Руска борилачка вештина "СИСТЕМА"

Dragi poznanici,prijatelji mi niste,a mozda drugari,zao mi je sto ovako razumete stvari,to je vas problem,moj nije.Lepo sam Vam napisao da je Systema dobra,ali mora da se ima predznanje iz necega jos.

Ovo je tvoje mišljenje. Iz mog iskustva nije tačno. Čak šta više često to treniranje nečega pre je štetno, jer ljudi pokušavaju sve da mere aršinima koje su doneli i dobijaju neka izvrnuta viđenja principa, praksi i metodologiji. Karate je recimo odličan borilački sport, ali je zbog "upotrebljivosti" praktično isključen i zaboravljen od strane SVIH koji treba da primenjuju borenje na ulici.. i vojske i policije, i privatnih obezbeđenja. Naći će se ponegde gde baš ne mogu nikakvog drugog instruktora da nađu, ali kao nužno zlo.

Kad već pričamo o "realnosti" da li ti je palo na pamet za 42 godine treniranja da je recimo biti bosonog malo nerealno za 20 i 21 vek?

Znaš šta je super, što sa 32 godine treniranja koje su u međuvremenu porasle na 42, ne možeš da otvoriš i držiš živom temu o tradicionalnom karateu i tamo gurkaš ljude u MMA ring, već ideš okolo po tuđim temama i kljucaš. Da li bi bio ljubazan da se predstaviš. Mene recimo zanima da proverim sve tvoje navode o takmičenjima. Kako se zoveš, ime i prezime, može na privatnu poruku ja garantujem privatnost.

Poslednja izmena:
......
Zao mi je ali jos nijednog Systemasa,ne samo u Srbiji nego ni u svetu nisam video da je predstavio Systemu na Takmicenjma,da dokaze Superiornost,nad ostalim skolama.Rjapko,Vasilev I ostali rade strogo seminare I objasnjavaju kako I sta.To je sve u redu,a isto je I sa Krav Maga sitemom,takodje se niko ne pojavljuje da se takmici na bilo kojim prvenstvima.nema vas ni u ulicnim tucama(ne procitah nigde I nisam video ni Sistemasa,niti Krav Maga prakticionara),tako da sve sto se radi kod vas svodi se naq seminare I skole.To mi sve lici I na Nindzucu,koji je takav kakav jeste I nema apsoluitno nikakvih takmicenja.
......:cool:

Стандардан проблем са такмичарима који јесу навикли на борбе али само спортске. Система а ни други наведене методе обуке у борењу нису прављене за спортска надметања, оно одради се на тренингу и спаринг са одређеним ограничењима али само да би се изоловала одређена тема, ако би се покушао такмичити по класичним спортским правилима био бих ограничен толико да не бих могао искористити ни 10% онога што се вежба на тренинзима.
Овде долазимо до проблема разумевања намене и циљева бављења неком активношћу и то је нешто где су спортисти јако танки и потребно је пуно труда да би исти схватили о чему се прича, веруј ми чак и људи који раде у условима у којима је настала Система тешко прихватају да су у тим условима беспомоћни са оним што знају и умеју јер је его који се изграђује на такмичењима превелик а кад их њихови покушаји да примене нешто од оног што знају у мало реалнијим ситуацијама него што је то спортско надметање, онда се крију иза коментара: „кад ћу па и доћи у ситуацију да се борим лице у лице“; „ако и дођем у такву ситуацију имам пиштољ/пушку па ћу да пуцам“; „обука у борењу служи само за кондицију и извођење демонстрација“.... А тек кад дође до повреда па кад га питаш зашто се повредио тек онда почну јадиковке како се они нису спремали за такве и такве услове...
Другим речима Система те припрема за преживљавање у оним ситуацијама где нема одступања, нема интервенције судије, где можеш очекивати да је противник надмоћан како у снази тако и у бројности, за ситуације где те противник неће пустити ако ти одлучиш да се предаш, за ситуације где не можеш да тактизираш и проучаваш противника већ мораш да радиш од тренутка кад сте постали свесни један другог до тренутка док један од вас не пружа даљи отпор.... Те ситуације се не могу провући кроз спортску борбу већ могу само кроз разне симулације где се људи припремају и тестирају ...

Хоћеш себи нешто да докажеш, проведи пар месеци на тренинзима да би дошао до вежби где се вежбачи мало и тестирају, после пар таквих вежбица биће ти јасније да ли твој рад функционише или не и у ком тачно обиму...

Ne znam kome si ovo napisao ali si u pravu. Pogotovo sa tim "ako" si u pravu. Fora je što i mi npr radimo RNC, i šutiranje u glavu. Ni jedan stil na ulici nije nemoćan ni nadmoćan, sve je individualno, ulica je haos. Najveća zabluda kad ljudi pričaju MMA vs bilo šta drugo je što upoređuju ljude koji treniraju satima i satima svaki dan, profesionalne borce - sa nekim ljudima koji treniraju par puta po par sati nedeljno. Ja sam dosta puta imao prilike da mi na treningu budu ljudi koji treniraju MMA rekreativno, ono 3x1.5h nedeljno i upotrebljivi su koliko i bilo ko drugi - minimalno. To je jednostavno smešna satnica za bilo kakve bravure.

E sad stavi nekoga ko trenira recimo Sistemu u takav režim treninga, sa treninzima snage, izdržljivosti, satima i danima, sa režimom ishrane i suplementacijom... koliko trenira neki MMA borac koje gledaš na TV samo u momentu kad mu je natempirana forma - i dobićeš možda malo adekvatnije poređenje. Na žalost to niko ne radi jer imaju i druge aktivnosti u toku dana, a ti me ništa ne bi dobili. Kome je do MMA mečeva, on radi MMA. Ono [to ja vidim kao ogromnu vrednost i prednost Sisteme je da se sa tom minimalnom satnicom dobije čudo napretka u sposobnosti za borbu sa što manje povreda. I to je to. Ne za medalje, obaranje nokaut rekorda ili šta ja znam - već kad se pojavi neko ko bi da ih testira izguraju tu borbu sa što manje negativnih posledica po sebe. Još nisam naišao na veštinu koja to brže i bolje daje ljudima u rekreativnim terminima. MMA to svakako nije, to mogu odgovorno da ponovim na svakom mestu. To jednostavno nisu stvari za poređenje.

Poslednja izmena:
Vidi ovako, ako te ja npr uhvatim u RNC, ti ides na spavanje, ne mora da bude sudije. Ako te opalim high kickom u glavu, ode ti dole. Neozbiljne su te price ljudi koje se bave raznim borilackim sistemima, da su borilacki sportovi nemocni na ulici.

Ако је ова порука била упућена мени, онда ниси добро прочитао моју претходну поруку јер ја нигде нисам споменуо улицу....
Ја сам описао ситуацију кад се спортисти нађу у одређеној професији где покушавају да прогурају своје знање и вештине а које у практичној примени (у оквиру дате професије) најчешће дају физичке и емотивне повреде код спортиста. Док се вежбачи који се обучавају и кроз Систему далеко употребљивији у истим ситуацијама... Нпр: „Ako te opalim high kickom u glavu,“ у професијији о којој причам, овај ударац је јако тешко одрадити због гомиле ометајућих фактора а ако се и потрудиш да га изведеш веће су шансе да ћеш сам себе повредити него ли нанети озбиљну штету оном кога желиш да удариш....
Зашто спортисти нису употребљиви у датој професији? Управо због истих оних разлога које је навео и Милош у својој поруци са освртом на просечне вежбаче....

Sigurno da se složio. I ja sam se složio. Svako će ti popustiti, samo tako nastavi :-)

Milose,nije on nista Popustio,samo smo izmenjali Informacije,a ona je sledeca:nema Tenzije,nego je relaks do najvecih granica,ali prilikom napada dolazi do tenzije,i to su sekunde u pitanju,i onda opet relaks.Covek me je sta vise pozvao da ucestvujem u klasi,ali o tom potom.
Kao sto sam ti napisao Milose,Postujem Systemu,dobra,jer je Prirodna,Opustena,refleksi Rade,sve je prilagodjeno onome ko je praktikuje,i to sto se uci je velika Pozitiva,daje coveku mogucnost da upozna svoje telo I da iz njega izvuce sto vise moze.
Milose kada dodjem u Beograd,idemo na Pivo i meze,ja Zovem,dobar si covek,i zelim ta imas najvise ucenika u celoj Srbiji.Puno Pozdrava:ok:

Ovo je tvoje mišljenje. Iz mog iskustva nije tačno. Čak šta više često to treniranje nečega pre je štetno, jer ljudi pokušavaju sve da mere aršinima koje su doneli i dobijaju neka izvrnuta viđenja principa, praksi i metodologiji. Karate je recimo odličan borilački sport, ali je zbog "upotrebljivosti" praktično isključen i zaboravljen od strane SVIH koji treba da primenjuju borenje na ulici.. i vojske i policije, i privatnih obezbeđenja. Naći će se ponegde gde baš ne mogu nikakvog drugog instruktora da nađu, ali kao nužno zlo.

Kad već pričamo o "realnosti" da li ti je palo na pamet za 42 godine treniranja da je recimo biti bosonog malo nerealno za 20 i 21 vek?

Znaš šta je super, što sa 32 godine treniranja koje su u međuvremenu porasle na 42, ne možeš da otvoriš i držiš živom temu o tradicionalnom karateu i tamo gurkaš ljude u MMA ring, već ideš okolo po tuđim temama i kljucaš. Da li bi bio ljubazan da se predstaviš. Mene recimo zanima da proverim sve tvoje navode o takmičenjima. Kako se zoveš, ime i prezime, može na privatnu poruku ja garantujem privatnost.

Bravo za post Milose, dao sam ti reputaciju ali mi forum ne daje, jer sam ti vec dao, pa kaze da moram i drugim korisnicima, a ne samo jednom te istom......

I meni nije jasno zasto se mota po svim drugim temama samo na Karateu ne pise.

"Sistema Dani 2013" petodnevni trening kamp u Beogradu je uspešno održan. Učesnici iz 8 zemalja su mogli tokom prva tri dana da se upoznaju kako se kod nas trenira i testira punom brzinom i punom snagom, a zatim je sledeća dva dana Maksim radio na temi kratkog rada i rada otvorenom rukom (sa i bez noža).

541414_717291098286606_1480405241_n.jpg

Više fotografija možete videti ovde https://www.facebook.com/media/set/?set=a.716713081677741.1073741832.160373090645079&type=1

Sledeći seminar koji radimo je u Kragujevcu 19. oktobra 2013. http://www.sistemasrbija.rs/seminari/oktobar-2013-seminar-u-kragujevcu

Poslednja izmena:
1- Čovek me iznenadio, ćapio me sa obe šake za vrat. Ja sam samo odreagovao u skladu sa situacijom. Ako je to neko džudo bacanje hvala na komplimentu.
2- Udarac u bubrege i nije demonstriran s leđa već u klinču, pogedaj još jednom.
3- Ako i dalje komentarišeš isti snimak - ja usta nisam otvorio na ovom snimku, samo praksa. Reč nisam rekao.

1-Klasicna dzudo odbrana i tako bi svako ko vezba odradio isto.Sto bi se reklo refleksna reakcija na "dodir'.
2-Nisam video klinc, video sam nesto, "ako si u ovom polozaju,onda uradi ovo", jer to je naj varijanta for defense.
3-Nisam ni rekao da si ti pricao, nego kolega ti se raspricao maksimalno :cool:

PLP хајде одмори мало, разумем да немаш везе са оним што је на снимку те да правиш паралеле према твом (уско ограниченом) искуству, али обзиром да се ниси ни потрудио да се упознаш са методом учења и могућим дометима твоји коментари губе било какву „тежину“ осим што се могу посматрати само као провокација....

PLP хајде одмори мало, разумем да немаш везе са оним што је на снимку те да правиш паралеле према твом (уско ограниченом) искуству, али обзиром да се ниси ни потрудио да се упознаш са методом учења и могућим дометима твоји коментари губе било какву „тежину“ осим што се могу посматрати само као провокација....

Sinovac oladi malo,slusaj svoga trenera sta ti kaze i ne prosipaj mudrosti bez potrebe.Moras jos mnogo da radis da bi nesto naucio :rotf:

Neka. Niko ne zna bolje sve o svemu od PLP-a. Još samo da vidim tu temu o tradicionalnom karateu koju će da započne umesto što troluje naokolo, i koja će interesovati ljude, i sve sam video.

Pisem ono sto Znam i Vidim.Sto ne priznas da je tako, tj. da imas znanje iz dzudoa?Da te nije moze biti sramota.Treba da si Ponosan, sto jos po nesto znas,jer tako se gomila iskustvo.
Pretpostavljam da si dobar pedagogo, ovog tvog "ucenika" Dragan, da naucis lepom ponasanju.Ne ide to tako,misli da moze da pise sta hoce.Zamoli ga da se kontrolise.

Back