Ružičasto jezero Pačir

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.550
IMG_5167.jpg

Na severu Srbije nalazi se ružičasto jezero Pačir u istoimenom mestu nedaleko od Bačke Topole, svega 20 minuta od Subotice.
Svoju boju jezero Pačir duguje slanoj vodi i mineralima. Nestvarnom bojom podseća na egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika.
Termalna banja Pačir radi već šest godina, a od 2018. godine ima i zatvoreni deo i radi 365 dana u godini.

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom.
Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.

Kada su se izvodili radovi 2010. godine na bušenju bunara ispostavilo se da je ova voda slana i lekovita što je i utvrdila laboratorija NIS-a. Voda sadrži litijum, brom, jod u velikoj količini tako da je voda pogodna za lečenje kožnih oboljenja, psorijazu, reumatska oboljenja i oboljenja posle povreda.
Zbog situacije sa epidemijom infekcije kovid-19 za sada je limitiran broj posetilaca na 600 u toku dana u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije Bačke Topole i Kriznog štaba Vlade Srbije. Dezinfekcija se obavlja stalno.

pačir.jpg

Bila
Šta znam, ništa specijalno u odnosu na slične banje u Mađarskoj.

Mali je to kapacitet.
Voda topla, ljubičasta kao na slici, ali miris, najblaže rečeno - težak.
Čisto i uredno. Ulaznice simbolične.
Pored je mala kantina gde može da se popije kafa, sok, da se pojede langoš, lepinja sa ćevipama,pomftit.
Nema zabavnih sadržaja.
Doboljno je otići na jedno popodne, i ulaznica je upola jeftinija.
Ko dođe do Pačira, malo mu treba do Morahaloma.

Nisam bila i ne zelim...kazu plitko, smrdi, boji kupaci...guzve ogromne...to nesto ispustaju vodu samo tokom leta...tako da neka hvala...
A Morahalom je isto ono...ne znam...nigde nicega...kao da si u Kupusini...
Cekam da se zavrsi aqua park na Palicu...valjda ce biti nesto od toga...tu barem ima zelenila, parkova, suma, vina i ostalih cuda...

Nisam bila i ne zelim...kazu plitko, smrdi, boji kupaci...guzve ogromne...to nesto ispustaju vodu samo tokom leta...tako da neka hvala...
A Morahalom je isto ono...ne znam...nigde nicega...kao da si u Kupusini...
Cekam da se zavrsi aqua park na Palicu...valjda ce biti nesto od toga...tu barem ima zelenila, parkova, suma, vina i ostalih cuda...
Pa imaš onaj u Bpešti aqua parkitj hotel...eo smejem se kad se setim cene...: ))))

jel dobro? vredi?
nikada nisam cula iz prve ruke iskustva, stvarno me zanima
Pisala sam i ranije o pačirskom jezeru.
Juče, a čujem da je tako danima, bila je gužva

Ležaljke su besplatne, ali nije bilo slobodnih
Na travi smo raširili peškire, mada nismo izlazili iz vode, osim kada smo užinali.
Može da se kupi langoš(350) ,prazan, sa pavlakom, sa pavlakom i trapistom ili sa eurokremom.
Može pomfrit sa kečapom (150), mekike
Od napitataka šveps kole, ledeni čajj
Meni je i juče bilo super, ne znam kako bih pregurala paklenu vrućinu da nisam bila u vodi i pored vode.

Ispred, na parkingu, je restoran 'Zovište' sa dnevnim menijem.

Juče je bila na meniju paradajz čorba i gulaš čorba
Jagnjetina ispod sača

Pačir banja se nalazi u Vojvodini, opština Bačka Topola, između Bajmoka i Stare Moravice. Od Subotice je udaljena svega 30 kilometara, od Novog Sada oko 90 kilometara, a od Beograda oko 180 kilometara. Kako stoji na sajtu jedne turističke agencije, topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom.

Na svom putu ka površini, voda prolazi kroz različite slojeve stena čime postaje obogaćena mineralima. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje. Temperatura vode, pri izlasku na površinu je 72 stepena, a pri hlađenju dolazi na temperaturu od 30 do 35 stepeni. Voda ima miris joda i drugih mirela, ali se na to može navići za nekoliko minuta. Jezero, pored mnogo minerala, sadrži i 21-22 grama soli po litru.

Oko jezera ima mesta za oko 1.000 ljudi.

Cena ulaznice je 350 dinara za odrasle i 250 za decu. Kupalište je otvoreno u periodu od 10.00 do 19.00 časova. Parking je besplatan. Ni ležaljke i suncobrani se ne naplaćuju dodatno, a cene pića i hrane su neuporedive s računima koji nam ovih dana stužu s primorja, pa i destinacija po Srbiji.

Kafa u Pačir banji košta 100 dinara, a pivo (0,5), špricer i sok 170 dinara. Cena palačinka ili mekika iznosi 120 dinara, a pomfrit 150 dinara.

Moje iskustvo iz avgusta 2024. Na reklamu sa interneta utrošio oko 200 kilometara do Banje Pačir, jer su se leo izreklamirali. Banja Pačir ima izuzetno prljavu vodu i nimalo nalik na roze ili ljubičastu. Po površini je dobar sloj masnoće i smrada kao mast za podmazivanje tramvajskih šina. Nikako se voda ne filtrira, a narod uglavnom ne koristi toalet, iz kog razloga smo dobili infekciju. Osoblje je needukovano za turizam i vrlo neprijatnim tonom se obraćaju gostima. Dva puta smo verbalno napadnuti, naočigled svih gostiju zato što smo imali potrebu da odemo do kamper vozila. Ponuda hrane je oskudna (samo mekike sa sirom trapist), sve ostalo je samo njihova reklama. Ne dozvoljavaju izlaske duže od 5 minuta da bi nešto kvalitetno pojeli i popili normalnu kafu. Deset sati kao u karantinu. Posle izlaska sa zadržavanjem više od 5 minuta, treba platiti novu kartu za ulaz. I tako više puta dnevno. Mišljenje inspektorke je da je njihova odluka protivzakonita. Toliko o Pačir i nikad više!
IMG-322f5c741ef827daa9bfaf8d2e8aee72-V.jpg

Moje iskustvo iz avgusta 2024. Na reklamu sa interneta utrošio oko 200 kilometara do Banje Pačir, jer su se leo izreklamirali. Banja Pačir ima izuzetno prljavu vodu i nimalo nalik na roze ili ljubičastu. Po površini je dobar sloj masnoće i smrada kao mast za podmazivanje tramvajskih šina. Nikako se voda ne filtrira, a narod uglavnom ne koristi toalet, iz kog razloga smo dobili infekciju. Osoblje je needukovano za turizam i vrlo neprijatnim tonom se obraćaju gostima. Dva puta smo verbalno napadnuti, naočigled svih gostiju zato što smo imali potrebu da odemo do kamper vozila. Ponuda hrane je oskudna (samo mekike sa sirom trapist), sve ostalo je samo njihova reklama. Ne dozvoljavaju izlaske duže od 5 minuta da bi nešto kvalitetno pojeli i popili normalnu kafu. Deset sati kao u karantinu. Posle izlaska sa zadržavanjem više od 5 minuta, treba platiti novu kartu za ulaz. I tako više puta dnevno. Mišljenje inspektorke je da je njihova odluka protivzakonita. Toliko o Pačir i nikad više!Pogledajte prilog 1594043
Nekako slicno sam je i ja zamisljala kao tvoj opis.
Meni nije daleko ali ne planiram da je posetim.
Hvala na iskrenoj recenzija.

Možda ljudi očekuju čuda.
Voda je takva kakva je, ima vrlo specifičan miris i sastav.
Napolju još i nekako, ali u zatvorenom prostoru gde su dva bazenčića, zbog isparenja vode i toplote, miris je baš težak.
Valjda zbog takvog sastava vode je i miris takav, i delotvornost na organizam.

Kada sam išla, osim kupovine ulaznice, nisam imala kontakata sa osobljem, i ako se pod 'osoblje' podrazumeva prodavac langoša i koka kole.

U Pačir banji nema posebnih sadržaja, dovoljan je boravak/ kupanje 3- 4 sata.

Što se tiče izlazaka van ulaza u banju, takva su pravila.
Na drugim mestima sličnog sadržaja za napuštanje objekta i ponovni ulazak plaća se kaucija.

Možda ljudi očekuju čuda.
Voda je takva kakva je, ima vrlo specifičan miris i sastav.
Napolju još i nekako, ali u zatvorenom prostoru gde su dva bazenčića, zbog isparenja vode i toplote, miris je baš težak.
Valjda zbog takvog sastava vode je i miris takav, i delotvornost na organizam.

Kada sam išla, osim kupovine ulaznice, nisam imala kontakata sa osobljem, i ako se pod 'osoblje' podrazumeva prodavac langoša i koka kole.

U Pačir banji nema posebnih sadržaja, dovoljan je boravak/ kupanje 3- 4 sata.

Što se tiče izlazaka van ulaza u banju, takva su pravila.
Na drugim mestima sličnog sadržaja za napuštanje objekta i ponovni ulazak plaća se kaucija.
Na drugim mestima se ne zabranjuju izlasci, niti ponovo naplaćuje ulaz kada imate celodnevnu kartu i ne meri se vreme odsustva. Inspekcija zna šta je zakonski dozvoljeno i zabranjeno. Da bi neko deset dana po10h proveo u takvom prostoru treba ponuditi sadržaj. Ovo što se tamo nudi nije ni p od ponude. Ako zatražite bilo šta osim langoša kažu da je upravo nestalo, a nije ni postojalo od otvaranja do zatvaranja banje.
Drugo su lokalci koji koriste kartu od 17-20h, uz dužno poštovanje.
Što se tiče vode, pre tri godine, kao i dva puta pre toga voda je bila čista i roze boje. Postojalo je verovatno i neko filtriranje vode, jer nije tada bilo ni masnih naslaga niti ovakvog smrada kao sada. Specifičan miris vode mi je poznat od ranije, ali ovakav smrada je nedozvoljen. Kada operete kupaći kostim ne može se odstraniti.
Ovo nije rasprodaja po sistemu ističe rok upotrebe, pa se naplaćuje pola cene. Ali mi nismo dali pocepan novac i platili punu cenu nizašta.
Dobro smo im tolerisali tri dana.
Da sam u organizaciji banje posle ovakvog komentara koji mogu da dokumentuje, razmislio bih da promenim kompletnu strukturu i pozovem nekoga u pomoć da mi to organizuje na potpuno drugi način.
Svakako ne želim da se raspravljam oko onoga što sam nažalost doživeo. Dovoljna je infekcija koju smo dobili. NIKADA VIŠE NIKOME NEĆU PREPORUČITI BANJU PAČIR.

Ništa specijalno nema tamo da se vidi, nije loše da se ode na jednodnevni izlet i to je to.
Voda ima što reče @Duki Lu težak miris, danima ne može da se "izbaci" iz kose.
Što se tiče delotvornosti vode to ne znam.
Upravo to, ništa specijalno.
Boravila sam po jedan dan, ne znam kakve efekte ima voda na višednevnu uzastopnu upotrebu.
Meni je svaki put bilo ok, ali ne bih išla na godišnji odmor ili višednevno uzastopno kupanje.

Back