Руска борилачка вештина "СИСТЕМА"

Слажем се са првим делом, али што се другог дела, опрости ми, али ниси у праву, јер порекло је аикидоа из Даито-рјуа, као уосталом и одакле и потиче и џиуџицу.

Та вештина има своју тему. Што се тиче кретања у Системи, нити се показује као у њој, нити се ради тако. Ово што Валериј показује је пола бокс, и део је неког његовог ауторског стила самоодбране који са Системом има везе колико и са боксом и самбом. Лепо рече Гњец.

Та вештина има своју тему. Што се тиче кретања у Системи, нити се показује као у њој, нити се ради тако. Ово што Валериј показује је пола бокс, и део је неког његовог ауторског стила самоодбране који са Системом има везе колико и са боксом и самбом. Лепо рече Гњец.

У праву си.Што је онда помињеш на овој теми?
Узгред, за случај да си пропустио:
То не значи да га је преузео из аикидоа, већ да многе борилачке вештине независно откривају исте биомеханичке принципе.
Људи који имају искуства у одређеној боласти, паметни људи наравно, после извесног времена почну да мисле врло слично, невезано за разлике услед порекла, јер се отарасе свих непотребних ствари и на крају остане голи принцип.

Ма шалим се ја бре. Коме још није доста тих прича "ово је узето одавде, оно је узето оданде" - кад на сваку борилачку ситуацију има коначан број оптималних реакција, и наравно безброј неких рогобатних форми али да не улазим сад у то. Ако неки стил ради нешто драстично другачије, неко ту нешто погрешно ради.

Мени су често забавне изјаве појединих аикидока. Једна од најмлађих вештина, поготово међу назови традиционалним, а кад виде нешто мисле да је све то њихово :-)

Nisam rekao da je ta kretnja iz Aikido-a nego da je kao u Aikido-u. Taj njegov stav na 1:23 je zapravo iz mačevanja a kasnije su i bokseri (i mnogi drugi) preuzeli i modifikovali taj stav po potrebi, doduše u osnovnom stavu u boksu prednja ruka ti je slabija ruka (u većini slučajeva leva ruka) a u mačevanju ti jača ruka drži mač što je razumljiva logika (naravno bokseri drže podignutu prednju ruku). Samo sam mislio na to kako različite veštine koriste iste principe a iskreno nikada nisam čuo nekog iz Aikido-a da kaže za neku tehniku, kretnju ili stav "e to je naše" nego "vidi kao i kod nas".

A način na koji ovaj lik pokazuje odbranu od više protivnika je sasvim razumljiv i logičan. Uzgred šta ti znači ono "nazovi tradicionalni" samo pitam :mrgreen: .

Poslednja izmena:
After leaving the army Val moved to London and worked for 12 years as a Security Consultant for Government and private companies. During this time Val met, Michael Ryabko and became a qualified instructor and taught the Russian Martial Art known as Systema.

Lepo p[ise da je Val postao Instruktor Systeme kod Rjapka.
val riazanov

To se zaključuje na osnovu snimka na kojem piše Val Riazanov Systema - šta je poenta tvog posta :mrgreen::mrgreen: .

Nista bokseri nisu uzimali iz macevanja... Ajde nemojte da lupate gluposti kada ne znate. Hronoloski gledano boks je najstarija vestina uz rvanje... Tako da su mnogi principi prvenstveno razvijeni u te dve vestine... Sto se i danas moze videti.

A to sto aikidoke imaju potrebu za nekom potvrdom vestine tako sto guraju aikido u sve je druga prica... nije sportska

Ajde ne lupaj sada ti molim te moderan boks kao veština je počeo da se razvija od 1800ih. godina kada su počeli konkretna pravila da uvode koja podsećaju na današnji boks, naravno imaš primere u istoriji da su još ranije korišćene neke presvlake za ruke koje podsećaju na rukavice ili špage koje su koristili na primer Tajlanđani da obmotavaju svoje ruke. Onaj gore stav u kojem stoji Val Riazanov (sa zadnjom nogom pod uglom od devedeset stepeni naspram prednje) je iz mačevanja čak i kukove drži paraleno sa nogama a ne okrenute prema protivnicima. Da si ikada držao mač u rukama znao bi o čemu pričam ali ajde pametnjaković misli da sve zna i uzgred mačevanje kao sport je postojalo još u starom Egiptu 1200- 1400 pre hrista.

egypt2.jpg

A ovo je moderno olimpijsko mačevanje:

classiclunge.jpg

I ne gura niko Aikido u sve živo nego čim neko usporedi neku veštinu sa nekom drugom i vidi neke slične principe i ne do Bog ukaže na to da postoji mogućnost da određeni potez nije "izmišljen" direktno u toj veštini nego da je proistekao iz drugog uticaja vi se osećate prozvanim iz nekog samo vama poznatog razloga. Uzgred i Aikido je nastao po principima kretnje iz Kenđutsu-a odnosno mačevanja sa japanskom katanom i tehnikama iz drugih ĐuĐutsu sistema a jedan sistem je bio primaran tj. Aiki Đuđutstu.

Poslednja izmena:
То што Валериј показује данас има везе са Системом колико и са боксом и самбом који је радио. И супер му је то шибање. А шта пишена видеу... пише и на тараби поред рупе п.... па не гураш... осим ПЛП-а, он га и не вади из youtube тарабе.

U redu je... Ne morate da se ljutite... Eto... Bokseri i rvaci su hiljadama godina cekali aikido i japansko macevanje da provale osnovni iskorak u stranu...

Ma jok mačevaoci (ne samo japanski) su hiljadama godina čekali na tebe da im kažeš kako su oni taj "osnovni iskorak u stranu" preuzeli od boksera ili rvača. Nema ljutiš samo malo previše buncaš ;) .

Hronoloski gledano, rvanje je najstarija borilacka vestina na svetu. Onda posle nje dolazi boks.

Ah da... Ovaj iskorak/pivot je inace cest u kosarci, rukometu... Ne samo u borenju. Svi su cekali japansko macevanje i aikido :/

Ja prosto ne znam za istoriju pre Japana zapravo... Mislim modernog Japana... Posto je stari Japan jos uvek miks Ainu i Kineza i Korejaca.

Ali dobro...

Znaci Milose, priznaj da si pokrao aikido, a mi cemo na boksu da pocnemo da nosimo suknjice.

Hronoloski gledano, rvanje je najstarija borilacka vestina na svetu. Onda posle nje dolazi boks.

Ah da... Ovaj iskorak/pivot je inace cest u kosarci, rukometu... Ne samo u borenju. Svi su cekali japansko macevanje i aikido :/

Ja prosto ne znam za istoriju pre Japana zapravo... Mislim modernog Japana... Posto je stari Japan jos uvek miks Ainu i Kineza i Korejaca.

Ali dobro...

Znaci Milose, priznaj da si pokrao aikido, a mi cemo na boksu da pocnemo da nosimo suknjice.

Ko je ovde govorio o Aikido-u ja govorim o mačevanju uopšte a i same Aikido kretnje su nastale iz mačevanja. Eto ja otvoreno kažem odakle je šta poteklo iz Aikido-a a ti ovde prodaješ prazne priče po običaju :lol: .

Brate ako toliko voliš suknje onda kupi jednu i budi trandža kao što potajno želiš ;) .

Systema i Aikido su dve različite veštine ali vidim da ti ne prepoznaješ razliku sve ti je isto :D .

Igram basket od malena zato prodaj maglu nekom drugom :D .

Шта сте се распуцали и то око Вал Рјазанова, човек јесте имао сертификат инструктора од Рјапка али је почео да продаје неку своју причу која (колико се да видети) јесте микс свега и свачега као би се људи имали око чега ложити (обзиром да виде већ познате ствари) .... Зато и јесте речено да оно што Вал показује нема много везе са Системом...
За оне које интересује, у Системи се не продају решења већ се кроз провежбавање разних појединачних и ситуационих вежби вежбач доводи у стање да у ситуацији изналази најоптималније (за њега у датом тренутку) решење .... Оно што Вал (и други бивши инструктори Системе) раде јесте продаја решења (која су често продукт њиховог искуства у току вежбања Системе).
Зашто то раде ако су се пре тога толико трудили да вежбају систему и дошли до тога да буду инструктори Системе?
Једноставно лакше (и финансијски исплативије) је продавати „готова“ решења кроз нешто што је људима блиско (преко филмова, разних презентација и сл) него ли поштено предавати Систему (где је тек мали проценат вежбача у стању да савлада сопствени его и прихвати чињеницу да се на сваком тренингу учи) ...

Како било, Система дани јесте одлично место за упознавање са начином развијања вештине у Системи...

Пре ће бити онај разлог који сам већ навео.... Једноставноо му је исплативије да продаје решења него ли да учи људе да размишљају о ономе што раде и на основу тога извлаче закључке, Систему могу да вежбају сви без икаквих проблема и већина вежбача приметиће доста добрих ефеката који долазе са тренирањем, али само мањи број успева да разуме то што ради. Друга ствар је што је реклама већине других вештина таква да вежбачу обећава црни појас (често као показатељ знања) већ за две - три године док на Системи је већ после неког времена јасно да је то мали период да би се достигао неки озбиљнији ниво (при редовном вежбању). Разлика је само у чињеници да ниво разумевања борења код системаша који вежба 10ак година најчешће далеко превазилази оне који вежбају класичне вештине....

Пре ће бити онај разлог који сам већ навео.... Једноставноо му је исплативије да продаје решења него ли да учи људе да размишљају о ономе што радеи на основу тога извлаче закључке, Систему могу да вежбају сви без икаквих проблема и већина вежбача приметиће доста добрих ефеката који долазе са тренирањем, али само мањи број успева да разуме то што ради. Друга ствар је што је реклама већине других вештина таква да вежбачу обећава црни појас (често као показатељ знања) већ за две - три године док на Системи је већ после неког времена јасно да је то мали период да би се достигао неки озбиљнији ниво (при редовном вежбању). Разлика је само у чињеници да ниво разумевања борења код системаша који вежба 10ак година најчешће далеко превазилази оне који вежбају класичне вештине....

Ljudi lakše prihvataju ono što im je poznato jer uliva poverenje, pa razne tehnike vremenom postaju brend.Otud površni učitelji u npr.Tekvondou toliko potenciraju egzibicije nogama, u Karateu lomljenja kojekakvih predmeta, u Aikidou spektakularne kolutove, itd.Tako dobijamo situaciju da umesto veština služi i prilagođava se čoveku, čovek se prilagođava i služi održavanju neke idealizovane predstave.

Poslednja izmena:
Опрости ми, али читаво његово кретање је као из аикидоа.
Сваки корак и потез који је направио може се наћи у аикидоу.
То не значи да га је преузео из аикидоа, већ да многе борилачке вештине независно откривају исте биомеханичке принципе.
Људи који имају искуства у одређеној боласти, паметни људи наравно, после извесног времена почну да мисле врло слично, невезано за разлике услед порекла, јер се отарасе свих непотребних ствари и на крају остане голи принцип.

Š'o reče Bruce Lee, sve dok čovek ne bude imao četiri ruke neće postojati tako nešto kao nova veština.Čovek je ograničen elementarnom morfologijom ljudskog tela.Ne može da se bori kao bik, jer nema rogove i ne hoda na četiri noge, niti kao lav, jer nema kandže i velike očnjake, tako da može da fercera isključivo unutar svojih mogućnosti.

А да није тај став из борбе мочугама пре него што су људи научили да топе руду? Каква испразна натезања, само се замагли суштина.

Imaš škola koje uče borbu štapom i sa tim stavom tako da nije ništa isključeno ali opet malo verovatno jer je ta kretnja i stav osnova mačevanja.

Poslednja izmena:

Back