponašanja :) Nadam se da za to imamo dovoljno štofa...:think:

Неки људи мењају тон и ниво уљудности зависно од тога причају ли са банкарским службеником, наставником своје деце или продавцем на пијаци.

Мислим да је продавачица салате и младог лука једнако госпођа и једнако вредна оног ВИ.

Ne bese li ti ona ista zena koja je prodavcu krompira pravila problem za 2-3 dinara?

Тема се не тиче суштинског односа већ говори о плиткој свакодневној комуникацији.

U "plitkoj svakodnevnoj komunikaciji" prodavačici luka i krompira treba da kažete "vi" (sa malim "v"), ali to ne znači da je ona gospođa... Meni je jedna takva koju redovno viđam na pijaci nedavno rekla: "Pa, gde si, bre??? Odavno te nije bilo!" Ima razlike među ljudima... i tačno se vidi ko je kakav po ovim komentarima.

Back