Ruski Kompjuteri

• Začetnik teme Začetnik teme A-man
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svabov: "tesko vi mozete da naucite bilo sta.... "
Тако резонују лоши професори.

Где су то амери добри? Имају беше "тетрис са понети" и "вештачку телегенцију"?
Треба разумети да је електроника у војним "машинама" увек била "пратња"
механици, технологији и наравно тактици. Све остало је продавање сира.

Поздрав!

tesko vi mozete da naucite bilo sta....

Zato se ne vredi ni truditi, trositi energiju i vreme na nekog ko ne zeli da vidi ispred svog nosa (ili samo tako, iz samo njemu poznatog razloga, izgleda pisuci ovo sto vec pisu po forumima)...kazes im jednom cinjenicu i dovoljno je, ostalo treba jednostavno ignorisati i ne uvlaciti se u dokazivanja koja jednostavno nemaju kapaciteta ili nameru da shvate.

Rusi nisu nikad imali industriju računarskog hardvera koja je mogla da se meri sa onom na zapadu.

Tako je i danas.

Sa softverom je druga priča. Ne govorim o hakerima i "talentovanim" klincima, jer toga ima svugde...i od toga se ne živi.

Ruski programeri su najaktivniji u najtežim oblastima programiranja: veštačka inteligencija, optimizacija i sl... U početku su Rusi bili atraktivni stranim kompanijama zbog velikog broja izuzetno obrazovanih ljudi spremnih da rade za male pare, pa je u početku, uglavnom, bio u pitanju outsourcing.

Danas je sve drugačije. Ogroman kapital je u igri...(koristite li Kaspersky he he he)

Stoio:"Rusi nisu nikad imali industriju računarskog hardvera koja je mogla da se meri sa onom na zapadu....(koristite li Kaspersky he he he) "
Наравно, али хардвера који је намењен "народу".

Са друге стране специјализовани "малосеријски" хардвер им није никако заостао за
западним. ПЦ индустрију дакле немају, али "ПЛЦ" хардвера итекако имају. То је и на
западу ретка птица од робе. Разлика је између цивилне (ПЦ, Мак,...) и специјалне
електронике веома велика (оптимизираност, поузданост, итд...).

Ваља напоменути да су рује дуго времена имале своју "шему" електро компоненти
која се није "гађала" са "западно-источним", као и да су јако дуго инсистирали на
технологији "лампи", баш из "стратешких" разлога. Данас се то мења код њих, али не
што је "западно-источно" боље, него што је због већих серија јефтиније.

Нпр. да поредимо то са Руском индустријом цивилних летелица.
Руси су тек недавно направили први прави цивилни авион, јер су им до пре 10так
година сви "путнички" авиони у суштини били авиони са двојном наменом. Да
појаснимо, "просечан" руски цивилни авион је био:
-веће висине лета (11000м)
-јачих мотора
-веће брзине
Од сличног нпр америчког. Самим тим му је и потрошња била већа, а и удобност
смањена. Али то није најгора последица, како су били двојне намене, имали су и
носаче за крстареће ракете, бомбе и другу "сувишну" опрему, и АПСОЛУТНО
КОМПЛИКОВАНИЈЕ ОДРЖАВАЊЕ од уса путничких.

Пре свега сви системи су им били разбацани свуда по авиону (због смањења
вероватноће отказа у случају поготка), високо постављени мотори, "прејак" трап, итд...
Ретке су им биле предности у односу на нормалне путничке авионе: бржи, безбеднији итд...

То није раније знатније погађало Аерофлот, јер је некада то била авио компанија са
највећим бројем авиона и летова на свету (већа од свих уса заједно), данас...

Али ту није крај невољама, текуће аеродромско одржавање је у целом
свету "стандардизовано" на уса моторе и опрему, па је исплатљивост лета са руским
авионима за компаније неприхватљива.
Иначе руски авио мотори су апсолутно бољи по свим критеријумима од уса истих,
потрошња, перформансе, издржљивост, цена, итд...
И тако руси да би изашли на крај са тим проблемом упакују у своје садашње цивилне
летелице "западне" моторе.
Ови наводи су познати људима из нпр Авиогенекса, аеродрома Београд, итд...

Да напоменем и једну олакшицу у одабиру литературе. Ако видите да аутор(и)
причају у стилу: "Развили су ракету домета 10км, али немају радар "већи" од 5км..."
Баталите ту књигу о сиру...

Користимо Касперски...

Поздрав!

која се није "гађала" са "западно-источним", као и да су јако дуго инсистирали на
технологији "лампи", баш из "стратешких" разлога. Данас се то мења код њих, али не

tehnologija "lampi" je zastarela pre 40 godina....oni su to furali samo zato sto nisu imali kapaciteta da proizvode manje i brze.
nemoj da lupetas i da poredis takve komponente sa ultra brzim modernim tranzistorima....

-веће висине лета (11000м)
-јачих мотора
-веће брзине
Од сличног нпр америчког.

ajd da uporedimo podatke.....:roll:

имали су и
носаче за крстареће ракете, бомбе и другу "сувишну" опрему

i moskvic ima posebno mesto na krovu da moze da se montira protiv avionski top...

Пре свега сви системи су им били разбацани свуда по авиону (због смањења
вероватноће отказа у случају поготка), високо постављени мотори, "прејак" трап, итд...

hahha ::D:D:D:D

Иначе руски авио мотори су апсолутно бољи по свим критеријумима од уса истих,
потрошња, перформансе, издржљивост, цена, итд...

hmmm......
boing 777.....

Stoio:"Rusi nisu nikad imali industriju računarskog hardvera koja je mogla da se meri sa onom na zapadu....(koristite li Kaspersky he he he) "
Наравно, али хардвера који је намењен "народу".

Са друге стране специјализовани "малосеријски" хардвер им није никако заостао за
западним. ПЦ индустрију дакле немају, али "ПЛЦ" хардвера итекако имају. То је и на
западу ретка птица од робе. Разлика је између цивилне (ПЦ, Мак,...) и специјалне
електронике веома велика (оптимизираност, поузданост, итд...).

што је "западно-источно" боље, него што је због већих серија јефтиније.

Брате баш си се налупетао.... PLC ретка роба на западу!? Ти изгледа не знаш о чему говориш...

А ово инсистирање на лампама из стратешких разлога... ех..то нећу да коментаришем.

Кizo:
iznenadjuje me kako malo ljudi to zna ali....

KASPERSKY JE POLJAK!!!!!!

Па можда је и Пољак по националности, али то не мења ствар. Човек је рођен и одрастао у Русији, тамо се образовао...тамо је постао стручњак....

Stoio: "Брате баш си се налупетао.... PLC ретка роба на западу!? Ти изгледа не знаш о чему говориш..."
Наравно да знам о чему говорим, да поновим: ПЛЦ је ретка роба на западу.
Баш тако, у чему је проблем?
Па некупујеш "ПЛЦ" на западу у самопослузи, поготову авио "ПЛЦ" системе.

Stoio: "А ово инсистирање на лампама из стратешких разлога... ех..то нећу да коментаришем."
Ти као и Швабов нећеш да знаш, или незнаш уопште о чему причам.
1 - Не мењај коња који добија.
2 - Нов "коњ" није обавезно у СВЕМУ (значајном) бољи.
Да ја коментаришем, па рећи ћу ГЛУПОСТИ које пише Швабов у вези тога да руси
не могу да развију интегрална кола исл. заиста је смешно да није трагично да су
неки људи толико зомбирани.

Што се тиче тога да ли живети у:
1 - Држави која контролише људе мотком (Стаљин, исл.).
2 - Држави која контролише људима ум, снове, мисли (САД, исл.).
Мој принудни избор је УВЕК 1.!

Поздрав свима!

da mogu - razvili bi ih i za vojnu i za civilnu industriju, ali

1) ne umeju
2) cak i da umaju nemaju sredstava

a kada bi ih napravili, ih kakvo bi to veselje bilo......napravili bi tri helikoptera sa 2 lupinga.

Наравно да знам о чему говорим, да поновим: ПЛЦ је ретка роба на западу.
Баш тако, у чему је проблем?

Поздрав свима!

Ne..ti ne znaš šta je PLC.

Prvo - PLC-ovi su ti na svakom koraku (samo ne u samoposluzi)
Idi do prve mlekare, ili neke jače pekare u tvojoj okolini, pa ćeš naići na PLC-ove. Idi u bilo koju veću fabriku ili pogon naći ćeš PLC-ove.

Imam poznanika koji je automatičar. Programirao je PLC-ove i za takve stvari kao što je upravljanje klimom u diskoteci (ovde u Srbiji)

A najveći proizvodjač takve opreme je SIMENS, i još par zapadnih kompanija.

Sigurno je da i Rusi koriste PLC-ove u svojim avionima. Bilo bi naopako da ne koriste, pošto ta oprema tome i služi. A koriste je i Amerikanci, i Nemci, i Francuzi i svi živi.

PLC nije nikakva mudrost.

Ja sam programer, pa nikad nisam čuo za nekog ruskog proizvođača PLC-ova. Imaju oni firme koje rade za njihovu vojsku, i industriju sigurno, ali to je sve mrka kapa čim ih nema na svetskom tržištu.

Поздрав свима!

A u Rusiji, kao pa kupuješ?

Jel kupuješ industrijske robote u samoposluzi? Kupuješ li senzore u samoposluzi?
Prijatelju, nije to roba široke potrošnje, to se nigde ne prodaje kao toalet papir, ili ulošci, pa ni u Rusiji.

Ово писмо ми је уистину симпатично, кад бих само смео да кажем чиме се бавим...

Стоио: "...A najveći proizvodjač takve opreme je SIMENS, i još par zapadnih kompanija...Za Ruse niko nije ni čuo..."
Видиш ја сам чуо и гледао а не зовем се "Нико", већ "Сврљиг"...

Пријатељу "Стоио", не разумем у чему је проблем, али заиста. Са друге стране добро
је то што пишеш, неки (који мисле да знају много) о томе појма немају.
Све ти најлепше желим.

Поздрав свима!

Ово писмо ми је уистину симпатично, кад бих само смео да кажем чиме се бавим...

Стоио: "...A najveći proizvodjač takve opreme je SIMENS, i još par zapadnih kompanija...Za Ruse niko nije ni čuo..."
Видиш ја сам чуо и гледао а не зовем се "Нико", већ "Сврљиг"...

Пријатељу "Стоио", не разумем у чему је проблем, али заиста. Са друге стране добро
је то што пишеш, неки (који мисле да знају много) о томе појма немају.
Све ти најлепше желим.

Поздрав свима!

Ponadao sam se da će biti interesantna tema, kad sam pročitao "Ruski kompjuteri", pošto inače skupljam stare računare.
Voleo bih - ubio bih nekog - da nađem, recimo, ruske kopije ZX Spectruma sa ćiriličnim tasterima, sa kraja 80-tih i sl...

Nije mi bila namera da te nešto vređam.

Samo su me iznervirale mistifikacije tipa Rusi su najjači i najveći i to baš tamo gde nisu.

A ima i gde jesu, recimo softver, matematika....što se tiče računarskog hardvera - tu su zaostali i tu je tako.

Back